Rundens duell: Teknikeren mot forsvarskjempen

Foto: Bildbyrån.

Vålerenga nærmer seg serietittelen for alvor, men ingenting er avgjort. Gullet kan glippe dersom de ikke klarer å stoppe Lyns beste spiller denne sesongen.

Sist oppdatert: 06. nov 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Lyn – Vålerenga, Kringsjå kunstgress kl. 13.00
Se kampen på direktesport.no.

Vålerengas gulljakt fortsetter og neste hinder på veien er byrival Lyn. Det er liten tvil om at Vålerenga har vært det beste av lagene siden de begge begynte å kjempe på øverste nivå. De har faktisk bare tapt mot Lyn én gang – i hjemmekampen forrige sesong. Da var det Runa Lillegård, Lyns toppscorer den sesongen, som scoret det avgjørende målet.

Om noen skal gjøre det for Lyn denne gangen, er det ikke utenkelig at det er årets toppscorer for klubben, Camilla Linberg. 

En av de som skal prøve å sette kjepper i de tekniske hjulene til Lyn-angriperen er Stine Ballisager Pedersen, en av Vålerengas tryggeste forsvarsspillere.

Det er de to som utgjør rundens duell i nest siste serierunde. 


Toppserien-målshow på Direktesport.no
I tidenes mest spennende innspurt i Toppserien blir det direktesendt målshow på Direktesport.no. Programleder Adrian Richvoldsen har med seg Stabæk-veteran Siri Nordeide Grønli og Øvrevoll Hosle-keeper Karen Sneve. Følg sendingen lørdag 7. november fra kl. 12.30 her.


Camilla Linberg

Det tekniske unikumet ble hentet fra Stabæk midt i 2016 og nærmer seg allerede hundre kamper for Lyn. I sin første hele sesong scoret hun syv mål for klubben fra Kringsjå kunstgress, men har overgått det denne sesongen med sine åtte scoringer.

Hun har spilt indreløper, sentral offensiv midtbane og spiss for klubben de siste to årene, men det er først i år at hun har tatt rollen fremst i banen. Man vet aldri hva man møter i en en-mot-en-duell med henne, og hun er en X-faktor man må belage seg på å bli passert av. 

CAMILLA LINBERG: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Norge
Alder: 21
Toppseriekamper i 2020: 16/16
Toppseriemål i 2020: 8
Landskamper: 1 (U23)

Tidligere klubber:
Stabæk

Stine Ballisager Pedersen

Dansken kom til Vålerenga før 2018-sesongen og har levert godt siden ankomsten. I fjor og i år har hun spilt alt som spilles kan i den blå trøyen. I Vålerenga er hun primært en forsvarsspiller, men hun er anvendelig og har bakgrunn som midtbanespiller fra tidligere i karrieren.

Denne sesongen har hun spilt ca. halvparten av kampene på høyrebacken, men etter at Maruschka Waldus ble skadet ble hun flyttet inn i midtforsvaret. Hun er en bauta i det defensive spillet. Da trener Jack Majgaard Jensen mistet alternativer på stopperplass, gikk hun galant inn og løste oppgavene. Hun er en spiller enhver trener ønsker å ha i troppen. 

STINE BALLISAGER PEDERSEN: Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Danmark
Alder: 26
Toppseriekamper i 2020: 16/16
Toppseriemål i 2020: 0
Landskamper: 16

Tidligere klubber:
VSK Aarhus
IK Skovbakken
Team Viborg
Vellev

Hvem tar kontrollen?

Vålerenga stiller som favoritter, ja, men de møter også en av Toppseriens største X-faktorer i Camilla Linberg.

En effektiv måte å ta poeng mot Lyn er å stoppe henne. Noe som er svært mye enklere sagt enn gjort.

21-åringen ligger på delt tredjeplass på toppscorerlisten med åtte scoringer, og av spillere som har fyrt av gårde mer enn 30 skudd denne sesongen er det kun to spillere i Toppserien som har en bedre treffprosent når det kommer til skudd på mål.

Hun er årvåken og tar sjansen når den byr seg.

Se bare scoringen hennes mot Klepp i 10. runde: 

Når det kommer til å produsere mål er det ingen spiller som er viktigere for sin klubb enn hva Linberg er for Lyn. Hun er involvert i 71 prosent av Lyns mål, en høyere prosent enn noen annen spiller i Toppserien har for sin klubb.

Man kan argumentere for at noe av grunnen er at Lyn scorer mindre enn for eksempel Rosenborg, men det tar ingenting vekk fra prestasjonen hennes.

Stine Ballisager Pedersen har den vanskelige oppgaven med å stoppe henne, men heldigvis er hun i toppsjiktet hva forsvarsspillere i Toppserien angår.

Hun har tempoet til en back, noe hun nyter godt av i midtforsvaret. Det gjør at hun ofte kommer seg foran motspiller og bryter en del pasninger. Ingen av hennes lagvenninner bryter flere pasninger enn dansken som i snitt har åtte pasningsbrytninger pr. runde.

Hun er uredd og taklingssterk, og vinner hele 71 prosent av taklingene sine. Et godt eksempel er da hun stoppet Rosenborgs Julie Blakstad på Inility Arena for noen uker siden.

Se situasjonen her:

Det vil bli viktig å være like presis i taklingene på driblesterke Linberg – som gjennomfører 3.4 vellykkede driblinger pr. kamp – fordi hun er blant spillerne i Toppserien som får flest tildelte frispark.

Og hun kan være ganske treffsikker på dødball.

Sandviken fikk kjenne på det i tredje serierunde da Lyn-spilleren dunket inn et frispark fra like utenfor boksen.

Se målet her: 

Klarer Ballisager Pedersen å få kontroll på Linberg, eller vil dansken gå svimmel av banen etter 90 minutter pluss tillegg mot det tekniske vidunderet?

Slaget mellom duellantene, og kampen om Oslo ser du på direktesport.no lørdag 7. november klokken 13.00. 

Statistikken er hentet fra InStat.