SLIK ER STATUS HOS LAGENE FØR SERIESTARTEN

Noen lag har endret mye, andre ikke. Hos den regjerende seriemesteren har det skjedd endringer som gjør at folk setter spørsmålstegn rundt laget. Hvordan står lagene rustet før seriestarten?

Annonse:

 

Presenteres i samarbeid med:

norsk tipping

PS: Denne artikkelen er skrevet av Alexander Larsen og Kristian Moe. 

Ventetiden er snart over.

Endelig er det klart for seriestart. En ny æra begynner med en historisk medieavtale der TV 2 har overtatt rettighetene til Toppserien.

Lagene har finpusset formen før det braker løs, og vet at det fra første spark på ballen vil være fullt alvor.

Denne sesongen spilles det ikke sluttspill på øverste nivå. Denne sesongen teller samtlige kamper like mye. I år skal lagene møte hverandre tre ganger.

Men hvordan ser det egentlig ut hos de ti Toppserie-lagene?

Sjekk alle overgangene i Toppserien her.

Fra dobbeltmester til underdogs?

La oss begynne med den regjerende dobbeltmesteren Brann.

Etter to sesonger med gull stilles det nå langt flere spørsmål til bergenserne enn tidligere. Utskiftningene har vært mange og nøkkelspillere har forlatt klubben.

Kaptein Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton) og Lisa Naalsund (Manchester United) er bare noen av spillerne som skal erstattes.

Inn har sju spillere kommet, der den største profilen utvilsomt er Andrine Stolsmo Hegerberg. 29-åringen har hatt en god start på Brann-karrieren så langt og tegnet seg på scoringslisten flere ganger i løpet av oppkjøringen. Midtbanespilleren har ført til økt mediedekning nærmest på egen hånd og blir en attraksjon å følge i Toppserien.

I tillegg har spissen Alyssa Walker kommet fra svensk fotball og sett ordentlig skarp ut i treningskampene. Med sin fart og gode avslutningsegenskaper kan hun bli en virkelig hit i Toppserien denne sesongen.

Men det som derimot ikke har vært like gledelig, er at midtstopperen Natasha Anasi-Erlingsson, som skulle erstatte Tuva Hansen, tidlig pådro seg en langtidsskade og trolig blir ute hele sesongen.

På TV 2s tabelltips er Brann spådd på 3. plass, og det spørs om ikke rødtrøyene må finne seg i å være underdogs denne sesongen.

Brann spilte 2-2 mot Rosenborg i generalprøven.

Andrine Hegerberg er tilbake i Toppserien og blir en attraksjon å følge denne sesongen. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Gullkandidaten

Et av lagene Brann skal konkurrere mot i toppen denne sesongen, er igjen Vålerenga.

Forrige sesong ble kanskje ikke helt slik de hadde håpet i Nils Lexerøds første sesong, med blant annet cupexit i kvartfinalen mot Rosenborg. 3. plass i grunnspillet og seks poeng bak Brann, var kanskje litt lenger bak enn det Vålerenga hadde ønsket.

Hovedstadslaget hevet seg derimot i sluttspillet, passerte Rosenborg og sikret Champions League-spill i 2023. Totalt sett kan man si at det ble en godkjent sesong til slutt, selv om gullkampen ikke ble altfor spennende.

Denne sesongen er forutsetningene til Vålerenga nok en gang gode, og blåtrøyene må anses som en av de aller største favorittene til å ta seriegull. Nils Lexerød fortsetter i sjefsstolen og utskiftningene i spillerstallen har ikke vært altfor mange. Vålerenga går dermed inn i 2023 med god kontinuitet, uten å ha mistet mange nøkkelspillere samtidig som noen forsterkninger er hentet inn.

Camilla Huseby blir ikke å finne i Vålerenga-drakt i 2023, ettersom hun har meldt overgang til LSK Kvinner. Det blir heller ikke midtbanedirigenten Dejana Stefanovic, som har dratt til England og spill for Brighton. Den serbiske landslagsspilleren blir nok et savn på midtbanen til Vålerenga denne sesongen.

Av spillere inn er det verdt å nevnte Felicia Rogic, som er hentet fra Eskilstuna for å styrke angrepsrekka. Hun kan bli en spennende signering med sin store fart og bakromstrussel. I tillegg er Linn Vickius (Eskilstuna), Allison Abbe (AIK) og Laura Guldbjerg Pedersen (Køge) kommet inn stadionportene på Intility.

Fjorårets toppscorer Elise Thorsnes er med videre, og blir nok en gang svært viktig for Vålerenga. Det blir også danske Janni Thomsen, som bidro med flust av målpoeng fra sin høyrebackposisjon, derav mange av dem til nettopp Thorsnes.

Gledelig er det også at Karina Sævik har sett meget skarp ut i oppkjøringen og scoret mål på løpende bånd, blant annet et hattrick i 3-3-kampen mot regjerende dobbeltmester Brann. Kanskje Sævik endelig slår ut i full blomst? I så fall blir det nok mye scoringsjubel for Vålerenga denne sesongen.

Karina Sævik har sett frisk ut i oppkjøringen og kan bli helt avgjørende for Vålerengas tittelsjanser. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Kan suksessen gjenskapes?

I Bærum håper man å gjenskape suksessen fra forrige sesong under Per Inge Jacobsen. Stabæk ble nemlig fjorårets store overraskelse. I en intens kamp mot Kolbotn, Lyn og LSK Kvinner om å kapre den viktige 4. plassen, var det Stabæk som trakk det lengste strået. Selv om det ble seks tap av seks mulige i mesterskapssluttspillet var det en stor prestasjon av Jacobsens lag å komme seg dit foran forhåndsfavoritt LSK Kvinner.

2022-sesongen ble kronet med cupfinale på Ullevaal mot Brann, etter at Stabæk noe overraskende slo ut Rosenborg i semifinalen. På Norges nasjonalarena ble derimot Stabæk noen numre for små for seriemesteren fra Bergen, og Brann vant til slutt 3-1. Likevel en meget imponerende sesong av Per Inge Jacobsen og Stabæk, som førte til at Jacobsen ble kåret til årets trener.

Om Bærumslaget skal gjenskape suksessen i 2023, blir det derimot uten Jacobsen i trenerrollen. Etter suksessesongen valgte han å forlate Stabæk til fordel for jobben som U23-landslagssjef. Han har blitt erstattet av Petter Belsvik, som tar sin første trenerjobb på kvinnesiden av fotballen, etter å ha hatt trenerroller i Stabæk, Lillestrøm og Kongsvinger.

Av nevneverdige overganger ut har Maiken Bjørndalen og Linn Huseby forlatt klubben og signert for 1. divisjonsklubbene Hønefoss og AaFK Fortuna. Maren Hauge, Siri Nordeide Grønli og Ingrid Søndenå har lagt opp, samtidig som at Kim Sundlöw også har forsvunnet ut.

Inn har Malene Dunsby og Anja Rasmussen fra Øvrevoll Hosle kommet, mens Emilie Bølviken har signert fra og skal styrke forsvaret til Stabæk. Tiril Flokketveit er hentet fra Klepp, mens Meryll Abrahamsen skal gi laget en ekstra offensiv dimensjon og kreativitet. I tillegg har Grace Garrad kommet inn fra West Ham.

TV2 har hvert fall troen på at Stabæk leverer en god sesong i år. Rettighetshaveren har tippet Stabæk havner på 4. plass også i år i sitt tabelltips.

Historisk sesong i vente

For første gang skal Åsane spille Toppserie-fotball. Dermed har Bergen tre klubber på det øverste nivået.

Åsane innfridde favorittstempelet i 1. divisjon og var bunnsolide gjennom grunnspillet. Selv om TIL 2020 stakk av med 1. plassen var det bare målforskjellen som skilte to de øverste lagene i fjorårets 1. divisjon. Det betød at Åsane fikk muligheten til å kjempe om å rykke opp i nedrykkssluttspillet i Toppserien.

Etter marerittstarten med 0-5-tap mot Røa, fant de tilbake til sitt solide spill resten av sluttspillet. Eirik Fjeldstads lag sanket 10 poeng på de siste seks kampene, noe som var nok til å sikre spill i Toppserien i 2023.

Foran sin første sesong i Toppserien har Åsane økt profesjonaliseringen i klubben og gitt proffkontrakter til de aller fleste spillerne i troppen. Budsjettet har også økt og det er tydelig at de oransjekledde satser tungt. Satsingen har gjort at de har beholdt alle nøkkelspillerne sine, samtidig som de har gått inn nytt blod for å styrke stallen ytterligere.

Madeleine Veivåg har gjort utlånet fra Arna-Bjørnar til en permanent overgang, mens Klepp-spillerne Kaja Karlsen og Anette Snørteland Jensen også har satt sitt navnetrekk på en avtale med bergensklubben.

Dermed blir det spennende å se om Åsane klarer å bygge videre på soliditeten fra forrige sesong, og etablere seg i Toppserien. For at de skal klare det blir hvert fall toppscorer Katarina Dybvik Sunde svært viktig, samt andre nøkkelspillere som keeper Savanna Duffy, kaptein Alise Evensen og midtbaneelegant Ida Kroken.

Kamp for å overleve

0 seire, 3 uavgjorte, 15 tap og desidert sist. Det var status for Røa etter 18 kamper i grunnspillet i fjor. Hadde det ikke vært for at 2022 var sesongen der Toppserien skulle teste det omdiskuterte sluttspillet og poengene fra grunnspillet ble nullstilt, hadde Røa spilt 1. divisjon i 2023.

