Ventetiden er over og Toppserien er endelig tilbake

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Første serierunde i Toppserien står for tur. Rosenborg spiller sin første offisielle kamp, fjorårets storscorere møtes og tre nye hovedtrenere skal vise frem sine taktiske grep.

Sist oppdatert: 02. jul 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Det har vært lange måneder, uker og dager uten fotball i den merkelige tiden vi har lagt bak oss, og som vi fortsatt er en del av.

Men nå er vi i gang igjen. Endelig er ventetiden over.

Toppserien 2020 skal sparkes i gang! 

Spillere, trenere, supportere og alle som elsker fotball er sultne på å høre første blås i fløyta fra dommeren når Rosenborg og LSK Kvinner åpner serien.

Denne sesongen skal også NRK vise en kamp hver serierunde, så Toppserie-fotballen blir enda mer tilgjengelig denne sesongen. I tillegg vil NTB være på plass med reporter på alle kamper, så du kan lese livereferat, spillerbørs, rundens lag og mye mer.

Vi kan glede oss til å se nye spillere, nye profiler, nye trenere i år. Mange har skiftet beite før sesongstart, og om du ikke er fullstendig oppdatert på hvilke spillere som har kommet og gått fra klubbene i Toppserien og førstedivisjonen, kan du lese det i vår overgangsoversikt.

Slik spilles den første runden i Toppserien 2020: 

RUNDE 1 | TOPPSERIEN
Rosenborg 1 - 1 LSK
Røa 0 - 1 Arna-Bjørnar
Avaldsnes 5 - 2 Lyn
Sandviken 3 - 2 Vålerenga
Klepp 0 - 0 Kolbotn


Historisk kamp i Trondheim

Rosenborg – LSK Kvinner
Koteng Arena

En av de store hendelsene mellom sesongene er at Trondheims-Ørn nå er historie, da klubben har endret navn og profil til Rosenborg. Nå har enda et av Eliteserie-lagene også et topplag på kvinnesiden.

I sin første offisielle kamp som «Rosenborg» skal klubben møte de regjerende mesterne, LSK Kvinner.

Trønderne har mistet Malin Sunde til Sandviken og Julie Adserø har lagt fotballskoene på hylla, i tillegg til flere spillere som har dratt til KIL/Hemne.

De har dog fått inn tre spillere mange gleder seg til å se i Rosenborg-trøya. Flere klubber i Toppserien ønsket underskriften til Fløyas Celine Nergård allerede før forrige sesong, men den notoriske målscoreren tok en sesong til i førstedivisjonen. I år skal hun score mål for trønderne.

Det er det også store forventninger til at Lisa-Marie Karlseng Utland skal gjøre. Bare ni dager før åpningskampen mot LSK offentliggjorde trønderne at de har sikret seg landslagsspissen som forlater Reading etter en sesong i Womens Super League i England.

I tillegg returnerer Kristine Minde til norsk toppfotball 1. august etter seks år i utlandet. I Minde får fjorårets syvendeplass en rutinert spiller med over 100 landskamper for Norge. Som om ikke det var nok har trønderne også klart å sikre seg underskriften til fjorårets vinner av prisen «årets gjennombrudd i Toppserien», Julie Blakstad, på overgangsvinduets siste dag.

Les også: Minde om returen til Toppserien: – Har noe uoppgjort i Norge

FRA BUNDESLIGA TIL TOPPSERIEN: Landslagsspiller Kristine Minde vender tilbake til Norge etter flere år i utlandet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Gjestene på Koteng Arena har også gjort en del utskiftninger før sesongen. Blant spillerne som har forlatt klubben finner vi Elise Thorsnes, Synne Skinnes Hansen og Anja Sønstevold.

I alt har åtte spillere kommet inn. Justine Vanhaevermaet fra Røa, Nora Eide Lie fra Kolbotn og Andrea Wilmann fra Arna-Bjørnar er noen av spillerne Hege Riise har hentet fra Toppserien. I tillegg har det blitt hentet inn forsterkninger fra utenfor landegrensene.

I 2019 ble både Steinar Lein og Riise nominert til årets trener i Toppserien. Det var til slutt LSK Kvinner-treneren som gikk av med prisen etter å ledet kanarifuglene til deres sjette strake ligagull.

Da lagene møttes i fjor, stakk LSK Kvinner av med seieren i begge oppgjørene. En 3-0-seier på Koteng Arena, og en 2-0-seier på eget gress.

