Målscorerduellen

Foto: Bildbyrån.

Blir det artisten eller den notoriske målscoreren som går seirende ut av rundens duell?

Sist oppdatert: 02. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

Runde 14 avsluttes i Trondheim på søndag, når Rosenborg skal ta imot et Lyn-lag i form. 

Gjestene kommer fra to sterke oppgjør på hjemmebane. Først en 2-0-seier mot Sandviken, etterfulgt av en poengdeling mot Avaldsnes.

Rosenborg ønsker nok å slå tilbake etter at to poeng glapp i sluttminuttene av oppgjøret mot Kolbotn i helgen som var. De ledet 2-0, men maktet ikke å dra i land seieren. 

En som skal hjelpe dem med å slå tilbake er Marit Clausen. Hun er delt toppscorer i serien og har funnet nettmaskene de to siste kampene.

Den andre duellanten denne runden er Lyns største profil denne sesongen, Camilla Linberg, som står bak det meste Oslo-laget skaper av sjanser og scoringer. 

Marit Clausen

Til tross for at hun bare er 24 år gammel er hun en ringrev i klubben. Hun står med 131 kamper for Rosenborg/Trondheims-Ørn og 28 mål. En ting det er verdt å merke seg er at målene i stor grad har kommet i de siste sesongene. Med ni mål i år, og elleve forrige sesong, har 20 av de 28 målene hennes kommet i løpet av halvannet år.

Hun debuterte for klubben i 2012, men har ikke alltid spilt midtspiss. Hun har bekledd roller som midtbanespiller og stopper tidligere. Det forklarer hvorfor scoringskurven har gått så dramatisk opp for Clausen de siste to sesongene.

MARIT CLAUSEN: Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Norge
Alder: 24
Toppseriekamper i 2020: 13
Toppseriemål i 2020: 9
Landskamper: 1 (U23 – i 2016)

Tidligere klubber:
Ranheim

Camilla Linberg

Forrige sesong så vi gjerne Linberg som en indreløper, eller en «tier» bak spissen. Denne sesongen har hun selv frekventert en del på topp. Mye grunnet utlånet til Mimmi Löfwenius, men kanskje aller mest på grunn av skaden til Runa Lillegård.

21-åringen har tatt den fremskutte rollen med storm, og virkelig vært en av bidragsyterne i et Lyn-lag som kjemper om å overleve i Toppserien. Tekniske finesser og artisterier fra Linberg er noe man ofte ser frem til før Lyns kamper.

CAMILLA LINBERG: Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Norge
Alder: 21
Toppseriekamper i 2020: 13
Toppseriemål i 2020: 8
Landskamper: 1 (U23 – i 2019)

Tidligere klubber:
Stabæk

Veien til nettmaskene

Med sine ni mål og to målgivende pasninger er Clausen den mest effektive spilleren hittil i Toppserien. Hun er den eneste som har et snitt på ett målpoeng pr. 90 spilte minutter. Samtlige andre spillere snitter noe under det.

Linberg på sin side ligger på 0.60 målpoeng pr. 90 minutt. Men, som sin motduellant denne runden, holder hun også en rekord i Toppserien denne sesongen. Ingen spiller har vært delaktig i flere av klubbens mål enn Linberg har vært for Lyn. 

I angrep som har ledet til mål har Linberg vært avslutter, tilrettelegger eller delaktig i det oppbyggende spillet i hele 85% av Lyns scoringer. Til sammenligning ligger Clausen på 67%, som tilsvarer 1.4 mål pr. 90. minutt.

Sjekk Marit Clausens scoring mot Kolbotn i runde 3, som ble kåret til rundens scoring: 

Clausen er delt toppscorer sammen med Vålerengas Ajara Njoya, som scoret fire mål mot Klepp forrige helg. Linberg ligger like bak med åtte scoringer.

Om trønderen får ballen i farlig rom er det skummelt å være keeper i Toppserien, Linberg trenger imidlertid ikke å få ballen i farlig rom. Hun skaper det selv. 

Du kan være en så god forsvarsspiller du bare vil, men 21-åringen kan passere deg. Så vanskelig er det å stoppe henne at hun, i forrige runde, var spilleren som ble felt flest ganger. Fem frispark fikk Lyn mot Avaldsnes grunnet forseelser på 21-åringen.

Se også hvordan hun på mesterlig vis skaffet straffen som avgjorde kampen mot Kolbotn her:

Rosenborg fikk også kjenne på hva Linberg kan by på da de møtte Lyn i hovedstaden tidligere i sesongen. Linbergs scoring kom på stillingen 4-0 til Rosenborg, og flere mål ble det ikke. I seg selv hjalp scoringen heller lite, men for en scoring det var.

Se den her: 

Clausen kan ikke stille med det samme tekniske repertoaret, men hun er en av seriens minst skuddredde spillere. I snitt fyrer hun av 3.2 skudd pr. kamp, og når man har avslutningsegenskaper av hennes kaliber resulterer det ofte i scoring.

I den nevnte kampen mellom lagene i juli scoret hun de to første målene mot Lyn. Gjør hun det samme på søndag, eller vil et kreativt krumspring fra Linberg gi David seieren over Goliat?

Kampen starter klokken 16:00 søndag 4. oktober. Du kan se den på NRK 1 eller i NRKs nettspiller.

LES OGSÅ: Runde 14: En ypperlig mulighet til å hente inn poeng på serielederen

Statistikk er hentet fra InStat.