Men med rutinerte Geir Nordby ved roret, maktet Røa å ta seg sammen i sluttspillet og til slutt berge plassen i Toppserien. Dermed blir Røa å se på det øverste nivået også denne sesongen, men det er klart at de må være på fra start i år om de skal overleve.

Med Geir Nordby som hovedtrener for 26. sesong på rad, er det i hvert fall ordentlig kontinuitet på trenersiden. Nordby har vært ute en vinternatt før og vet definitivt hva som kreves for å unngå nedrykk. På spillerfronten har det naturligvis vært noen utskiftninger. Emma Iversen har vendt tilbake til Vålerenga etter å ha vært utlånt til Røa i fjor, mens Nadia Pinto, Vårin Næss, Mia Huse og Julie Brusgaard også har forlatt klubben.

Men Røa har også hentet inn nye spillere til årets tropp. Julie Hoff Klæboe skal sørge for flere scoringer offensivt, mens Martine Midtbø skal har kommet inn i midtbaneleddet. I tillegg er Marie Aspenes hentet fra Amazon Grimstad, og skal sørge for økt konkurranse på keeperplass, mens Kristin Haugstad har kommet fra Slavia Praha.

Både Vårin Vik og Siw Døwle har blitt signert fra Kolbotn, men dessverre blir ikke sistnevnte å se på banen for Røa denne sesongen ettersom Døwle røk korsbåndet i oppkjøringen.

Spørsmålet er om 2023-sesongen blir en kamp for å overleve i Toppserien for Røa, eller om de klarer å heve seg fra fjoråret og unngå å havne i den største nedrykksstriden.

Slår den gamle storheten tilbake?

LSK Kvinner har lagt bak seg en trøblete 2022-sesong med mye utenomsportslig bråk internt i klubben. Konfliktene førte til at kontraktene til Malin Brenn og Camilla Linberg ble avsluttet midtveis i sesongen, før de deretter signerte for den italienske klubben Como.

På banen gikk det heller ikke stort bedre for kanarifuglene. Sammen med Brann, Vålerenga og Rosenborg forventet man nesten at LSK Kvinner skulle ende blant de fire beste etter grunnspillet, men slik ble det ikke.

På de 18 kampene i grunnspillet sanket de bare 23 poeng og endte på en skuffende 7.plass, fire poeng bak Stabæk som kapret 4.-plassen.

I sluttspillet gikk det greit for LSK Kvinner, som til slutt sikret spill i Toppserien også i 2023. De sportslige prestasjonene og det interne bråket gjorde derimot at hovedtrener Knut Slatleim og hans trenerteam forsvant ut portene på Romerike.

Forut denne sesongen har Slatleim blitt erstattet av tidligere Lillestrøm, Rosenborg, Ajax, Borussia Dortmund, FC København og Strømsgodset-spiller André Bergdølmo. Han håper nok å gjenreise laget som fra 2014 til 2019 vant seks strake seriegull ved å spille Ajax-inspirert fotball.

Det er derimot ikke bare på trenersiden det har blitt gjort utskiftninger i LSK Kvinner. Gultrøyene har vært relativt aktive på overgangsfronten før årets sesong, med spillere ut og inn. Fra fjoråret har blant annet midtstopperduoen Klara Rybrink og Ina Gausdal forsvunnet ut, der førstnevnte valgte å reise tilbake til Sverige, mens Gausdal signerte for OH Leuven i Belgia. I tillegg har rutinerte Ingrid Marie Spord lagt fotballskoene på hylla.

Inn dørene på LSK-hallen har blant annet Thea Kyvåg kommet etter et kort opphold i engelske West Ham. Marte Bjelde Hjelmhaug har tatt turen fra Arna-Bjørnar, mens Camilla Huseby er hentet fra erkerival Vålerenga. Tonje Pedersen er hentet fra Kolbotn, mens stortalentene Tilde Andersson og Helene Dønnum Veum er tatt opp til A-stallen fra eget akademi.

En strek i regningen for LSK Kvinner før denne sesongen er at Mimmi Löfwenius Veum, som forrige sesong var ute med en korsbåndsskade, mister seriestarten etter å ha pådratt seg en punktert lunge på treningsleiren til Marbella. På den andre siden er landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand tilbake mellom stengene etter sin korsbåndsskade, og vil utvilsomt være en boost for LSK Kvinner før en sesong de håper å slå tilbake.

Ny sesong med ryggen mot veggen?

2022-sesongen kunne knapt blitt mer dramatisk enn det Avaldsnes opplevde i fjor.

Det endte til slutt med nedrykkskvalifisering – etter et drama i siste serierunde uten like med overtidsscoring hjemme mot Røa som sikret fornyet håp.

I nedrykkskvalifiseringen ble det til slutt seier mot Øvrevoll Hosle etter ekstraomganger i avgjørende kamp.

Kaptein Hanna Dahl har siden den gang vært i tenkeboksen rundt fremtiden, men til slutt bestemt seg for å bli værende i klubben og forlenge kontrakten. Midtbanespiller Sara Pavlovic har flyttet på seg, men ellers ser kontinuiteten bra ut.

Laget har også fylt på med spennende spillere i Ingrid Jåstad, Ingvild Høvring, Natalie Velde og ikke minst Maria Hovmark. I tillegg er også stortalentet Cille Nilsen endelig tilbake etter å ha slitt med skade gjennom høstsesongen.

Samtidig har keeper Siri Ervik vært skadet den siste tiden, som skal ha veldig mye av æren for at laget spiller på øverste nivå fortsatt. Den tidligere Kolbotn-keeperen var meget god gjennom høsten, og Avaldsnes håper nok å ha henne klar innen kort tid. Det samme gjelder Ida Natvik som heller ikke har vært med den siste tiden.

Riise har selv sagt at målet er å bli bedre enn i fjor og at de håper å kjempe om en 6. eller 7. plass ved god uttelling.

Avaldsnes-trener John Arne Riise kan glede seg over nok en sesong i Toppserien. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Alle gode ting er… fire?

Tre imponerende sesonger, men ingen titler. Skal 2023 være året der Rosenborg endelig får noe å juble for? Kanskje blir det det.

Blant mange seiler trønderne opp som den aller største gullfavoritten i forkant av årets sesong.

Laget har beholdt så å si hele spillertroppen, det største tapet er Sara Kanutte Fornes som har blitt utenlandsproff i Hammarby. Ellers er det et lag som kjenner hverandre svært godt, og som har fått ladet batteriene etter en tøff høst.

Fjoråret var preget av svært mange skader, men nå er de aller fleste tilbake. Det kan bli helt avgjørende om det skal bli gull denne sesongen.

Et stort pluss med tanke på lagets gullsjanser er også at de ikke skal konkurrere i Europa og bare har cup og serie å konsentrere seg om. Det har derimot Brann og Vålerenga som skal forsøke å bli første lag til å nå gruppespillet i Champions League.

Talentfabrikken

Lyn var spådd å slite forrige sesong etter å ha mistet en rekke nøkkelspillere, men under ledelse av Tom Stenvoll gjorde laget tipsene til skamme. Nå er det nytt trenerteam i Lyn bestående av Mason Minister, Oddbjørn Sindland og Jørgen Reikerås. Hvordan slår det ut – og hvilken utgave av Lyn får vi denne sesongen?

Det er nærmest blitt en selvfølge at laget skal produsere nye og unge, lovende talenter på løpende bånd. Forrige sesong tok Kamilla Melgård Toppserien med storm, og denne sesongen er det helt sikkert nye spillere som griper sjansen.

Noen spillere har forsvunnet også denne vinteren, der spesielt Cathinka Tandberg (Linköping) og Emilie Bølviken (Stabæk) nok blir aller mest savnet i starten.

Faktisk er det kun Trine Skjelstad Jensen (Grand Bodø) som ser ut til å bli lagets eneste forsterkning før årets sesong. Midtstopperen forlot klubben etter 2020-sesongen og er kjent for sin enorme hodestyrke.

Tronskifte på gang?

Ingen seire og en haug av erfarne spillere ut. Igjen står en svært ung spillerstall som skal bære enormt mye ansvar denne sesongen.

Arna-Bjørnar leverte en imponerende høst i fjor, men har siden den gang mistet blant andre Ingrid Jåstad (Avaldsnes), Marte Hjelmhaug (LSK Kvinner), Meryll Abrahamsen (Stabæk) og Karoline Haugland (Brann) for å nevne noen.

Nora Blindheim Nøss er definitivt en spiller å se opp for denne sesongen. Midtbanetalentet mistet dessverre hele fjoråret grunnet en korsbåndsskade, og det samme gjorde også Tanja Myrseth.

Blant spillerne som har kommet inn er Sofie Bjørnsen som tidligere har vist at hun holder Toppserie-nivå. Lena Soleng Hansen har også tatt turen fra Kolbotn, mens Hanne Larsen har kommet på lån fra Brann.

Samtidig er det fortsatt usikkert om veteranene Helene Gloppen og Stine Hovland blir med.

Dermed er det som nevnt de unge spillernes ureddhet som blir viktig i årets sesong. Akkurat nå trues laget av Åsane som er tredje lag fra Bergen på øverste nivå.

 

Annonse fra Toppserien: