VILT NEDRYKKSDRAMA – AVALDSNES BERGET KVALIK PÅ OVERTID

I den siste runden av sluttspillet var det duket for et intenst nedrykksdrama. Etter en scoring på overtid, berget Avaldsnes kvalifisering mot Øvrevoll Hosle, mens TIL 2020 må spille 1. divisjon også neste sesong.

Brann – Vålerenga 1-1 (1-0)
Mål: 1-0 Nora Eide Lie (41), 1-1 Karina Sævik (49)

På Stemmemyren møttes årets to beste lag til en kamp der ingen av lagene hadde noe å spille for utenom æren. Forrige rundes seier borte mot Rosenborg sikret Brann seriegullet, mens Vålerenga slo Stabæk og tok den siste Champions League-plassen. Men prestisje er det alltid mellom Brann og Vålerenga, og det ble ikke mindre av at det var 1. plassen mot 2. plassen.

Oppgjøret startet relativt rolig med få store sjanser til noen av lagene. Brann hadde overtaket, men det ble stort sett med halvsjanser i innledningen. Publikum måtte vente til det var spilt 26 minutter før de kunne notere en ordentlig målsjanse, men Svava Ros Gudmundsdottir avsluttet rett på Jalen Tompkins.

Brann hadde mange avslutninger, men få av dem skapte trøbbel for Vålerengas sisteskanse. Like før pause bestemte derimot Nora Eide Lie for å gjøre noe med det. Midtbanespilleren mottok ballen og avanserte mot mål, før hun banket til fra distanse. Ballen fløy som et prosjektil i krysset bak Tompkins og Brann kunne gå til pause med 1-0.

Ledelsen varte derimot ikke lenge etter hvilen. Bare fire minutter ut i andre omgang satt utligningen. Janni Thomsen slo lavt inn til Karina Sævik, som lekkert hælflikket inn utligningen bak Aurora Mikalsen.

Noen få minutter senere ble det også litt drama i kampen da Ingrid Stenevik fikk sitt andre gule kort for dagen, og Brann ble redusert til 10 spillere. Vålerenga holdt på å utnytte at de hadde en spiller mer på banen, men skuddet fra Olaug Tvedten smalt i tverrliggeren. Like etter var det også gjestenes tur å få en spiller utvist, da Andrine Tomter også plukket opp sitt andre gule og gikk marsjordre.

Resten av kampen var tett og jevnspilt uten at noen av lagene klarte å krige inn et vinnermål. Dermed endte det med 1-1 i Bergen og Brann kan feire gullet til langt på natt.

Før kampen ble det også klart at Brann-kaptein Tuva Hansen er kåret til Årets spiller i Toppserien 2022.

Brann-kaptein Tuva Hansen kunne juble for både seriegull og prisen som Årets spiller i Toppserien 2022.

Snudde til seier

Stabæk – Rosenborg 1-2 (1-0)
Mål: 1-0 Iris Omarsdottir (19), 1-1 Celine Nergård (65), 1-2 Maria Olsvik (71)

I den andre kampen i topp 4-sluttspillet møttes Stabæk og Rosenborg, i det som var Stabæks generalprøve før cupfinalen mot seriemester Brann neste helg. Laget fra Bærum har hatt et tungt sluttspill med null poeng, mens Rosenborg har vært i forferdelig dårlig form.

Hjemmelaget startet friskt, men det var gjestene som kom nærmest i innledningen da Synne Skinnes Hansen traff stolpen. Stabæk var likevel fullt på høyde med Rosenborg og tok ledelsen etter 19 minutter ved Iris Omarsdottir.

Etter scoringen ble Selma Sol Magnusdottir tvunget til å klarere ballen på streken, før trønderne skapte to enorme sjanser før pause. Emilie Nautnes traff tverrliggeren, mens Skinnes Hansen avsluttet like utenfor, men med ingen uttelling var det Stabæk som ledet til pause.

