TIL 2020 snudde og vant 3-1 i den uhyre viktige kampen mot Odd. Det gjør at tromsøværingene tar steget vekk fra direkte nedrykksplass. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Helt åpent om opprykk, kvalik og nedrykk

En runde fylt med drama i 1. divisjon er over, og fortsatt kan alt skje både i topp og bunn.

TIL 2020 - Odd 3-1 (0-1)
Mål: 0-1 Cecilie Mjelde (45), 1-1 Mali Trøan (66), 2-1 Sarah Martinussen (68), 3-1 Mali Trøan (74)

I Nord-Norge åpnet sluttspillet med et svært viktig bunnoppgjør, da tabelljumbo TIL 2020 tok imot 9.-plasserte Odd.

Fra start var det vertene som tok et lite initiativ spillemessig, men uten at det resulterte i mer enn et par småfarlige innlegg.

Det tok heller ikke langt tid før Odd spiste seg mer inn i oppgjøret, og gjestene var nære et ledermål etter åtte minutter. Rikke Stoltenberg dro seg løs på venstre og skar innover langs dødlinjen. Inne foran mål kom Cecilie Mjelde i full fart og hadde blank kasse foran seg. Dessverre for Odd ble pasningen mot Mjelde akkurat litt for upresis og sjansen rant ut i sanden.

Like etter var Marie Aspenes uoppmerksom med ballen i beina. Stoltenberg jaktet målvakten, som med nød og neppe fikk taklet ballen videre til en medspiller.

Foruten dette var første omgang ganske jevnspilt og sjansefattig. Den offensive beholdningen fra begge lag var ikke voldsom og bar preg av mye nesten og en del ufarlige langskudd.

Fire minutter før pause fikk hjemmelaget sin første ordentlige mulighet. Et presist innlegg fra Edit Machlik hadde retning Mali Trøan. Sistnevnte stupte mot ballen, men måtte se at den suste forbi henne og like utenfor.

Det var ikke mye som tydet på at det skulle bli mål før hvilen, men litt ut av intet tok Odd ledelsen i omgangens siste spilleminutt. En lang ball fremover gikk over hele TIL 2020-forsvaret og gjennom til Cecilie Mjelde. Odd-spillerens første skudd ble reddet av Aspenes, men når returen havnet rett tilbake i beina hennes, fikk hun en enkel oppgave med å sende gjestene i føringen.

Etter en tam første omgang ble det mer futt i lagene etter pause. Spesielt TIL 2020 hevet seg betraktelig og jaktet naturligvis en utligning. Den holdt på å komme etter få minutter ved Emma Granlind, men Emma Rønning reddet med beina.

Hjemmelaget presset virkelig på fra start av i andre omgang, men like etter Granlinds store sjanse glapp det litt i motsatt ende. Kamilla Ahlbom fosset gjennom vertenes forsvar og avsluttet hardt mot mål. Der stod imidlertid Marie Aspenes og reddet.

Deretter fulgte en lang periode med TIL 2020-dominans. Elisabeth Skall fikk en stor sjanse til å utligne, men Rønning sto støtt og slo unna.

Presset vedvarte utover i omgangen og etter 66 minutter ble det for stort for Odd å håndtere. Et lavt innlegg fra høyre ble møtt kontant av Mali Trøan som hadde løpt seg fri. Storscoreren var sikker når muligheten bød seg og bredsidet inn utligningsmålet.

Og bare et par minutter senere var kampen snudd. Målscorer Trøan spilte gjennom Sarah Martinussen alene mot keeper. Sistnevnte kom litt skrått, men klarte likevel å hamre inn 2-1 på innsiden av stolpen og forbi Rønning.

Vondt ble også til verre for Odd med drøye kvarteret igjen. Mali Trøan steg til vers på en corner og stanget inn 3-1.

Da var det plutselig Odd som måtte jage mål for å få med seg poeng, men gjestene klarte ikke å skape det helt store mot TIL 2020. Faktisk var det TIL 2020 som var nærmere 4-1 enn Odd var redusering det siste kvarteret.

