Olaug Tvedten og Karina Sævik sikret seriegullet for Vålerenga mot Kolbotn. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Vålerenga er seriemestere for andre år på rad, mens Brann skal nok en gang ut i Europa. I bunnen av tabellen har Åsane skaffet seg et stort forsprang.

Lyn - Brann 1-3

Vålerenga - Kolbotn 3-0

Sterk opphenting

LSK Kvinner - Arna-Bjørnar 2-2 (2-0)
Mål: 1-0 Thea Kyvåg (3), 2-0 Kaja Hjelmhaug (23), 2-1 Linnea Sælen (64), 2-2 Marie Andresen (74)

Arna-Bjørnar trenger trepoengere for å kapre kvalikplassen, men sto overfor en tøff oppgave mot et formsterkt LSK Kvinner-lag på bortebane.

Tabelljumboen fikk også en svært tøff start på oppgjøret i LSK-hallen. Det tok ikke mer enn tre minutter før Thea Kyvåg stanget et presist innlegg fra Amanda Johnsson Haahr i nettet og sørget for 1-0 til LSK Kvinner.

Etter dette foregikk det meste på bortelagets banehalvdel. Like før kvarteret var spilt kunne servitør Haahr også blitt målscorer, men alene med Hanne Larsen avsluttet svensken utenfor.

Men vertene skulle omsider få scoring nummer to. Midtveis i første omgang fikk Arna-Bjørnar trøbbel på et hjørnespark. Etter litt om og men ramlet ballen ned i beina til Kaja Hjelmhaug, som uten å nøle banket kula i nettmaskene og sørget for 2-0.

Drøye ti minutter før pause var Asdis Halldorsdottir nære ved å øke til 3-0, men modig keeperspill av Hanne Larsen forhindret nok en baklengs for Arna-Bjørnar, som foruten en småfarlighet på dødball slet med å skape noe som helst på Romerike.

Også i starten av andre omgang var det LSK Kvinner som var farligst frempå. Tonje Erikstein testet sin presise høyrefot fra distanse. Forsøket var godt, men skrudde like utenfor lengste stolpe.

Istedenfor var det gjestene som slo tilbake etter 64 minutter. Klara Sporsem måtte gi retur på et skudd fra Vilde Vedeler, som Linnea Sælen reagerte raskest på. Angrepsspilleren var kontant da hun satte inn reduseringen fra kort hold.

Reduseringen ga Arna-Bjørnar blod på tann, og bare ti minutter senere var bergenserne à jour. En presis slått corner fant hodet til Marie Andresen som med en velplassert heading sørget for balanse i regnskapet.

I løpet av det siste kvarteret hadde begge lag sjanser til å få med seg alle poengene, men det ble ikke flere scoringer i LSK-hallen og det ender 2-2 mellom LSK Kvinner og Arna-Bjørnar.

Kvantesteg mot kvalik

Åsane - Røa 1-0 (0-0)
Mål: 1-0 Marie Seim (80)

Åsane øynet sin andre strake seier og flere viktige poeng i kampen om kvalik, da et formsvakt Røa tok turen til Åsane Arena.

Den første halvtimen i Bergen var av det forglemmelige slaget. Kampen var preget av mye spill mellom boksene og få målsjanser.

Men akkurat idet halvtimen ble nådd, smalt det fra hjemmelaget. Marie Seim prøvde seg fra 16 meter. Skuddet gikk via et Røa-bein før ballen smalt i stolpen og ut.

Like etter fikk vertskapet en ny stor sjanse. En corner ble slått inn i feltet på hodet til Karoline Svanes som fikk heade fritt mot mål. Dessverre for Åsane fikk Røa avverget og lagene gikk målløse inn i garderoben,

Få minutter etter hvilen smalt det i andre enden. Savanna Duffy holdt på å gi vekk et mål til Røa da hun mistet ballen til Mari Nyhagen innenfor egen sekstenmeter. Røa-spilleren snappet opp pasningen, tok med seg ballen og avsluttet mot mål. Avslutningen hadde god fart, men gikk like utenfor mål.

