Forrykende toppoppgjør i seriepremieren

Kan AaFK Fortuna levere opp til forventningene og egne målsetninger denne sesongen med å kjempe i toppen? Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Flere godbiter venter når 1. divisjon sparkes i gang denne helgen.

Sist oppdatert: 24. mar 2023 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Det er duket for en festhelg med seriestart i både Toppserien og 1. divisjon.

Lørdag braker det løs i begge divisjoner når samtlige fem Toppserie-kamper spilles, i tillegg til to kamper i 1. divisjon.

Slik ser 1. serierunde ut på nest høyeste nivå: 

Fyllingsdalen – Kil/Hemne 13.00 (lørdag)

Hønefoss – Øvrevoll Hosle 13.00 (lørdag)

AaFK Fortuna – Kolbotn 14.00 (søndag)

Grei – Klepp 15.00 (søndag)

TIL 2020 – Grand Bodø 17.30 (søndag)

Revansjelystne etter sjokket

To lag med opprykksambisjoner, to lag som mange spår i bunn og et herlig oppgjør i nord. Det er bare noe av det som venter oss i denne innholdsrike runden denne helgen.

I Ålesund blir det et svært interessant oppgjør å følge når hjemmelaget med ambisjoner om opprykk tar imot uheldige Kolbotn som rykket ned fra Toppserien etter forrige sesong.

De aller fleste husker nok også måten det skjedde på.

Laget fra Sofiemyr var omtrent så nærme de kunne være å bli en del av mesterskapssluttspillet. At kampen mot Avaldsnes på Sofiemyr ble avlyst grunnet dårlige baneforhold, hvor Avaldsnes ble tildelt tre poeng, kan satt på spissen ha vært grunnen til at laget denne runden skal møte AaFK Fortuna istedenfor eksempelvis Stabæk eller Arna-Bjørnar.

Kolbotn kollapset da sluttspillet ble satt i gang på høsten forrige sesong og rykket til slutt ned på utrolig vis. Ingrid Kvernvolden og Sara Hørte forsvant midtveis i sesongen, noe laget fikk smertelig erfare da det gjaldt som mest.

Siden forrige sesong har det vært store utskiftninger i laget, samtidig som det har kommet spennende spillere inn i blant andre Johanne Fridlund som er tilbake og Andrea Wilmann. Dessverre har sistnevnte nok en gang røket korsbåndet.

Samtidig har laget klart å beholde talentfulle spillere som Selma Panengstuen, Emilie Østerås og Martine Trollsås Fenger, så Kolbotn blir trolig et lag å regne med i toppen. Og allerede denne helgen venter en svært god test.

AaFK Fortuna viste periodevis forrige sesong meget gode takter med deres offensive og underholdende spillestil etter opprykket fra 2. divisjon. Laget har som mål å ta seg til Toppserien og allerede i år kjempe om en topp-plassering.

Med signeringer som Ingeborg Lye Skretting, Linn Huseby og Hanna Bråten Gravem inn kan det bli spennende å følge laget i 2023.

Selma Panengstuen har fått en smakebit av A-landslaget, men er fortsatt i Kolbotn og blir en nøkkelspiller for laget denne sesongen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Store endringer

På Østlandet får vi også et interessant oppgjør når Grei tar imot Klepp i åpningsrunden.

Grei er nyopprykket fra 2. divisjon og kommer helt sikkert med mye innsats og ny giv etter den bragden.

Denne runden møter de et Klepp-lag som har hatt enorme utskiftninger gjennom vinteren og siden forrige sesong har mistet 14 av 14 spillere med proffkontrakt.

Tre amerikanske spillere er hentet inn i Abby Wolf, Olivia Nguyen og Alexus Knox i håp om å unngå nedrykkskamp også denne sesongen. Forrige sesong reddet den tradisjonsrike klubben plassen med et nødskrik takket være 5-0-seieren over Grand Bodø i siste serierunde.

Og apropos Grand Bodø.

Denne helgen får de en tøff oppgave når de møter et opprykksjagende TIL 2020 på Alfheim.

TIL 2020 imponerte stort forrige sesong, men klarte ikke å sikre en plass i Toppserien til tross for det. Nå er de selvsagt klar over at 1.-plassen medfører direkte opprykk, og nordlendingene er blant de store favorittene til å kapre nettopp den.

Nøkkelspillerne Sandra Simonsen og Ina Birkelund er begge fortsatt i klubben og blir trolig helt avgjørende om laget skal få til det under ledelse av Emil Inauen som er lagets nye hovedtrener.

Nykommeren

I tillegg skal Fyllingsdalen denne runden få kjenne på livet i 1. divisjon etter at de på imponerende vis rykket opp forrige sesong foran Viking i sin avdeling – og på bekostning av Odd i kvalifiseringen.

De møter et Kil/Hemne-lag som tidvis imponerte stort i forrige sesong, og som helt sikkert ikke vil gjøre det lett for bergenserne.

Ellers blir det spennende å se hvordan Hønefoss denne sesongen ser ut etter at den notoriske målscoreren Emilie Finnevolden har gitt seg. De møter Øvrevoll Hosle som var svært uheldige da de møtte Avaldsnes i opprykkskvalifiseringen og tapte på bittert vis etter ekstraomganger i siste og avgjørende kamp.

Klarer de også denne sesongen å hevde seg i toppen?