Vestlandsderby på NRK1

Sandviken kunne til slutt juble for tre poeng mot Klepp etter en høydramatisk kamp. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Et uhyre viktig bunnoppgjør, et revansjesugent Klepp mot Rosenborg, samt et vestlandsderby på NRK1 er bare noe av det vi kan glede oss til i den femte serierunden denne helgen.

Sist oppdatert: 31. jul 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

RUNDE 5 | TOPPSERIEN
Arna-Bjørnar 0 - 3 Vålerenga
Lyn 2 - 3 LSK
Kolbotn 2 - 1 Røa
Rosenborg 1 - 1 Klepp
Avaldsnes 1 - 3 Sandviken


På tide å snu trenden?

Lørdag: Arna-Bjørnar – Vålerenga, Arna Idrettspark (13:30, direktesport)

Den tunge perioden fortsetter for Arna-Bjørnar som ikke har vunnet siden serieåpningen, mens Vålerenga er inne i en god periode med tre seire på rad. Arna-Bjørnar har vært maks uheldig i det siste, og her kan ikke Vålerenga tillate seg å spille nok en svak førsteomgang, som de har gjort flere ganger denne sesongen. 

1-0, 0-1, 0-1 og 1-2. Én seier og tre knepne tap, er fasiten etter fire kamper for Arna-Bjørnar. Mot Klepp var det nok fortjent at de ikke tok med seg noen poeng, men både mot Avaldsnes og spesielt mot Rosenborg sist, har Arna-Bjørnar vært fryktelig uheldige som ikke har fått med seg noe resultat. Mot Rosenborg var det en sen overtidsscoring fra Lisa-Marie Karlsen Utland som senket bergenserne, og før det hadde Arna-Bjørnar hatt en gedigen mulighet til å ta ledelsen og sikre seg en sterk trepoenger. Men slik ble det ikke, og her venter nok et vanskelig oppgjør.

Vålerenga er nemlig i meget god form. De har vunnet tre strake kamper, og er på tredjeplass i serien. Men likevel har det vært ting å ta tak i for trener Jack Majgaard Jensen og hans jenter. Førsteomgangene de har levert i det siste har ikke vært særlig imponerende, og det er i løpet av de siste 45 minuttene at de virkelig har storspilt. Både mot Klepp og Avaldsnes slet de fryktelig og havnet under til pause, før de snudde og vant etter en knallsterk andreomgang. Slik kan det ikke fortsette i lengden, og om Vålerenga kan gjøre noe med dette, kan de bli virkelig farlige fremover for lag som Rosenborg og LSK Kvinner som de har framfor seg.

SCORET: Meryll Abrahamsen scoret for Arna-Bjørnar sist, men det holdt ikke til poeng. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Oppgjørene mellom disse to lagene er stort sett jevne. Arna-Bjørnar står med syv seire på 17 kamper innbyrdes, mens Vålerenga har åtte seire. Likevel er Vålerenga ubeseiret på de siste fire møtene, og Arna-Bjørnar står kun med én seier på de siste syv oppgjørene.

Forrige sesong møttes lagene hele tre ganger – to i Toppserien, og de møttes også i semifinalen i cupen, hvor Vålerenga vant hele 4-1. I Toppserien vant Vålerenga 2-0 i Bergen, mens de i Oslo vant 1-0.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Les også: LSK Kvinner stoppet Klepps rekke i LSK-hallen – nå leder de Toppserien

Kortvarig opptur?

Lørdag: Lyn – LSK Kvinner, Kringsjå kunstgress (14:00, direktesport)

Etter en tung start på sesongen med 2-5- og 1-4-tap for Lyn, har de nå klart å slå tilbake med 1-1 borte mot Sandviken, og 1-0-seier i den uhyre viktige kampen mot Kolbotn. De har fått en skikkelig opptur, men her venter en knalltøff oppgave når regjerende seriemester LSK Kvinner kommer på besøk. De er virkelig på gang igjen. 

For Lyn fikk virkelig noe å juble for sist. I det som var beskrevet som en «sekspoengskamp» mot Kolbotn, kunne Lyn til slutt juble for tre poeng i det enormt viktige oppgjøret. Lyn og Kolbotn er to lag som er spådd å kjempe i bunn denne sesongen, og derfor kan disse poengene være gull verdt når vi teller opp ved slutten av sesongen. Lyn har all mulig grunn til å takke Camilla Linberg (og Kirvil Odden) for de tre poengene. Med denne utrolige detaljen, som du kan se nedenfor, skaffet hun straffe til hjemmelaget, som hun selv omsatte. Det var nok til tre poeng, og Lyn vant 1-0.

