Like muligheter

Like muligheter er en av kjerneverdiene våre, og en avgjørende driver i alt vi gjør som organisasjon. Daglig blir vi påminnet om at kvinnefotballens utvikling handler om mer enn «bare» fotball.

Annonse:

Fotball er verdens, og Norges, største idrett. 110 000 jenter spiller fotball i Norge og utgjør en tredjedel av landets fotballspillere. Det er en veldig høy andel sammenlignet med alle verdens nasjoner. Kvinnefotball isolert sett er også verdens raskest voksende idrett. For halve verdensbefolkningen har likevel kampen for livets rett på fotballbanen vært en lang, seig affære.

Noen nøkkeltall fra fotballens fødeland

En kvinnekamp foran et stort publikum muligens lokalisert i Winslow, Buckinghamshire rundt 1910-1920. Foto: Social History Images Alamy Stock Photo
En kvinnekamp foran et stort publikum muligens lokalisert i Winslow, Buckinghamshire rundt 1910-1920. Foto: Social History Images Alamy Stock Photo
  • 5. desember 1921 la FA (det engelske fotballforbundet) ned forbud mot kvinnefotball på alle banene som var tilknyttet FA sine medlemsklubber.
  • «Fotballspillet passer seg ikke for kvinner, og det kan dessuten være helseskadelig for dem», var begrunnelsen deres. Den egentlige årsaken var at kvinnefotballen var så populær at den holdt på å utkonkurrere herrene i publikumsoppslutning.
  • Først i 1971, 50 år senere, ble forbudet opphevet. Men det skjedde motvillig. I over 20 år til måtte jentene gjøre jobben selv.
  • Ikke før i 1993 var kvinne- og jentefotballen tatt inn under FAs styre.
  • Engelsk kvinnefotball har siden den gang vokst seg til én av verdens fremste nasjoner på kvinnesiden, og kan skilte med helprofesjonell toppliga, EM-gull og en voldsom publikumsoppslutning i hjemlig liga.

Når gode resultater overskygger realitetene

Norge tok OL-gull i Sydney i 2000 etter 3-2-seier mot USA i finalen. Foto: NFF
Norge tok OL-gull i Sydney i 2000 etter 3-2-seier mot USA i finalen. Tradisjonelt har vi vært en stormakt på kvinnesiden. Foto: NFF

Vi har en stolt landslagstradisjon i norsk kvinnefotball der vi kan se tilbake på to EM-gull, ett VM-gull og ett OL-gull. Norge var lenge én av de fremste nasjonene på verdensbasis, og ble ansett som en barrierebrytende pioner. I motsetning til herresiden, var det aldri tvil om Norge ville kvalifisere seg til mesterskap på kvinnesiden. Damene har deltatt i hvert eneste EM, VM og OL frem til 2011.

Debatten rundt norsk kvinnefotballs status har løftet seg fra tid til annen, men så lenge resultatene sto seg, var det lett å falle til ro med at alt sto vel og bra til.

I takt med at landslagsresultatene begynte å svinge utover 2010-tallet og Norge gled lenger og lenger unna toppen, åpnet det i større grad rom for å snakke om ståa i norsk kvinnefotball og hvordan den forvaltes.

Nullpunktet ble nådd da Norge spilte fallitt i EM-mesterskapet i Nederland i 2017. Med null seire og null mål, røk Norge ut av et gruppespill for første gang.

Caroline Graham Hansen, Kristine Minde og resten av det norske landslaget dro skuffet hjem fra europamesterskapet i Nederland i 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån
Caroline Graham Hansen, Kristine Minde og resten av det norske landslaget dro skuffet hjem fra europamesterskapet i Nederland i 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

De svake resultatene og de svake prestasjonene skapte grobunn for en reell diskusjon om norsk fotball og hvordan vi forvalter jentene våre. Presse-Norge var også mer investert i tematikken enn noen gang. Midtveis i mesterskapet ble det i Aftenposten ropt varsko om forskjellene mellom gutter og jenter i norsk fotball. Ropet var signert Hege Jørgensen, fersk daglig leder i TFK (den gang SFK).

Artikkelen satte dagsorden, og i kjølvannet utviklet det seg en heftig debatt om kvinnefotballens rammebetingelser, kjønnsforskjellene i både topp og bredde, og frykten for at ulikhetene bare ville øke ytterligere uten drastiske grep. Som VGs kommentator Trond Johannesen skrev:

«(…) i verste fall blir det tragisk, dersom Norge ender opp som nasjonen som var blant verdens beste på kvinnesiden, som hadde rundt 30 prosent kvinnelige spillere, men som aldri tok vare på dem og havnet langt etter de beste».

