FRA TOPP TIL BREDDE – ALLE SKAL HA LIKE MULIGHETER

Siden Fagforbundet inngikk avtale med TFK i 2020, har det fra sentralt hold blitt jobbet for like muligheter i toppfotballen. I tillegg har det blitt lagt til rette for at regionale fagforbund og fagforeninger kan samarbeide med lokale jenteklubber. Målet er å sikre lik tilgang til nødvendig utstyr også i bredden.  

Annonse:

Året 2023 har vært givende for utviklingen av Fagforbundets Fotballprosjekt, og hele ni regionale forbund har startet samarbeid med opp til flere lokale jentelag. Samarbeidene går hovedsakelig på støtte til utstyr som lagene ellers ikke hadde hatt tilgang på, men som er nødvendig for en god treningshverdag. I tillegg har noen vært ekstra heldige og fått besøk av Toppseriespillere på treningen under lanseringen. 

Stjernebesøk hos Skaun BK 

Fagforbundet Skaun inngikk i september samarbeid med Skaun BK J14 og 15, og i den forbindelse fikk jentelagene besøk av Rosenborg Kvinners Mali Lilleås Næss og Maria Olsvik. Næss og Olsvik ga gode råd om tekniske ferdigheter, kosthold for en toppidrettsutøver og hvordan en jobber for å nå sine drømmer på fotballbanen. 

Skjermbilde 2023-12-28 kl. 13.37.56.png
Rosenborg spillerne Mali Lilleås Næss og Maria Olsvik deltok på treningen til Skaun BK J14 og 15. Næss og Olsvik ga gode råd om tekniske ferdigheter, kosthold for en toppidrettsutøver og hvordan en jobber for å nå sine drømmer på fotballbanen. Foto: Renate Tårnes

– Vi snakker om at kvinnefotballen har kommet langt, men den har ikke kommet så langt. Vi har fortsatt en lang vei å gå, sa Mali Lilleås Næss, kaptein på Rosenborg til Fagbladet. 

Viktig å vise at jenter har en naturlig plass på fotballbanen 

Skaun er ikke de eneste som har tatt opp kampen for jentelagene. Fagforbundet Brønnøy og Vevelstad støtter Brønnøysund Idrettslag med utstyr og øvrig økonomi i et ønske om å motivere jenter 14 til 17 år med å fortsette med fotballen. Videre kjemper Fagforbundet Molde for likestilling i fotballen ved å støtte Midsund J15-17 og er i dialog med flere lag. Samtidig har Fagforbundet Ålesund blitt med Spjelkavik IL på deres prosjekt «#Alle jenter på bana». Fagforbundet Bamble har valgt seg ut Stathelle Damer som spiller i 3. divisjon som sin partner. Leder Hege Braathen forklarer: 

– Vi ville være med på dette prosjektet fordi vi ønsker å være en støttespiller for den lokale jentefotballen. Damelaget er et forbilde for jenter i aldersbestemte klasser, derfor ville vi gi en liten oppmerksomhet til dem. Det er viktig å vise at jenter har en naturlig plass på fotballbanen som ellers i samfunnet. Derfor er det hyggelig å kunne vise vår støtte gjennom å gi dem noen baller og nye vester. 

Til sammen har Fagforbundet delt ut over 500 Toppserieballer i år, så jentelag over hele landet får spille med den beste kvaliteten. Fagforbundet Meråker, Steinkjer, Surnadal og Giske har også inngått avtaler med opp til flere lokallag. 

Det er en utrolig innsats som gjøres for unge fotballstjerner der ute, men mer må til for å nå målet om like muligheter. TFK og Fagforbundet gleder oss til videre utvikling i 2024. 


Sist oppdatert: 29. des 2023
Foto: Renate Tårnes/Marianne Solem

Annonse fra Toppserien: