Ble verdensmestere med samelandslaget

Sist oppdatert: 09. aug 2022 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

I dag markeres den internasjonale dagen for verdens urfolk. Flere spillere fra 1. divisjon var med da vårt eget samelandslag vant gull i sommerens verdensmesterskap for urbefolkning. Det er første gang Confia World Cup arrangeres for kvinner. Mesterskapet ble arrangert av Tibet, men ble holdt i Nord-India grunnet den politiske situasjonen i Tibet.

Fra 1. divisjon deltok Anja Rasmussen og Malin Lavik Soleng fra Øvrevoll Hosle, Sandra Simonsen fra TIL 2020 og Marie Aspenes fra Amazon Grimstad. Soleng har nå lagt fotballskoene på hyllen, men avsluttet med mesterskapet.

– Det var utrolig stas å spille i Sápmi-drakten. Det var morsomt å snakke, være med og dele erfaringer med andre med samisk bakgrunn, samt få flere kontakter innenfor fotballmiljøet. Hele arrangementet var veldig positivt, hvor vi også lærte mye om tibetansk kultur gjennom dans, sang og ulike show.

Malin Lavik Soleng og Sandra Simonsen.

Amazon Grimstads Marie Aspenes synes også at mesterskapet var en opplevelse, men reflekterer også over forskjellene i kultur og standard.

– VM i India var en opplevelse på godt og vondt. Vi fikk oppleve en ny og annerledes kultur, noe som var veldig spennende. Vi fikk også merke en helt annen standard når det kommer til fasiliteter. På hotellet hadde vi rotter i samme etasje som rommene og mus i spisesalen, noe de lokale ikke var brydd av, i motsetning til oss. Kvaliteten på banen var også noe lavere enn i Norge. Vi telte fire maurtuer på den ene banehalvdelen, og linjene ble malt med hvitmaling. Majoriteten av jentene på det Tibetanske landslaget var flyktninger bosatt i Nepal og India. Flere av de spilte ikke fotball mer enn to måneder i året, sier målvakten.

– Å bli verdensmester var veldig stort og gøy for oss alle. Her fikk vi også merke store kulturforskjeller, hvor Tibet feiret og viste enorm takknemlighet over å bare ha fått muligheten til å delta, selvom de tapte alle kampene. Jeg har aldri opplevd motstandere som er så glad på det andre laget sine vegne. Jeg er veldig stolt og kry over å ha fått muligheten til å representere Sápmi under årets, og verdens første VM for kvinnelig urbefolkning, avslutter hun.