Daniel Siraj, adm.dir. i OBOS, og Hege Jørgensen, daglig leder i TFK, under pressekonferansen 15.11.2017 som markerte OBOS som ny generalpartner for Toppserien. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Daniel Siraj, adm.dir. i OBOS, og Hege Jørgensen, daglig leder i TFK, under pressekonferansen 15.11.2017 som markerte OBOS som ny generalpartner for Toppserien. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Begrepet om «like muligheter» i fotballen ble født, og ser man tilbake på følgene, ble det kvinnefotballens kommersielle gjennombrudd i Norge. Samme høst overtok TFK v/Hege Jørgensen rettighetene til å selge kommersielle avtaler for Toppserien, og fra 2018 hadde hun ny generalpartner med på laget. OBOS hadde signert den største kommersielle avtalen noensinne på kvinnesiden, og under parolen «Like muligheter» ble et historisk løft for norsk kvinnefotball markert.

«Om vi har lært noe om kvinnefotballen: Hver eneste lille endring må kreves»

Slik lyder tittelen i en NRK-sak fra sommeren 2023 som viste til FIFAs premiepenger for verdensmesterskapet samme år som var revolusjonerende høye. «Ingenting kommer gratis», står det videre, og sikter med det til at kvinnefotballen hadde stått stille hadde det ikke vært for aktivismen innenfra.

Likestillingskamper i fotballen kjempes verden over, og noen av dem har mottatt stor oppmerksomhet.

Mens de amerikanske landslagsdamene forberedte seg til VM i 2019, kjempet de samtidig en juridisk kamp for like rettigheter i eget forbund. Damene henviste til det de beskrev som «institutionalized gender discrimination». Diskriminering som ikke bare påvirket lønnsslippene, men også antallet kamper, kvaliteten på kamparenaer, treningsforhold og reiser, samt faglig kompetanse medisinsk og fotballtaktisk.  

VM-gullet ble hentet hjem, men det ble ingen juridisk seier.

Megan Rapinoe, Alex Morgan og Alexandra Long feirer VM-gull etter seier over Nederland i VM-finalen i Lyon 2019. Rapinoe er kjent som den kanskje fremste aktivisten innen fotballen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Megan Rapinoe, Alex Morgan og Alexandra Long feirer VM-gull etter seier over Nederland i VM-finalen i Lyon 2019. Rapinoe er kjent som den kanskje fremste aktivisten innen fotballen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Kampen fortsatte, og i februar 2022 ble det inngått et forlik mellom landslaget og det amerikanske fotballforbundet. Landslagsspillerne mottok 215 millioner i erstatning, samt et løfte om lik lønn som herrenes landslag. Prosessen ble dokumentert og endte opp som en HBO-dokumentar.

I november 2023 ble det kjent at lagets nye landslagstrener, Emma Hayes, mottar samme lønn som herrelandslagets trener. Dette gjør henne til den best betalte treneren i kvinnefotballen. I tillegg spiller 8/10 av de best betalte kvinnelige fotballspillerne i verden i National Women`s Soccer League (NWSL). 

Milepæler markeres verden over hele tiden.

Hjemme i Norge har vi i flere år hatt lik lønn på våre to landslag. Likevel jobbes det kontinuerlig med å skape like muligheter for jenter og gutter i alle aldre på fotballbanen.

Men hva menes egentlig med like muligheter?

Med like muligheter snakker vi på ingen måte bare om lønn, men om like muligheter til å drømme og oppnå mål. Vi har like muligheter når alle jenter og gutter har de samme rammebetingelsene for å delta og prestere i idretten. Når alle jenter og gutter blir møtt med respekt som fotballspillere, og har like muligheter til å forfølge en karriere i fotballen. Som spiller, som dommer, som trener, som leder. Til slutt har vi like muligheter når jenter og gutter har lik tilgang på:

  • fasiliteter
  • trenerkvalitet og trenertetthet
  • kompetanse
  • konkurranseplattformer
  • tekniske ressurser
  • utstyr

Slik jobber TFK med like muligheter

Veien for norsk kvinnefotball har vært humpete, og fortellingen om at kvinnefotballen ikke har noen kommersiell verdi var lenge rådende. Hvor langt har vi kommet, og hva gjenstår før alle ti år gamle jenter har like muligheter som sine jevnaldrende gutter til å satse på fotballen?

Solide samarbeidspartnere med på laget

Vi starter med samarbeidspartnerne våre, som hver dag gjør hverdagen bedre for alle norske fotballjenter.

Som generalpartner siden 2018, har OBOS gitt norsk kvinnefotball et enormt løft. Gjennom både direkte pengestøtte inn til klubb og summer til prosjekter i hele bredden, har samarbeidet bidratt til både klubbutvikling, talentutvikling og kompetanseutvikling. Les mer om vårt samarbeid med OBOS.

