Alt du trenger å vite før runde 11

Lørdag for en liten uke siden fikk vi en mild overgang fra sommerferie til høstsesongen i Toppserien, da Vålerenga og Sandviken delte poengene seg imellom på Intility arena. Nå braker det imidlertid løs. 

Sist oppdatert: 03. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Fire av rundens kamper spilles lørdag klokken 15.00, og de to resterende søndag til samme tid. Vi får servert toppkamp, bunnkamp og et byderby i hovedstaden mellom to tabellnaboer.

Med et raskt blikk på rundens kamper ser man fort at det er to kamper som skiller seg ut, men det er godbiter over hele linja.

Runden:

Klikk på kampen for å komme til streamingen:
03.08. 15.00: Kolbotn – Trondheims-Ørn
03.08. 15.00: Fart – Stabæk
03.08. 15.00: LSK Kvinner – Klepp
03.08. 15.00: Avaldsnes – Arna-Bjørnar
04.08. 15.00: Sandviken – Lyn
04.08. 15.00: Røa – Vålerenga

Tabellplassering vs statistikk

Kolbotn – Trondheims-Ørn, Sofiemyr stadion 

Hjemmelaget vil nok av mange anses som favoritten i kampen mellom to lag som kjemper på hver sin side av tabellen. Kolbotn ligger på 4. plass med 17 poeng, åtte mer enn Trondheims-Ørn som ligger på 9. plass – én plass over kvalifiseringsplassen.

Kolbotn kommer rett fra et cup-oppgjør mot Grand Bodø som så dem score hele 11 mål før kampen var over. Der viste Isabell Herlovsen at hun ikke er det minste sliten etter VM i Frankrike. Hun startet på benken og kom inn til pause på stillingen 6-0, og i løpet av 20 minutter midt i andreomgangen registrerte hun seg for fem (!) fulltreffere. 

Trondheims-Ørn som skal bryne seg på et høytflyvende Kolbotn har imidlertid statistikken på sin side. På de siste fire kampene mot rundens motstander er de nemlig ubeseiret. I fjor delte de poengene i to målrike kamper som til sammen ga oss ti scoringer, og året før stakk trønderne av med to ganger tre poeng i møte med Kolbotn.

Tre ting å se opp for:

 • Keeper i skyene: Kolbotn-målvakt Aurora Mikalsen fikk trene med Manchester Uniteds kvinnelag da de trente på Ekeberg i forkant av kampen mot Vålerenga, noe som nok gjør underverker for selvtilliten.
 • Borteform: Trondheims-Ørn har tatt syv av sine ni poeng på bortebane denne sesongen.
 • Måldronningen: Det er umulig å ikke trekke frem Isabell Herlovsen, som etter en sommer med VM kommer tilbake og viser hvorfor hun er Kolbotns store skarpskytter.
Foto: Thomas Brekke Sæteren / NFF.

Kampen begge må vinne

Fart – Stabæk, Fart kunstgress

I en kamp som er vel som spennende som toppkampen mellom LSK Kvinner og Klepp finner vi lagene i bunnen av tabellen. Gjestende lag Stabæk ligger på jumboplass med ett poeng. Rett over med to poeng ligger de rødkledde fra Hamar. 

Nyopprykkede Fart har ikke tatt nivået så godt som man kanskje skulle håpe på etter poengdelingen mot Lyn i åpningskampen. Foruten et sterkt poeng borte mot Avaldsnes (3-3), har det skortet på oppturene for Leif Nordlis gjeng. De røk ut av cupen mot Grei i mai, og har derfor ikke spilt kamp i midtuken, som de fleste andre Toppserie-lagene.

De blåkledde fra Bærum har tatt grep grep i sommer. Hovedtrener Vanja Stefanovic fikk sparken, og Martin Lindmark og Ingvild Stensland tar over til klubben finner en permanent erstatter. Så gjenstår det å se hvilken effekt det gir. Vil vi se en ny giv etter trenerbyttet?

