VÅLERENGA TOK GULLET – ARNA-BJØRNAR RYKKET NED

Både seriegullet og nedrykksstriden ble avgjort i den nest siste runden av Toppserien.

Mål: 1-0 Kristina Svandal (41)

Avaldsnes har slitt i bunnen gjennom hele sesongen og lekt med direkte nedrykk lenge. Men etter seieren over bunnkollega Arna-Bjørnar og poenget mot Rosenborg sist runde, har karmøyingene tatt et langt steg mot å sikre kvalikplassen. Denne runden kunne kvalikplassen sikres med seier over Røa og om Åsane slo Arna-Bjørnar.

Det ble en rolig start på Karmøy der ingen av lagene maktet å skape det helt store. Etter halvtimen fikk gjestene en halvsjanse, men Susan Ama Duah blokkerte skuddet fra Kristin Haugstad, før Solveig Engås blåste returen over.

Lagene gikk mot en målløs første omgang, men like før pause dukket Kristina Svandal opp på en retur og sendte Avaldsnes i ledelsen med en svært viktig scoring.

I andre omgang var Røa klart best spillemessig, men Avaldsnes forsvarte seg godt og hindret bortelaget i å komme til de helt store sjansene. Etter 68 minutter var imidlertid Røa svært nære da Ragne Svastuen headet en corner mot mål, men på streken sto Evelyn Badu og klarerte unna.

Røa fortsatte å stange mot Avaldsnes-muren, som sto meget stødig imot. Gjestene fikk aldri den siste store sjansen og Avaldsnes tar tre enormt viktige poeng, som sikrer dem kvalifiseringsplassen.

Gullet røk igjen

LSK Kvinner – Rosenborg 1-1 (0-1)
Mål: 0-1 Anna Jøsendal (14), 1-1 Irene Dirdal (62)

I toppen av tabellen utspiller det seg en dramatisk kamp om seriegullet, der tre lag fortsatt har sjansen til å stikke av med den edleste medaljen. To av disse lagene møttes til dyst i LSK-hallen da LSK Kvinner tok imot Rosenborg. Trønderne har trøblet den siste tiden og må vinne sine to siste kamper for å ta gullet, mens med poengtap her og Vålerenga-seier, vil gullet gå til hovedstadslaget.

Gjestene fra Trondheim startet toppkampen mot LSK Kvinner bra og fikk en kjempesjanse etter bare åtte minutter. Emilie Nautnes ble spilt gjennom og fikk avsluttet, men ballen smalt i stolpen etter å ha gått via Amanda Johnsson Haahr.

Men ikke lenge etter kom scoringen for Rosenborg. Camilla Linberg ble taklet, men ballen gikk videre til Anna Jøsendal, som plasserte lærkula i det borteste hjørnet bak Cecilie Fiskerstrand.

Utenom dette var det LSK Kvinner som hadde mye ball, men uten å skape all verdens. Nærmest var Emma Stølen Godø med en heading etter et frispark, men hodestøtet gikk like over mål.

Andre omgang fortsatte litt i samme stil, men denne gangen var ikke all ballbesittelsen forgjeves for LSK Kvinner. Like etter at timen var passert bestemte Irene Dirdal seg for å prøve lykken fra distanse. Skuddet var hardt og godt plassert og suste ned å hjørnet bak Lene Christensen, og utligningen var et faktum.

Dermed måtte Rosenborg jage scoring for å holde liv i gulldrømmen og trønderne fikk flere store sjanser mot slutten av oppgjøret. Innbytter Celine Nergård kom alene med keeper, men fikk ikke nok kraft i avslutningen og vertene fikk ryddet unna. Deretter var det Emilie Joramo som fikk headet fra god posisjon, men rette på Fiskerstrand.

Og helt på slutten var det målscorer Jøsendal som fikk sjansen med et godt skudd fra distanse, men forsøket suste like utenfor. Det ble dermed ikke flere scoringer i LSK-hallen. Ettersom Vålerenga vant mot Stabæk, var ikke ett poeng nok for Rosenborg, som nok en gang må se seriegullet ryke.

Elin Sørum og Rosenborg måtte se at seriegullet glapp igjen. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Første tap siden juni

Lyn – Brann 3-2 (2-1)
Mål: 1-0 Jenny Røsholm Olsen (29), 1-1 Trine Skjelstad Jensen selvmål (34), 2-1 Tanja Myrseth (44), 2-2 Marit Bratberg Lund (50), 3-2 Jenny Røsholm Olsen (59)

Brann har vært i strålende form og knapt sluppet inn mål siden Martin Ho tok over roret. Sist ble det ett poeng mot serieleder Vålerenga, der bergenserne faktisk slapp inn sitt første mål under Hos ledelse. Denne runden ventet et nytt Oslo-lag på motsatt banehalvdel når Brann skulle møte Lyn.

Det var to angrepsvillige lag som kom ut av startblokkene på Kringsjå, men det ble for det meste mye nesten foran målene. På tross av dette måtte man vente helt til det var spilt en halvtime før det skjedde noe skummelt foran målene. Men til gjengjeld endte dette med scoring. Brann-forsvaret sovnet og lot Jenny Røsholm Olsen stå hele alene og sende Lyn i føringen.

Ledelsen varte ikke lenge for vertene, for bare fem minutter senere var Brann like langt igjen. Signe Gaupset fikk sitt skudd blokkert, men ballen fortsatte ferden innover i feltet. Der prøvde Trine Skjelstad Jensen å klarere, men forsvarsspilleren endte opp med å hælsparke ballen i eget mål.

