AaFK Fortuna hadde god kontroll og vant fullt fortjent over Fyllingsdalen, tross en tidlig utvisning. Det gjør at sunnmøringene står med full pott etter fire kamper (én mindre enn Bodø/Glimt). Foto: Kristian Moe

Topplagene skiller seg ut

Etter fem kamper i 1. divisjon har tre lag begynt å skille seg ut i toppen av tabellen.

Mål: 0-1 Rikke Stoltenberg (55)

Nyopprykkede Odd har ikke fått det lett i starten av sin første sesong i 1. divisjon, og står uten seier etter de fire første kampene. Den håpet de skulle komme i Haugesund i bortemøtet med FKH/Avaldsnes, som selv hadde mye å revansjere etter stortap mot KIL/Hemne sist helg.

Oppgjøret på Haugesund Sparebank Arena åpnet svært rolig. Det meste av spillet skjedde mellom de to sekstenmeterne og ingen av lagene maktet å spille seg til målsjanser. Det nærmeste man kom den første halvtimen var et par halvfarligheter hver.

Men da det nærmet seg pause ble det litt farlig foran Odd-målet. Først ble en innoverskrudd corner slått i stolpen av Emma Rønning, før FKH/Avaldsnes opprettet trykket og fikk avsluttet på nytt, som Rønning reddet til corner.

Alt i alt var det imidlertid en sjansefattig første omgang på Haugalandet, som endte 0-0.

Etter pause tok underholdningen seg mer opp og Odd var marginer unna et ledermål bare minuttet ut i omgangen. Vertene mistet ballen i farlig posisjon, som førte til en skummel avslutning. Dessverre for gjestene strøk ballen på feil side av stolpen.

Drøye ti minutter senere kunne Odd imidlertid juble. Gjestene brøt ballen på egen halvdel og satte i gang et angrep. Til slutt avsluttet Cecilie Mjelde rett på Synne Danielsen, men keeperen gav retur som Rikke Stoltenberg satte i nettmaskene.

Dermed måtte hjemmelaget jage scoring, men kom ikke nærmere enn et knallhard frispark som gikk like over mål. Til slutt var det Odd som kunne juble for sesongens første seier.

Herjet med serietoeren

Bodø/Glimt - Hønefoss 3-0 (1-0)
Mål: 1-0 Helene Schjelderup (7), 2-0 Marthe Hansen (49), 3-0 Rikke Nedreaas (85)

Mye oppmerksomhet var nok rettet mot oppgjøret i Bodø denne helgen. Der var det nemlig duket for et skikkelig toppoppgjør, da serieleder Bodø/Glimt tok imot serietoer Hønefoss.

Åpningsminuttene i toppkampen var av det rolige slaget, men det tok heller ikke mange minuttene før det smalt.

Bare sju minutter var spilt da Helene Schjelderup sendte Bodø/Glimt i føringen etter et hjørnespark.

Også etter scoringen var det de gulkledde vertene som var farligst på Aspmyra, uten at det resulterte i de helt store målsjansene.

Den største kom rundt ti minutter før pause ved Marthe Hansen, men spissen klarte ikke å overliste Margaux Lægreid.

Like etter hvilen fikk Hansen revansje for den brente sjansen før pause. Vertene brøt og satte i gang et godt angrep. Til slutt endte ballen hos Marthe Hansen, som avsluttet fra 16 meter, via hanskene til Lægreid og i mål.

Da ble det vanskelig for Hønefoss, som slet med å skape de store problemene for Bodø/Glimt-forsvaret.

Og da Rikke Nedreaas satte inn 3-0 fem minutter før slutt, var toppkampen avgjort. Dermed fortsetter den perfekte starten for Bodø/Glimt som topper tabellen etter full pott på de fem første kampene.

Seieren lar vente på seg

Øvrevoll Hosle - KIL/Hemne 0-0 (0-0)
Mål:

For Øvrevoll Hosle har de fire første kampene gitt tre uavgjorte og ett tap. Hjemme mot KIL/Hemne jaktet de sesongens første seier.

Innledningsvis viste hjemmelaget at de var lystne på en trepoenger og tok kommandoen i oppgjøret.

Allerede etter fem minutter fikk de også kampens første store sjanse, da Ingrid Synnøve Nødland ble spilt alene gjennom. Midtbanespilleren klarte derimot ikke å utnytte muligheten og avsluttet utenfor lengste stolpe.

Deretter roet kampbildet og vertenes trykk seg noe ned og KIL/Hemne kom mer inn i kampen. Det gjorde også at det jevnet seg ut og det ble lengre mellom målsjansene, selv om tendensene var til stede fra begge lag.

Midtveis i omgangen var gjestene svært nære da Øvrevoll Hosle rotet det til i frispillingen fra egen keeper. KIL/Hemne stjal ballen og fikk avsluttet forbi Hannah Markussen, men på streken stod Karoline Svanes og klarerte unna.

Ti minutter før pause var det i andre enden det skjedde. Vertene rullet opp et vakkert angrep, som endte med at Emma Iversen stanget ballen i nettet, men scoringen ble avvinket for offside.

I starten av andre omgang ble gjestene fra Trøndelag presset tilbake, men selv om trykket var stort, klarte ikke Øvrevoll Hosle å sette Ingvild Grøtting på de helt store prøvene.

Faktisk var det KIL/Hemne som etter hvert kom nærmest da Mari Halgunset fikk avsluttet fra 17-18 meter, men Hannah Markussen var parat og slo skuddet til corner.

Og da heller ikke Kristin Haugstad klarte å sette et frispark fra god posisjon i nettet, endte det målløst på Hoslebanen mellom Øvrevoll Hosle og KIL/Hemne.

TIL 2020 kunne endelig feire sesongens første trepoenger etter borteseier over Viking. Her fra et oppgjør i fjor mot Kolbotn. Foto: Kristian Moe

Endelig løsnet det

Viking - TIL 2020 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Anfal el Yamani (61)

I Stavanger møttes to lag som jaktet en opptur etter en vanskelig periode. Viking har fått det tøft etter seieren i serieåpningen, men kunne hvert fall notere ett poeng i statistikken fra bortemøtet med Hønefoss sist.

Men for TIL 2020 har det virkelig gått skeis i innledningen av sesongen. Fjorårets topplag er plassert helt i bunnen etter bare ett poeng på de første fire kampene, og trenger desperat en seier for å ikke bli fullstendig parkert.

På SR-Bank Arena var det også gjestene fra nord som kunne notere kampens første sjanse etter sju minutter. Mali Trøan ble spilt gjennom Viking-forsvaret, men fjorårets toppscorer avsluttet utenfor fra god posisjon.

Resten av første omgang var ganske sjansefattig og var preget av mye nesten fra begge lag. Da var det heller ikke overraskende at målene uteble og lagene gikk målløse til pause.

Underholdningen tok seg litt opp etter pause, med flere tilløp til store sjanser. Blant annet hadde begge lagene hvert sitt tilfelle der de akkurat var for sent ute til å skli inn et ledermål etter et godt innlegg.

Men da timen var spilt kom det en stor målsjanse. TIL 2020 angrep og fikk slått inn i feltet, hvor det ble litt rot i vertenes forsvar. Til slutt fikk Viking klarert, men ikke lenger enn ut på 20 meter hvor det kom et skudd. Det gikk i en forsvarsspiller og deretter rett i beina til Anfal el Yamani, som sendte gjestene i føringen med en god avslutning i nærmeste hjørne.

Den scoringen klarte ikke Viking å svare på i løpet av den siste halvtimen. Dermed kunne TIL 2020 juble for sesongens første seier.

Opprykksfavoritten stormer videre

AaFK Fortuna - Fyllingsdalen 3-1 (0-0)
Mål: 1-0 Guro Hammer Røn (46), 2-0 Guro Hammer Røn (56), 3-0 Linn Huseby (80), 3-1 Ingvild Toft (82)

Med Bodø/Glimt-seier på lørdag var det press på AaFK Fortuna før deres hjemmemøte med Fyllingsdalen søndag ettermiddag.

Sunnmøringene har vunnet alle sine tre kamper hittil, og var store favoritter til å forlenge den rekken til fire kamper mot et Fyllingsdalen-lag som har gått på to stygge smeller i det siste.

Men i solskinnet i Ålesund fikk vertene en særdeles mørk start på oppgjøret. Etter bare tre minutter rev Sofie Riis ned en motspiller som siste forsvarer, og ble etter litt diskusjon blant dommerteamet sendt i dusjen.

Dermed måtte AaFK Fortuna spille med en spiller mindre i 87 minutter pluss tilleggstid.

Tross den tidlige utvisningen var det hjemmelaget som tok kontroll over oppgjøret og satte press på et lavtliggende bortelag. Det førte etter hvert også til et par gode sjanser, spesielt da Ingrid Lovise Jåstad fikk sjansen fra 11-12 meter, men midtbanespilleren satte ballen utenfor.

Også Guro Hammer Røn hadde en god mulighet før pause, men Elise Kristoffersen fikk avverget.

Inn mot pause klarte Fyllingsdalen å etablere et lite press mot vertenes mål, men uten å skape målsjanser, og det stod 0-0 til pause.

Det skulle imidlertid ikke vare særlig lenge. I andre omgangs første spilleminutt ble Maria Herdel Pedersen spilt gjennom. Dansken kom for skrått til å avslutte selv, men slo inn foran mål til Guro Hammer Røn, som skled vertene i føringen.

Drøye ti minutter senere var Hammer Røn på farten igjen - denne gangen på et hjørnespark. Ingeborg Lye Skretting slo presist inn mot bakre stolpe, hvor Hammer Røn fikk headet ballen i nettet fra kort hold. Dermed 2-0 til AaFK Fortuna.

Det gjorde ting mye enklere for hjemmelaget, som fort kunne scoret flere mål i den påfølgende perioden av kampen.

Etter 80 minutter kunne de imidlertid slippe jubelen løs igjen. Igjen var Herdel Pedersen sentral fra kanten, som slo inn mot Agata Drozdzik. Hun kom ikke på ballen, men det gjorde Linn Huseby som hadde fulgt opp. Midtbanespilleren kom først på ballen foran keeper Kristoffersen og fikk en enkelt oppgave med å øke til 3-0.

Da gjorde det ikke særlig mye at Ingvild Toft stanget inn reduseringen et par minutter senere. AaFK Fortuna vinner dermed både greit og fortjent 3-1 over Fyllingsdalen, på tross av at de fikk utvisning etter tre minutter.