Flere scoringer ble det imidlertid ikke på Romssa Arena. TIL 2020 vinner den viktige bunnkampen 3-1 og tar steget vekk fra direkte nedrykksplass.

Sterk borteseier

Fyllingsdalen - FKH/Avaldsnes 0-1 (0-1)
Mål: 0-1 Kristina Svandal (8)

Det var duket for en interessant duell i Bergen, der leder av bunn seks-sluttspillet, Fyllingsdalen, fikk besøk av FKH/Avaldsnes.

De første fem minuttene på Varden Amfi var ikke av det minneverdige slaget, men så fulgte et marerittminutt for hjemmelaget.

Etter seks minutter slo Kristine Nybru et presist korridor-frispark på bakerste stolpe. Der var Libe Haftorsen-Brakstad helt fri og avsluttet ganske upresset. Bare en kanonredning av Sandra Rød Ask hindret 0-1.

Men 0-1 skulle likevel komme ganske umiddelbart. Etter redningen satte Rød Ask håpløst i gang og spilte ballen rett i beina på en motspiller. Det endte til slutt med et innlegg fra høyre mot bakerste stolpe der Kristina Svandal stod mutters alene. Spissen satte pannebrasken til og stanget kontant inn 1-0 til FKH/Avaldsnes.

Den påflølgende perioden handlet det meste om FKH/Avaldsnes. Bortelaget var heller ikke langt unna 2-0 da målscorer Svandal fikk nok en sjanse. Denne gangen stod imidlertid tverrliggeren i veien for FKH/Avaldsnes-spissen.

Fyllingsdalen på sin side hadde ikke kjempemye å komme med offensivt, men mot slutten av omgangen våknet hjemmelaget til. Etter 37 minutter dunket Marion Haugland ballen i tverrliggeren bak Frida Aursland, før Nina Vestbøstad fikk en gigasjanse til å sette inn utligningen like før pause.

Midtbanespilleren var helt alene da hun fikk servert en perfekt pasning på tvers, men Aursland vartet opp med en matchvinnerredning og hindret 1-1.

Etter hvilen kom Fyllingsdalen ut med en tydelig intensjon om å få en rask utligning. Hjemmelaget satte et ordentlig trykk mot FKH/Avaldsnes-målet med dødballer, innlegg og flere angrep på løpende bånd. Presisjonen var derimot ikke helt på topp og Fyllingsdalen maktet ikke å sette Aursland på de helt store prøvene.

Utover i omgangen fikk FKH/Avaldsnes mer kontroll på tingenes tilstand og det gikk lengre mellom målsjansene.

Fyllingsdalen fikk en god mulighet ved Marion Haugland som kom delvis alene gjennom. Hun prøvde å plassere ballen over Frida Aursland, men avslutningen ble for svak og gikk utenfor.

Mot slutten satte Fyllingsdalen inn en desperat sluttspurt, men scoringen kom aldri for hjemmelaget. FKH/Avaldsnes tar med seg alle tre poengene fra Varden Amfi og gir seg selv et pusterom i den uhyre jevne nedrykksstriden.

Nervedrama i toppkampen

AaFK Fortuna - Hønefoss 1-1 (0-1)
Mål: 0-1 Kristin Gumaer (26), 1-1 Guro Hammer Røn (77)
Rødt kort: Laura Gashi, AaFK Fortuna (70)

I Ålesund stod et meget spennende oppgjør for tur da serieleder Hønefoss gjestet tabelltoer AaFK Fortuna.

Det ble en jevnspilt og sjansefattig åpning på toppkampen. Etter hvert som omgangen skred frem var det Hønefoss som klarte å etablere et overtak og trykket litt på mot hjemmelagets mål.

Gjestene skapte ikke mye i form av målsjanser, men spilte vertene lave i banen.