Stabæk spilte cup-kamp i midtuken mot Arna-Bjørnar. De tapte 2-3 og fikk med det ingen revansje fra siste serierunde før sommersesongen hvor de tapte på eget gress mot bergenserne.

Tre ting å se opp for: 

 • Høy toppfart: Hjemmelagets Mina Kjørum har i flere kamper vist at hun har tempoet og teknikken til å stresse selv de hvasseste forsvarsspillere. Hun har to mål til nå, og øyner nok en mulighet mot laget som slipper inn nest flest mål i ligaen.
 • Finner nettet: I cup-kampen mot Arna-Bjørnar scoret Stabæk to ganger. Det er én scoring mer enn hva de har maktet gjennom hele Toppserie-sesongen til nå. Ser vi en trend som snur?
 • Første seier: Begge lags trenere har nok markert dette oppgjøret som en god mulighet for tre poeng. Gnistene kan fly når vi trolig får se to heltente lag kjempe om å komme seg ut av nedrykksstriden.
Stabæk mot Fart
TRENINGSKAMP: Lagene møttes til treningskamp før sesongstart. Da endte det med en 2-0-seier til Stabæk. Får vi en reprise på lørdag?

Toppoppgjøret:

LSK Kvinner – Klepp, LSK-hallen

Serielederen skal huse rundens soleklare storoppgjør når kanarifuglene skal møte Klepp på eget gress. Med en kamp mindre spilt finner vi gjestene syv poeng bak LSK Kvinners 26. Det vil absolutt heve spenningen i toppen om Klepp hadde spist litt av gapet mellom lagene. 

Toppscoreren for LSK Kvinner og Toppserien, Guro Reiten, forlot i sommer ligaen og vil tjene til livets opphold i Chelsea fremover. Med det mister Hege Riise i snitt over én scoring per kamp. I tillegg var det klart før seriestart at Ingrid Syrstad Engen skulle forlate klubben til fordel for Wolfsburg etter vårsesongen. Det har utvilsomt svekket Lillestrøm-klubben. 

En som skal fylle store fotballsko er Emilie Nautnes som har signert fra Arna-Bjørnar.

NYTT BLOD: Emilie Nautnes står med 6 mål på 11 kamper i alle turneringer i år. I fjor endte hun sesongen med 8 på 24. Foto: LSK Kvinner.

I tillegg til Nautnes har Cathrine Dekkerhus signert for de gul-svarte, og vil igjen representere LSK Kvinner hvor hun spilte i 2010-sesongen. Fra 2011 til 2017 var hun i Stabæk, og de siste to årene har hun slitt med skader.

I fjor var det kun ett lag som vant mot LSK Kvinner i serien. Det var Klepp. 3-2 ble det for laget som endte opp med sølvet i fjor, og som nok ikke ser for seg å sitte igjen med et mindre edelt metall når vi teller opp poengene i november. 

Om man ser på tabellen for hvilke lag som har scoret flest mål, kommer ikke Klepp veldig godt ut. Seks lag har scoret flere mål enn rogalendingene, og de er nærmere bunnlaget Stabæk enn topplaget LSK Kvinner.

Det som derimot har fungert eksemplarisk i år er det defensive. Med svært god margin er Klepp det laget som slipper inn færrest mål i Toppserien. Kun tre ganger har Lindsey Harris måttet plukke en ball ut av eget nett.

Tre ting å se opp for:

 • Utenlandsproffenes hull: Hvem tar ansvaret nå som Reiten og Syrstad Engen ikke vil briljere for LSK Kvinner?
 • Angrep mot forsvar: Ligaens mestscorende møter ligaens tetteste. Det vil bli spennende å se hvordan de utarter seg i en kamp som Klepp bør vinne for å henge med i gullkampen.
 • Debutanten: Får vi se Nautnes i aksjon allerede til helgen? Isåfall vil det bli interessant å se hvordan hun passer inn i dette LSK-laget.
FORLATT TOPPSERIEN: Guro Reiten endte med vanvittige 60 mål på 62 kamper for LSK Kvinner.

