HISTORISK TOPPKAMP, VIKTIGE OVERTIDSSCORINGER OG EN ETTERLENGTET OPPTUR

Toppseriens fjerde runde inneholdt avgjørende overtidsscoringer, en etterlengtet opptur og en historisk kamp mellom Brann og Rosenborg.

Arna-Bjørnar – Vålerenga 0-3 (0-0)
Mål: 0-1 Elise Thorsnes (46), 0-2 Rikke Nygard (60), 0-3 Janni Thomsen (71)

Sist lagene møttes vant Vålerenga hele 8-0, noe bergenserne neppe har glemt. I årets sesong har Vålerenga startet perfekt med full pott, mens Arna-Bjørnar har fått en ok start etter seieren over Avaldsnes sist.

På Arna Idrettspark var det gjestene fra hovedstaden som tok initiativet fra start. Etter flere halvsjanser i starten, var både Olaug Tvedten og Elise Thorsnes nære ved å gi Vålerenga ledelsen. Tvedten tvang frem en sterk reaksjonsredning fra Ida Norstrøm med et innlegg som gikk gjennom hele feltet, mens Thorsnes fikk en gyllen mulighet alene med Arna-Bjørnar-keeperen etter 20 minutter. Dessverre for Vålerenga gikk avslutningen rett på keeper og lagene gikk til pause på 0-0.

Det skulle derimot ikke være målløst lenge etter pause. Andre omgang var bare ett minutt gammel når Janni Thomsen fikk gå upresset inn i feltet og legge inn mot bakerste stolpe. Der var Elise Thorsnes, som tok ned ballen før hun banket ballen i nettet og 1-0 til Vålerenga.

Bortelaget skrudde til etter scoringen og presset på for flere nettkjenninger. Etter timen doblet de også ledelsen etter et flott angrep, der Thorsnes spilte ballen tilbake til Tvedten på hjørnet av feltet. Hun trillet videre til Agnete Nielsen som spilte ballen mot bakerste stolpe til Rikke Nygard som fikk æren av å skli inn 2-0 og scoring mot gamleklubben.

Vålerenga var imidlertid ikke ferdig. 71 minutter ut i kampen satt også 3-0 ved Janni Thomsen. Backen fikk ballen av Nielsen og utfordret ned mot dødlinjen for å legge inn. Istedenfor å havne hos ei lagvenninnene inne i feltet, flyr innlegget over hodet på Ida Norstrøm og inn i nettmaskene.

Resten av kampen kontrollerte Vålerenga inn til en komfortabel seier, som kunne blitt større. Agnete Nielsen fikk to sjanser mot Norstrøm, men dansken klarte ikke å overliste sisteskansen og kampen endte med en fortjent 3-0-seier til den regjerende cupmesteren.

Poengdeling tross drømmestart

Kolbotn – Stabæk 1-1 (1-1)
Mål: 0-1 Siri Nordeide Grønli (5), 1-1 Ingrid Kvernvolden (31)

På KFUM Arena møttes Kolbotn og Stabæk, to lag med et lite håp om en topp 4-plassering.

Stabæk tok kontroll over ballen i starten og fikk en drømmestart etter allerede 5 minutter. Gjestene vant ballen høyt før Andrea Anderdal slo en fin stikker gjennom til Siri Nordeide Grønli. Veteranen fikk god tid alene med Selma Panengstuen og satte sikkert inn 1-0 til Stabæk med en god avslutning.

Gjestene fra Bærum fortsatte å dominere kampen og var veldig nære å øke ledelsen ved flere anledninger. Like etter scoringen holdt et tilbakespill fra Lena Soleng Hansen å gå i mål, men ballen trillet like utenfor og corner til Stabæk. Halvveis i omgangen fikk også gjestene en dobbeltsjanse, der Iris Omarsdottir først fikk sitt skudd blokkert, før Maiken Bjørndalen fikk muligheten mot Panengstuen uten å lykkes.

Kolbotn klarte å løfte seg etter Stabæk-dominansen, og fikk uttelling på sin første ordentlige sjanse i kampen like etter halvtimen. Et perfekt slått frispark fra Fanny Lång ble stusset videre av Ingrid Kvernvolden forbi en sjanseløs Sunniva Skoglund og utligning for hjemmelaget.