Mange stilte spørsmål før sesongen om LSK Kvinner igjen kunne ta seriegull. Hege Riise hadde mistet sentrale spillere som Cecilie Fiskerstrand, Ingrid Moe Wold, Ingrid Syrstad Engen, Therese Sessy Åsland, Elise Thorsnes, Synne Skinnes Hansen, Anja Sønstevold og Guro Reiten (sommeren 2019), som alle skulle erstattes. I første kamp ble det 1-1 mot Rosenborg, og etter det har det kun gått oppover for LSK Kvinner. Med en sen overtidsscoring mot Sandviken ble det tre poeng i andre kamp, og dette har nå blitt etterfulgt av tre poeng mot Røa (5-1) og Klepp (3-0).

APPLAUS: Det er all grunn til å applaudere Hege Riise for jobben hun har gjort med laget etter alle utskiftningene. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

Veldig overraskende er det nok ikke for de fleste at LSK Kvinner har et lite overtak på Lyn innbyrdes. Kun fem oppgjør er riktignok registrert, men LSK har vunnet samtlige av dem. Forrige sesong hadde de full kontroll, og vant 6-0 i LSK-hallen, mens det ble 2-0 på bortebane.

Guro Reiten scoret begge målene sist lagene møttes på Kringsjå. Hun er ikke lenger i troppen, og nå må noen andre score målene mot Lyn denne helgen, om det skal bli tre poeng for gjestene.

Se høydepunktene fra fjorårets oppgjør her:  

Les også: Her er rundens lag fra 4. serierunde

To lag uten tre poeng møtes til viktig oppgjør

Lørdag: Kolbotn – Røa, Sofiemyr stadion (15:00, direktesport)

Kolbotn fikk seg en nedtur sist da de tapte den viktige kampen mot Lyn 0-1. Men nå venter enda et slikt oppgjør, og til denne kampen møtes to lag som står uten seier denne sesongen. Røa har nemlig null poeng etter fire kamper, men var uheldige som ikke klarte å få med seg poeng mot Sandviken sist. 

Etter at Kolbotn tidvis imponerte stort i de to første kampene mot Klepp og Avaldsnes, har det blitt noe tyngre. 1-3-tap ble det i Trondheim mot Rosenborg, etterfulgt av 0-1-tapet mot Lyn sist. Det betyr at Kolbotn er nummer ni på tabellen, og står med null seire og kun to poeng etter fire kamper. Men her møter de et lag som står med null poeng, og etter dette blir det langt tøffere kamper for Kolbotn når Sandviken og Vålerenga venter.

Dette er en veldig spesiell kamp for Røa og deres trener, Geir Nordby. Dette er nemlig Geir Nordby sin kamp nummer 600 som lagets trener! På de 600 kampene har han en seiersprosent på imponerende 59,93% i kampene han har ledet laget. Og det er vel på tide å få en seier nå også for gjestene, som står uten poeng. Mot Sandviken sist hentet de opp 0-2 til 2-2 10 minutter før slutt, før de var uheldige og slapp inn det tredje målet, etter flott spill av gjestene. Men de har lagt en tøff periode bak seg nå, og kanskje er det lysere tider i vente.

I 600: Geir Nordby leder Røa for 600. gang denne helgen. Han er ikke i 100. Han er i 600 som Røa skriver på sin hjemmeside. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån

Ser man på historikken, har også Røa et lite overtak med 11 seire på 20 kamper, mens Kolbotn har seks. Men om vi får det like underholdende som i oppgjøret forrige sesong, kan det bli en fryktelig morsom kamp å følge. Da endte det nemlig 4-4 på Sofiemyr stadion, og det stod 3-3- til pause.

Hos Røa var det Kolbotn som trakk det lengste strået med en 2-1-seier, og mye tyder på at det vil bli et tett og jevnt oppgjør her.

Høytflyvende trøndere mot et lag i motgang

Søndag: Rosenborg – Klepp, Koteng arena (13:00, direktesport)

Drømmestarten for Rosenborg fortsetter! Med 10 poeng på de fire første kampene er det kun LSK Kvinner de har framfor seg på målforskjell. Nå venter et tøft oppgjør mot et Klepp-lag som har trøblet litt i det siste, og står med to strake tap før helgens oppgjør.

For mot Arna-Bjørnar sist var det et lag i medgang man fikk se. Rosenborg så ut til å miste de tre poengene da Meryll Abrahamsen satte inn 1-1 for hjemmelaget kvarter før slutt. Like etterpå var hjemmelaget nære også å ta ledelsen, men en sen overtidsscoring fra Lisa-Marie Karlsen Utland sikret borteseier på dramatisk vis, som gjør at de nå står med tre strake seire før helgens oppgjør mot Klepp. De er også ubeseiret denne sesongen.

