TO NORSKE LAG JAKTER HISTORISK BRAGD I CHAMPIONS LEAGUE: – ÅRETS VIKTIGSTE KAMPER

Både Brann og Rosenborg jakter en plass i Champions League. Nå står de første kampene for tur.

Annonse:

 

Mens Brann har måttet ta turen utenlands til Serbia hvor det er ventet voldsom temperatur og utfordrende spilleforhold, har Rosenborg fått gleden av å spille sine kamper hjemme i Trondheim.

Begge lag må vinne to kamper i denne runden før det eventuelt venter en siste og avgjørende runde før et gruppespill i Champions League verdt rundt fire millioner kroner.

Slik spilles kampene torsdag: 

17.00: Brann – ALG Spor (TSC Arena, Serbia)

18.00: Breidablik – Rosenborg (Koteng Arena)

Om Brann vinner torsdagens kamp vil serbiske Spartak Subotica være motstander søndag, mens det for Rosenborg med triumf vil bli et møte med enten litauiske FC Minsk eller tsjekkiske Slovácko.

Branns kamp sendes på VG+ og BT, mens Rosenborg ser du hos VG+ og Adresseavisen.

Brann deltar for første gang i Champions League. Marius Simensen / Bildbyrån

Fortsatt uten nøkkelspiller

Tyrkiske ALG Spor vant serien i juni med sju poeng, men er for øyeblikket ikke i sesong, noe som kan være en fordel for Brann. I fjor ble det tyrkiske laget slått ut av albanske KFF Vllaznia Shkodër i første kvalifiseringsrunde på straffer, og Brann vil nok bli regnet som ganske klare favoritter inn mot dette oppgjøret.

For å takle ekstremvarmen i Serbia torsdag, har Brann ladet opp i utlandet i forkant av kampen. Søndag tok de turen til Budapest hvor de var i to dager og ladet opp.

– Vi har forberedt oss ganske likt sammenlignet med en hvilken som helst kamp, men det blir viktig å få i seg nok væske med tanke på varmen. I tillegg må vi unngå brudd for å slippe unødvendig løping. Det kommer til å bli dritvarmt, det handler om være smarte, så skal vi være bedre enn laget vi møter, sier Brann-spiller Guro Bergsvand til toppserien.no.

– Er dere favoritter i deres øyne?

– Ja, svarer midtstopperen kontant.

Ukjent motstander

Hun mener det blir viktig å få en god start, og understreker at Brann har en fordel av å være i sesong, sammenlignet med torsdagens motstander som er i oppkjøring til en ny sesong.

Bergsvand sier de har studert ALG Spor på video, men at de vet svært lite om det som venter annet enn en annerledes spillestil og kultur.

Viktige Lisa Naalsund har mistet store deler av sesongen grunnet skade, og har heller ikke vært i aksjon etter at hun pådro seg en skade like før EM. I tillegg har Elisabeth Terland forsvunnet til Brighton, mens Rikke Nygard og Tameka Yallop er blitt hentet inn.

Bergsvand har likevel stor tro på dagens tropp.

– Laget vi stiller med er et slagkraftig lag. Vi har veldig god bredde med spillere som har ulike kvaliteter og kan bidra på forskjellige måter, påpeker Brann-stopperen.

Dette blir første gang Brann spiller en Champions League-kamp på kvinnesiden.

– Det er selvfølgelig veldig kult å skrive historie, det er ingenting morsommere enn det. Men vi håper det blir mer, sier hun og legger til:

– Det vil bety masse å lykkes i Champions League, for både Bergen og Brann. Men å komme til et gruppespill ville vært helt utrolig for Norge også. Å lykkes her har alt å si, dette er de viktigste kampene vi spiller i år, sier 28-åringen.

– Større mulighet i år

I Trondheim forbereder Rosenborg seg til potensielt to hjemmekamper denne uken. I år som i fjor har Rosenborg fordelen av å få spille kvalifiseringen på Koteng Arena, og det tror midtbanespiller Emilie Joramo laget kan dra en fordel av.

– Det er en kjempefordel, jeg tror alle er veldig fornøyde med det. Vi trener på dette kunstgresset hver dag, sier hun til toppserien.no.

I fjor var det spanske Levante som ble for sterke da RBK røk etter ekstraomganger.

20-åringen tror erfaringen fra i fjor kan komme godt med.

– Jeg har en god følelse før kampen. Selv om vi ikke skal ta lett på noen kamper, har vi enda mer tro på dette enn i fjor. Vi har mer erfaring og gleder oss veldig. Vi vet hvordan nivået er ulike plasser selv om det er forskjellige lag, sier Joramo.

Midtbanespilleren mener Rosenborg har store muligheter til å ta seg videre mot Breidablik, som er midtbanespiller Selma Sol Magnusdottir sin forrige klubb. Islendingen signerte for Rosenborg før sesongen og har blitt brukt inn mot denne kampen.

– Jeg vet trenerteamet har snakket med henne en del. Det er absolutt en fordel, understreker 20-åringen.

Rosenborg har vært i god form lenge i Toppserien og imponert med fem strake seirer i hjemlig serie, blant annet mot Brann og Vålerenga.

Mot Breidablik er Joramo forberedt på å møte et fysisk lag.

– Vi vet de har en sterk mentalitet og at de jobber hardt, men kanskje at de gjør det litt ukritisk og ikke er like strukturert som oss. Vi må spille vårt eget spill og kontrollere kampen, påpeker hun.

Joramo mener RBK er blitt et bedre lag siden i fjor og sier de har vært heldige med trekningen så langt.

Å ta seg til gruppespillet ser hun på som fullt mulig, men det avhenger også av hvilket lag som eventuelt blir motstander i neste kvalifiseringsrunde.

– Vi har større sjanser i år enn i fjor. Alle har mye større tro. I fjor var det første gang og ingen forventninger, sier Joramo.

Annonse fra Toppserien: