Toppkamp og viktige oppgjør om fjerdeplassen

En spennende runde i Toppserien er i vente. Foto: Marius Simensen

For flere av lagene står mye på spill denne helgen.

Sist oppdatert: 27. mai 2022 Skrevet av: Alexander Larsen

 

norsk tipping

 

Slik ser runden ut:

RUNDE 12 | TOPPSERIEN
Vålerenga 1 - 1 Rosenborg
Avaldsnes Toppfotball 1 - 2 SK Brann
Kolbotn 0 - 1 Lyn
LSK Kvinner 2 - 0 Stabæk
Røa Fotball Elite 2 - 2 Arna-Bjørnar


Toppkamp

Vålerenga – Rosenborg, Intility Arena

Vålerenga virker nærmest å være uslåelige om dagen, og det er de også for så vidt ettersom de ennå ikke har tapt i årets sesong.

Blåtrøyene havnet under mot Stabæk sist i en tøff bortekamp, men endte likevel opp med å ta en sterk 4-1-seier til slutt. Igjen var Elise Thorsnes sentral med sine to scoringer, som er årets toppscorer i Toppserien og har pøst inn mål.

Nå venter en enda tøffere kamp når serietreer Rosenborg kommer til Oslo. Trønderne slet lenge med å få hull på byllen mot LSK Kvinner i midtuken, men vant til slutt det viktige oppgjøret på Koteng Arena etter en sen scoring mot slutten av kampen av Sara Kanutte Fornes.

Fornes var for øvrig tilbake i troppen etter å ha stått over mot Avaldsnes. Rosenborg har slitt foran mål den siste tiden og bare scoret mer enn ett mål i én av de siste fem seriekampene.

Les også: Her er rundens lag fra midtuken

Får Vålerenga mer å juble for denne helgen? Foto: Alexander Larsen

Les også: Oppskriftsmessige seire

Skjebnekamp

LSK Kvinner – Stabæk, LSK-hallen

I LSK hallen denne helgen er det duket for et svært spennende oppgjør mellom de to lagene som trolig har aller størst mulighet til å sikre den siste plassen i topp fire-sluttspillet. Lyn skal på ingen måte glemmes, men må nok regnes som en outsider i dette tilfellet til tross for svært gode prestasjoner og resultater denne sesongen.

Gode resultater har imidlertid Stabæk også hatt, men sist ble det tøft mot Vålerenga til tross for en tidlig ledelse. Sett bort fra den kampen har laget fra Nadderud derimot spilt jevnt mot alle, og denne kampen kan potensielt være helt avgjørende for hvem som ender som nummer fire. Tredjeplassen er det bare å glemme for begge lag med over ti poeng til Rosenborg, men akkurat nå er Lyn på fjerdeplass, ett poeng foran Stabæk og tre poeng foran LSK Kvinner.

Og nå begynner det virkelig å brenne hos gjestene.

Før kampen mot Rosenborg snakket LSK Kvinner-spiller Ingrid Spord om utfordringene laget har hatt denne sesongen, og nå har laget spilt fem kamper på rad uten å score mål i Toppserien – og seks kamper uten seier.

Det positive er som tidligere nevnt at Camilla Linberg er skadefri og stadig på vei mer og mer tilbake i kampform. I tillegg har LSK Kvinner vunnet de tre siste oppgjørene mot Stabæk.

0-10-revansj?

Avaldsnes – Brann, Avaldsnes 1

To uker.

Det er tiden som er gått siden Avaldsnes reiste til Bergen og fikk grisebank av Brann på Stemmemyren med 0-10 og en ydmykelse av de sjeldne. Tapet var så ille at John Arne Riise begynte å tvile på egne trenerferdigheter, men i ettertid har laget hevet seg kraftig og spilt to høyst godkjente kamper sammenlignet med tidligere.

1-3 mot Rosenborg forrige helg var litt som forventet, og mange hadde nok forventet en enda større seier for trønderne. Men Avaldsnes gjorde en spesielt god 1. omgang og skapte flere gode muligheter. I midtuken var det også en sterk opphenting borte mot Lyn fra 0-2 til 2-2, som blant annet inneholdt en strålende scoring fra stortalentet Cille Nilsen – men til slutt endte det med et knepent 2-3-tap.

Det er ingen tvil om at Brann er store favoritter til helgens oppgjør også, men det blir neppe 0-10 igjen for laget fra Karmøy. Så gjenstår det også å se om Evelyn Badu er tilbake etter at hun måtte stå over mot Lyn grunnet skade.

