Nervepirrende stemning før kvalifiseringskampene: – Tidenes kamp

– Noe av det sykeste jeg har opplevd, sier Avaldsnes-kaptein Hanna Dahl om da Viktoria Sørensen sikret kvalifisering forrige helg. Denne helgen møter de Øvrevoll Hosle i nedrykkskvalifiseringen. Foto: Alexander Larsen

Mens Øvrevoll Hosle omtaler kvalifiseringskampene som tidenes kamp, kan det fort vise seg å være de viktigste kampene i Avaldsnes-historien også.

Sist oppdatert: 05. nov 2022 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Sesongen nærmer seg slutten, men viktige kamper gjenstår fortsatt for enkelte lag. Lørdag er det klart for cupfinalen mellom Brann og Stabæk på Ullevaal, men også søndag spilles det en svært viktig kamp.

Da er det nedrykkskvalifiseringen mellom Avaldsnes og Øvrevoll Hosle som venter klokken 14.

Førstedivisjonslaget ØHIL åpner med hjemmekamp først, før returen spilles 19. november på Karmøy.

Kampen kan du se på direktesport fra klokken 14, der en plass i Toppserien neste sesong står på spill. Det hele blir avgjort over to oppgjør.

Dramatisk avslutning sikret kvalik

For Avaldsnes ble det ekstremt dramatisk i den siste runden av sluttspillet da Røa var på besøk. Avaldsnes måtte vinne sin kamp, men samtidig også ha hjelp fra Lyn slik at de kunne ta igjen TIL 2020.

Hjelpen fikk de fra Lyn i form av 1-1, men lenge så det ut til at Avaldsnes skulle ødelegge for seg selv. Helt til da innbytter Viktoria Sørensen dukket opp og sørget for elleville jubelscener fire minutter på overtid, da hun scoret sitt andre for dagen og sendte Avaldsnes opp i 2-1.

De tre poengene gjør at håpet om overlevelse i Toppserien fortsatt lever for fullt.

– Forrige kamp er noe av det sykeste jeg har vært med på, men vi må ikke tro at jobben er gjort. Endelig hadde vi litt stang inn, sier Avaldsnes-spiller Hanna Dahl til toppserien.no.

– Er det litt som at dere har fått et nytt liv?

– Det er akkurat sånn det føles. Det ligger masse motivasjon i å bevise at vi fortjener plassen i Toppserien, svarer kapteinen.

Hun sier de er forberedt på to tøffe kamper mot ØHIL og at kampene mot Åsane og TIL 2020 i sluttspillet har gitt verdifull læring inn mot kampene. Det blir viktig å ikke ta for lett på oppgaven, mener Avaldsnes-spilleren, som påpeker at ØHIL er i flytsonen etter å ha vunnet mange kamper i år, mens Avaldsnes er litt i motsatt ende av skalaen.

Les også: Drømmer om cupgull: – Vi må spille årets kamp

Foto: Alexander Larsen

27-åringen har massevis av erfaring fra Toppserien gjennom en haug av sesonger i klubben. Med sin rutine har hun forsøkt å ufarliggjøre situasjonen så mye som mulig og være der for den unge spillertroppen.

– Mange var nervøse før kampen mot Røa og det var mye snakk om nedrykk. Jeg prøver å ikke snakke for mye om det og ikke tenke konsekvenser. Se Viktoria Sørensen (matchvinneren som scoret to mål) som er ung og ikke tenker på konsekvenser. Hvis det er for mange rutinerte spillere, kan det bli mange tanker og dårlig stemning. Vi er en god gruppe og må stole på hverandre, sier hun.

Frykter konsekvensene av et nedrykk

Onsdag var hovedtrener John Arne Riise kritisk til blant andre TV 2 over den lange tiden mellom kampene, hvor han kalte det hele amatørmessig.

Venstrebacken synes også det er spesielt, men er samtidig glad for at det betyr at sesongen ikke tar slutt med det første.

– Hva betyr det for Avaldsnes å beholde plassen i Toppserien?

– Det betyr alt. For menneskene i klubben, spillerne, jobbene til folk og økonomien til Avaldsnes. Det er sånne ting du kanskje ikke tenker på som spiller, men som er ganske avgjørende. Jeg hørte det skulle komme en buss fra Stavanger med folk som vil støtte oss. Det viser hvor mye Avaldsnes har betydd, understreker Dahl.

Les også: Han er årets trener i Toppserien

27-åringen mener det ville vært krise for Toppserien om det neste år ikke er ett eneste lag i Toppserien. Hun påpeker også at et nedrykk for klubben kunne ha blitt vanskelig å takle.

– Nå tar kvinnefotballen mange steg, og jeg tror det blir vanskelig å være med på den reisen hvis vi rykker ned. Avaldsnes er en såpass liten plass og med et nedrykk ville det blitt trått med økonomien. Da må man nesten rykke rett opp igjen, sier Dahl og sikter til Klepp som nesten rykket direkte ned til 2. divisjon etter fjorårets nedrykk fra Toppserien.

Hun er også blant flere spillere i klubben på utgående kontrakt og sier utfallet av disse to kampene vil være med å påvirke avgjørelsen.

Selma Løvås (t.v.) og Sandra Østenstad kunne feire stort forrige helg. Denne helgen håper de på enda mer jubel. Foto: Alexander Larsen

«Nesten-spøkelset» borte?

I Øvrevoll Hosle-leiren erkjenner de at Avaldsnes er klare favoritter og at de selv må slå nedenfra. Hovedtrener Tommy Stenersen påpeker at det ville vært rart om Avaldsnes ikke var favoritter og at dette er første gangen ØHIL har satt seg i en slik situasjon.

I flere år har laget hatt en ambisjon om å nå Toppserien, men mislyktes på målstreken. Men nå er de nærmere enn noen gang.

– Er det noe som tilsier at ØHIL nå har gått fra å være et «nesten-lag» til nå å faktisk klare dette og rykke opp? 

– Godt spørsmål, som det er vanskelig å svare på. Det gjenstår å se, men jeg tror vi skal takle situasjonen bra. Jentene virker klare, og selv om det er en ny situasjon for oss, er det omtrent bare som en vanlig fotballkamp når dommeren blåser i gang kampen, svarer Tommy Stenersen.

– Er to kvalifiseringskamper en enklere vei til opprykk enn det ville ha vært i et opprykkssluttspill? 

– Ja, i to kamper kan alt skje, der kan tilfeldighetene avgjøre. Over sju kamper vil det stort sett være de beste lagene som skiller seg ut. Men her kan alt skje, svarer ØHIL-treneren.

Les også: Vålerenga-spiller best på NTB-børsen – dette er årets lag i Toppserien

Han sier de utover i sluttspillet, da kvalifiseringsplassen var mer eller mindre sikret, begynte å tenke på denne kampen som de på sosiale medier har omtalt som tidenes kamp.

– Ja, det er tidenes kamp. ØHIL har aldri vært i denne posisjonen tidligere og jeg hørte noen si at vi er en amatørklubb. Vi er amatører, og det er stort å være her når vi har jobbet for det i så lang tid. Det er gøy å få muligheten og vi håper på masse tilskuere og full fest, understreker Stenersen.

Stenersen overtok hovedtreneransvaret ut sesongen da Kjølv Eidhammer tidligere valgte å trekke seg. Stenersen sier han foreløpig ikke har tenkt på om han vil fortsette i stillingen og at alt har handlet om å være best mulig forberedt til disse to kampene.