Marit Clausen scoret også rundens mål (andre gang denne sesongen) mot Arna-Bjørnar: 

På Jæren har det vært noe tyngre den siste tiden. Etter en oppløftende kamp mot Arna-Bjørnar, og seier 1-0. har det nå blitt to strake tap mot Vålerenga og LSK Kvinner. Mot Vålerenga glapp seieren i den andre omgangen, mens man mot LSK Kvinner aldri var ordentlig nære å true Hege Riises jenter. Laget har slitt med å score mål så langt denne sesongen, og står kun med to mål etter fire kamper, og det er faktisk færrest i serien sammen med Arna-Bjørnar. Her venter nok et vanskelig oppgjør for Klepp som har vært inne i en tøff periode med gode motstandere. Men vi vet alle hva dette laget er i stand til. Kanskje er det Klepp som sørger for Rosenborgs første tap?

HØYTFLYVENDE: Rosenborg flyr høyt etter en meget god seriestart. Foto: Stian Sand / Norske Fotballkvinner

Ser man på oppgjørene mellom lagene, er det stort sett veldig jevnt. Rosenborg, da som Trondheims-Ørn, står med 13 seire på 24 kamper, mens Klepp står med 11. Forrige sesong vant lagene begge hver sin bortekamp, og det ble 3-3 sammenlagt over de to oppgjørene.

I Trondheim vant Klepp 1-0 etter scoring av Zanetta Whyne. Hun er ikke lenger i klubben, og faktisk er det kun tre av spillerne som startet den kampen, som har spilt for Klepp denne sesongen. Flere spillere har forlatt klubben, og mange nye har kommet inn. Kanskje er det alle disse utskiftningene som har gjort det litt vanskelig for Klepp så langt.

Se høydepunktene fra fjorårets oppgjør her: 

TV-kampen: Vestlandsderby

Søndag: Avaldsnes – Sandviken, Avaldsnes 1 (16:00, NRK1)

Rundens siste kamp er intet mindre enn en ordentlig godbit, når vi får et ordentlig vestlandsderby mellom Avaldsnes og Sandviken. Dette er også rundens TV-kamp som sendes på NRK1. Avaldsnes gikk på et litt surt tap sist etter å ha levert meget godt mot Vålerenga i den første omgangen, mens Sandviken til slutt sikret seg tre poeng borte mot Røa. 

For Avaldsnes var virkelig gode på Intility forrige helg i den første omgangen. Vålerenga ble spilt lave, og Avaldsnes kunne fort ha ledet med flere mål da de gikk inn til pause på stillingen 1-0, som var vel fortjent. Men i den andre omgangen skjedde det noe, og Vålerenga tok fullstendig over. Til slutt snudde Oslo-laget kampen, og vant etter en scoring i det 89. minutt av Ajara Njoya.

Det var heller ikke mangel på dramatikk i Sandvikens kamp mot Røa. Der ble det nemlig dømt tre straffespark, det var opphenting av Røa og det var et sent seiersmål fra gjestene. Sandviken ledet 2-0 allerede etter en halvtime, men Røa utlignet til 2-2 etter 81 minutter. Da trodde man at gjestene hadde rotet bort poengene, men etter glitrende angrepsspill sørget Maria Brochmann for tre poeng da hun hamret inn 3-2 fem minutter før slutt. Det var også deres første kamp med ny midlertidig trener, Thomas Lyngbø, som dermed fikk en god start.

SCORET LEDERMÅLET: Rasheedat Ajibade sendte Avaldsnes i ledelsen mot Vålerenga, men det holdt ikke til seier. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Historisk sett er det et klart overtak favør Avaldsnes i disse oppgjørene. Med 11 seire på 14 kamper er det liten tvil om at det er hjemmelaget som har den beste historikken, samtidig som Sandviken kun har to seire. Likevel vant lagene hvert sitt oppgjør forrige sesong, og det ble mildt sagt målrikt.

I Bergen ble det nemlig hele 6-4 (!) til Sandviken i oppgjøret mellom disse to lagene, mens det hjemme hos Avaldsnes endte 3-2. Forhåpentligvis har vi mye underholdning i vente også denne sesongen.

Se høydepunktene fra fjorårets oppgjør her: 

Dermed ser tabellen slik ut før den femte serierunden skal spilles: 

TABELL | TOPPSERIEN
1 Vålerenga 17 21 35
2 Rosenborg 17 17 35
3 Avaldsnes 17 14 34
4 LSK 17 7 29
5 Sandviken 17 2 27
6 Lyn 17 -7 18
7 Klepp 17 -13 18
8 Arna-Bjørnar 17 -12 17
9 Kolbotn 18 -11 13
10 Røa 18 -18 12

Det skal også spilles en ny runde i 1. divisjon denne helgen. Den spilles slik: 

Lørdag 1. august:
Fløya – Fart 13:00
Hønefoss – Stabæk 16:00 – direktesport
Medkila – Amazon Grimstad 17:00

Søndag 2. august:
Grei – Kil/Hemne 14:00
Øvrevoll Hosle – Åsane 15:00

Les også: 1. divisjon: Stabæk flyr høyt, mens Fart sliter etter nedrykket