Kun ett poeng skiller de tre øverste lagene etter en forrykende runde

Foto: Bildbyrån.

Ikke bare var runde 15 en runde full av scoringer i verdensklasse, det ble også tettere i gullkampen etter at Avaldsnes slo LSK Kvinner, og Rosenborg kjempet seg til poengdeling mot Vålerenga.

Sist oppdatert: 18. okt 2020 Skrevet av: Sindre Vian

 

RUNDE 15 | TOPPSERIEN
Sandviken 3 - 0 Stabæk
Rosenborg 7 - 1 Arna-Bjørnar
Klepp 1 - 2 Kolbotn
LSK 4 - 3 Avaldsnes
Lyn 0 - 1 Vålerenga


Viktige og historiske poeng

LSK Kvinner – Avaldsnes 1-3 (pause: 1-0).
LSK-hallen.
Mål: Pedersen (23), Ajibade (72), Vanhaevermaet (80, sm.), Thorsnes (86). 

LSK Kvinner og Avaldsnes åpnet runde 15 allerede på fredag, og hjemmelagets kaptein Emilie Haavi var heltent fra start. I åpningsminuttene produserte hun sine egne sjanser etter nydelige driblinger, men det var ikke hun som skulle score det første målet i dette viktige oppgjøret.

Tonje Pedersen ble nylig hentet fra Kolbotn og skal i utgangspunktet være i LSK Kvinner ut sesongen. Etter halvspilt omgang viste hun det norske folk hvorfor det var et klokt valg av Hege Riise. Hun mottok ballen fem meter utenfor 16-meteren, dro av en spiller med en lekker finte og klinket til. 

Som en rakett suste ballen i tverrliggeren før den spratt i bakken og opp i nettaket. En soloprestasjon som gjør det fryktelig vanskelig for andre spillere å stikke av med prisen for rundens mål.

Det kunne man iallfall tro da.

Kort tid etter at LSK Kvinner gikk opp i ledelsen måtte Andrea Wilmann tas av banen etter det som så ut som en vridning i kneet. 16 år gamle Thea Kyvåg kom inn til sin niende kamp for klubben.

SCORET MOT GAMLEKLUBBEN: Elise Thorsnes scoret kampens siste mål da Avaldsnes slo de regjerende seriemesterne. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Innbytteren fikk en mulighet fra kort hold fem minutter før hvilen, som hun selv vil mene skal gå på mål, men skuddet gikk utenfor og stillingen sto seg til pause. 

Etter sidebyttet var hjemmelaget svært aggressive i det offensive spillet og presset på. Stolpen, Victoria Esson og en og annen svak avslutning var det som sto i veien for økt ledelse. Snaut ti minutter inn i omgangen spilte gjestene seg til en god mulighet fra høyresiden, men Ida Norstrøm stoppet skuddet fra Andrea Norheim.

Der Norheim ikke maktet å finne nettmaskene, gjorde Rasheedat Ajibade det. Det er liten tvil om at nigerianeren fikk beskjed i pausen om å kopiere Pedersens scoring fra førsteomgang. Skuddet fra distanse er så utakbart at Norstrøm ikke skal lastes for den i det hele tatt. I krysset er det alltid ledig, og da er det lurt å plassere ballen nettopp der. Vakkert. 

Snuoperasjonen ble komplett på verst mulige vis for hjemmelaget da deres høyreiste belgier, Justine Vanhaevermaet, scoret selvmål idet hun prøvde å blokkere et innlegg fra Holmfridur Magnusdottir.

Den endelige spikeren i kisten ble slått inn av tidligere LSK Kvinner-spiller Elise Thorsnes, da hun helt på egen hånd satte inn kampens siste scoring. Hun parkerte Emilie Woldvik og plasserte ballen elegant i nærmeste hjørne bak en noe feilplassert Norstrøm.

For første gang i historien tar Avaldsnes «dobbelen» over LSK Kvinner og vinner begge seriekampene mot dem. De er det første laget som gjør det siden Kolbotn gjorde det i 2011. 

Men, enda viktigere er det for Avaldsnes at de hekter seg på gullkampen før de tre siste rundene skal spilles. Ekstra deilig var nok seieren ettersom kampen mellom Vålerenga og Rosenborg endte med ett poeng til hvert av lagene.

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Slapp med skrekken uten stjerneduo

Sandviken – Røa 2-2 (pause: 1-2).
Stemmemyren kunstgress.
Mål: Jørgensen (7), Neset (24), Huseby (45), Bergsvand (90).

Sandviken måtte klare seg uten Kennya Cordner og Maria Brochmann mot Røa da spissparet er skadet. Cordner har fått en strekkskade og er ute av spill i to til fire uker, mens Brochmann har en nesten avrevet muskel og vil med all sannsynlighet ikke spille mer denne sesongen.

Det var dårlige nyheter før start for de med hjerte for Sandviken, og bedre ble det ikke da Røa-kaptein Katrine Jørgensen fikk vise frem ferdighetene sine på frispark drøyt fem minutter inn i førsteomgangen. Skuddet fra nordlendingen var perfekt plassert, og ballen dalte ned i krysset bak en sjanseløs Oda Bogstad. 

