Hønefoss tuktet fjorårets topplag TIL 2020 og har fått en perfekt start på 2024-sesongen. Foto: Kristian Moe

Dramatikk i sluttminuttene

Endelig er alle 1. divisjonslagene i gang med sesongen, og som vanlig ble det mye spenning og underholdning. I flere av kampene ble det svært underholdende i sluttminuttene.

Viking - AaFK Fortuna 0-4 (0-3)
Mål: 0-1 Maria Herdel Pedersen (6), 0-2 Guro Hammer Røn (8), 0-3 Ingeborg Lye Skretting (41), 0-4 Maria Herdel Pedersen (88)

På SR-Bank Arena var det duket for en svært spesiell anledning da Viking skulle spille sin aller første hjemmekamp i 1. divisjon. Og de mørkeblå fikk også storfint besøk til denne historiske kampen, av opprykksfavoritten AaFK Fortuna, som skulle spille sin første seriekamp for sesongen.

Gjestene virket også spillesugne fra første øyeblikk og gikk rett i strupen på Viking. Allerede før minuttet var spilt fikk de en kjempesjanse ved Linn Huseby, men avslutningen gikk utenfor.

Men AaFK Fortuna trengte ikke å vente på sesongens første scoring. Bare seks minutter ut i kampen fikk en Viking-forsvarer en dårlig berøring som havnet hos Laura Gashi. Hun fant Maria Herdel Pedersen på gjennomløp, som rundet keeper og satte ballen i det åpne målet.

Like etterpå vant tangotrøyene et innkast høyt i banen som ble tatt raskt. Ballen ble til slutt lagt igjen til Guro Hammer Røn på omtrent 16 meter, som banket inn 2-0 med et velplassert skudd via stolpen.

Etter marerittstarten kom Viking litt mer inn i kampen spillemessig, men slet med å skape sjanser mot AaFK Fortuna, som hadde svært god kontroll på vertenes offensive arsenal.

Fremover i banen fortsatte bortelaget å være farlige og fikk uttelling for tredje gang like før pause. Ingeborg Lye Skretting plukket opp en klarering fra sitt eget skuddforsøk, og prøvde like gjerne lykken igjen. Den tidligere Klepp og Viking-spilleren viste ingen nåde og la på til 3-0 med et hardt, lavt skudd i lengste hjørne.

På 3-0 virket kampen avgjort, og AaFK Fortuna kunne kontrollere kampen i andre omgang. Viking prøvde seg og hadde et par store sjanser, men den første ble reddet på streken mens Idun-Kristine Jørgensen reddet den andre.

Gjestene fra Ålesund var fremdeles farlige fremover i banen og hadde mulighetene til å sette enda flere mål. Helt mot slutten fikk de nok en sjanse på en kontring, som de tok godt vare på.

Laura Gashi satte opp Maria Herdel Pedersen alene med en Viking-forsvarer. Dansken utfordret, kom seg forbi og lobbet ballen til side for Emma Jönsson og i mål, og fastsatte sluttresultatet til 4-0.

AaFK Fortuna herjet med nykommeren Viking. Foto: Alexander Larsen

Overtidsscoring berget poeng

Øvrevoll Hosle - Fyllingsdalen 1-1 (0-1)
Mål: 0-1 Martine Kjølholdt (36), 1-1 Jenny Fredhall (90+4)

For Øvrevoll Hosle handlet det denne runden om å slå tilbake og få sesongens første poeng etter tapet for Bodø/Glimt i serieåpningen. Men Fyllingsdalen er en hard nøtt å knekke, som de blant annet viste ved å vinne 2-0 over TIL 2020 i sin serieåpning.

Bergensere gikk også opp i ledelsen i denne kampen etter 36 minutter. Kaptein Rebecca Norberg sto godt opp i en duell på midten og vant ballen, som sørget for at Fyllingsdalen kunne vende spillet ut mot høyre.

Der ute var Martine Kjølholdt som så at keeper sto langt ute. Hun prøvde seg like gjerne med en lobb, som fløy over hodet til Hannah Markussen og i nettet. En drømmescoring som ga Fyllingsdalen ledelsen.

Øvrevoll Hosle måtte dermed fremover for å få en scoring for å unngå sitt andre strake tap for sesongen, men Fyllingsdalen kjempet tappert og holdt unna for alle angrep vertene kom med.

Det så derfor lenge ut til å gå mot en perfekt seriestart for Fyllingsdalen og ditto en marerittstart for Øvrevoll Hosle, men fire minutter på overtid fikk hjemmelaget en corner. Den ble slått presist inn og endte på hodet til Jenny Fredhall som stanget inn utligningen og sørget for at oppgjøret endte 1-1.

Sen scoring hindret historisk seier

KIL/Hemne - Odd 2-2 (1-0)
Mål: Sara Eggesvik (3), 1-1 Rikke Stoltenberg (73), 1-2 Natalie Velde (77), 2-2 Sofia Krossøy (88)

På Kyrksæterøra møttes to lag som jaktet sesongens første poeng. Både KIL/Hemne og Odd måtte se seg slått i serieåpningen og håpet å komme i gang med poengfangsten i 2024. For KIL/Hemne var dette en gyllen mulighet med tanke på den gode hjemmestatistikken deres.

Trønderne fikk også en pangstart på oppgjøret. Tre minutter var spilt da vertene kombinerte seg fint fremover langs høyresiden. Til slutt var det Amalie Hoftun Bjerksæter som slo inn foran mål til Sara Eggesvik, som enkelt kunne sette inn 1-0 til KIL/Hemne.