Andre omgang var relativt sjansefattig og oppstykket med feilpasninger og stopp i spillet. Det var imidlertid Stabæk som var klart nærmest et seiersmål, men klarte ikke å gjøre nok for å overliste Panengstuen for andre gang. Dermed endte det med poengdeling.

Ingrid Kvernvolden satt inn sitt første seriemål for sesongen. Her scorer hun i treningskamp mot Arna-Bjørnar. Foto: Beate Oma Dahle.

Overtidsscoringer avgjorde

Lyn – LSK Kvinner 1-3 (1-0)
Mål: 1-0 Cathinka Tandberg (40), 1-1 Thea Kyvåg (50), 1-2 Emma Stølen Godø (90+2), 1-3 Thea Kyvåg (90+3)

Lyn har tidvis imponert og overrasket så langt i sesongen, men måtte gi tapt for første gang forrige runde mot Vålerenga. Sesongens første tap kom også for LSK Kvinner i tredje runde tross en sterk prestasjon mot Brann, der en sen straffescoring av Marit Bratberg Lund ble forskjellen mellom lagene.

LSK Kvinner tok kontroll over banespillet fra start mot Lyn, men uten å skape det helt store. Det ble mye nesten før pause, der et skudd over fra Emilie Woldvik må sies å være det nærmeste kanarifuglene kom scoring.

I motsatt ende var det derimot farligere. Tross underlegenheten i banespillet var det Lyn som skapte de største sjansene i løpet av de første 45 minuttene. Allerede i det første spilleminutt var det kaos i feltet til LSK Kvinner, men gjestene fikk klarert unna før det ble en farlig avslutning. Lyn var også frempå etter 38 minutter med et innlegg som Emilie Closs akkurat ikke fikk tåspissen på.

To minutter senere kom imidlertid en scoring og det var Lyn som tok ledelsen. Cathinka Tandberg snappet ballen fra en forsvarsspiller og sendte Lyn i føringen med en flott avslutning mellom beina på landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand.

Tandbergs scoring skilte lagene til pause, men etter sidebyttet fikk LSK Kvinner betalt for alt banespillet de hadde i første omgang. Laura Gashi vant ballen på midtbanen og utfordret Lyn-forsvaret før hun slapp ballen ut til Thea Kyvåg på venstre. Stortalentet lot seg ikke be to ganger og bøyde ballen elegant i krysset på vakkert vis.

Thea Kyvåg
Thea Kyvåg scorte to mål for LSK Kvinner mot Lyn. Foto: Beate Oma Dahle.

Etter utligningen var det faktisk Lyn som var farlig frempå etter forarbeid på høyresiden, men uten tellende resultat. Lyn la seg etter hvert lavt og satset på kontringer, noe som gjorde at LSK Kvinner fikk ha ballen mye. Lyn fikk en aller tiders mulighet etter et svakt tilbakespill mot Fiskerstrand. Innbytter Monica Nedregård Isaksen snappet opp ballen, rundet keeper og sendte av gårde en avslutning mot det tomme målet, men skuddet gikk rett i Mia Authen som hadde tatt plass på streken.

Det så ut til å gå mot poengdeling, men på overtid avgjorde LSK Kvinner kampen. Først banket Emma Stølen Godø ballen i vinkelen bak en sjanseløs Kirvill Odden to minutter på overtid, før Thea Kyvåg satte sitt andre mål for dagen med en lekker lobb fra 30 meter rett etter. Dermed vinner LSK Kvinner 3-1 over Lyn på Grorud Stadion.

Endelig en opptur

Røa – Avaldsnes 0-2 (0-0)
Mål: 0-1 Sydney Blomquist (75), 0-2 Marion Mannes Haugland (90)

På Røa kunstgress var det duket for et bunnoppgjør mellom de to poengløse lagene så langt i Toppserien når Geir Nordbys Røa tok imot John Arne Riises Avaldsnes.

