AaFK Fortuna og Hønefoss er lagene som innehar de to øverste plassene. Søndag møtes de til en potensielt avgjørende kamp. Foto: Kristian Moe

Avgjørende kamper i topp og bunn

Alle lagene i 1. divisjon er tilbake, og det er duket for en spennende runde med flere viktige oppgjør.

Annonse:

To kamper spilles lørdag og tre kamper spilles søndag.

Slik ser runden i 1. divisjon ut:

Topp 4:

AaFK Fortuna - Hønefoss, søndag 13:00

Viking - Bodø/Glimt, søndag 14:30

5.-10. plass:

TIL 2020 - Odd, lørdag 13:30

Fyllingsdalen - FKH/Avaldsnes, lørdag 17:30

KIL/Hemne - Øvrevoll Hosle, søndag 13:00

Toppkampen

Av kampene man kan glede seg til denne helgen finner vi blant annet toppkampen mellom AaFK Fortuna og Hønefoss. 

Dette er et oppgjør mellom 1. og 2.-plassen på tabellen, og en kamp som potensielt kan bli helt avgjørende for opprykkskampen. 

Begge disse lagene startet sluttspillet allerede forrige helg, og for AaFK Fortuna ble det en fryktelig start. Sunnmøringene ble rett og slett utspilt og ydmyket av Viking, som til slutt endte opp med å vinne hele 4-0. 

Om AaFK Fortuna skal ha sjans på poeng mot serielederen må de heve seg mange hakk fra Viking-kampen. 

For Hønefoss ble det en litt hyggeligere start på sluttspillet, men heller ikke serielederen klarte å åpne med seier eller få ballen i mål. Hjemmekampen mot Bodø/Glimt endte med 0-0 og poengdeling. 

Men siden AaFK Fortuna tapte, økte likevel avstanden fra fem til seks poeng. 

Det betyr at søndagens storkamp på Color Line stadion blir en kamp AaFK Fortuna nesten må vinne, og hvert fall ikke tape. Med tap vil det være hele ni poeng opp til direkte opprykksplass - en avstand som blir nærmest umulig å ta igjen. 

Dermed er det mye som står på spill når de to topplagene entrer kunstgresset i Ålesund søndag klokken 13:00. 

Intens bunnduell

I motsatt ende av tabellen er det også uhyre viktige poeng på spill. 

Kanskje spesielt i Tromsø der tabelljumbo TIL 2020 møter Odd, som har to poeng mer og ligger på plassen foran. 

Begge lag trenger sårt poeng, og en seier den ene eller andre veien kan bety enormt mye når man teller opp etter sesongslutt i midten av november.

TIL 2020 avsluttet grunnspillet svakt med tre strake tap, men fikk også en gladnyhet i pausen mellom grunnspillet og sluttspillet. 

På et ekstraordinært styremøte i september ble det bestemt at Tromsø Idrettslag tar over kvinnesatsingen etter TIL 2020 fra og med 2025. Dermed blir kvinnelaget innlemmet i samme klubb som herrelaget. 

Da blir det desto viktigere for TIL 2020 å unngå nedrykk, men da må det nesten bli poeng mot Odd. 

Skienslaget på sin side avsluttet grunnspillet med imponerende form på hjemmebane. Hjemme på Skagerak har det blitt tre strake seiere, men på bortebane har det buttet imot for Odd. 

På fremmed gress har det ikke blitt poeng siden 25. mai, da de vant 2-1 borte mot nettopp TIL 2020. De fulgte også opp med å slå nordlendingene på hjemmebane med samme sifre i juli. 

En seier i Tromsø vil bety mye for Odd, men de må dessverre klare seg uten både Ingrid Bergland og innleide Henriette de Lange, som begge har pådratt seg langtidsskader og mister resten av sesongen. 

De tre ande kampene i runden er:

Viking - Bodø/Glimt

Fyllingsdalen - FKH/Avaldsnes

KIL/Hemne - Øvrevoll Hosle

Viking åpnet sluttspillet med å sjokkere opprykksjagende AaFK Fortuna på Color Line stadion. De mørkeblå ga seg ikke før det sto 4-0 og påførte sunnmøringene en stygg smell i jakten på Hønefoss og direkte opprykk. Denne runden er de tilbake på SR-Bank Arena der Bodø/Glimt står på motsatt halvdel. Nordlendingene jakter opprykkskvalik og fikk med seg et sterkt bortepoeng mot serieleder Hønefoss sist. 

I nedrykkssluttspillet er det Fyllingsdalen som ligger best an. Bergenserne avsluttet grunnspillet med 2-0-seier over Viking og har nå fem poeng ned til direkte nedrykk. Lørdag åpner de sluttspillet på hjemmebane mot FKH/Avaldsnes som har variert gjennom hele sesongen og ligger tredje sist. 

Den siste kampen i runden er KIL/Hemne - Øvrevoll Hosle. Trønderne avsluttet grunnspillet med et sterkt hjemmepoeng mot AaFK Fortuna og har skaffet seg et lite pusterom ned til den verste nedrykksstriden. Det samme har helgens motstander Øvrevoll Hosle, som lenge så fortapte ut, men satt sammen en imponerende rekke mot slutten av grunnspillet og tok pause på trygg plass etter tre strake seiere. 

Annonse fra Toppserien:
Publisert: 11.10.2024, oppdatert: 12.10.2024
Skrevet av: Kristian Moe