VIKTIGE SEIRE I BUNNEN – VÅLERENGA MED LUKE I TOPPEN

Det ble dramatikk i topp og bunn i den ellevte serierunden. Vålerenga vant toppkampen mot Rosenborg og skaffet seg et stort forsprang i gullkampen. I bunnen av tabellen ble det overtidsdrama mellom Avaldsnes og Åsane, mens Arna-Bjørnar tok steget vekk fra jumboplassen.

Arna-Bjørnar – Stabæk 4-2 (2-1)
Mål: 0-1 Meryll Abrahamsen (22), 1-1 Tomine Svendheim (25), 2-1 Miljana Ivanovic (31), 2-2 Smilla Vallotto (52), 3-2 Marie Andresen (63), 4-2 Linnea Sælen (82)

For Arna-Bjørnar har det så langt vært en tung sesong. Bergenserne innehar sisteplassen, men de siste kampene har det lysnet litt for bunnlaget som har to uavgjorte på rad. Sist runde burde det blitt tre poeng mot Lyn, men en sen scoring hindret det. Denne helgen ventet en tøff test på hjemmebane mot et Stabæk-lag som håper å klatre på tabellen.

I et forferdelig ruskete bergensvær var det gjestene fra Bærum som tok initiativet innledningsvis og skapte det som var av sjanser. Da var det langt ifra ufortjent at Meryll Abrahamsen sendte Stabæk i føringen etter 22 minutter.

Men ledelsen skulle ikke vare lenge for Stabæk. Ut av intet utlignet Tomine Svendheim bare noen få minutter senere på hjemmelagets første sjanse i kampen. Deretter holdt Zara Jönsson på å sende Stabæk tilbake i ledelsen umiddelbart, men isteden smalt det i motsatt ende igjen.

Miljana Ivanovic utnyttet en forsvarsfeil, rundet Sunniva Skoglund og trillet inn 2-1 til Arna-Bjørnar i det åpne målet. Kampen var plutselig snudd på hodet og det kunne faktisk blitt 3-1 til pause, men stolpen sto i veien for Ivanovic.

Andre omgang på Arna Idrettspark startet med flere treff i metallet. Først var det Justine Kielland som traff tverrliggeren, før det var Linnea Sælen sin tur til å treffe stolpen.

Målet skulle omsider komme etter alle stolpetreffene og det var Stabæk som fikk utligningen sin. Maren Thoresen fant Smilla Vallotto, som satte inn 2-2.

Stabæk fortsatte å ha taktpinnen på Arna, men det var vertene som fikk uttelling. Ti minutter etter utligningsmålet til Vallotto, sendte Marie Andresen Arna-Bjørnar tilbake i ledelsen, for øvrig like etter nok et tverrliggertreff. Gjestene holdt på å svare umiddelbart, men Hanne Larsen reddet avslutningen.

Både stolpen og tverrliggeren skulle få kjørt seg enda mer, først ved Miljana Ivanovic og deretter ved Justine Kielland – dermed hele seks stolpe- og tverrliggertreff i løpet av kampen.

Like etter skuddet til Kielland i tverrliggeren, sto det derimot 4-2 på resultattavla. Ivanovic gjorde et fantastisk forarbeid og fant Linnea Sælen foran mål, som satte spikeren i kista og sørget for tre svært viktige poeng for Arna-Bjørnar.

Det ble målfest på Arna Idrettspark i kampen mellom Arna-Bjørnar og Stabæk. Til slutt var det hjemmelaget som kunne juble for 4-2-seier og tre viktige poeng.

Overtidsdramatikk i bunnkampen

Avaldsnes – Åsane 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Mathilde Sangolt (90+3)

På Karmøy skulle det utspille seg en særdeles viktig kamp i bunnen av tabellen. Nummer 8 på tabellen Avaldsnes fikk besøk av nummer 9 Åsane.

Det ble ingen stor fotballkamp på Haugalandet i første omgang. Åsane hadde noen sjanser og var nærmest scoring før pause, mens Avaldsnes også hadde et par skumle muligheter. Omgangens største mulighet kom helt på tampen av omgangen, men Åsane avsluttet rett på keeper fra kort hold. Dermed sto det målløst mellom de to bunnlagene halvveis.