Etter dette var lagene tilbake til syndene fra første omgang. Få sjanser, mye slurv og dårlig presisjon preget kampen helt frem til det var spilt 80 minutter.

Da hadde Marie Seim fått nok og tok saken i egne hender. Åsane-spissen stjal ballen fra en nølende Mia Svendsen og avanserte inn i feltet. Da hun kom inn i sekstenmeteren, banket hun ballen iskaldt i nettet bak en sjanseløs Hildegunn Sævik og sørget for 1-0 til Åsane.

Flere scoringer ble det ikke på Åsane Arena denne ettermiddagen. Åsane vinner 1-0 og fester et knallhardt grep om den viktige kvalikplassen.

Åsane tok sin andre strake seier og skaffet seg et stort forsprang ned til Arna-Bjørnar. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Formsvikten fortsetter

Stabæk - Rosenborg 3-1 (2-0)
Mål: 1-0 Monica Nedgård Isaksen (2), 2-0 Iris Omarsdottir (7), 3-0 Monica Nedgård Isaksen (55), 3-1 Matilde Rogde (78)

Etter fem tap på de siste seks kampene har Rosenborg bare bronsemedaljen å spille for. Men de pustes i nakken av LSK Kvinner, så en seier mot Stabæk hadde vært etterlengtet for trønderne.

På Nadderud var det derimot Stabæk som sjokkåpnet, og var bare en dobbeltredning på strek av Mathilde Harviken unna å ta ledelsen etter ett minutt.

Men det tok ikke mer enn ett lite minutt til før bærumslaget tok ledelsen. Monica Nedgård Isaksen løpte fra alt og alle i bakrom. Spissen viste iskalde avslutningsegenskaper da hun satte ballen enkelt inne ved lengste stolpe og sendte Stabæk i føringen.

Og marerittstarten skulle fortsette for Rosenborg. Bare fem minutter etter 1-0, stod det også 2-0. Nok en bakromsball overlistet gjestenes forsvar. Denne gangen var det Iris Omarsdottir som mottok ballen. Hun rundet Rugile Rulyte og trillet inn 2-0.

Like etter var Stabæk nære 3-0, men Rulyte hindret nok en baklengs med en strålende redning.

Deretter spilte Rosenborg seg mer inn i kampen, og fikk skapt et par sjanser offensivt. Både Selma Magnusdottir og Camilla Linberg hadde gode forsøk før pause, men ingen av dem klarte å overliste Sunniva Skoglund.

Etter en positiv siste halvdel av første omgang hadde nok Rosenborg håp om å komme tilbake i kampen etter pause. Men det tok ikke mer enn 10 minutter av andre omgang før Stabæk vartet opp med en stilstudie av direkte fotball. Monica Nedgård Isaksen spurtet nok en gang gjennom og lobbet ballen over Rulyte i RBK-målet til 3-0.

Da kunne Stabæk konsentrere seg om å holde unna for Rosenborg de siste 35 minuttene. Trønderne skapte heller ikke all verden etter 0-3, men fikk en redusering etter 78 minutter da Matilde Rogde kom alene med Skoglund og satte inn 1-3.

Det var derimot for lite for sent for Rosenborg, som taper 1-3 på Nadderud og må se seg slått for sjette gang på de siste sju kampene.

Klare for Europa

Lyn - Brann 1-3 (1-2)
Mål: 1-0 Kristin Holmen (15), 1-1 Anna Aahjem (20), 1-2 Marthine Østenstad (25), 1-3 Rakel Engesvik (66)

Brann kunne sikre både sølvmedaljen og Champions League-spill med seier over Lyn på Kringsjå.

Spillemessig var det ganske jevnt mellom lagene innledningsvis. Amalie Eikeland forsøkte seg etter 14 minutter, men skuddet gikk rett på Kirvill Odden.

Minuttet senere smalt det i motsatt ende av banen. Brann rotet det til i frispillingen bakfra, som gjorde at Kristin Holmen snappet ballen fra Nora Lie Eghdami inne i bergensernes sekstenmeter. Lyn-spilleren nølte ikke og banket ballen i lengste hjørne utenfor rekkevidden til Aurora Mikalsen og sendte hjemmelaget i føringen.