Tett på midten av tabellen

Avaldsnes – Arna-Bjørnar, Avaldsnes 1

Det er en luke ned til direkte nedrykk for Avaldsnes og Arna-Bjørnar som ligger på henholdsvis 8. ende- og 10. endeplass på tabellen med 11 og åtte poeng. Kampen mellom bunnen og midten av tabellen er hard og i alt fire lag kjemper nå om å unngå kvalifiseringsplassen. 

Trondheims-Ørn møter et Kolbotn-lag som ønsker å holde følge med toppen. Om trønderne skulle gå på en smell er det en mulighet for å hente inn viktige poeng på lagene over på tabellen.

Det brenner mest for Avaldsnes som for tiden okkuperer den farlige 10. endeplassen, og de trenger sårt en seier. Foruten seieren mot sisteplass Stabæk i starten av mai, har det ikke blitt trepoengere på laget fra Karmøy. 

Arna-Bjørnar har mistet en av sine viktigste spillere i Emilie Nautnes som har signert for LSK Kvinner. Tross en toppscorer fattigere klarte bergenserne å karre seg videre i cupen etter en 3-2-seier mot Stabæk i midtuken. Forsvarsspiller Kristin Risnes scoret to av målene.

Lørdagens gjester har vunnet de to siste oppgjørene mot Avaldsnes. Én i cupen, den andre i serien. På eget gress ga de en liten porsjon juling til Avaldsnes som måtte se fire baller gå i nettet. I Karmøy har imidlertid pipen hatt en annen tone. På de siste tre hjemmekampene til Avaldsnes har de påført Arna-Bjørnar to tap og et uavgjortresultat. 

Tre ting å se opp for: 

 • Målscorer? Hvem vil kjenne på ansvaret, ta steget og fylle tomrommet som etterlates av Emilie Nautnes?
 • Bergen på tur: Arna-Bjørnar har tatt syv av 11 poeng på sine reiser fra den regnfulle byen. Fortsetter de trenden?
 • Festningen: Hjemmelaget på sin side, har ikke tapt en eneste kamp på eget gress denne sesongen. De bortesterke bergenserne vil nok møte hard motstand på lørdag.
Arna Bjørnarbronserunde
MEDALJE I FJOR: Det endte med bronse i Toppserien for Arna-Bjørnar som knepent tok den siste pallplassen foran nesen på byrival Sandviken.

Sandviken er i gang – Lyn venter høstens første

Sandviken – Lyn, Stemmemyren kunstgress

Sandviken er ett av to lag som allerede har smakt på Toppserie-fotball denne høstsesongen. De tok poeng mot Vålerenga etter en helt eventyrlig scoring av Maria Brochmann. 25 meter. Ett spark. Seilende inn i krysset bak Guro Pettersen. Vakkert!

Hjemmelaget er nok knepne favoritter foran kampen mot Lyn. Før runden ligger de på tredjeplass, á poeng med Klepp på plassen over. Med en godt gjennomført kamp på Intility arena og en 9-0-seier mot Grei i cupen på under en uke, vil vi trolig se et Sandviken-lag stinne av selvtillit i møte med Oslo-laget. 

Det hjelper nok også på at Sandviken har gått seirende ut av de siste fire møtene med søndagens gjester.

Lyn er et av lagene som har tatt størst skritt siden sesongen i fjor. En ung tropp maktet å holde plassen etter to ganger kvalik mot Grei i fjor, og uten for mange utskiftninger har de vist at de er klare for å ta nivået i Toppserien. Om Vilde Hasund og Runa Lillegård finner formen skal være mulig å hente poeng fra kamper som dette.

Vi finner Lyn på 7. plass med 12 poeng før runden sparkes i gang. Etter å ha sett seg slått av Amazon Grimstad i cupen i mai, har det ikke vært en offisiell kamp å spille på denne siden av sommeren for Lyn. 

Tre ting å se opp for: 

 • Målduoen: Kennya Cordner og Maria Brochmann har begge funnet nettmaskene åtte ganger i serien. De kan bli farlige også mot Lyn.
 • Tredje kamp: Sandviken vil spille sin tredje kamp på åtte dager. Lyn har hatt sommerpause til seriestart. Det er ikke utenkelig at et tent Lyn-lag kan dra nytte av det.
 • Tvillingene: Camilla og Linn Huseby er i hver sin ende av banen blant de viktigste brikkene for Lyn. Forrige sesong ble sistnevnte toppscorer. Sesongen før ble førstnevnte årets spiller i 1. divisjon.
Lyn - Sandviken
VANSKELIG Å STOPPE: Sist lagene møttes scoret Cordner Sandvikens fjerde og siste mål for dagen.

Kampen om hovedstaden

Røa – Vålerenga, Røa kunstgress

Rødt mot blått venter oss når tabellnaboene braker sammen. Vi har tidligere sett det bli hett mellom disse lagene, og det er ingen grunn til å forvente noe annet når søndagen melder sin ankomst. 

Med en kamp til gode ligger hjemmelaget på 6. plass med 14 poeng. Gjestene ligger på 5. plass med 17.

Røa åpnet sesongen meget godt og hadde full pott etter de to første rundene. Vendepunktet kom mot borte mot Klepp da de gikk på det første tapet. Siden skulle det gå fire runder til før de tok sin neste trepoenger. Da mot Stabæk. Det snudde etter oppgjøret med tabelljumboen og med den kampen har Røa fire seire og en uavgjort på de siste fem. Den siste i cupen mot Medkila på onsdag. 

Minuset for Røa er at Kristine Leine ikke blir å se på banen videre denne sesongen. Den engelske klubben Reading kom bankende på døren, og overgangen ble gjort ferdig i sommer.

Vålerenga har hatt en uke de sent vil glemme. De færreste har vel klart å unngå å få med seg at de knuste Manchester Uniteds kvinnelag 4-1 under folkefesten på Intility på onsdag. Bare noen dager før holdt de til 1-1 mot Sandviken. 

De siste to sesongene har lagene vunnet sine hjemmekamper med knepen målstatistikk, men i et større perspektiv kommer de røde klart best ut. Ni trepoengere har det blitt på de siste 15 kampene mellom lagene. Vålerenga har tatt lillesøsterrollen og står med tre seirer.

VM TOK IKKE PÅ: Ajara Njoya er en av spillerne som har spilt VM i sommer. Det så imidlertid ikke ut som om det hadde satt spor. Da Manchester United sto på andre siden av banen vartet hun opp med et hat-trick.

Tre ting å se opp for:

 • Storscoreren: Synne Jensen ser ut til å ha sin store gjennombruddssesong i år. Hun knuser alle tidligere personlige rekorder, og har gjort savnet til Svava Rós Gudmundsdóttir minimalt.
 • Kortgrossisten: VM-finalist Sherida Spitse har samlet klart flest gule kort denne sesongen. Fem i tallet. Den neste på listen har to.
 • Den nye dansken: Rikke Marie Madsen viste seg frem for Toppserien for første gang i kampen mot Sandviken. Der serverte hun en lekker målgivende pasning som var så nært ferdigscoret som man kommer. En å se opp for i hele høst.

Slik spilles 1. divisjon denne helgen:

Runde 13
Lørdag 3. august:

Nanset – Kaupanger, Meny Nanset KG kl. 13.00

Søndag 4. august:

Amazon Grimstad – Snøgg, Levermyr stadion kl. 14.00
Hønefoss BK – Medkila, AKA arena kl. 16.00
Grand Bodø – Byåsen, Nordlandshallen kl. 17.00
Åsane – Fløya, Myrdal stadion kl. 18.00