Det skjedde heller ikke veldig mye foran målene etter pause. Åsane var hvassest, men de helt store sjansene ble det ikke.

Mot slutten skulle det derimot bli drama. Først var Avaldsnes nære ved å stjele tre poeng, men Savanna Duffy reddet skuddet fra Cille Nilsen. Så, tre minutter på overtid smalt det. Mathilde Sangolt dro seg gjennom hjemmelagets forsvar, kom alene med keeper og plasserte ballen i lengste hjørne med en iskald avslutning, som sørget for ekstatisk jubel og tre uhyre viktige poeng til Åsane.

Senket gamleklubben

LSK Kvinner – Lyn 2-0 (1-0)
Mål: 1-0 Emma Stølen Godø (42), 2-0 Emma Stølen Godø (49)

Et annet interessant oppgjør denne runden fant sted i LSK-hallen da LSK Kvinner tok imot Lyn. Hjemmelaget var inne i en svak periode, men har kommet seg tilbake på vinnersporet. Men å fortsette den trenden mot Lyn er ikke enkelt, som har Anna Aahjem i storform.

Det ble også en ganske jevn åpning på oppgjøret i LSK-hallen. Lagene byttet på å ha ballen, men uten å skape det helt store i begynnelsen. Etter hvert kom sjansene til både Kamilla Melgård og Rebecka Holum, men ingen av dem klarte å sette ballen på mål eller i mål.

Fem minutter før pause fikk også Anna Aahjem en kjempemulighet, men alene med Cecilie Fiskerstrand var det keeperen som kom seirende ut av duellen og hindret 0-1 med en viktig redning.

Istedenfor kom målet i motsatt ende. Tidligere Lyn-spiller Emma Stølen Godø gikk på skudd fra et frispark og sendte kanarifuglene i ledelsen like før hvilen.

Nevnte Godø var også farlig foran Lyn-målet like etter pause. Etter 49 minutter ble en corner svingt inn i feltet og Godø stanget inn 2-0 til vertene.

Lyn var nære ved å redusere noen minutter senere, men Fiskerstrand reddet nok en gang. Resten av kampen var LSK Kvinner ganske dominerende med tanke på skudd og sjanser, og hjemmelaget kunne sikkert scoret enda flere mål dersom effektiviteten var bedre. Men det ble ikke flere scoringer og kampen endte til slutt med 2-0-seier til LSK Kvinner.

Emma Stølen Godø senket gamleklubben Lyn med to scoringer.

Voldsom revansje

Brann – Røa 5-2 (3-1)
Mål: 1-0 Larissa Crummer (9), 1-1 Ragne Svastuen (12), 2-1 Maria Brochmann (13), 3-1 Larissa Crummer (27), 4-1 Maria Brochmann (56), 4-2 Julie Hoff Klæboe (72), 5-2 Marit Bratberg Lund (90+1)

På Stemmemyren var det duket for en spennende duell mellom to lag som har hatt litt kontrastfylte sesonger. Der Røa har imponert stort denne sesongen og befinner seg godt oppe på øvre halvdal, har Brann variert ganske mye og hadde en sesong under pari. Sist lagene møttes var det Røa som trakk det lengste strået, så den regjerende seriemesteren var nok revansjelystne.

Det skulle det vise seg at de var også. For det tok ikke lang tid før rødtrøyene var i ledelsen. Allerede etter ni minutter sendte Larissa Crummer vertene i ledelsen med en utsøkt volleyavslutning.

Ledermålet skulle vise seg å bli starten på noen kaotiske minutter på Stemmemyren, for bare to minutter senere svarte Røa. Hjemmelagets forsvar slet med å klarere et innlegg, og ballen havnet hos Ragne Svastuen som kriget inn utligningen.

Men heller ikke dette resultatet skulle stå seg lenge. Brann gikk rett i angrep med Marit Bratberg Lund som slo inn og fant Maria Brochmann, som stusset bergenserne tilbake i ledelsen.

Noen rolige minutter fulgte, men det tok ikke veldig lang tid før ballen lå i mål igjen. Larissa Crummer fikk æren av å avslutte et nydelig Brann-angrep etter 27 minutter og økte til 3-1.

