En lang sesongoppkjøring bestående av hard trening, forberedelser og treningskamper er endelig over! Etter månedsvis uten tellende kamper ble det endelig spilt om poeng igjen. Og lagene i Toppserien viste at savnet etter seriespill har vært stort, og leverte flust av scoringer i sesongens første serierunde.

Åsane – Røa 0-4

Vålerenga – Arna-Bjørnar 5-0

Pangstart for nytreneren

LSK Kvinner – Avaldsnes 4-0 (1-0)
Mål: 1-0 Signe Holt Andersen (15), 2-0 Emilie Woldvik straffe (47), 3-0 Emma Stølen Godø (63), 4-0 Katrine Winnem Jørgensen (69)

I LSK-hallen var det duket for André Bergdølmos første tellende kamp som LSK-Kvinner, da kanarifuglene tok imot John Arne Riise og Avaldsnes. Begge lagene håper nok at 2023 skal bli en bedre sesong enn i 2022.

På hjemmebane var det LSK Kvinner som tok kontrollen fra start, men uten å skape nevneverdige sjanser i åpningsminuttene. Det skulle derimot endre seg etter kvarteret. Hjemmelagets høye press resulterte i feil fra Avaldsnes i frispillingsfasen. Ballen havnet hos Amanda Haahr som serverte Signe Holt Andersen på bakerste stolpe, som kunne løpe inn 1-0.

Resten av omgangen var relativt jevnspilt med tanke på skapte sjanser, og LSK Kvinner kunne ta med seg en 1-0-ledelse etter halvspilt serieåpning.

Andre omgang åpnet med en stor sjanse til Avaldsnes, som Cecilie Fiskerstrand reddet. Men det var i motsatt ende av banen nettkjenningene kom. Like etter gjestenes store sjanse, fikk hjemmelaget tildelt straffe etter en hands. I sin 100. kamp i Toppserien gikk kaptein Emilie Woldvik frem til 11-meteren, og banket straffen midt i mål.

Emma Stølen Godø økte deretter ledelsen til 3-0 etter 63 minutter , før Katrine Winnem Jørgensen fastsatte sluttresultatet til 4-0 etter drøye 70 minutter. Etter en spennende første omgang var det totaldominans fra LSK Kvinner de siste 45 minuttene, og de gulkledde vant til slutt fortjent 4-0.

Seriemesteren snudde

Lyn – Brann 1-2 (1-0)
Mål: 1-0 Anna Aahjem (37), 1-1 Alyssa Walker (54), 1-2 Nora Eide Lie (55)

Det har blitt knyttet mange spørsmålstegn til den regjerende dobbeltmesteren Brann før årets sesong. Mange sentrale nøkkelspillere har forlatt klubben, og ekspertene er i tvil om bergenserne kan forsvare seriegullet fra i fjor.

I åpningskampen ventet en tøff bortekamp mot Lyn, som i fjor overrasket mange og gjorde tipsene til skamme.

«Hjemme» på Grorud var det Lyn som fikk kampens første sjanse ved Anna Aahjem, men alene med Aurora Mikalsen klarte ikke spissen å sørge for en drømmestart på kampen for vertene. Etter nesten-sjokkåpningen tok Brann mer og mer over kampen, og var nære ved å ta ledelsen da Marthine Østenstad smalt ballen i tverrliggeren.

Tross overtaket fra Brann var det hjemmelaget som skulle få mest å juble for etter de første 45 minuttene. Etter 37 minutter fikk Anna Aahjem muligheten nok en gang, og denne gangen klarte spissen å overliste Mikalsen etter et innlegg fra Emilie Closs. Dermed ledet Lyn til pause mot seriemesteren.

Brann nektet derimot å gi seg uten kamp og startet andre omgang meget friskt. Det skulle de få betalt for drøye ti minutter ut i omgangen, da Alyssa Walker snappet en svak pasning bakover i banen og avanserte mot Lyn-målet. Mot et ryggende forsvar avsluttet hun pent ned til venstre for Sandra Rød Ask og brakte balanse i regnskapet.

Og den regjerende dobbeltmesteren nølte ikke med å ta ledelsen heller. Bare minuttet etter utligningen var kampen snudd takket være Nora Eide Lie.

Lyn prøvde desperat å få med seg poeng, men det ville seg ikke for hjemmelaget. Brann hadde relativt god kontroll, og stod imot det Lyn hadde å komme med mot slutten. Dermed kunne bergenserne innkassere tre poeng i serieåpningen.

Nora Eide Lie ble matchvinner da Brann snudde kampen og vant serieåpningen mot Lyn. Foto: Marius Simensen

Gullkandidaten imponerte

Rosenborg – Stabæk 3-0 (2-0)
Mål: 1-0 Cesilie Andreassen (7), 2-0 Synne Skinnes Hansen (37), 3-0 Anna Jøsendal (53)

Er 2023 året der det endelig skal lykkes for Rosenborg? Etter fire år uten trofeer, blir trønderne sett på som kanskje den aller største favoritten til å kapre seriegullet i år.

Første hinder på veien mot edelt metalt var fjorårets tapende cupfinalist Stabæk, som blant annet slo ut Rosenborg i semifinalen på veien til Ullevaal.

Åpningsminuttene på Koteng Arena bølget frem og tilbake, der begge lag var virket svært villige til å angripe. Men det var hjemmelaget som skulle ta første stikk. Etter sju minutter dunket Cesilie Andreassen Rosenborg i ledelsen med et flott skudd i nærmeste hjørne.

Og trønderne fortsatte å trykke på mot målet til Stabæk i jakten på flere scoringer, men uttellingen uteble. Gjestene slet på sin side med å etablere eget spill og var bare sporadisk på farlige visitter i Rosenborgs sekstenmeter.