Tre ting å se opp for: 

 • Celine Nergård: Den unge spissen scoret 27 mål på 27 kamper for Fløya forrige sesong, og står med vanvittige 101 mål på 118 kamper totalt for de helgrønne.
 • Belgieren: Justine Vanhaevermaet var en sensasjon i sin første sesong i Toppserien for Røa. Etter bare én sesong ble hun hentet til LSK-hallen for å hjelpe Riise & co. med å hente hjem nok en ligatittel.
 • Statistikken: På 26 oppgjør har det bare blitt tre seirer til trønderne, mot LSK Kvinners 21. Klarer Rosenborg å rette på statistikken, eller blir kanarifuglene for sterke atter en gang?

Se høydepunktene fra da lagene møttes på Koteng Arena forrige sesong: 

Kampen begynner fredag 3. juli kl. 19:45 og kan sees på NRK2 fra kl. 19.30.

Australsk forsterkning og skadeproblemer

Avaldsnes – Lyn
Avaldsnes 1

Når man ser på spillere som har forlatt klubbene i Toppserien, stiller helgens motstandere på Avaldsnes 1 seg relativt likt. De har begge mistet profilerte spillere fra forrige sesong.

Avaldsnes’ største tap er nok Giovanna de Oliveira og Maria Da Silva som dro til henholdsvis FC Santos og Sao Paulo FC.

Lyn har mistet tvillingsøstrene Linn og Camilla Huseby, Noor Eckhoff og Vilde Hasund, som alle var så godt som faste spillere i startelleveren.

Det som i større grad skiller lagene på overgangsmarkedet er at Avaldsnes har hentet inn tre spillere det lukter kvalitet av. Elise Thorsnes har kommet inn med sin rutine, i tillegg har rogalendingene hentet inn to spillere fra australske Brisbane Roar.

Midtbaneelegant Katrina Gorry og Clare Polkinghorne. Sistnevnte er spilleren med flest kamper for det australske landslaget. Solide forsterkninger.

Lyn har ni nye spillere i stallen foran sesongstart, hvorav fem av dem er hentet tilbake fra lån, tatt opp fra eget akademi eller gjør comeback som spiller i Toppserien. De har også hentet tidligere Vålerenga-spiller Kristin Haugstad fra Amazon Grimstad og Røa-keeper Kirvil Odden Sundsfjord.

INGRID BAKKE: Den tidligere Stabæk-spilleren er en av forsterkningene Lyn gjør før sesongen. Foto: Mathias Bergeld /Bildbyrån.

En utfordring Lyn blir nødt til å håndtere i lang tid fremover er tapet av Runa Lillegård. Den lynraske spissen er skadet og er tidligst tilbake i oktober-november, men er trolig ute resten av sesongen. I tillegg er Jenny Olsen usikker, også grunnet skade. Dette korter ned de offensive alternativene enda et hakk.

Med andre ord er det ingen optimal situasjon i Lyn rett før sesongstart.

Forrige sesong havnet Avaldsnes på femteplass. Med 34 poeng var det seks opp til Sandviken på fjerdeplass og 16 poeng opp til ligamester LSK Kvinner.

Lyn havnet på tiendeplass i fjor, en plassering som da var kvalikplass, men som i år ikke vil resultere i en like vennlig skjebne. Etter at Toppserien og førstedivisjon kuttet antall lag fra tolv til ti, vil den samme plasseringen bety sisteplass.

I fjor tok Avaldsnes seks poeng mot Lyn etter en 3-1-seier på eget gress, og en 3-2-seier i hovedstaden.

Tre ting å se opp for: 

 • «Mini»: Nei, det er ikke snakk om Jahn Ivar Jakobsen, men Katrina Gorry, Avaldsnes’ nye midtbanespiller med det samme kallenavnet. Mange har forventninger til den fotballkloke midtbanespilleren, så får vi se om hun innfrir.
 • Camilla Linberg: Den tekniske midtbanespilleren er en av profilene som ble værende i Lyn. Tar hun ansvar denne sesongen og står frem som en ledestjerne?
 • Målfest? De fire gangene lagene har møttes har det stort sett endt målrikt. I snitt blir det scoret fire mål når disse lagene møtes. En fin statistikk å lese for oss som er glade i scoringer.

Se høydepunktene fra da lagene møttes på Avaldsnes 1 forrige sesong: 

Kampen begynner lørdag 4. juli kl. 13:00 og kan streames fra direktesport.no.