Den regjerende seriemesteren kjørte på videre etter sidebyttet og hadde tidlig noen store sjanser til å øke ledelsen ytterligere. Etter å ha brent noen sjanser tidlig i omgangen, skulle 4-1 komme for Brann. Maria Brochmann viste frem hodestyrken sin for ente gang, og stanget corneren fra Bratberg Lund i nettet.

Dermed virket kampen avgjort, men Røa ga seg ikke uten ordentlig kamp. Drøye 20 minutter før slutt tente Julie Hoff Klæboe et lite håp om poeng da hun skled inn 2-4.

Røa kom ikke nærmere enn som så, og på overtid fjernet Marit Bratberg Lund all tvil ved å banke ballen i lengste hjørne med et fantastisk skudd, og fastsette resultatet til 5-2.

Stort steg mot gullet

Vålerenga – Rosenborg 3-1 (1-0)
Mål: 1-0 Olaug Tvedten (26), 2-0 Thea Bjelde (53), 2-1 Emilie Nautnes (73), 3-1 Janni Thomsen (90+10)

Den ellevte serierunden i Toppserien ble avsluttet med toppkamp på Intility Arena mellom nummer 1 og nummer 2 på tabellen, da Vålerenga tok imot Rosenborg. Med seier ville serieleder Vålerenga skaffe seg en luke på toppen av tabellen og ta et langt steg mot seriegull, mens trønderne helst måtte unngå tap for å skape skikkelig spenning i gullkampen.

Rosenborg startet toppkampen med å ha mest ball innledningsvis, men etter hvert tok hjemmelaget mer over. Begge lag hadde flere brukbare skuddforsøk, men de helt store sjansene uteble.

Etter 26 minutter fikk derimot Vålerenga hull på byllen. Janni Thomsen fant Karina Sævik i boksen, men skuddet til spissen smalt i tverrliggeren. Returen ble til slutt vunnet av Thea Bjelde som la tilbake til Olaug Tvedten, som banket serielederen i føringen.

Vålerenga styrte resten av omgangen, men uten at det skjedde mye foran mål. 1-0 sto seg dermed til pause.

Starten av andre omgang bølget litt frem og tilbake, men det var Vålerenga som var effektive. Åtte minutter etter pause vartet hjemmelaget opp med en strøken kontring. Ballen havnet til slutt hos Thea Bjelde, som istedenfor å spille videre, valgte å gå for skudd selv. Det var ingen dum avgjørelse fra midtbanespilleren, som fikk drømmetreff og hamret ballen utagbart opp i krysset bak Rugile Rulyte og økte til 2-0.

Gjestene fra Trondheim hevet seg betraktelig etter scoringen til Bjelde og var det beste laget i en periode. I løpet av den perioden hadde Kristine Minde et skudd i tverrliggeren via hanskene til Jalen Tompkins, samt en annen stor sjanse ved Anna Jøsendal.

Vålerenga vant toppkampen mot Rosenborg og skaffet seg en luke på ni poeng ned til gullrivalen.

Og den gode perioden skulle også gi uttelling for trønderne. Etter 73 minutter fikk Emilie Nautnes ballen i feltet etter et skudd som gikk via en Vålerenga-forsvarer. Spissen gjorde ingen feil og satte ballen i nettet, og jublet hemningsløst for redusering. Assistentdommer var derimot oppe med flagget og markerte for offside, noe som viste seg å være fullstendig feil. Etter en diskusjon innad i dommerteamet, ble avgjørelsen omgjort og reduseringen var et faktum.

Naturligvis presset Rosenborg veldig på for en utligning resten av kampen, og fikk etablert et voldsomt trykk mot Vålerengas mål. Tross flere skumle situasjoner, kom ikke scoringen for gjestene, og med mye rom bakover i banen, kunne Janni Thomsen til slutt kontre inn 3-1 og avgjøre toppkampen.

Vålerenga skaffer seg dermed en luke på ni poeng ned til Rosenborg – riktignok med en kamp mer spilt – men seieren var et stort steg mot seriegullet for Vålerenga.