I andre omgan fikk begge lag tidlige sjanser, men gode prestasjoner fra begge keeperne gjorde at det fortsatt sto 1-0 på resultattavla. Men i løpet av fem-seks minutter midtveis i omgangen var kampen snudd i Rosenborgs favør.

Først satte Celine Nergård inn utligningen, før Maria Olsvik trillet gjestene i føringen. Bare minutter etter ledermålet, fikk Rosenborg sjansen til å avgjøre kampen fra straffemerket, men Magnusdottir satte straffesparket i stolpen. Stabæk prøvde seg mot slutten i jakten på utligning, men Rosenborg holdt unna og vinner 2-1 på Nadderud i sesongavslutningen.

Rosenborgs Mathilde Harviken ble for øvrig kåret til Årets gjennombrudd i Toppserien.

Berget kvalik på dramatisk vis

Avaldsnes – Røa 2-1 (0-1)
Mål: 0-1 Ragnhild Svastuen (1), 1-1 Viktoria Sørensen (72), 2-1 Viktoria Sørensen (90+3)

På Karmøy var det duket for en ordentlig skjebnekamp mellom Avaldsnes og Røa, der hjemmelaget måtte vinne for å overleve i Toppserien, mens gjestene trenget ett poeng for å være 100 prosent sikret fornyet kontrakt.

Men skjebnekampen startet på verst tenkelig vis for Avaldsnes. Synne Masdal slo et presist frispark som Ragnhild Svastuen stanget i mål etter bare ett minutt. Avaldsnes styrte derimot kampen og skapte de fleste sjansene, men uten å få uttelling. Nærmest før pause var Ida Mortensen Natvik, men Josefine Ervik reddet forsøket med beina.

Hjemmelaget måtte dermed opp og frem for å få de to målene de trengte etter pause, men det var lite som tydet på at det skulle gå. Avaldsnes slet nemlig med å skape altfor mye, inntil de satt midtstopper Gi Santos opp som spiss.

Det trekket ga umiddelbar avkastning, da nettopp Santos stusset gjennom innbytter Viktoria Sørensen. Hun kastet seg frem og skled inn utligningen og tente dermed håpet for Avaldsnes. Karmøyingene satte inn et enormt press i sin desperate jakt på et mål til. Det presset skulle vise seg å være nok, for på overtid sørget Sørensen for ellevill jubel da hun vendte opp og skjøt via Ervik og i mål.

En svak involvering av Røa-keeperen, men det bryr Avaldsnes seg lite om, som snur kampen og vinner kampen de måtte vinne. Dermed skal karmøyingene ut i kvalifisering mot Øvrevoll Hosle.

Tok farvel med stil

Kolbotn – Arna-Bjørnar 3-1 (2-1)
Mål: 1-0 Martine Fenger (6), 2-0 Tonje Pedersen (15), 2-1 Linnea Sælen (21), 3-1 Julie Hoff Klæboe (80)

Før oppgjøret mellom Kolbotn og Arna-Bjørnar var det allerede klart at laget fra Sofiemyr rykker ned til 2. divisjon, mens Arna-Bjørnar skal spille i Toppserien også neste sesong. Dermed var det ingenting å spille om for noen av lagene i Kolbotns avskjedskamp.

Men hjemmelaget ville avslutte med stil og tok en tidlig ledelse ved stortalentet Martine Fenger. 16-årngen nådde et gjennomspill før keeper og rullet hjemmelaget i føringen etter seks minutter. Etter kvarteret lå ballen i nota for andre gang, denne gangen ved Tonje Pedersen som enkelt kunne doble ledelsen fra kort hold.

Midtveis i omgangen ble det ny spenning i kampen da Linnea Sælen ble spilt gjennom og plasserte ballen i krysset alene med keeper. Underholdningsverdien var høy på KFUM Arena, for det kunne blitt flere mål før pause enn de tre det ble. Både Selma Panengstuen og Andrea Kvamme måtte varte opp med gode redninger for å hindre flere scoringer.