En annen det stilles spørsmål rundt, er Alexander Straus. For en drøy uke siden startet ryktene om en potensiell overgang til Bayern München, og det er fortsatt stor usikkerhet om suksesstreneren blir værende. Men foreløpig er han i klubben fortsatt, selv om de aller fleste nok regner med at 46-åringen til slutt blir trener for den tyske gigantklubben.

Til tross for denne usikkerheten har laget fortsatt å levere varene. Først ble det 2-1 borte mot Kolbotn, før det ble 2-0 hjemme mot Røa i midtuken. Seirene er ikke like store som mange kanskje forventer, men seiersmaskineriet fortsetter å gå.

Mye takket være en Elisabeth Terland som har vært strålende denne sesongen og scoret ni mål i årets toppseriesesong.

Brann-trener Alexander Straus er fortsatt i klubben tross ryktene om en overgang til Bayern München. Men hvor lenge? Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

En siste sjanse?

Kolbotn – Lyn, Sofiemyr stadion

Sesongen til Kolbotn har nok ikke blitt helt slik laget fra Sofiemyr hadde sett for seg. Banetrøbbel på nettopp Sofiemyr har gjort at laget ikke har fått spilt hjemmekampene der, men på KFUM Arena. I tillegg har prestasjonene og resultatene vært svært varierende, men i forrige runde ble det en imponerende 5-0-seier borte mot Arna-Bjørnar

Det hjalp heller ikke at kampen mot Avaldsnes på Sofiemyr ikke ble spilt tidligere i sesongen – en kamp Kolbotn nok hadde hatt gode muligheter til å vinne, men i stedet endte med å tape tre poeng på grunn av at kampen ble avlyst.

Tre poeng der ville definitivt gjort mulighetene større med tanke på en plass blant topp fire, men det er likevel ikke helt over ennå.

Før runden er det fem poeng opp til nettopp Lyn på 4. plass. Så her har Kolbotn definitivt en mulighet til å melde seg på i kampen. Samtidig må det nevnes at både LSK Kvinner og Stabæk finnes i mellom.

Lyn slet seg til en viktig 3-2-seier mot Avaldsnes i midtuken etter å ha ledet 2-0, men endt opp med å slippe inn to mål. En sen scoring der gjør at Lyn er laget som for øyeblikket er nummer fire.

Laget har overprestert kraftig denne sesongen, og målet har nok ikke vært å havne topp fire. I alle fall LSK Kvinner og Stabæk vil nok av de aller fleste være en større favoritt til nettopp det, men det er ingen tvil om at Lyn må tas på alvor basert på det som er levert hittil.

Denne kampen kan virkelig være et vendepunkt for begge disse to lagene i årets sesong.

Lyn er på 4. plass før helgens runde. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

To lag i motgang

Røa – Arna-Bjørnar, Røa kunstgress

Røa venter fortsatt på den første seieren i årets sesong etter opprykket fra 1. divisjon. Som mange ganger nevnt tidligere har ikke det noen store konsekvenser inntil videre, det er først når sluttspillet settes i gang og poengene nullstilles at Røa må begynne å vinne.

Samtidig er det et uhyggelig press de kommer til å få oppleve dersom laget fortsetter å tape kamp etter kamp.

Kanskje kan dette være muligheten for årets første trepoenger.

Arna-Bjørnar har nemlig lagt bak seg en grufull uke med 1-14 i målforskjell. 1-9 mot Vålerenga og 0-5 mot Kolbotn er to stygge resultater som bergenserne neppe er spesielt fornøyde med. Også her er spørsmålet riktig nok hvor mye resultatene betyr. I startelleveren har flere unge spillere fått muligheten den siste tiden, og kanskje ser laget på disse kampene som en mulighet for å gi sjansen til yngre spillere.

Samtidig er spørsmålet hvor god erfaringen er dersom resultatene fortsetter slik.

Slik ser tabellen ut før serierunden: 

TABELL | TOPPSERIEN
1 SK Brann 14 30 37
2 Rosenborg 15 22 35
3 Vålerenga 14 33 32
4 Stabæk 15 1 23
5 Lyn 14 1 22
6 LSK Kvinner 14 0 18
7 Kolbotn 14 1 17
8 Arna-Bjørnar 14 -29 10
9 Avaldsnes Toppfotball 14 -32 7
10 Røa Fotball Elite 14 -27 2