Like før pause skulle derimot Rosenborg få mer å juble for. Anna Jøsendal ble spilt gjennom, som til slutt fant Synne Skinnes Hansen foran mål. Alene med Sunniva Skoglund gjorde sistnevnte ingen feil og doblet vertenes ledelse inn til pause.

Kampbildet fortsatte i samme stil etter hvilen med Rosenborg som de desidert farligste foran mål. Etter 53 minutter var Anna Jøsendal nok en gang på farten. Rollene fra 2-0-scoringen var byttet om, og Synne Skinnes Hansen serverte Jøsendal, som enkelt kunne sette inn 3-0.

Rosenborg skapte flere meget store sjanser utover i kampen, og kunne nok scoret enda flere mål. Men det ble ikke flere nettkjenninger på Koteng, og Rosenborg tar en fortjent 3-0-seier over Stabæk etter en dominant forestilling.

Marerittminutter ble avgjørende

Åsane – Røa 0-4 (0-3)
Mål: 0-1 Julie Hoff Klæboe (25), 0-2 Sarah Suphellen (26), 0-3 Kristin Haugstad straffe (30), 0-4 Oline Fuglem (72)

I serieåpningen i sin første sesong i Toppserien fikk nyopprykkede Åsane besøk av Røa. Bergenserne møtte også helgens motstander i første kamp i fjorårets sluttspill. Det ble en tøff opplevelse for Åsane, som gikk på et sviende 0-5-tap og dermed en marerittåpning på sluttspillet. Til slutt gikk det bra og Åsane sikret seg en plass i årets Toppserie.

Ny sesong og nye muligheter ventet dermed for begge lag. Starten på serieåpningen på Åsane Arena var av det rolige slaget med lite sjanser noen veier. Etter 18 minutter kom kampens første store mulighet da Tuva Espås avsluttet like over mål.

Men så eksploderte det i Bergen. 25 minutter var spilt da Røas nysignering Julie Hoff Klæboe steg til vers og stanget gjestene i føringen. Bare minuttet senere fikk Røa nok en dødball, og denne gangen var det Sarah Suphellen som overlistet Savanna Duffy med en heading.

Eirik Fjeldstad og Åsane fikk en blytung debut i Toppserien. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Og vondt skulle bli verre for Åsane de neste minuttene. Hjemmelaget slo bort ballen på egen halvdal og Tuva Espås snappet ballen. Karen Vistnes kom for sent i taklingen og felte Røa-spissen som bakerste spiller, og fikk dermed marsjordre. Ikke nok med det, etter halvtimen ble det blåst straffe i Røas favør etter en hands i feltet og Kristin Haugstad var sikker som banken og økte ledelsen til 3-0 for Røa, som sto seg til pause.

Utgangspunktet for andre omgang virket omtrent umulig for Åsane med en spiller mindre og 0-3 i sekken. De siste 45 minuttene i Bergen ble av det relativt rolige slaget, der Røa naturligvis fikk en del rom og kunne kontrollere kampen. Bortelaget skapte noen flere sjanser, og etter 72 minutter skulle det bli uttelling nok en gang. Julie Hoff Klæboe kom alene gjennom, men avslutningen hennes ble reddet. Returen havnet derimot i beina til Oline Fuglem som enkelt kunne sette inn 4-0 i det åpne Åsane-målet.

Flere mål ble det ikke, og Åsane fikk en marerittdebut i Toppserien, mens Røa på motsatt side fikk en drømmestart på årets sesong.

Cruiset til storseier

Vålerenga – Arna-Bjørnar 5-0 (2-0)
Mål: 1-0 Olaug Tvedten (14), 2-0 Karina Sævik (32), 3-0 Laura Guldbjerg Pedersen (48), 4-0 Elise Thorsnes (62), 5-0 Mawa Sesay (83)

Den første serierunden ble avsluttet i hovedstaden på Intility mellom to lag som er tippet i helt forskjellige ender av tabellen.

I kampen mellom Vålerenga og Arna-Bjørnar var det hovedstadslaget som festet grepet innledningsvis. Thea Bjelde fikk en enorm mulighet til å gi hjemmelaget ledelsen, men Stine Hovland reddet på streken. Men ledermålet skulle likvel komme for Vålerenga. Olaug Tvedten fyrte av fra distanse etter drøye kvarteret, og ballen suste i nettet bak Hanne Larsen. 1-0 til Vålerenga.

Vertene trykket på videre, og bare en mesterlig redning fra Larsen hindret Karina Sævik i å doble ledelsen. Men spissen som har vært i glimrende form i oppkjøringen skulle få sin revansje like etter. Kampens første målscorer Olaug Tvedten, serverte Sævik foran mål som økte til 2-0 fra kloss hold. Vålerenga kunne dermed gå til pause med en fullt fortjent ledelse.

Ting skulle bli enda vanskeligere for Arna-Bjørnar etter pause. Bare minutter etter sidebyttet raget midtstopper Laura Guldbjerg Pedersen i feltet etter et innlegg fra målpoeng-garantist Janni Thomsen, og stusset inn 3-0. Like etter at timen passert var det også duket for at fjorårets toppscorer kunne åpne scoringskontoen for 2023. Arna-Bjørnar-forsvaret sovnet på et innkast, og Olaug Tvedten kunne servere Thorsnes, som banket inn årets første scoring.

Kampen var dermed avgjort, men Vålerenga ga seg ikke med det. Knappe sju minutter før slutt fikk innbytter Mawa Sesay være med på leken, og la på til 5-0 alene med keeper. Vålerenga tar dermed en leken 5-0-seier over Arna-Bjørnar og får en kjempestart på 2023-sesongen.