Arna-Bjørnar trykket på etter pause for utligning, og hadde både skudd i tverrliggeren fra Sigrid Aas og ble stoppet av en ny stor redning fra Panengstuen. Isteden headet Julie Hoff Klæboe inn en retur ti minutter før slutt og det sto 3-1 til Kolbotn.

Kolbotn tok farvel med Toppserien for denne gang ved å slå Arna-Bjørnar 3-1. Foto: Alexander Larsen

Mot slutten kunne og burde Arna-Bjørnar hatt minst en redusering, men Panengstuen og tverrliggeren sto i veien. Dermed vinner Kolbotn 3-1 i sin siste kamp i Toppserien for denne gang.

I Toppserien også neste sesong

LSK Kvinner – Åsane 2-0 (0-0)
Mål: 1-0 Emma Stølen Godø (65), 2-0 Signe Holt Andersen (76)

LSK Kvinner har hatt en trøblete sesong med problemer på og utenfor banen. Før sesongens siste seriekamp mot Toppserien-klare Åsane, var ikke kanarifuglene 100 prosent trygge. Ett poeng ville derimot være nok for LSK Kvinner.

I LSK-hallen var det hjemmelaget som sto for underholdningen og sjansene. Før pause hadde de to mål avblåst for offside, samt store muligheter ved Signe Holt Andersen og Amanda Johnsson Haahr. Tross dette gikk begge lag målløse til pause.

Rett etter pause hadde LSK Kvinner en ordentlig kanonade mot Åsane-målet. Rebecka Holum traff før tverrliggeren, før Savanna Duffy vartet opp med en klassredning for å hindre scoring. Deretter fikk Holum en ny sjanse, men igjen traff ballen tverrliggeren.

Kampen roet seg litt ned, men så var det Åsanes tur til å treffe stolpen. Nina Vestbøstad sendte et skudd over Moa Edrud, men ballen smalt i metallet og ut. LSK Kvinne skulle derimot endelig få målet sitt. Emma Stølen Godø klemte til på et frispark etter 65 minutter og ballen suste inn i det lengste hjørnet bak Duffy.

Haahr holdt på å doble ledelsen noen minutter senere, før Signe Holt Andersen prikket inn 2-0. Mer skjedde det ikke i LSK-hallen og LSK Kvinner vinner dermed 2-0 over Åsane. Begge lag blir å se i Toppserien neste sesong.

Drømmen knust

Lyn – TIL 2020 1-1 (1-0)
Mål: 1-o Kamilla Melgård (21), 1-1 Emma Granlind (51)

Lyn har imponert denne sesongen og sikret plassen i Toppserien med glans. Laget fra Kringsjå var nære ved å nå topp 4-sluttspillet, men endte i nedrykkssluttspillet til slutt. Der har de sanket 14 poeng på seks kamper og gått ubeseiret gjennom før siste kamp mot TIL 2020. For gjestene levde drømmen om opprykk etter seieren over Kolbotn sist, og TIL 2o20 ville rykket opp med seier.

Åpningen på Kringsjå var rolig med få sjanser, men etter 21 minutter smalt det fra vertene. Kamilla Melgård, som ble kåret til Årets gjennombrudd av Norske Fotballkvinner, banket Lyn i føringen etter et innlegg.

Deretter var det TIL 2020 sin tur, men skuddet fra Edit Machlik gikk like over. Cathinka Tandberg forsøkte seg i andre enden, men hennes skudd smalt i tverrliggeren. Like før pause fikk Sandra Simonsen en sjanse til å utligne, men Sandra Rød Ask reddet.

Etter pause startet gjestene godt og fikk tidlig uttelling. Ina Birkelund slo inn og etter litt kaos foran keeper, fikk Emma Granlind til slutt satt inn utligningen. Lyn tok over kampen etter 1-1 og var nærmest å ta med seg alle poengene etter en dobbeltsjanse ved Jenny Røsholm Olsen og Emilie Closs.

Men ingen av lagene klarte å sette inn den avgjørende scoringen. Dermed endte det 1-1, som betyr at TIL 2020 forblir i 1. divisjon neste sesong som en følge av at Avaldsnes slo Røa.