Revansje i serieåpningen?

Røa – Arna-Bjørnar
Røa kunstgress

En av forrige sesongs store målfester ble servert da Arna-Bjørnar gjestet Røa kunstgress. 6-1 endte kampen. Hovedrolleinnehaveren for målkalaset blir, dessverre for Røa, ikke å se på banen denne gangen.

Synne Kinden Jensen, som var direkte involvert i fem av Røas seks scoringer den kampen, har tatt turen til Oslo-rival Vålerenga. Det samme har Ina Skaug.

I tillegg har de mistet midtbanespiller Justine Vanhaevermaet og førstekeeper Kirvil Odden.

Inn dørene har Sarah Suphellen, Linn Huseby, Oline Fuglem og Hanna Terry tatt turen, sistnevnte fra Limhamn Bunkeflo.

NYKOMMEREN: Hanna Terry takket nei til tilbud fra Nederland og Tyskland og signerte i januar for Røa. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Som Røa, har også Arna-Bjørnar mistet offensiv kraft. Andrea Wilmann har dratt til LSK Kvinner mens Milica Mijatovic har signert for australske Melbourne City. I tillegg har tre andre spillere forlatt klubben.

Av de åtte spillerne som har kommet inn finner vi blant annet Meryll Abrahamsen, Emelie Lövgren og Kristina Erman.

Forrige sesong kjempet Arna-Bjørnar mot Lyn om å unngå kvalikplassen etter at det var så godt som klart at Stabæk og Fart skulle ta turen ned. Med 23 poeng etter siste serierunde hadde de tre mer enn Lyn og beholdt plassen i Toppserien uten å måtte spille kvalikkamper.

Røa på sin side havnet på øvre halvdel av tabellen, på sjetteplass. Med sine 29 poeng var de seks poeng nærmere kvalikplassen enn den første medaljeplassen.

Hjemmelaget har historisk sett hatt grei kontroll på gjestene. På 22 oppgjør har Røa vunnet ti mot Arna-Bjørnars fire, og etter det tilsvarende oppgjøret i fjor er det nok flere Røa-supportere som sitter med høye forventninger til seriestarten.

Tre ting å se opp for:

 • Linn Huseby: Den offensive halvdelen av tvillingparret Huseby, med et godt blikk og et tungt skudd er hun en god signering for Røa.
 • Meryll Abrahamsen: Hun fikk ikke for mye spilletid i LSK Kvinner forrige sesong, og det vil bli spennende å følge henne i en sesong hvor hun trolig får en litt større rolle i laget.
 • Bortebaneskrekken: Av lagene som holdt plassen i Toppserien fra i fjor, er Arna-Bjørnar, sammen med Lyn, det laget som har færrest triumfer på fremmed gress. Bare to ganger kunne bergenserne reise hjem med tre poeng.

Se høydepunktene fra da lagene møttes på Røa kunstgress forrige sesong: 

Kampen begynner lørdag 4. juli kl. 11:30 og kan streames fra direktesport.no.

Toppkampen

Sandviken – Vålerenga 
Stemmemyren kunstgress

Etter å ha ventet så lenge på å få Toppserien i gang er det få ting som klinger bedre enn «Sandviken – Vålerenga». 

Begge lag ønsket å utfordre LSK Kvinner om seriegullet i fjor, og det er lite som tilsier at de ikke skal prøve å gjøre det samme også i år.

Bergenserne avsluttet sesongen på fjerdeplass, mens det ble sølv til Vålerenga. De blåkledde tok også andreplassen i cupen, igjen bak LSK Kvinner.

Vålerenga har hatt et travelt overgangsvindu og har knyttet til seg Synne Kinden Jensen, Sigrid Heien Hansen og Ina Skaug, for å nevne noen. Også spillere fra utlandet er hentet.

Den kanskje mest markante nykommeren er dansken som skal lede lagets mange profiler: Jack Majgaard Jensen.

Dette er Vålerengas nye trener: 

Vålerenga er laget de fleste ser for seg at skal utfordre LSK Kvinner øverst i kampen om tittelen, men også Sandviken har kjempet i toppen de siste årene, og de må ikke undervurderes.

