Snøværet på Østlandet preget sesongåpningen i Toppserien. Blant annet måtte Vålerenga - Stabæk, som skulle spilles på Intility Arena på lørdag, utsettes til mandag. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Begivenhetsrik serieåpning: Værdrama, drømmescoringer og toppkamp

Snøkaos skapte trøbbel for serieåpningen i Toppserien. Likevel fikk alle lagene gjennomført serieåpningen - og det med et smell!

Annonse:

Store mengder snø på Østlandet sørget for store utfordringer med baneforholdene på Grorud og Intility.

Kolbotn - Røa, som egentlig skulle spilles lørdag klokken 15:00, ble avlyst og deretter flyttet til søndag klokken 13:00.

Vålerenga - Stabæk led samme skjebne, da også denne kampen måtte avlyses lørdag ettermiddag. Den ble spilt mandag kveld.

Åsane - Lyn 1-1 (1-0)
Mål: 1-0 Katarina Dybvik Sunde (33), 1-1 Vilde Asbøll (60)

Der været skapte problemer på Østlandet, var det perfekte spilleforhold i Bergen da Åsane startet sesongen på hjemmebane mot Lyn.

Gjestene har mistet flere nøkkelspillere før sesongstart, og det var derfor knyttet spenning til hvordan de kom til å se ut i første kamp på en tøff bortebane.

Starten bar hvert fall preg på litt åpningsnever, der begge lag var ganske forsiktige. Det gjorde også at det ble en sjansefattig første halvtime på Åsane Arena.

Men så våknet Madeleine Veivåg og Åsane til live. Midtbanespilleren tok saken i egne hender og avanserte fremover i banen, før hun fant Katarina Dybvik Sunde til venstre for seg. Spissen viste goalgetteregenskaper og banket ballen iskaldt forbi Kirvill Odden i Lyn-buret.

Like etter var Sunde på farten igjen, da hun var først på en retur og satte ballen i mål igjen, men denne gangen ble hun avblåst for offside.

Åsane åpnet andre omgang på samme måte som de avsluttet den første, ved å legge press på Lyn. Målscorer Sunde fikk en ny kjempesjanse etter 53 minutter, men Kirvill Odden stoppet spissen med en fantastisk redning.

Istedenfor 2-0 til Åsane, svarte gjestene fra Kringsjå etter timen. Vertene slet med å klarere en corner, og til slutt havnet ballen hos Lyns nysignering Vilde Asbøll som kontant banket inn utligningen.

Etter utligningen roet oppgjøret seg noe ned igjen, men det var Åsane som var nærmest seieren. Spesielt etter 77 minutter da Mathilde Sangolt fikk sjansen til å avgjøre, men Lyn fikk avverget og får dermed med seg ett poeng fra serieåpningen i Bergen.

Stilnet skeptikerne

Rosenborg - Arna-Bjørnar 3-0 (3-0)
Mål: 1-0 Rebecka Holum (13), 2-0 Sara Hørte (24), 3-0 Sara Hørte (38)

Et lag mange eksperter har stilt spørsmålstegn ved før sesongstart, er Rosenborg. Fjorårets sølvmedaljist og cupmester har mistet stjernespillerne Anna Jøsendal og Emilie Joramo siden i fjor, og har heller ikke fått på plass en permanent trener som erstatter for Steinar Lein.

Spørsmålene har vært mange, men trønderne måtte legge alt styret bak seg da Arna-Bjørnar kom på besøk i sesongåpningen.

Om åpningen på kampen var en indikasjon på noe som helst, var det at Rosenborg var fullt fokuserte på det som skulle skje på banen.

De hvitkledde tok kommandoen fra start og hadde flere gode muligheter i åpningsminuttene, deriblant ved Mali Lilleås Næss og Rebecka Holum.

Dermed lå det en scoring i lufta, og vertene måtte ikke vente lenge før den kom. 13 minutter var spilt da Rosenborg rullet opp et flott angrep, som til slutt endte med at Rebecka Holum satte inn sesongens første mål på Koteng Arena.

Hjemmelaget fortsatte storspillet etter scoringen også, og fikk betalt for andre gang ved Sara Hørte som headet inn 2-0.