Men Lyn skulle likevel gå til pause med ledelse. Minuttet før pause gjorde Anna Aahjem en god jobb med å holde ballen i spill og slo hardt inn foran mål. Der inne ventet Tanja Myrseth som sørget for 2-1.

I andre omgang fikk Brann en drømmestart. Alle forventet at Marit Bratberg Lund skulle slå inn, men venstrebacken sendte ballen mot mål isteden, over hodet på Kirvill Odden og i det lengste hjørnet.

10 minutter senere var hjemmelaget tilbake i føringen for tredje gang. Brann mistet ballen på egen halvdel og ble brutalt straffet av Jenny Røsholm Olsen som sikkert satte inn sitt andre mål for dagen.

Brann og Maria Brochmann fikk en kjempesjanse mot slutten, men en glimrende redning fra Odden sørget for at det er Lyn som tar med seg de tre poengene.

Rykket ned

Åsane – Arna-Bjørnar 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Katarina Dybvik Sunde (42), 2-0 Katarina Dybvik Sunde (48), 2-1 Marie Hella Andresen (57)

Det var knyttet stor spenning til det som skull skje på Åsane Arena denne runden. Åsane er fortsatt ikke helt trygge med tanke sikker plass og kan havne på kvalik. Med seier mot nedrykkstruede Arna-Bjørnar, som måtte vinne bergensoppgjøret, ville imidlertid plassen være helt sikker for Åsane.

Mye sto på spill, spesielt for Arna-Bjørnar, og det var gjestene og Sigrid Aas som fikk kampens første sjanse, men avslutningen ble for upresis.

Utover i omgangen fikk også Helle Stenersen en gyllen mulighet, men hun headet over.

Så ble det mer Åsane. Anette Snørteland Jensen fyrte en god sjanse over mål, før Madelen Veivåg satte ballen utenfor litt senere.

Like før pause fikk derimot vertene hull på byllen. En presis corner fra Snørteland Jensen fant hodet til Katarina Dybvik Sunde som stanget inn 1-0. Og like etter hvilen var Sunde på farten igjen da hun ble spilt gjennom av Milena Kokosz. Alene med keeper var spissen sikker og økte til 2-0.

Da virket det langt frem for Arna-Bjørnar, men bortelaget fikk raskt fornyet håp da Marie Hella Andresen reduserte med et skudd via stolpen.

Etterpå fikk Mathilde Sangolt sjansen til å sørge for en ny tomålsledelse, men Hanne Larsen reddet og holdt Arna-Bjørnar inne i kampen.

Mot slutten måtte Larsen i aksjon igjen og vartet opp med en strålende redning med fingertuppene for å hindre Andrine Mo.

Arna-Bjørnar jaktet den siste store sjansen og fikk den på overtid. Ina Gausdal fikk hodet på ballen inne i feltet og headet hardt mot mål, men forsøket ble reddet av Savanna Duffy.

Med 1-2-tap for Åsane, samtidig som at Avaldsnes vant sin kamp, er det klart at Arna-Bjørnar rykker ned og skal spille 1. divisjon neste sesong.

Ble seriemestere

Vålerenga – Stabæk 3-1 (2-1)
Mål: 0-1 Monica Nedgård Isaksen (9), 1-1 Elise Thorsnes (28), 2-1 Olaug Tvedten (30), 3-1 Janni Thomsen (79)

På Intility var det også mye på spill da Vålerenga tok imot Stabæk. Serielederen kunne med seier potensielt sikre seriegullet og feire foran sine egne fans i sesongens siste hjemmekamp.

Men det startet på forferdelig vis for Vålerenga. Etter bare ni minutter havnet de bakpå da Monica Nedgård Isaksen satte ballen i mål alene med Jalen Tompkins. Ikke lenge etter kunne Isaksen sette sin andre scoring, men denne gangen fant hun ikke veien til nettmaskene.

Så var det Vålerenga og Mimmi Löfwenius som fikk sjansen, men spissen avsluttet svakt over mål. Men vertene skulle få scoringen sin. 28 minutter var spilt da Thea Bjelde ble felt i 16-meteren og Vålerenga fikk straffe. Elise Thorsnes plasserte ballen helt ute i hjørnet og sørget for 1-1.

Og bare to minutter senere var kampen snudd. Sunniva Skoglund bommet fullstendig på et innlegg og forærte Olaug Tvedten ballen på bakerste stolpe, som enkelt kunne sette ballen i tomt mål.

Inn mot pause kunne Vålerenga økt ledelsen ytterligere, men effektiviteten var for dårlig og det sto 2-1 til pause.

Innledningen på andre omgang ble en liten sjansebonanza. Først satte Karina Sævik ballen i nettveggen fra god posisjon, før Iris Omarsdottir traff stolpen i motsatt ende. Deretter kom Anja Rasmussen alene med Tompkins, men backen brente sjansen.

Etter dette fulgte en roligere periode, før Vålerenga skrudde litt opp det siste kvarteret. Olaug Tvedten hadde et skudd i tverrliggeren, før Janni Thomsen punkterte kampen like etter. Den danske vingbacken vant ballen og avanserte fremover før hun vakkert plasserte inn 3-1 med et kremmerhus i krysset, og sørget for både tre poeng og seriegull til Vålerenga.