AaFK Fortuna utklasset serieleder Bodø/Glimt foran et rekordstort publikum. Samtidig overtok de serieledelsen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Knuste serielederen og publikumsrekorden

Det ble satt ny publikumsrekord for en 1. divisjonskamp denne runden. Hele 3644 tilskuere så AaFK Fortuna banke Bodø/Glimt og overta tabelltoppen.

FKH/Avaldsnes - Fyllingsdalen 2-2 (0-1)
Mål: 0-1 Ine Wedaa (39), 0-2 Julie Rasmussen (49), 1-2 Sandra Østenstad (53), 2-2 selvmål (90+3)

Den niende serierunden i 1. divisjon ble sparket i gang med et svært viktig oppgjør i bunnen av tabellen, der 9.-plass FKH/Avaldsnes tok imot 8.-plass Fyllingsdalen.

I bunnoppgjøret var det vertene som kom best i gang og var nære et ledermål etter bare to minutter. Dessverre for FKH/Avaldsnes gikk headingen fra Libe Haftorsen-Brakstad utenfor.

Innledningsvis var det hjemmelaget som styrte og var nærmest, og hadde flere farlige angrep. Men ingen av dem resulterte i scoring.

Litt utover i omgangen kom Fyllingsdalen mer til hektene, og hadde en ganske god periode.

Like etter halvtimen hadde Ine Wedaa et godt skuddforsøk, men Frida Aursland fikk slått unna.

Seks minutter før pause var Wedaa fremop igjen for gjestene. En ball ble slått 45 grader ut til midtbanespilleren som på vakkert vis hamret Fyllingsdalen i føringen.

Den scoringen klarte ikke FKH/Avaldsnes å svare på før hvilen og lagene gikk til pause på stillingen 1-0 til Fyllingsdalen.

Bare fire minutter etter pause ble det enda vanskeligere for hjemmelaget. Fyllingsdalen vant ballen inne på vertenes banehalvdel og rullet opp et angrep som endte med at Julie Rasmussen dunket inn 2-0.

Det tok imidlertid ikke lang tid før det var kamp igjen i Haugesund. Sandra Østenstad fikk ballen fra et raskt tatt frispark og slo inn mot mål. Innlegget var derimot for langt og for nært mål, men gikk over Sandra Rød Ask og i lengste hjørne.

Deretter fulgte en lang og jevnspilt periode, der ingen av lagene klarte å komme til målsjanser.

Da gikk kampen mot borteseier, men tre minutter på overtid fikk FKH/Avaldsnes corner. Den ble slått hardt inn mot første stolpe, der en Fyllingsdalen-spiller var uheldig og stusset ballen i eget nett, og sørget for at det endte 2-2 på Haugesund Sparebank Arena.

Årets første hjemmeseier - forverret krisen for tabelljumboen

Viking - Øvrevoll Hosle 3-0 (1-0)
Mål: 1-0 Vilde Bakke-Andersen (10), 2-0 Sara Sekse Johannesen (72), 3-0 Mari Indrebø (90+3)

Øvrevoll Hosle har hatt en marerittsesong så langt og ligger sist på tabellen med bare fire poeng. Denne runden tok de turen til Stavanger i jakten på sesongens første seier, hvor nyopprykkede Viking ventet på motsatt banehalvdel.

Men på eget kunstgress, hvor Viking fortsatt jakter sin første seier denne sesongen, var det vertene som kom best i gang.

De mørkeblå styrte spillet og fikk uttelling etter bare 10 minutter. Et frispark fra høyre ble slått inn i feltet der Vilde Bakke-Andersen var sterkest i duellen og stanget Viking foran.

Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringen også, og fikk en ny kjempesjanse etter 28 minutter. Kajsa Pettersen fikk avsluttet fra god posisjon, men skuddet gikk like utenfor.

Øvrevoll Hosle var ganske tamme offensivt, men var ikke langt unna utligning da Mari Løyland Vassanyi så at keeper Emma Jönsson stod langt ute og prøvde lykken fra langt hold. Sisteskansen kom seg imidlertid på plass i tide og fikk slått unna.

Like før pause var det Tiril Haga som fikk muligheten for gjestene etter rot og kaos i Viking-feltet, men angrepsspilleren blåste ballen over mål.

Også etter pause var Viking det beste laget, men Øvrevol Hosle kunne utlignet da Andrea Mjøsund kom alene med keeper, men innbytteren avsluttet rett på Emma Jönsson.

I motsatt ende, noen minutter senere, var det Hanne Sæthre Jakobsen som kom alene med keeper, men spissen fikk nesten for god tid og satte ballen utenfor.

Viking skulle imidlertid få sin andre scoring for kampen etter 73 minutter. Hjemmelaget vant ballen og satte i gang et lekkert angrep med flotte kombinasjoner. Til slutt var det Sara Sekse Johannesen som brøt gjennom ØHIL-forsvaret og doblet ledelsen med sin aller første Viking-scoring.

Da så det tungt ut for Øvrevoll Hosle med tanke på poeng, og da Mari Indrebø satte inn 3-0 på overtid takket være slepphendt keeperspill, var kampen definitivt avgjort.

Dermed må Øvrevoll Hosle fortsette å vente på sesongens første seier, mens Viking endelig kan juble for hjemmeseier og klatrer opp på 4.-plass.

Viking tok sesongens første hjemmeseier og forverret Øvrevoll Hosle-krisen. Foto: Alexander Larsen

Herjet foran rekordstort publikum - overtok tabelltoppen

AaFK Fortuna - Bodø/Glimt 5-0 (3-0)
Mål: 1-0 Maria Herdel Pedersen (13), 2-0 Laura Gashi (34), 3-0 Agata Drozdzik (38), 4-0 Agata Drozdzik (54), 5-0 Sofie Riis (87)

Rundens store begivenhet fant sted i Ålesund. Der var det duket for toppkamp og publikumsfest da serieleder Bodø/Glimt kom på besøk til serietoer AaFK Fortuna.

Og toppoppgjøret leverte varene fra første stund. Hele 3644 tilskuere hadde møtt opp på Color Line stadion, som betyr at den tidligere publikumsrekorden i 1. divisjon på 1822 ble regelrett knust.

Men det kunne blitt en horribel start for AaFK Fortuna og hjemmefansen. Bodø/Glimt satte ballen i mål tidlig i oppgjøret, men scoringen ble avvinket for offside.

Etter nestensjokket hevet vertene seg, og derfra og ut skulle det meste handle om tangotrøyene.

13 minutter var spilt da Agata Drozdzik fant Maria Herdel Pedersen med en presis gjennombruddspasning. Toppscoreren tok med seg ballen mot mål og rullet den til side for Aubrei Corder til 1-0.

Ledelsen kunne blitt økt like etterpå, men Guro Hammer Røn klarte ikke å overliste Corder.

Det gjorde imidlertid Laura Gashi drøye ti minutter før pause. Et innlegg fra venstre gikk hele veien gjennom feltet til Gashi, som gjorde ingen feil og satte inn 2-0.

Men vertene var ikke ferdige med det, for bare fire minutter senere stod det 3-0. Bodø/Glimt-forsvaret sov og lot nok et innlegg passere seg. På bakerste stolpe kom Agata Drozdzik i full fart og satte ballen i motsatt kryss.

Serielederen kunne ikke fått et verre utgangspunkt før andre omgang, og bedre ble det heller ikke etter pause.

Bare ti minutter ut i omgangen fikk Drozdzik ballen på hjørnet av sekstenmeteren. Da viste den polske løpsmaskinen glimrende presisjon og curlet inn 4-0.

Resten av oppgjøret ble en parademarsj for AaFK Fortuna, og da Sofie Riis stupte inn 5-0 like før slutt, var nedsablingen av Bodø/Glimt komplett foran et rekordstort publikum.

3644 er den nye publikumsrekorden i 1. divisjon, satt av AaFK Fortuna mot Bodø/Glimt. Foto: Kristian Moe

Gikk på kjempesmell på hjemmebane

KIL/Hemne - TIL 2020 0-4 (0-1)
Mål: 0-1 Anfal el Yamani (11), 0-2 Mali Trøan (66), 0-3 Ardita Iseni (76), 0-4 Oda Lillegård (90)

KIL/Hemne hadde muligheten til å feste et grep om den viktige 4.-plassen. Men da måtte TIL 2020 slås på hjemmebane.

Det ble en hektisk og intensiv åpning på Kyrksæterøra, uten at det ble veldig farlig foran noen av målene i løpet av de første 10 minuttene.

Etter en sjansefattig åpning, skulle det bli scoring på kampens første målsjanse. Ina Hoff Fuglås mottok ballen høyt i banen og slapp videre ut til Anfal el Yamani til høyre. Den tidligere KIL/Hemne-spilleren bestemte seg for å fyre av fra skrått hold, men fikk drømmetreff og kunne se at ballen suste bort i lengste kryss. Dermed stod det 1-0 til TIL 2020.

Resten av omgangen fortsatte litt i samme spor som åpningsminuttene, men med litt roligere intensivitet og mindre hektisk.

Målsjanser var det heller ikke mange av, men på overtid av første omgang kunne gjestene doblet. Edit Machlik brant til fra distanse og fikk godt treff, men ballen smalt i stolpen og ut.

I andre omgang måtte KIL/Hemne jakte mål, men fikk det enda vanskeligere da Eivor Grindeland ble utvist etter 50 minutter for å rive ned en motspiller som siste forsvarer.

Like etterpå fikk målscorer el Yamani en sjanse fra nesten identisk posisjon som på scoringen, men denne gangen var Ingvild Grøtting parat og reddet.

Det røde kortet virket ikke å affisere KIL/Hemne nevneverdig, for vertene begynte å produsere litt målsjanser. Ane Eggen var marginer unna å utligne fra en corner, mens både Sofia Krossøy og Karoline Hernes hadde brukbare skuddforsøk.

Midtveis i omgangen la imidlertid TIL 2020 på til 2-0. Mali Trøan ble flikket gjennom av Ina Hoff Fuglås. Førstnevnte gjorde ingen feil alene med keeper og satte inn 2-0 med en lekker lobb.

Og da Ardita Iseni plasserte inn 3-0 med et kvarter igjen, var kampen punktert for godt.

På overtid fikk Oda Lillegård æren av å sette kronen på verket, og sørget for at TIL 2020 vinner 4-0 over KIL/Hemne.

Avgjorde med straffescoring

Odd - Hønefoss 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Synne Hamborg (83)

I Skien kunne tabelltreer Hønefoss knappe innpå Bodø/Glimt på 2.-plass med seier over nyopprykkede Odd.

Det var også Hønefoss som åpnet best og hadde et skremmeskudd etter to minutter ved Malene Dunsby, men skuddet gikk i Odd-blokka.

Gjestene fra Ringerike fortsatte å produsere sjanser i løpet av første omgang, og flere av disse var i kategorien "store målsjanser".

Kristin Gumaer fikk den første da hun kom alene med keeper, men Emma Rønning reddet med en flott benparade.

Litt senere fikk "Hønsa" en enorm dobbeltsjanse etter et innlegg. Silje Nyhagen avsluttet først i blokka, før Anastasia Høgevold fikk returen i beina på 4-5 meter med mye mål å sikte på. Scoring ble det derimot ikke takket være et tigersprang av Emma Rønning, som kastet seg foran skuddet og reddet ut til corner.

Omgangens siste store sjanse falt også til Hønefoss. Odd spilte seg i trøbbel like utenfor egen sekstenmeter. Kristin Gumaer snappet ballen og hadde et gapende mål foran seg. På utrolig vis klarte Hønefoss-spissen å sette ballen utenfor og Odd reddet inn 0-0 til pause.

Kampen fortsatte i samme spor etter pause. Hønefoss stanget og stanget mot Odd-muren, men klarte ikke å få ballen i mål.

Like etter timen kom Inger Vadder alene gjennom, men avsluttet rett på Rønning, før returen ble blåst like over mål av Martine Falkeid fra distanse.

Minuttet senere kom Kristin Gumaer til nok en store målsjanse, men også denne gangen klarte Emma Rønning å hindre scoring med en god inngripen.

Oppgjøret gikk mot slutten og det så ut til å gå mot en målløs affære, men etter 82 minutter fikk Hønefoss straffe etter en hands i feltet. Synne Hamborg var sikkerheten selv fra ellevemeteren og sendte gjestene i føringen.

Da måtte Odd kaste alle i angrep i håp om en utligning, og fikk en gyllen mulighet fem minutter etter målet. Frida Vala fikk avsluttet fra god posisjon, men ble stoppet av en viktig benparade fra Mari Hasselknippe.

Og da en Odd-spiller headet rett på Hønefoss-keeperen seks minutter på overtid med kampens siste sjanse, kunne Hønefoss juble for tre nye poeng.