Men den hodesterke midtstopperen var ikke ferdig for dagen. Drøye kvarteret etter sin første scoring, var Hørte frempå med pannebrasken igjen etter 38 minutter og stanget inn 3-0.

Andre omgang ble nærmest en transportetappe for Rosenborg, som også kunne scoret flere ganger, men måtte til slutt nøye seg med en komfortabel 3-0-seier over Arna-Bjørnar.

Sara Hørte var i begivenhetens sentrum da Rosenborg åpnet sesongen med en komfortabel seier. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Kanonade i toppkampen

LSK Kvinner - Brann 4-2 (2-0)
Mål: 1-0 Ásdis Haldorsdottir (2), 2-0 Emilie Woldvik (25), 2-1 Cecilie Redisch Kvamme (52), 2-2 Rakel Engesvik (56), 3-2 Emma Peuhkurinen (58), 4-2 Tonje Erikstein (89)

Den store hovedattraksjonen i første serierunde var toppoppgjøret mellom medaljekandidatene LSK Kvinner og Brann.

Rammene var satt med en fullsatt LSK-hall, og publikum fikk se et hjemmelag som gikk ut i hundre fra start og overrumplet Brann.

Allerede etter to minutter sto det 1-0 til LSK Kvinner. Vertene fikk avsluttet fra kort hold på en corner, som Aurora Mikalsen reddet. Men landslagskeeperen slo den rett i beina til Ásdis Haldorsdottir som enkelt kunne sende kanarifuglene i ledelsen.

LSK Kvinner fortsatte å trykke på mot Brann og økte ledelsen ved Emilie Woldvik etter 25 minutter. Kapteinen så at Mikalsen sto litt for langt ute og dunket til fra langt hold. Ballen suste over hodet på Brann-keeperen og i borteste kryss. En drømmescoring fra Woldvik og en kandidat til årets mål!

Hjemmelaget ledet dermed 2-0 til pause og Brann hadde en stor jobb foran seg før de siste 45 minuttene.

Martin Ho ledet en ordentlig pep-talk med spillerne sine da pausesignalet gikk, og kombinert med pausepraten i garderoben, fikk man se et helt annet Brann-lag fra start etter pause.

Bergenserne fikk også betalt for den gode starten da Cecilie Redisch Kvamme reduserte etter 52 minutter.

Og like etter var utligningen et faktum. Rakel Engesvik hadde åpenbart blitt inspirert av Emilie Woldvik, og leverte kampens andre Årets mål-kandidat da hun banket ballen i krysset fra langt hold.

LSk Kvinner fikk summet seg etter sjokkåpningen på andre omgang, og tok ledelsen på nytt etter nok en suser. Denne gangen ved Emma Peukhurinen, som hamret inn 3-2 bare et par minutter etter Branns utligning.

Gjestene fra Bergen måtte dermed jakte scoring på nytt, og var nære ved et par anledninger. Nærmest kom innbytter Johanna Renmark som headet ballen i stolpen kvarteret før slutt.

Brann gjorde en skikkelig innsats på å få en utligning, men ga i sluttminuttene bort et straffespart da Joanna Tynnilä felte Emilie Woldvik. Tonje Erikstein satte straffesparket i mål via hanskene til Aurora Mikalsen og fjernet all tvil. Dermed tar LSK Kvinner en kruttsterk 4-2-seier over Brann, og får en pangstart på den nye sesongen.

Tung retur

Kolbotn - Røa 2-4 (1-3)
Mål: 0-1 Julie Hoff Klæboe (10), 0-2 Sarah Suphellen (36), 1-2 Johanne Fridlund (41), 1-3 Synne Masdal (45), 1-4 Julie Hoff Klæboe (54), 2-4 Eline Hegg (77)

Kolbotn er tilbake i det gjeveste selskap, men måtte vente med serieåpningen mot Røa til søndag grunnet snøvær.

Da kampen omsider kom i gang på Grorud Arctic Match, var det Røa som åpnet skarpest.