Etter 26 minutter fikk Hønefoss uttelling for presset sitt. AaFK Fortuna satte raskt i gang, men spilte seg selv i trøbbel. En svak pasning fremover ble brutt og deretter spilt videre til Kristin Gumaer i feltet. Toppscoreren vendte opp og banket ballen utagbart nede i det lengste hjørnet bak Michaela Moran.

Scoringen satte litt fart i oppgjøret. Hønefoss var nære 2-0, deriblant på et korridor-frispark som Silje Nyhagen akkurat ikke fikk hodet på.

I motsatt ende våknet også vertene litt mer til liv. Ingeborg Skretting hadde et distanseskudd like over, mens Guro Hammer Røn ble stoppet av Mari Hasselknippe.

Stillingen forble derimot 1-0 til pause.

Også etter pause var Hønefoss det førende laget, og hadde det meste av farligheter foran målene.

Synne Nilssen Hamborg hadde blant annet et godt forsøk på frispark, men Moran hadde grei kontroll på skuddet og reddet.

Så, med 20 minutter igjen ble det ordentlig dramatisk på Color Line stadion. Laura Gashi, som tidligere i omgangen hadde fått gult kort, rev ned Silje Nyhagen like innenfor sekstenmeteren. Dommeren dømte straffe til Hønefoss og ga nok et gult kort til Gashi. Dermed rødt kort og en tidlig dusj for AaFK Fortuna-spilleren.

Straffen var det Synne Nilssen Hamborg som gikk frem for å ta. Forsøket fra 11-meteren var godt og velplassert, men ble stoppet av et tigersprang fra Michaela Moran.

Utvisningen og den påfølgende strafferedningen ga hjemmelaget en boost, og det siste kvarteret handlet det meste om AaFK Fortuna.

Utligningen kom også etter 77 minutter. Maria Herdel Pedersen fosset nedover høyresiden og slo lavt inn foran mål. Innlegget fant Guro Hammer Røn, som på lekkert vis bredsidet ballen i det borteste hjørnet og sørget for 1-1.

Hønefoss ledet 1-0, hadde en spiller mer på banen og gikk mot seier i Ålesund. Men så dukket Guro Hammer Røn opp og berget ett poeng for AaFK Fortuna. Foto: Kristian Moe

Det ga AaFK Fortuna blod på tann, og serietoeren presset ordentlig på for et vinnermål. De var heller ikke langt unna da Ingeborg Skretting ladet kanonen fra rundt 22 meter, men Mari Hasselknippe fikk akkurat nok fingre på ballen til å slå vekk skuddet.

Like før slutt var målscorer Hammer Røn marginer unna å sørge for en mirakuløs snuoperasjon og sende Color Line stadion til himmels. Spissen fikk ballen på 12 meter og banket til mot mål. Avslutningen var hard og god, men akkurat litt for høy og smalt i tverrliggeren og ut.

Toppkampen i Ålesund ender dermed 1-1, som gjør at Hønefoss beholder sitt forsprang på seks poeng til AaFK Fortuna i opprykkskampen.

Målløst i Trøndelag

KIL/Hemne - Øvrevoll Hosle 0-0 (0-0)
Mål:

Øvrevoll Hosle avsluttet grunnspillet med tre strake seiere, og kunne ta sin fjerde i bortemøtet med KIL/Hemne.

De første minuttene på Kyrksæterøra ble av det innholdsrike slaget. Allerede etter 30 sekunder testet Ida Hasselgård skuddfoten, men forsøket gikk halvannen meter utenfor.

Like etter var Eivor Grindeland nære i motsatt ende etter en corner. Forsvarsspilleren fikk avsluttet to ganger. Det første ble blokkert, mens det andre ble reddet av keeper.

Etter dette roet kampen seg mer ned. KIL/Hemne hadde en del ball, men skapte lite.

Øvrevoll Hosle på sin side fikk en gyllen mulighet etter drøyt 20 minutter. Tiril Haga spilte videre til Kristin Haugstad, men sistnevnte avsluttet utenfor fra god posisjon.

Ellers var første omgang i Trøndelag av det sjansefattige slaget og lagene gikk til pause på stillingen 0-0.

Også andre omgang ble av det sjansefattige og jevnspilte slaget. Begge lag var angrepsvillige i jakten på et mål, men det skortet på siste tredjedel og endte med mye nesten og lite målsjanser.

Med 11 minutter igjen kom omgangens og kampens desidert største sjanse, og den falt til hjemmelaget. Innbytter Marit Emaus Flaa avanserte fremover i banen, helt frem til ØHILs sekstenmeter. Da spilte hun på tvers til Anna Melhus som fikk alle tiders sjanse på omtrent blank kasse. KIL/Hemne-spilleren fikk derimot ikke godt nok treff på ballen og Hannah Markussen kunne redde.

Langt inne på overtiden var Emaus Flaa på farten igjen. Denne gangen prøvde hun selv med en avslutning i nærmeste hjørne, men også der var Markussen på plass og sørget for at det endte 0-0 mellom KIL/Hemne og Øvrevoll Hosle.

Á poeng med kvalikplassen

Viking - Bodø/Glimt 1-2 (0-0)
Mål: 0-1 Claudia Cagnina (61), 0-2 Lise Dissing (63), 1-2 Ina Kristoffersen (90+4)

Viking åpnet sluttspillet med storseier over AaFK Fortuna. Denne runden ventet hjemmekamp mot Bodø/Glimt som også jakter opprykk.

Etter en rolig åpning på kampen, kom oppgjørets første sjanse etter 12 minutter. Anna Johansen fikk tatt ned et innlegg inne i feltet, men ble satt under press og banket ballen til side for mål.

En stund senere ble Cecilie Falch spilt gjennom, men også hun ble satt under press av Viking-forsvaret, som gjorde at avslutningen ble for svak og Emma Jönsson kunne redde greit.

Det var Bodø/Glimt som skapte det meste på SR-Bank Arena. Kristina Brudvik fyrte et langskudd rett på Jönsson som måtte gi retur. Den havnet hos Anna Johansen som avsluttet rett på Viking-keeperen.

I motsatt ende var det stort sett bare tilløp til målsjanser, der det nærmeste vertene kom var et halvslapt langskudd fra Ida Holm Neset og et godt innlegg som Kajsa Pettersen akkurat ikke nådde frem på.

Kampbildet fra første omgang fortsatte i den andre. To ballspillende lag som ikke skapte veldig mye offensivt.

Like før timen var spilt var Viking marginer unna å spille Kajsa Pettersen gjennom, men en offensiv Aubrei Corder var langt ute og klarerte.

Minuttet senere smalt det i motsatt ende. Et korridor-frispark fra høyre ble stusset videre fra Claudia Cagnina på første stolpe. Headingen gikk forbi alt og alle og ned i det borteste hjørnet. Dermed var Bodø/Glimt i ledelsen.

Bodø/Glimt tok tre poeng mot Viking, og er dermed for fullt med i opprykks- og kvalikkampen. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Og bare et par minutter etter det igjen sto det 2-0 i Stavanger. Et langt oppspill fra Aubrei Corder ble stusset videre i bakrom. Der hadde Lise Dissing satt på turboen og løp fra hele Viking-forsvaret. Alene med Jönsson var innbytteren iskald og trillet kontrollert inn 2-0.

Da måtte hjemmelaget fremover om det skulle være håp om poeng, men Viking slet med å skape noe på Bodø/Glimt før fire minutter på overtid.

Karen Rygg Ims slo ut 45 grader til Kajsa Pettersen, som avsluttet rett på Corder. Returen havnet hos Ina Kristoffersen som skled inn reduseringen fra kloss hold.

Men det var for lite for sent for Viking. Bodø/Glimt vinner 2-1 og klatrer dermed opp på samme poengsum som AaFK Fortuna på kvalikplass før lagene møtes i Bodø neste helg.