Rundens duell: X-faktoren

Foto: Bildbyrån.

De kan være utslagsgivende for hvor gullet ender i år, og de møtes til den viktigste kampen på veien til ligatittelen på søndag. To av Toppseriens største artister stiller til start på Intility Arena når Vålerenga tar imot Rosenborg.

Sist oppdatert: 16. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Når man ser på runden som skal spilles, er det vanskelig å komme unna toppoppgjøret mellom Vålerenga og Rosenborg som rundens kamp. 

Med stjernespillere i alle ledd kunne rundens duell utspilt seg mellom hvem som helst, hvor som helst på banen.

Men det er artistene, angrepsvåpnene, lagenes X-faktor som skal møtes til duell denne runden.

Ajara Njoya vs. Julie Blakstad. 

Ajara Njoya

Hun er inne i sin andre sesong i Vålerenga, og kameruneren fortsetter å levere. Siden hennes første kamp i Toppserien for Sandviken i 2018 har hun vært en av de beste spillerne i ligaen. Denne sesongen har hun scoret ni mål og er delt toppscorer i Toppserien.

I Vålerenga bekler hun rollen som spiss og ving. Vi har sett henne mestre det i flere formasjoner. 4-4-2 og 4-2-3-1 er dog det vanligste. Med en relativt fri rolle, og et tempo som kan passere de fleste, er hun et mareritt å markere. 

AJARA NJOYA: Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Kamerun
Alder: 27
Toppseriekamper i 2020: 14/14
Toppseriemål i 2020: 9
Landskamper: 53

Tidligere klubber:
Sandviken
Sundsvall
Western New Yorke Flash
Rossiyanka
Energiya Voronezh

Julie Blakstad

Julie Blakstad er inne i sin første sesong for Rosenborg, og tenåringen har allerede spilt seg inn som et udiskutabelt førstevalg. Hun debuterte i Toppserien med Fart i fjor og tok ligaen med storm. Til tross for at klubben rykket ned fra Toppserien, fikk hun prisen for årets gjennombrudd ved sesongslutt.

Hun starter stort sett kampene ute til venstre, men har en fri rolle i det offensive spillet. Teknikken er det ingenting i veien med, og skuddet er tungt og presist. Med syv mål denne sesongen er det bare Marit Clausen som har scoret flere for Rosenborg. Ni i tallet – like mange som Ajara Njoya.

JULIE BLAKSTAD: Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Norge
Alder: 19
Toppseriekamper i 2020: 14/14
Toppseriemål i 2020: 7
Landskamper: 2 (for U23-laget)

Tidligere klubber:
Fart
Ottestad

Blant de beste i ligaen

Både Njoya og Blakstad har flere strenger å spille på, og ønsker å utrette ting med ball i beina. Begge er de driblesterke, og som i de fleste offensive statistikkene i Toppserien, finner vi dem i toppsjiktet også når det kommer til å passere motspillere.

Njoya snitter på 3.3 vellykkede driblinger pr. 90 spilte minutter. Det er ganske mye, men hun må se seg slått av trøndernes nye yndling. 

Blakstad snitter på hele 4.5 vellykkede driblinger pr. spilte 90 minutter, og er så vanskelig å få has på at det kun er to spillere i Toppserien som har skaffet laget sitt flere frispark enn 19-åringen. 21 ganger har hun blitt tildelt frispark.

Dribleferdighetene hennes kom godt til syne i scoringen mot Avaldsnes i runde åtte. Målet ble nominert til rundens scoring. 

Se det her: 

Men, Vålerengas juvel scorer mer. Denne sesongen er hun, som nevnt tidligere, delt toppscorer med Rosenborgs Marit Clausen.

Hun har vært toppscorer for klubben sin hvert år siden hun kom til Toppserien, og ligger godt an til å bli det også denne sesongen. I hjemmekampen mot Klepp tok hun helt av og scoret fire mål i en kamp.

Se alle scoringene hennes mot Klepp her:

En ting som også er verdt å trekke frem ved begge spillerne er at selv om de er stabile målscorere, så er de ofte involvert også når medspillere finner nettmaskene.

Ser man på angrep som leder til mål, og hvilke spillere som er involvert i de angrepene, går Njoya og Blakstad en del igjen. Njoya har vært delaktig i 43 prosent av klubbens scoringer denne sesongen, mens Blakstad på sin side ligger på 46 prosent. Det er ingenting annet enn imponerende.

Det som nok gjør det ekstra krevende som forsvarsspiller å skulle håndtere Njoya eller Blakstad, er at de er farlige fra nesten hvor som helst. Får de rom til å teste ut skuddfoten fra en litt vanskelig vinkel, eller fra litt avstand, takker de som regel ikke nei.

Blakstad er litt hissigere på avtrekkeren å fyrer av 2.9 skudd pr. 90-minutter, mens Njoya ligger på 2.6.

Men hva gjør vel det, når Njoya kan skyte som hun gjorde borte mot Røa i fjor?

Scoringen hennes mot Geir Nordbys damer ble nominert til årets scoring i Toppserien 2019, og kunne fort ha vunnet. Se den her: 

De kan skyte, skape og drible, og forsvarsspillerne i Toppserien har enda ikke knekt koden for hvordan man skal stoppe dem.

Med et så bredt spekter av ferdigheter som de har, kan den av dem som har dagen på søndag være tungen på vektskålen for sin klubb.

Tre uhyre viktige poeng står på spill når førsteplassen møter andreplassen i rundens siste kamp.

Hvem leverer?

Svaret får du på søndag. Kampstart er 16:00, og du ser den på NRK 1 eller via denne linken (NRKs nettspiller). Sendingen begynner et kvarter før kampstart. 

Dette er duellen og kampen du ikke vil gå glipp av.

LES OGSÅ: Tar Rosenborg førsteplassen, eller blir Vålerenga for sterke?

Statistikken er hentet fra InStat.

TABELL | TOPPSERIEN
1 Arna-Bjørnar 0 0 0
2 Avaldsnes Toppfotball 0 0 0
3 Klepp 0 0 0
4 Kolbotn 0 0 0
5 LSK 0 0 0
6 Lyn 0 0 0
7 Rosenborg 0 0 0
8 Sandviken Toppfotball 0 0 0
9 Stabæk 0 0 0
10 Vålerenga 0 0 0