Først fikk gjestene en dobbeltsjanse som Kolbotn fikk avverget, før dommeren ga dem straffe etter en nedriving i feltet like etter. Julie Hoff Klæboe var sikker og sendte Røa foran etter ti minutter.

Kolbotn holdt på å svare umiddelbart, men Thea Mikkelsen klarte ikke å overliste Högrell i Røa-målet.

Isteden var det Røa som fikk uttelling på nytt da Sarah Suphellen stanget inn 2-0 etter 36 minutter.

Johanne Fridlund reduserte med et kremmerhus fem minutter senere, men Synne Masdal sørget for en ny tomålsledelse til Røa like før pause.

Tidlig i andre omgang ble vondt til verre for Kolbotn, da Julie Hoff Klæbøe curlet inn 4-1.

Hjemmelaget ga likevel ikke opp og fikk en enorm dobbeltsjanse 20 minutter før full tid. Högrell reddet imidlertid det første forsøket, mens Suphellen reddet forsøk nummer to på streken.

Deretter var det Kolbotn sin tur å få straffe, som Eline Hegg ekspederte i nettet og sørget for en redusering.

Dessverre for Kolbotn ble Røas ledelse for mye å hente opp igjen, og det nyopprykkede laget taper serieåpningen 2-4.

Susanne Haaland og resten av Kolbotn er tilbake i Toppserien, men fikk en tøff start på sesongen mot Røa. Foto: Kristian Moe

Snudde etter sjokkstart

Vålerenga - Stabæk 3-1 (0-1)
Mål: 0-1 Iris Omarsdottir (3), 1-1 Thea Bjelde (51), 2-1 Karina Sævik (54), 3-1 Janni Thomsen (67)

Været påvirket også åpningskampen til regjerende seriemester Vålerenga, som skulle ta imot Stabæk.

Den ble imidlertid også utsatt, men ble omsider spilt mandag kveld.

Da 2024-sesongen omsider kom i gang for de to siste lagene i Toppserien, var det Stabæk som rystet gullfavoritten fra start. I likhet med oppgjøret mellom disse to lagene på Intility i fjor vår, ga Iris Omarsdottir Stabæk en drømmestart på kampen.

Bare tre minutter var spilt da Melissa Bjånesøy utnyttet en ballmist fra Vålerenga i farlig posisjon. Stabæk-kapteinen fant Omarsdottir, som satte inn 1-0 til bærumslaget via hanskene til Tove Enblom.

Vålerenga hadde en del skuddforsøk etter scoringen, spesielt ved Olaug Tvedten, men fjorårets toppscorer manglet litt på presisjonen.

Det betød derimot ikke at Stabæk var ufarlige, og gjestene hadde også flere sjanser til å doble ledelsen. Blant annet måtte Enblom ut i full strekk ved en anledning for å hindre Bjånesøy.

Utover i omgangen tok den regjerende seriemesteren mer over, og skapte flere farligheter for Stabæk. Emma Stølen Godø headet like utenfor etter 34 minutter, før Sunniva Skoglund måtte tippe et forsøk over tverrliggeren like før pause.

Stabæk holdt på ledelsen til pause, men Vålerenga-trykket vedvarte etter hvilen. Janni Thomsen traff stolpen etter et par minutter, før utligningen endelig var et faktum for vertene da Thea Bjelde banket inn 1-1 fra distanse.

Og like etter var kampen snudd på hodet. Olaug Tvedten avanserte fremover i banen, og slapp perfekt videre til Karina Sævik. Alene med Skoglund gjorde hun ingen feil og sendte Vålerenga foran.

Etter dette gikk piffen litt ut av Stabæk og Vålerenga var nære flere scoringer, blant annet ved Thomsen som nok en gang ble hindret av metallet.

Men den nyutnevnte Vålerenga-kapteinen skulle omsider få uttelling. 67 minutter var spilt da et innlegg gikk hele veien gjennom feltet til Thomsen på hjørnet av sekstenmeteren. Dansken banket til og ballen suste i nettet via stolpen.

Med 3-1-ledelse ble resten av kampen ganske grei skuring for Vålerenga, som til slutt kunne innkassere sesongens første trepoenger.