En åpenbar duell i kampen er Synne Jensen vs Kennya Cordner. Spillerne knivet lenge om toppscorertittelen i Toppserien i fjor, og etter siste kamp ble det avgjort. Med 17 mot 16 nettkjenninger var det Cordner som trakk det lengste strået. Alle scoringene kan du se i videovinduet under:

Da lagene møttes på Stemmemyren kunstgress forrige sesong, dro Vålerenga i land en sterk 4-3-seier. Vi ble vant til å se fjorårets andreplass reise hjem fra bortekamper med tre poeng. De var nemlig laget som vant flest bortekamper gjennom hele sesongen. Åtte totalt.

Tre ting å se opp for:

 • Kapteinen: Sherida Spitse vant i fjor prisen som årets spiller i Toppserien, og med enda flere dyktige medspillere rundt seg i år kan man forvente store ting av nederlenderen også denne sesongen.
 • Toppscoreren: Fjorårets toppscorer Kennya Cordner lever for å sette ballen i nettet, og etter å ha tronet øverst på scoringslisten i fjor er det nok en del Sandviken-supportere som gleder seg til å se enda flere scoringer fra lagets spydspiss.
 • Jakten på LSK: At Vålerenga jobber hardt for velte hegemoniet til LSK Kvinner er tydelig. De hentet inn noen poeng forrige sesong, klarer de å hente inn nok poeng i år til å vinne Toppserien?

Se høydepunktene fra da lagene møttes på Stemmemyren forrige sesong: 

Kampen begynner lørdag 4. juli kl. 14:00 og kan streames fra direktesport.no

To nye trenere i aksjon

Klepp – Kolbotn 
Klepp stadion

Fjorårets bronsevinner åpner den forsinkede seriestarten hjemme mot Kolbotn i det som blir siste kamp i første runde av Toppserien 2020.

Olli Harder, som ledet Klepp i tre år, er nå assistenttrener i Sandes Ulf, og Nick Loftus som har hatt assistentrollen i Klepp under Harder rykker frem i køen og tar over laget.

Dette er Klepps nye trener: 

Også Kolbotn har gjort endringer på toppen av trenerstaben. Aleksander Olsen har kommet fra jobben som utviklingsansvarlig i Fredrikstad og allerede i desember ble det klart at han skal holde i tøylene på Sofiemyr de neste tre sesongene.

Dette er Kolbotns nye trener:

Klepp har mistet noen verdifulle spillere. Havana Solaun er nok den spilleren de kommer til å savne mest, men også Lena Soleng Hansen, Amanda Frisbie og bautaen Gry Tofte Ims har forlatt klubben.

De har hentet inn to spillere fra utlandet i Adelaide Gay og Nikki Stanton samt fire andre spillere. I tillegg har de nesten en ny spiller i Elisabeth Terland som var skadet store deler av forrige sesong, men som var solid på tampen av sesongen, da hun kunne spille igjen. 

Kolbotn endte forrige sesong på åttendeplass med 27 poeng og har mistet tre av de viktigste bidragsyterne i 2019-troppen. Sigrid Heien Hansen ble hentet av Vålerenga, mens Isabell Herlovsens låneavtale fra samme klubb gikk ut. I tillegg har LSK Kvinner hentet Nora Eide Lie.

Av forsterkningene kan vi glede oss til å se spillere som Nikola Orgill, Noor Eckhoff og Synne Sofie Christiansen, for å trekke frem noen. 

Gjestene fra Østlandet har slitt med Klepp de siste sesongene. På de fem siste kampene har Kolbotn fire tap og en poengdeling å vise til.

Det blir spennende å følge klubbene med ny trener utover i sesongen, men ikke minst når lagene skal sparke i gang den siste kampen av runde en i Toppserien.

Tre ting å se opp for:

 • Hjemmefordelen: Klepp var Toppseriens beste hjemmelag i 2019. Åtte trepoengere, en poengdeling og to tap ble resultatet. LSK Kvinner har samme statistikk, men Klepp vinner på målforskjell.
 • Elisabeth Terland: Hun kom tilbake fra et langt skadeavbrekk og avsluttet forrige sesong på mirakuløst vis. Seks mål ble det på de fire siste kampene for den unge offensive spilleren.
 • Australieren: Kolbotns nysignering Nikola Orgill er en av mange nye australske spillere i Toppserien denne sesongen. Får den rutinerte forsvarsspilleren en plass i startelleveren?

Se høydepunktene fra da lagene møttes på Klepp stadion forrige sesong: 

Kampen begynner søndag 5. juli kl. 15:00 og kan streames fra direktesport.no