Norsk Tipping har vært hovedpartner i seks år, og gjennom sponsoratet styrker Norsk Tipping toppklubbene, bidrar til økt synlighet for kvinnefotballen og utjevner forskjeller i idretten. Les mer om vårt samarbeid med Norsk Tipping.

Som samarbeidspartner for Toppfotball Kvinner og hovedpartner for Toppserien siden 2018, deler Coop vår visjon om like muligheter, noe som forener oss og styrker koblingen oss imellom. Gjennom avtalen jobbes det med å styrke merkevaren, og hver dag legges det ned en jobb for å skape like muligheter på tvers av kjønn. Les mer om vårt samarbeid med Coop.

Thon Hotels ønsker å være en stor bidragsyter til den totale fotballaktiviteten i Norge, og har et sterkt engasjement for idretten. De har vært vår samarbeidspartner siden 2018, og sørger for at spillerne får en mer tilrettelagt og mer profesjonell inngang til bortekampene. Dette er helt i tråd med vårt mål om å bedre rammebetingelsene for spillerne. Les mer om vårt samarbeid med Thon Hotels.

I 2020 fikk vi Fagforbundet med på laget. En organisasjon som jobber med å skape like muligheter ikke bare i fotballen, men også i arbeidslivet og i samfunnet. Hele 80 prosent av Fagforbundets medlemmer er kvinner, og det gir voldsom kraft at 400 000 medlemmer støtter kampen for like mulighet på og utenfor banen. Les mer om vårt samarbeid med Fagforbundet.

Toppfotball Kvinner har ligaballavtale med Select. Den første samarbeidsavtalen med Toppserien ble signert i 2017, og i 2020 ble også 1. divisjon inkludert. Som fotballspillerens viktigste redskap, gir det et spillemessig løft når begge ligaer spiller med samme ball av høy kvalitet. Les mer om vårt samarbeid med Select. 

De dedikerte menneskene

Bak ethvert tiltak, enhver bragd og enhver milepæl står det ekte mennesker. Menneskene som preger norsk kvinnefotball er arbeidshester som har viet all sin tid, kraft og energi til å bygge idretten i omgivelser som opp igjennom har vært preget av stor motstand. Disse folka befinner seg i organisasjonen, i klubbene, i kretsene og i frivilligheten, og uten dem hadde det vært stillstand.

Trepartsavtalen – en revolusjonerende samarbeidsavtale for like muligheter

Trepartsavtalen mellom Toppfotball Kvinner (TFK), Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) ble signert på forbundstinget 5. mars 2022. Dette er et historisk samarbeid som strekker seg fra 2023 til 2028, som skal sikre at like muligheter ivaretas i fremtidig utvikling av norsk fotball. Gjennom avtalen har partene satt seg felles, forpliktende mål for perioden.

I avtalen er det enighet om flere sentrale satsingsområder, som skal forsterke mål og innføre målrettede tiltak for å skape like muligheter, utvikle og dele kompetanse, likt utviklingstilbud, samarbeid på klubbnivå, organisasjons- og lederutvikling, spillerutvikling, trenerutvikling og sportslige rammebetingelser.

Blant annet blir det trukket frem tiltak som skal eskalere utviklingen av antall helprofesjonelle spillere på kvinnesiden, stimulere til at enda flere av toppklubbene på herresiden også skal satse på toppfotball for kvinner og jobbe for at alle toppklubber på herresiden skal tilby kvinnefotball.

‒ Avtalene vi nå har inngått med NFF og NTF er historisk, og et stort løft for norsk kvinnefotball økonomisk og ressursmessig. Men aller viktigste er at hele norsk fotball gjennom dette har forpliktet seg til å arbeide for like muligheter mellom kvinner og menn i norsk toppfotball. Vi opplever at NFF og NTF har bidratt godt inn i forhandlingene for å sikre et resultat alle parter kan være svært tilfreds med, sa styreleder i TFK Jan Erik Fåne etter at avtalen var et faktum.

Les mer om den revolusjonerende samarbeidsavtalen her

De avgjørende ungdomsårene

Den store mangelen på jentesiden i dag ligger i utviklingsstrukturene. Ettersom det ikke har blitt lagt til rette for satsing på akademistrukturer på jentesiden, har det oppstått et stadig større gap i utviklingsmulighetene mellom gutter og jenter i fotballen.

Akademiklassifiseringen fra 2009, har ført til en enorm kvalitetsheving på spillerutviklingen på guttesiden. Det samme vil skje på jentesiden når det iverksettes økt ressurssetting av spillerutvikling på jentesiden.

Trepartsavtalen er et avgjørende ledd i denne retningen. Daglig jobber vi mot en akademiklassifisering på jentesiden og stadig tar vi nye steg i retning en helprofesjonell Toppserie-liga.

Annonse fra Toppserien: