Nytt utvalg: Skal gi anbefalinger for ny suksessepoke for norsk kvinnefotball

Utvalget skal gi konkrete anbefalinger på hvordan norsk klubbfotball kan styrkes for å bidra til en ny suksessperiode.

Annonse:

Internasjonalt har kvinnefotballen opplevd en betydelig vekst det siste tiåret, særlig som følge av økt satsing på mesterskap fra UEFA/FIFA, store herreklubber som satser på toppfotball for kvinner og styrking av UEFA Women's Champions League (WCL). I 2025 innføres også en ny UEFA klubbturnering for klubber på nivået under WCL.

Utviklingen har ført til en høyere grad av profesjonalisering, større publikum, tilfang av et nytt publikum sammenlignet med herresiden (mer barnefamilier, flere yngre, flere kvinner), økt konkurranse mellom nasjonale ligaer og et tydelig skille mellom land som har lykkes med profesjonalisering og de som ikke har gjort det ennå.

- Norske toppklubber på kvinnesiden har også hatt betydelig sportslig og kommersiell fremgang siste 6-7 årene, blant annet har Toppserien avansert på UEFAs ligaranking fra 12. plass til 8. plass (rett bak Sverige), samt at vi har kvalifisert oss til WCL to år på rad. Vi opplever også publikumsvekst i både Toppserien og 1. divisjon, men ikke i det omfang eller tempo som vi har ambisjoner om. Det er bakgrunnen for at vi nå setter ned dette utvalget. Vi trenger en helhetlig vurdering og konkrete anbefalinger for hvordan norsk klubbfotball kan styrkes for å bidra til at norsk kvinnefotball kan gå inn i en ny suksessperiode, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Det er iverksatt mange tiltak for å løfte Norges konkurranseevne på toppnivå på kvinnesiden de siste årene, samt for å gi større fart i profesjonaliseringen. I 2019 vedtok forbundstinget en rekke tiltak basert på anbefalingene fra et utvalg ledet av Karen Espelund. Dette inkluderte endringer i seriestrukturen i Toppserien og 1. divisjon for å styrke konkurransekraften, utvikle flere internasjonale toppspillere og øke ligaenes kommersielle attraktivitet.

- Det har vært en positiv økonomisk utvikling for klubbfotballen på kvinnesiden de siste årene. Toppfotball Kvinner har jobbet hardt og godt med å øke de kommersielle inntektene til ligaen, og NFF har også økt de økonomiske overføringene til klubbene betraktelig. De aller fleste toppklubbene på herresiden har startet satsinger på kvinnefotball i samme periode. Det er positivt, sier Klaveness.

NFF, NTF og TFK signerte i 2022 en trepartsavtale med felles forpliktende mål for samarbeid, herunder å jobbe for like og gode muligheter for jenter og gutter i fotballen. Videre har Forbundsstyret opprettet en styringsgruppe for fellesprosjekter mellom TFK, NTF og NFF, Toppfotballutvalget.

Etter en periode med betydelige endringer nasjonalt og internasjonalt, er det nå nødvendig å gjøre en helhetlig vurdering av hvordan vi med utgangspunkt i den norske samarbeidsmodellen kan maksimere Toppseriens og klubbenes konkurransekraft for å realisere norsk fotballs samlede ambisjoner for både toppklubb og landslag.

- Målet er å styrke ligaorganiseringen, utvikle konkurransekraft nasjonalt og internasjonalt, og foreslå strukturelle endringer som sikrer at norske klubber og landslag kan hevde seg på det høyeste europeiske nivået. En viktig del av arbeidet er å foreslå tiltak for å sette kraft bak målene i Trepartsavtalen. Partene er allerede forpliktet til avtalens krav og mål, men over 2,5 år inn i avtaleperioden må vi alle erkjenne at den ikke er tilstrekkelig implementert, sier styreleder Jan Erik Fåne i Toppfotball Kvinner.

- Flere og flere av medlemsklubbene til NTF har kvinnefotball som et høyt prioritert satsingsområde. Vi tror dette er riktig tidspunkt for å diskutere hvordan vi kan optimalisere forholdene for vekst og god sportslig utvikling i hele norsk fotball, sier Jens Haugland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Utvalgets mandat

1. Vurdere dagens organisering:

- Utrede om og hvordan organiseringen av toppklubbutviklingen for kvinner (organisatorisk, sportslig og kommersielt) bør endres for å frigjøre energi og maksimere klubbenes sportslige og kommersielle kraft. Dette inkluderer å vurdere muligheter for fusjon eller tettere samarbeid mellom TFK og NTF for å optimalisere ressursbruk og styrke grunnlaget for kvinnefotballen, i tråd med målene i trepartsavtalen.

- Som en del av denne utredningen må det vurderes om og hvordan tettere integrering med herrefotballen kan skje samtidig som vi bygger videre på kvinnefotballens autonomi, særegenhet og innflytelse.

2. Implementering av Trepartsavtalen:

  • Utvalget skal foreslå tiltak for å sette kraft bak målene i Trepartsavtalen, herunder foreslå relevante endringer og justeringer til avtalen hvis det vurderes nødvendig.
  • Vurdere om det skal stilles lisenskrav til toppklubbene for å gjennomføre forpliktelsene i Trepartsavtalen, og i så tilfelle foreslå en implementeringsplan med mulighet for innføring i perioden 2026–2028.

3. Vurdere endringer i seriestrukturen:

  • Vurdere om dagens seriestruktur, inkludert antall lag i Toppserien, bør justeres, samt om og hvordan opp- og nedrykksordningene på kvinnesiden kan justeres for bedre å legge til rette for høyere konkurransenivå.

4. Vurdere NM-strukturen:

  • Vurdere om dagens konkurransestruktur for Norgesmesterskap (NM) for kvinner, bør justeres.

5. Økonomisk støtte og ressursfordeling:

  • Vurdere hvordan NFFs budsjettoverføringer til toppklubbutvikling på kvinnesiden kan knyttes til anbefalingene utvalget gjør for å øke Toppseriens sportslige og kommersielle kraft.
  • Utvalget skal på samtlige punkter gi en faktabasert analyse av nåsituasjonen og en konkret anbefaling på veien videre. Underlaget må være av en slik karakter at det kan benyttes som beslutningsunderlag i de tre organisasjonene.

Sammensetning av utvalg

Leder:

Jon Mørland (NFFs forbundsstyre, NFF-representant i UEFA Women's Football Committee, tidligere leder av Seriekomité Toppfotball Kvinner).

Medlemmer:

Per-Mathias Høgmo, innleid konsulent (tidligere landslagssjef kvinner/herrer, tidligere toppfotballsjef og leder for trenerutdanningen i NFF)
Cecilie Gotaas Johnsen (nestleder TFK-styret, Rosenborg Ballklubb)
Inge Henning Andersen (nestleder NTF-styret, FK Bodø/Glimt)
Hege Jørgensen (daglig leder, TFK)
Erik Hoftun (Sportssjef, NTF)
Siri Nordby (Direktør Toppfotball og landslag, NFF)
Ole-Johan Aas (Fagutvikler Toppfotball og Landslag, NFF)
Nils Fisketjønn, (Direktør konkurranse, NFF)
To daglige ledere fra klubber, NTF og TFK nominerer én hver.
Sekretariat: NFF stiller med sekretariat
NFF dekker kostnader knyttet til arbeidet

Annonse fra Toppserien: