Dette sier Brann og RBK om mulighetene for historisk gruppespill

Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Søndag konkurrerte lagene om gullet i Toppserien. Onsdag denne uken kjemper Brann og Rosenborg om å oppnå samme drøm.

Sist oppdatert: 20. sep 2022 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Det er duket for en spesiell uke sett med norske øyne. For første gang i historien kan et norsk lag sikre en plass i gruppespillet i Champions League etter fjorårets omlegging.

Begge kampene har kampstart onsdag klokken 18:

Rosenborg – Real Madrid

Brann – Rosengård (VG+ Sport og BT.no)

PS: LSK Kvinner har tidligere tatt seg til kvartfinalen i Champions League, da under et annet format. 

Drømmer om minnerik kveld

Rosenborg – Real Madrid, Lerkendal stadion

– Det blir en veldig artig og ny opplevelse for oss. Personlig gleder jeg meg veldig til å spille uten, press er et privilegium vi har satt oss i posisjon til å fortjene på grunn av våre resultater og fordi folk har forventninger til oss. Men her må jeg være ærlig å si at vi er veldig underdog.

– Å si at neste kamp er mot Real Madrid er ikke en setning jeg har sagt mange ganger i mitt liv. Det føles veldig rart. 

Det sier Rosenborg-spiller Cesilie Andreassen til toppserien.no før det braker løs på Lerkendal onsdag kveld.

Rosenborg måtte forrige sesong se Champions League-drømmen ryke i hjemmekampen mot spanske Levante på Koteng Arena. Nå er Levante byttet ut med et annet spansk lag, Real Madrid, mens Koteng Arena er byttet ut med Lerkendal.

Mange husker nok herrenes 2-0-seier over Real Madrid på Lerkendal i 1997, men nå er det altså kvinnenes tur, der det blir et første møte mellom lagene. 

Real Madrid tok over lisensen til CD Tacón 1. juli og er derfor relativt ferske i denne sammenhengen.

Laget fra hovedstaden er nok mest kjent for sine prestasjoner på herresiden, men har nå også begynt å hevde seg på kvinnesiden. I fjor tok laget seg til kvartfinalen i turneringen, og i år har Manchester City blitt slått ut på veien.

Forrige sesong ble Real Madrid nummer tre i den spanske serien, ett poeng foran Atlético Madrid og seks poeng bak Synne Jensens Real Sociedad. De innledet sesongen med 2-0 hjemme mot Valencia i helgen.

Andreassen sier de kommer til å bruke flere av de siste timene før kamp til studere onsdagens motstander. Hun håper også at RBK kan klare å ta tak i kampen.

– Uansett motstander skal vi spille vårt spill, enten det er Brann, Røa eller Real Madrid vi møter. Vi må spille på det vi er gode på, vi kan ikke gjøre ting annerledes som vi ikke har trent på, påpeker hun.

Tøft kampprogram har kostet

– Blir dette først og fremst en opplevelse eller har dere en reell tro på at avansement er mulig? 

– Vi må ha troen, det er ikke vits å gå ut på en fotballbane hvis du ikke har lyst. Så får vi se hvordan det går. Vi er ikke så opptatte av hvem vi møter, svarer midtbanespilleren og fortsetter:

– Det blir en referanse for klubben og laget, og jeg tror vi har alle muligheter.

Rosenborg har forberedt seg de siste dagene på gress og hatt en hektisk oppladning med storkamp mot Brann søndag (1-1) og cup-exit mot Stabæk (1-2) i midtuken.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det var tøft å ryke ut av cupen, vi hadde ufattelig lyst til å komme til en cupfinale og få oppleve det. Det gikk ikke nå, da handlet det bare om å omstille til Brann-kampen som var veldig viktig. Det var en veldig fin anledning å slå tilbake på. Uavgjort var ikke dårlig, nå har vi fortsatt to poeng opp og hjemmekamp mot Brann til gode. Vi har satt oss i en god posisjon, understreker Andreassen.

– Det skal ikke stå på motivasjonen

Brann – Rosengård, Brann Stadion

Også i Bergen er det duket for en spesiell anledning når serielederen i Norge møter serielederen i Sverige.

Rosengård er motstander når Brann, sammen med Rosenborg, drømmer om å bli det første laget til å delta i gruppespillet i Champions League etter at ordningen ble innført før forrige sesong.

Brann-spiller Nora Eide Lie tror sammen med keeper Aurora Mikalsen at laget har gode muligheter til å skrive historie.

– Vi kunne kanskje vært litt mer heldig med trekningen, men kunne også vært mer uheldige. Alle har veldig troen, og hvis vi klarer å levere en god prestasjon skal vi ha ganske mye marginer imot for å ikke klare det, sier Eide Lie.

– Vi er utrolig motivert. Vi er så nær å få sikret mange kule kamper i et gruppespill. Dette er noe utenom det vanlige og helt rått å få oppleve. Det skal i alle fall ikke stå på motivasjonen, legger hun til.

Eide Lie erkjenner at de ikke har voldsomt mye kunnskap om motstanderen, men forteller at de vil gjøre seg bedre kjent med Rosengård nærmere kampstart.

Nora Eide Lie gleder seg til en spesiell kveld på Brann Stadion. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Vil ikke snakke om Rosengård som favoritt

Mikalsen tror laget gjør lurt i å ha mest mulig fokus på seg selv, og tror Brann har gode sjanser til å ta seg videre.

– De fleste snakker om at Rosengård er favoritt, men i mitt hode er vi det. Vi har en vinnerkultur i denne gruppa, og det vil være veldig unaturlig å gi dem favorittstempelet før kamp. Samtidig skal vi ha respekt for motstanderen, men også trygge på oss selv, sier hun.

– Hva vet dere om Rosengård?

– De er gode når de møter lag som legger seg lavt – og ser fryktelig bra ut når de slår hundre pasninger. Men jeg tror ikke de er så vant med høyt press imot, det kunne vært interessant å se hvordan de eventuelt takler det, svarer Brann-keeperen.

I sesongoppkjøringen fikk Brann testet seg mot svensk motstand da Brann, Rosenborg og LSK Kvinner var på Marbella for å møte Hammarby, Kristianstad og Häcken. Brann vant da 2-1 mot Häcken og tapte 0-2 mot Hammarby.

Aurora Mikalsen ber Brann-supporterne finne veien til Stadion. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Mandag var det solgt rundt 4000 billetter til onsdagens oppgjør.

– Det blir veldig gøy, men jeg håper det blir flere tilskuere enn det. Jeg håper folk i Bergen vet sin besøkelsestid. Dette er stort og vi trenger virkelig den tolvte mann, sier Mikalsen og påpeker at dette kan bli første gang et lag fra Bergen tar seg til gruppespillet i Champions League.

– Jeg håper supporterne setter pris på at vi har fått Champions League hit til Bergen, tilføyer Eide Lie.