Første omgang var preget av at dette var en kamp mellom to lag som ikke har fått det til å stemme hittil i 2022. Røa tok kontroll over banespillet, men evnet ikke å skape altfor mye på Avaldsnes. Birgitte Bjørlykhaug prøvde seg på et skudd etter 9 minutter, men avslutningen gikk til side for mål.

Avaldsnes skapte veldig lite, men kunne tatt ledelsen da Evelyn Badu blokkerte et utspill. Heldigvis for Røa og uheldigvis for Avaldsnes trillet ballen utenfor det åpne målet. Det var stort sett det gjestene fra Karmøy hadde av sjanser før hvilen.

Omgangens største sjanse falt til Røa og Christina Osnes-Ringen etter 40 minutter. Midtbanespilleren kunne headet ballen ned i åpent mål, men kom ikke godt nok over ballen og headingen gikk et godt stykke over mål.

Etter en første omgang der Røa dominerte banespillet, våknet Avaldsnes og Karina Sævik etter hvilen. Sævik satt opp et par gode muligheter for gjestene tidlig i omgangen uten resultat. Kvarteret før slutt var hun igjen sentral når Avaldsnes fikk en kontringsmulighet. Landslagsspilleren holdt akkurat lenge nok på ballen før hun slapp den videre til Sydney Blomquist på venstre, som plasserte ballen til side for keeper og sesongens første scoring for Avaldsnes.

Røa jaktet scoring og hadde et skudd som gikk like over mål. Men istedenfor utligning, ble kampen punktert av Marion Mannes Haugland med et flott langskudd. John Arne Riise tar dermed sine første poeng som Avaldsnes-trener, mens Røa fortsatt er poengløse etter fire spilte serierunder.

Terland avgjorde

Brann – Rosenborg 2-1 (1-0)
Mål: 1-0 Elisabeth Terland (23), 2-0 Elisabeth Terland (53), 2-1 Synne Skinnes Hansen (56)

På Stemmemyren var det duket for toppkamp og et historisk møte da regjerende seriemester Brann fikk storfint besøk av fjorårets sølvmedaljør Rosenborg. Det er første gang lagene møtes etter at Sandviken ble til Brann.

Det ble en tett og jevn start på oppgjøret i Bergen der lagene byttet på å ha initiativet. Brann fikk tidlig kontroll på ballen og hadde en nesten-sjanse etter 4 minutter uten at noen fikk avsluttet.

Etter hvert tok Rosenborg over i en liten periode der Brann ikke fikk tak i ballen. Trønderne klarte derimot ikke å skape noe, og Brann tok litt over igjen. Det lille overtaket ble utslagsgivende når Brann vant ballen høyt etter 23 minutter. Svava Gudmundsdottir fant en perfekt posisjonert Elisabeth Terland i Rosenborg-boksen, og landslagsspilleren gjorde ingen feil når hun plasserte ballen i lengste hjørne bak Lene Christensen.

I det som var en tett og jevn omgang mellom to godt organiserte lag, var det Terlands scoring som skilte lagene til pause.

Elisabeth Terland avgjorde den historiske toppkampen mot Rosenborg nærmest på egenhånd. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Terland var ikke ferdig med å gjøre livet surt for Rosenborg etter pause. Etter 53 minutter mottok hun ballen på rundt 20 meter og plasserte ballen vakket ned i nærmeste hjørne. På 2-0 til Brann virket det tungt for Rosenborg å komme tilbake, men bare tre minutter etter Terlands andre scoring, fikk de redusering. Anna Jøsendal fikk ballen utenfor Branns 16-meter og tredde perfekt gjennom Synne Skinnes Hansen. Hun dunket ballen utagbart opp i krysset og en viktig redusering for gjestene fra Trondheim.

På tross av reduseringen var det Brann som var nærmest scoring resten av kampen. Rosenborg klarte aldri å sette inn en skikkelig sluttspurt og true Brann-målet. Marit Bratberg Lund hadde et skudd i tverrliggeren, men det ble ikke flere scoringer i rundens toppkamp og Brann slår Rosenborg nok en gang takket være banens gigant, Elisabeth Terland.