Rundens duell: Kapteinene

To av Toppseriens beste spillere leder hvert sitt lag i søndagens gullduell. Hvem går seirende ut?

Sist oppdatert: 30. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Det tetter seg til i Toppserien. Kampene blir færre og poengene viktigere.

Som i runde 15 skal også runde 16 avsluttes med et toppoppgjør på Intility Arena.

Regjerende seriemester LSK Kvinner skal møte sin argeste rival.

Vålerenga.

Hovedstadsklubben leder med ett poeng i gullkampen når det gjenstår tre runder, men det er fortsatt mye som kan skje. Og når man møter LSK Kvinner, da kan alt skje. 

Når Vålerenga og LSK Kvinner barker sammen, er det alltid fokus på kapteinene, for noen må lede an når krigen skal kjempes.

I rundens duell er det nettopp de vi skal se nærmere på. Vålerengas kaptein, Sherida Spitse, og hennes gamle lagvenninne, LSK Kvinner-kaptein Emilie Haavi.

Sherida Spitse

I hjertet av Vålerengas stjernespekkede midtbane finner vi Sherida Spitse. Den beinharde kapteinen frykter ingenting og er vond å møte. I tillegg har hun en silkemyk pasningsfot og en spilleforståelse i verdenstoppen. Hun er rett og slett en komplett midtbanespiller. 

Hun spiller som regel som den sentrale i en trio på midten, eller som en av to sentrale i en flat midtbanefirer for Vålerenga. LSK Kvinner og Hege Riise kjenner godt til henne. Hun har nemlig spilt flere kamper for LSK Kvinner enn for Vålerenga.

SHERIDA SPITSE: Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Nederland
Alder: 30
Toppseriekamper i 2020: 15/15
Toppseriemål i 2020: 2
Landskamper: 178

Tidligere klubber:
FC Twente
LSK Kvinner
SC Heerenveen
VV Sneek

Emilie Haavi

I motsetning til Spitse, spiller Emilie Haavi på vingen. LSK Kvinner-kapteinen er full av offensive fibre og har passert mang en motstander ved hjelp av teknikk og fart denne sesongen. Hun overtok kapteinsbindet da Ingrid Moe Wold forlot LSK Kvinner til fordel for det store utland etter forrige sesong. 

Hun er en av de første spillerne Hege Riise skriver opp på lagtavla før hver runde, og hun er spilleren som virkelig står frem når LSK Kvinner trenger det.

EMILIE HAAVI: Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Norge
Alder: 28
Toppseriekamper i 2020: 15/15
Toppseriemål i 2020: 6
Landskamper: 83

Tidligere klubber:
Røa
Stabæk

Ulike, men viktige spillere

Sherida Spitse og Emilie Haavi er begge ansvarsfulle kapteiner som man alltid kan stole på at gir alt. Begge kommer også fra et skuffende resultat på hjemmebane forrige runde og ønsker å revansjere det.

Haavi og LSK Kvinner møtte Avaldsnes i LSK-hallen og tapte 1-3, mens Vålerenga mistet seieren mot Rosenborg helt på tampen av kampen.

Men hvordan skal kapteinene bidra til å revansjere de kampene?

Spillerne har ulike styrker, noe vi nok kommer til å se utfolde seg på søndag.

Spitse styrer det meste av spillet til Vålerenga, og det er med den presise pasningsfoten hun gjør det. Forrige runde hadde hun best treffsikkerhet på pasningene sine blant alle midtbanespillere med mer enn 30 pasninger. Hun traff på 89 prosent av dem.

Gjennom hele sesongen ligger treffsikkerheten hennes på 83 prosent. Av sentrale midtbanespillere er det bare Arna-Bjørnars Thea Bjelde som scorer bedre enn Spitse. Nederlenderen er også den med tredje flest pasninger totalt i ligaen. 

Et godt eksempel på pasningsfoten hennes ser vi i bortekampen mot Lyn forrige sesong:

Se hvor raskt hun oppfatter rommet som oppstår, og ikke minst hvor presis pasningen er. Selv om det ikke blir enorme mengder mål og målgivende pasninger på nederlenderen. er det liten tvil om hvor viktig hun er for at andre Vålerenga-spillere kan score.

Det som kanskje er mest imponerende med Spitse er at, selv om hun ikke er i nærheten av å være spilleren med flest målpoeng for Vålerenga, er hun den spilleren som er mest delaktig i angrep hvor laget hennes scorer. I 45 prosent av lagets scoringer er hun involvert i oppbyggingen eller avslutningen.

Det er ikke mange spillere i ligaen som scorer bedre enn Spitse på denne statistikken, men én av de som gjør det er Haavi.

Hun ligger på vanvittige 62 prosent og snitter på å bidra til en hel scoring pr. 90 spilte minutter.

Grunnet posisjonen og arbeidsoppgavene hennes kan hun selvfølgelig ikke matche Spitse når det kommer til pasninger. 

Men: Hun er en kaldblodig avslutter i og rundt boksen, og hun kan passere enhver motspiller i Toppserien.

28-åringen kan avslutte med begge føtter og benytter seg av muligheten når hun får den. Hun er spilleren som fyrer av tredje flest skudd i Toppserien. 3.3 ganger pr. kamp lader hun kanonen. Haavi ligger også i toppsjiktet av spillere som treffer mellom stengene når de skyter.

En fin kombo av egenskaper.

Se Haavis scoring mot Arna-Bjørnar i sjette serierunde:

I tillegg skaper hun i snitt 1.85 sjanse pr. kamp. Mot Avaldsnes i forrige runde skapte hun to.

Når man kan skape og score, er det ikke rart at en ender opp som spilleren med flest målpoeng i Toppserien. Sammen med Elise Thorsnes og Marit Clausen har hun elleve målpoeng før møtet med Vålerenga. Fem scoringer og seks målgivende.

Kun Rosenborgs Cesilie Andreassen har slått flere nøkkelpasninger enn Haavi denne sesongen. LSK Kvinner-spilleren snitter på to forsøkte pr. spilte 90. og slår i snitt 1.3 vellykkede. Spitse ligger på tiendeplass i ligaen på denne statistikken og er den beste fra Vålerenga.

Selv om Spitse ikke har scoret like hyppig som Haavi, betyr det ikke at hun ikke evner å finne nettmaskene.

Se frisparket hun satte i nettet mot Sandviken i første serierunde: 

Vålerenga har vært hakket bedre enn LSK Kvinner denne sesongen, men ikke mer enn at den beste av disse spillerne kan være avgjørende om de leverer opp mot sitt beste.

Kampen ser du på NRK 1 fra 15.45 eller via denne linken (NRKs nettspiller).

Statistikken er hentet fra InStat.