Men Odd viste i serieåpningen at de har mye å komme med i 1. divisjon i år, og slo tilbake i andre omgang. Det tok imidlertid en god stund, men etter 73 minutter ble det nettsus for Skien-laget.

Hannah Aurbrekkholen kom seg forbi på høyresiden og slo lavt inn foran mål. På 13 meter sto Rikke Stoltenberg som med en kontant avslutning sørget for 1-1.

Og like etter var kampen snudd for Odd. En lang ball gikk hele veien gjennom KIL/Hemne-forsvaret til innbytter Natalie Velde, som dro med seg ballen forbi keeper og trillet inn 2-1 bortelaget i føringen.

Gjestene fra Skien så ut til å gå mot klubbens aller første seier i 1. divisjon, men to minutter før slutt vartet Sofia Krossøy opp med et drømmetreff fra 18 meter, som sørget for 2-2 og at lagene endte opp med ett poeng hver.

Odd gikk mot en historisk seier mot KIL/Hemne, men i sluttminuttene fikk Sofia Krossøy drømmetreff og berget ett poeng. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Full pott for storsatsingen

Avaldsnes - Bodø/Glimt 0-1 (0-0)
Mål: 0-1 Amie Sannes (72)

Endelig var det tid for at Avaldsnes kunne starte sesongen i 1. divisjon. Etter at laget fra Karmøy havnet i flytrøbbel på vei til Ålesund og serieåpningen ble utsatt, fikk de heller serieåpne mot hardtsatsende Bodø/Glimt på hjemmebane.

Nordlendingene fikk en kjempestart på eventyret med 3-2-seier på hjemmebane mot Øvrevoll Hosle sist helg, og satset nok på å følge opp den seieren på Haugalandet.

Oppgjøret startet relativt jevnt, der det var Bodø/Glimt som fikk den første sjansen. Cecilie Falch prøvde seg på et frispark, men keeper fikk slått til corner.

Deretter var det vertene som fikk et par muligheter. Først var de nære på et innlegg som gikk gjennom hele feltet, før et langskudd fra Vanessa Madland smalt i tverrliggeren.

Inn mot pause roet sjansene seg litt ned og lagene gikk målløse i garderoben.

Starten på andre omgang var jevnspilt og sjansefattig, men etter 65 minutter fikk Helene Schjelderup en kjempesjanse. Skuddet hennes fra god posisjon ble imidlertid blokkert av en Haugesund-spiller.

Ikke mange minuttene senere fikk Bodø/Glimt scoringen sin. Bortelaget holdt trykket oppe etter et innlegg og fikk slått inn på nytt. Inne foran mål var Amie Sannes som lekkert flikket inn 1-0 til gjestene.

Avaldsnes prøvde å få en utligning, men fant ikke et svar på Bodø/Glimts ledermål i løpet av det siste kvarteret. Dermed ender det med 1-0 til Bodø/Glimt som står med full pott etter to kamper.

Marerittstart for topplaget

TIL 2020 - Hønefoss 1-2 (0-1)
Mål: Silje Nyhagen (41), 1-1 Mali Trøan (85), 1-2 Emilia Ruud (87)

Det ble ikke den sesongåpningen som TIL 2020 hadde håpet på mot Fyllingsdalen, og måtte reise tomhendte hjem fra Bergen. Denne runden var det muligheter for å slå tilbake på hjemmebane mot Hønefoss, som på sin side startet årets sesong med tre poeng mot KIL/Hemne.

Spillemessig var det hjemmelaget som tok kontroll over kampen på Romssa Arena, men uten å skape sjanser i innledningen.

Det tok omtrent et kvartet før den første store sjansen kom og den falt til Anfal el Yamani, men avslutningen ble reddet av Margaux Lægreid.

Ti minutter senere fikk Mali Trøan fyrt av et skudd, men det gikk rett på keeper.

For Hønefoss kom deres første målsjanse et par minutter senere, men Marie Aspenes vartet opp med en fin benparade og hindret scoring.

Sisteskansen klarte derimot ikke å hindre scoring like før pause, da et løst tilbakespill ble snappet opp av Silje Nyhagen. Hønefoss-kapteinen kom først på ballen like foran Aspenes og rullet inn ledermålet for gjestene.

Åpningen av andre omgang var sjansefattig, men det ble dramatikk likevel da kampen måtte stoppes etter 56 minutter på grunn av kraftig snøfall.

Da var spørsmålet om kampen kunne fortsette eller om den ble utsatt, men etter en stund med brøyting kom oppgjøret i gang igjen.

Etter omstarten jaktet TIL 2020 scoring, men skapte ikke all verden mot Hønefoss og det gikk mot nok et tap for fjorårets topplag.

Men fem minutter før slutt fikk de hull på byllen da Mali Trøan stanget et innlegg i mål.

Jubelen ble derimot ikke langvarig for vertene, for bare to minutter senere dukket Emilia Ruud opp på en retur og kriget Hønefoss tilbake i ledelsen.

På overtid fikk TIL 2020 et ekstra håp om poeng da Mina Pedersen ble utvist, men vertene klarte ikke å utnytte overtallet de siste minuttene og gikk på sitt andre strake tap for sesongen. Mens Hønefoss har startet feilfritt og står med to av to mulige seire.