Rekordhøye inntekter for norske toppfotballklubber
Aldri før har inntektene i norsk toppfotball vært høyere enn i 2023. Kombinasjonen av suksess i Europa, ny medieavtale og spillersalg er forklaringen, fastslår en ny rapport fra Deloitte.
I dag ble Toppfotballbarometeret lansert, tidligere kjent som Eliteseriebarometeret, på et pressetreff på Ullevaal. Rapporten, som er produsert av Deloitte på oppdrag fra Norsk Toppfotball og Toppfotball Kvinner, gir et innblikk i den økonomiske utviklingen blant norske toppfotballklubber. Årets versjon dekker for første gang både Eliteserien og Toppserien.
- Norsk toppfotball er inne i en spennende periode. I 2023 hadde vi lag på både herre- og kvinnesiden som presterte i Europa, flere store spillersalg og en ny medieavtale. I tillegg begynner vi så smått å se effektene av klubbene som konsoliderer herre- og kvinnelag under samme paraply. I sum gjør dette at inntektene når rekordnivåer, sier Emilie Finnevolden Gooderham, prosjektleder for Toppfotballbarometeret i Deloitte.
Hun sier at inntektene har økt både i de store og i de mindre klubbene, men at forskjellene klubbene imellom likevel er store. Samtidig ser vi at utgiftene øker i takt med inntektene.
- Selv om 2023-sesongen bød på høye inntekter for norske klubber, økte kostnadene omtrent tilsvarende. Derfor er det viktig at klubbene fremover legger seg på et utgiftsnivå de kan bære over tid, tross større spillersalg og Europa-spill, sier Gooderham.
- Les rapporten her!
Høy omsetningsvekst i Toppserien
I Toppserien var den totale inntektsveksten på 30% i 2023, mye takket være en ny tv-avtale og økte inntekter fra sponsorer. Veksten i kvinnefotballen er et globalt fenomen, og for å beholde konkurransekraften er det nødvendig å holde tritt med veksten i andre europeiske ligaer. Omsetningen i de 15 største kvinneklubbene i Europa økte nemlig med hele 60% i 2023.
- Kvinnefotballen globalt er i eventyrlig vekst. I Norge har også utviklingen vært fantastisk de siste årene, mye takket være investeringene fra samarbeidspartnere, mediepartnerne og klubbene selv. Men vekstpotensialet er fremdeles stort. Vi er i startgropen av konsolideringen som skjer over hele Europa, mellom herre- og kvinnesiden. Foreløpig har vi bare så vidt sett begynnelsen av hvilke verdier kvinnefotballen kan tilføre norsk fotball. Det blir spennende å følge utviklingen i årene som kommer, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.
Europaeventyr for norske klubber - omsetningsrekord for Molde
Av norske lag spilte Bodø/Glimt, Molde, Brann (både menn og kvinner) og RBK i europeiske turneringer i 2023. Molde var laget som tjente mest på Europa-spill ettersom de gikk videre fra gruppespillet i Europa League. Aldri tidligere har en norsk klubb hatt like høye inntekter som Molde hadde i 2023, med sine 345 millioner kroner.
Totalt spilte de fire herrelagene og Brann-damene inn 352 millioner kroner i premiepenger fra europeiske turneringer i 2023. Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Jens Haugland, er fornøyd med utviklingen.
- Det er bra at våre klubber opplever at flere inntektskilder vokser. Veksten er et av flere bevis på hvordan norsk fotball har tatt store steg de siste årene. I vår bransje henger sportslige resultater og økonomi åpenbart tett sammen. Nettopp derfor er det svært positivt at vi ser vekst i sponsorinntekter, publikumsinntekter og spillersalg hos nesten alle klubbene, sier Haugland.
Han peker på at resultatene kommer gjennom aktive og langsiktige valg klubbene har gjort.
- Resultatene er et signal om både økt profesjonalisering og gode, langsiktige valg, for eksempel gjennom satsingen på spillerutvikling. Fotballen er en ung bransje, men vi er en bransje i vekst. Først og fremst takket være klubbene, men også takket være engasjerte sponsorer og alle som ser fotball på TV eller på stadion.
Kontaktpersoner:
Foto: Bildbyrån