Få minutter senere holdt det på å gå galt igjen for Brann. Nok en gang vant Lyn ballen høyt som gjorde at Emilie Closs fikk en skuddmulighet fra distanse. Forsøket gikk via et Brann-bein og like utenfor lengste kryss.

Så var det Brann sin tur. Lauren Davidson holdt lekestue ute til høyre før hun slo lavt inn i feltet. Der inne var Mathilde Kruse som fikk tuppet ballen på første stolpe. Ballen gikk ikke i mål, men fant veien til Anna Aahjem på bakerste stolpe som styrte inn utligningen.

Fem minutter senere var gjestene frempå igjen. Mathilde Kruse gikk i bakken innenfor Lyns sekstenmeter og dommeren dømte straffe til Brann. Den tok Marthine Østenstad seg av. Brann-kapteinen sendte Odden en vei og ballen motsatt, og sørget for 2-1-ledelse til bortelaget.

Inn mot pause hadde begge lag store målsjanser. Emilie Closs ble hindret på streken av Nea Lethola, mens Lauren Davidson ble stoppet av Kirvill Odden. Stillingen forble imidlertid 2-1.

Andre omgang på Kringsjå ble ingen sjansebonanza. Ingrid Stenevik headet like utenfor etter timen spilt, før Rakel Engesvik satte bredsiden til på en corner og sørget for 3-1 til Brann midtveis i omgangen.

Signe Gaupset kunne økt til 4-1 med 15 minutter igjen, men midtbanespilleren tuppet ballen utenfor.

På overtid var Josefine Birkelund nære ved å redusere for Lyn, men hun satte ballen en halvmeter over.

Dermed tar Brann sin åttende strake seier. 3-1 på Kringsjå gjør også at bergenserne er sikret sølvmedaljen i årets Toppserien, som også gir Champions League-kvalik til neste sesong.

Brann tok sin åttende strake seier og sikret samtidig både sølvmedaljen og Champions League-spill. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Gullet i boks

Vålerenga - Kolbotn 3-0 (2-0)
Mål: 1-0 Karina Sævik (16), 2-0 Olaug Tvedten (31), 3-0 Olaug Tvedten (63)

Vålerenga kunne sikre seriegullet med seier over Kolbotn på hjemmebane.

Som ventet var det et heltent Vålerenga som kom ut fra startblokkene og tok styringen i oppgjøret. Det tok heller ikke lang tid før serielederen tok ledelsen.

Etter 16 minutter slo Janni Thomsen et presist innlegg som Karina Sævik stusset forbi Selma Panengstuen og i mål.

Noen minutter senere var nevnte Thomsen på vei gjennom, men en dårlig berøring gjorde at Panengstuen fikk avverget.

Hjemmelagets press vedvarte og like etter at halvtimen var spilt kom dagens andre scoring. Janni Thomsen, som var meget sentral for Vålerenga, fyrte av et skudd som Panengstuen reddet. Kolbotn-keeperen måtte imidlertid gi en retur som havnet rett i beina på Olaug Tvedten, som dermed fikk en enkel jobb med å sette ballen i mål og doble Vålerengas ledelse.

Til pause kunne Vålerenga kjenne lukten av gull med en 2-0-ledelse, men Kolbotn ga seg ikke uten kamp.

Gjestene kom ut fra garderoben etter hvilen og skapte et par farligheter mot Vålerenga-målet. Både Thea Mikkelsen og Marie Moen Preus testet skuddføttene, men begge forsøkene gikk rett på Tove Enblom.

Så var det igjen Vålerenga som angrep og kom til gode muligheter ved både Sævik og Iselin Sandnes Olsen, men uttellingen uteble.

Men etter 63 minutter lå ballen i nettet for tredje gang. Thomsen slo inn til Sara Hørte som headet ned til Olaug Tvedten. Sistnevnte var sikkerheten selv da hun satte inn 3-0.

Da var i grunn kampen avgjort. Vålerenga kunne scoret flere mål i løpet av den siste drøye halvtimen, men nøyde seg med en 3-0-seier som sikret deres andre strake seriegull.