Reduseringen kom halvveis inn i førsteomgang da Ida Holm Neset scoret sitt første mål for Sandviken. Scoringen var av det virkelig vakre slaget. Fra rett innenfor 20 meter ladet hun kanonen og smalt til. Ballen gikk via tverrliggeren og i mål.

TO TAPTE POENG: Røa holdt på å kapre tre potensielt livsviktige poeng, men måtte nøye seg med kun ett da kampen var over. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Runde 15 i Toppserien var runden for de virkelig vakre scoringene. Linn Huseby ville ikke være noe dårligere enn Jørgensen, Neset, eller noen av de andre profilene i Toppserien som har lagt inn en søknad om prisen for rundens scoring.

Litt tilfeldig er det at ballen legges til rette for 21-åringen som banker til på første berøring. Ballen suser knallhardt mot krysset og ballbanen endrer seg ikke én grad før det nesten går hull i nettet. Rett og slett nydelig. 

Det så lenge ut til at Røa skulle ta tre poeng i en liten skalp i Bergen, men Guro Bergsvand ville det annerledes. På overtiden av andreomgang fikk hjemmelaget et hjørnespark. Presise Vilde Hasund fant pannebrasken til Bergsvand, og Sandviken sikret ett poeng mot tabelljumboen på tampen.

Røa tok et vanskelig bortepoeng, men var det egentlig godt nok? Etter runden er det en luke opp til Lyn på kvalikplassen, og ettersom lagene i bunnen møtes allerede neste serierunde ville de to ekstra poengene – som ikke ville vært ufortjent – kommet fryktelig godt med. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Nykommeren reddet poenget igjen

Kolbotn – Klepp 2-2 (pause: 1-0).
Sofiemyr stadion. 
Mål: Hørte (45), Hansen (58), Rogde (70), Kizer (79). 

Satara Murray var usikker i forkant av oppgjøret, men kunne stille fra start i en kamp som hjemmelaget åpnet best. Klepp jevnet ut banespillet etter rundt ti minutter, og det så ut til at det skulle ende målløst til pause, men omgangens siste spark på ballen endret på det.

Etter et hjørnespark falt ballen ned foran Kolbotn-stopper Sara Hørte. 19-åringen tuppet ballen før den ble klarert, og den endte i nettet. Klepp-keeper Adelaide Gay fikk en liten dytt i feltet og gjestene raste da målet ble godkjent, og Hege Hansen snakket på seg det gule kortet. 

Få minutter før hvilen ble Nikki Stanton tatt av banen grunnet en skade. Da fikk Marie-Yasmin Alidou D’Anjou sin debut for Klepp. Den 25 år gamle kanadieren klarte ikke å vise seg frem før hvilen.

NY POENGDELING: For tredje gang på fire hjemmekamper tar Kolbotn ett poeng mot et lag over dem på tabellen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

I slutten av førsteomgang var det Kolbotn som hadde dommeren med seg i en avgjørelse, og et kvarter inn i andreomgang var det gjestene som fikk den marginen på sin side. Noor Eckhoff gikk, ikke så spesielt hardt, inn i kroppen på en motspiller og det dømmes straffe til Klepp. Tuva Hansen var sikker fra elleve meter og utlignet med det som ble hennes første scoring i Toppserien på over 150 kamper på øverste nivå.

Drøyt ti minutter senere tok gjestene ledelsen. Matilde Rogde slo et hardt og lavt innlegg mot første stolpe. Ballen ble ikke klarert, og Kolbotn-keeper Siri Ervik i ubalanse fikk ikke stoppet kula som gikk i nettet. 

Men slik skulle det ikke ende. Som da Rosenborg var på besøk skulle poenget reddes for Kolbotn, og som mot trønderne var det Cece Kizer som gjorde det. Fra høyresiden av boksen dro hun seg innover i feltet, forbi flere spillere, og plasserte ballen nydelig i nærmeste hjørne. Det var ikke ufortjent for Kizer og Kolbotn at de fikk med seg et poeng.

Det poenget trengte de for å holde på åttendeplassen på tabellen, og ikke bli forbigått av Lyn som valset over Arna-Bjørnar på eget gress. Men nå er det kun målforskjellen som skiller lagene, og kampen om kvalikplassen lever fortsatt i beste velgående. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Gavepakke og gladnyhet

Lyn – Arna-Bjørnar 4-0 (pause: 1-0). 
Kringsjå kunstgress. 
Mål: Hernes (40), Godø (46, 50), Lillegård (90).

Lyn trengte sårt en seier, og i møte med formsterke Arna-Bjørnar fikk de en gavepakke midt i førsteomgang. En lang ball ble slått mot Camilla Linberg, og Arna-Bjørnar-keeper Moa Edrud stormet ut. På 18 meter plukket hun ned kula med hendene, men slapp den idet hun skjønte hva hun hadde gjort. Men det var for sent.

Dommeren viste ut svensken som hadde frarøvet Linberg en solid sjanse, og bergenserne måtte spille nesten 70 minutter med en spiller mindre.

Den sjansen lot ikke Lyn passere. Selma Hernes banket inn kampens første scoring på lekkert vis rett før pause, og etter hvilen så de seg ikke tilbake.

Rett etter pausepraten brukte Emma Godø kun fem minutter på å score to mål for Lyn, og selv om 20-åringen leverte en ekstremt solid kamp, var det en annen Lyn-spiller som fikk det meste av oppmerksomheten på søndag. 

Runa Lillegård. 

RUNA LILLEGÅRD: Toppseriens kanskje raskeste spiller er tilbake for Lyn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Forrige sesong ble hun Lyns toppscorer, og i tillegg nominert til prisen for årets gjennombrudd i Toppserien. Etter et langt skadeavbrekk fikk hun sine første minutter med fotball i 2020-sesongen da hun ble byttet inn for Mimmi Löfwenius Veum med et lite kvarter igjen på klokka.

Noe rust var det de første minuttene, men etterhvert fikk vi se glimt av det vi husker henne fra i 2019. Et tempo ingen motspiller kan matche, og en kjølig ro alene med keeper. 

I kampens siste tilleggsminutt ble hun slått gjennom av Trine Skjelstad Jensen. Hun parkerte Arna-Bjørnar-forsvaret og plasserte kula mellom beina på Andrea Kvamme til kampens siste scoring.

Scenen som da utspilte seg på Kringsjå kunstgress skisserte på godt vis hvor viktig scoringen var for 19-åringen. Hele Lyn-elleveren la på sprang og omfavnet spydspissen som nå er tilbake. 

Lyn tok tre viktige poeng og har nå en luke til Røa på nedrykksplass. Med tolv poeng er de á poeng med Kolbotn, men ligger bak dem på tabellen med dårligere målforskjell. Neste runde skal de spille mot Røa i det som vil bli nok en svært viktig kamp for laget fra hovedstaden.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Gullkampen heter seg til

Vålerenga – Rosenborg 1-1 (pause: 0-0). 
Intility Arena.
Mål: Thomsen (55), Fornes (90).

Det er ingen tvil om at det var to lag med stor respekt for hverandre som stilte til start på Intility Arena på søndag. Førsteomgangen var jevn i starten, men det var Rosenborg som var det beste laget før hvilen.

Marit Clausen og Julie Blakstad hadde begge flere muligheter, men ingen av dem fikk hull på byllen. Før kampen sa Steinar Lein til NRK at hans lag var underdog, men det så ikke slikt ut på banen. 

Vålerenga var på ingen måte borte. Med få unntak var de ganske gode bakover, men litt for tamme på siste tredjedel. Det var noe de klarte å endre på etter pause.

Ti minutter inn i andreomgangen slo danske Janni Thomsen et innlegg mot bakre stolpe. Kristine Nøstmo i Rosenborg-buret sto ikke veldig godt plassert, og innlegget seiler inn i nettet. Etter kampen innrømmet høyrebacken at det var et innleggsforsøk og ikke et skudd. 

FORTSATT UBESEIRET: Det var på hengende håret, men selv etter toppkampen mot Vålerenga er Rosenborg ubeseiret denne sesongen. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Rosenborg presset på for en utligning, og det så mørkt ut da den tillagte tiden begynte å nærme seg slutt. Men, med under 30 sekunder igjen av overtiden ble det blåst liv i gullkampen igjen. 

En ball ble lempet opp fra dypet mot en fullstappet Vålerenga-boks. Innbytter Sara Fornes fikk ballen litt tilfeldig foran seg på åtte meter og dro til alt hva hun kunne. Ballen suste rett i krysset og Rosenborg kunne juble for ett poeng, samt å fortsatt kunne smykke seg med tittelen «ubeseiret» denne sesongen.

– Det skjer bare på instinkt. Når man ser ballen foran seg er det bare å smelle til, sa Fornes til NRK rett etter kampen. 

Med poengdeling i hovedstaden og Avaldsnes-seier i LSK-hallen på fredag er det kun ett poeng som skiller de tre øverste lagene på tabellen.

Neste runde kan komme til å bli vel så forrykende som denne. Da skal nemlig Rosenborg møte Avaldsnes, og Vålerenga skal ta imot LSK Kvinner på Intility Arena.

LSK Kvinner har hektet seg litt av gullkampen denne runden. Det er ikke umulig for dem å ta tittelen igjen, men nå står det i all hovedsak mellom Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Tabellen:

TABELL | TOPPSERIEN
1 Sandviken 16 34 46
2 Rosenborg 16 25 42
3 LSK 16 15 34
4 Vålerenga 16 28 32
5 Kolbotn 16 -9 19
6 Arna-Bjørnar 16 -19 17
7 Avaldsnes 16 -7 12
8 Lyn 16 -13 12
9 Stabæk 16 -23 11
10 Klepp 16 -31 7

Neste runde:

RUNDE 16 | TOPPSERIEN
Klepp 0 - 3 Rosenborg
Kolbotn 1 - 0 Lyn
Stabæk 1 - 3 LSK
Avaldsnes 0 - 1 Sandviken
Arna-Bjørnar 0 - 8 Vålerenga