Ventiden over – Vålerengas Champions League-skjebne skal avgjøres

Vålerenga fikk mye å juble for forrige sesong. Får de en ny mulighet mot Brøndby på torsdag? Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Nå skal det avgjøres om Vålerenga slår følge med LSK Kvinner til åttedelsfinalen i Champions League.

Sist oppdatert: 10. feb 2021 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Brøndby – Vålerenga, torsdag 11. februar klokken 15:00

Se kampen på Direktesport.no

Etter utsettelser og enormt mye usikkerhet, er det endelig klart for Vålerengas Champions League-oppgjør mot Brøndby når lagene skal møtes i 16-delsfinalen torsdag. Kampen skulle opprinnelig vært spilt som et dobbeltoppgjør i desember, men grunnet smitte i Brøndby-leiren ble det første oppgjøret på Intility utsatt. Heller ikke kampen i Danmark kunne den gang bli spilt.

Nå skal det avgjøres over en enkeltkamp i Danmark, etter at det ikke ble Kypros som det først var snakk om. Kampen vil bli spilt på Brøndby Stadium, herrelagets stadion, som har naturgress. Men det vil ikke være tillatt med tilskuere på kampen.

– På papiret skal vi være et bedre lag enn Brøndby, men i en enkeltkamp kan alt skje. Det er usikkerhetsmomentet, vi får ikke det tradisjonelle dobbeltoppgjøret der vi kan justere oss etter den første kampen. Vi må ta det veldig som det kommer og lese hvordan kampen utspiller seg, sier venstreback Andrine Tomter til toppserien.no.

Les også: Her er terminlisten for Toppserien 2021

Brutalt

Sesongoppkjøringen startet for de norske spillerne i Vålerenga 11. januar, før de utenlandske spillerne også ble med en uke senere. Tomter forteller at de to første ukene startet veldig bra, før det etter hvert ble stopp på fellestreninger i en periode. Mye løping og taktisk arbeid har preget oppkjøringen så langt, og det var en svært motivert gjeng som møtte opp på trening igjen da det på nytt ble tillatt med fellestreninger.

– Vi har måttet spisse formen, det har ikke vært tid for å tilpasse seg. Det har vært rett på og en brutal start. Det startet med jojo-test første dag, men det ble ikke rolig etter det. Vi trente hardt i to dager og hadde hvile i én. Jeg likte det veldig godt, sier Tomter.

Til tross for at Vålerenga er 1 av 3 klubber som har fått dispensasjon av NFF til å spille treningskamper, har det kun blitt to kamper siden oppkjøringen startet opp 11. januar (begge mot Røa), der Vålerenga vant 3-0 og 4-0. Kampene mot Øvrevoll Hosle, Kolbotn og Stabæk har alle blitt avlyst som følge av smittesituasjonen i Oslo.

Brøndby har også spilt to treningskamper i 2021. Det har endt med 4-0-seier mot 1. divisjonslaget Sundby og 1-1 mot Nordsjælland.

SPENT: Andrine Tomter drømmer om avansement i Champions League denne uken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Til Danmark har en tropp på 15 spillere reist. Ettersom Vålerenga ikke fikk dispensasjon av UEFA til å benytte sine nysignerte spillere, som de dermed ikke har fått registrert. Det betyr at hverken Ylinn Tennebø, Amanda Andradottir, Camilla Huseby og Elise Thorsnes tilgjengelig for spill. Sigrid Heien Hansen sliter også med en belastningsskade og er høyst usikker til oppgjøret.

– Det hadde selvfølgelig vært ideelt å ha med hele gjengen. Mandag hadde vi en trening med litt dødballtrening, der de nye spillerne måtte forlate banen. Det var litt spesielt, og det er lite ideelt lagmessig, sier fjorårets dobbeltmester.

Vålerenga har siden desember mistet Maruscha Waldus, Mia Huse, Kine Fløtre, Ajara Njoya og kaptein Sherida Spitse. Likevel er ikke Tomter bekymret før torsdagens kamp.

– Vi har beholdt stammen vår. Det er selvfølgelig kjipt at vi ikke har med de nye, men at de fleste resignerte beviser at de ser på dette som en klubb å være i. Det beviser hvilken kvalitet vi har, og det samme gjør resultatene. Vi er godt forberedt, og jeg er ikke bekymret, sier hun.

Motstanderen

I likhet med Vålerenga, er heller ikke Brøndby i seriespill for øyeblikk, der de i Danmark nå har en vinterpause. Del to starter opp igjen 6. mars, og kun bedre målforskjell hos Køge, gjør at ikke Brøndby topper den danske serien.

Brøndby har også hentet Katrine Winnem Jørgensen fra Røa siden forrige sesong i Toppserien ble avsluttet. Heller ikke hun vil danskene kunne registrere til kampen, men den tidligere Sandviken-spilleren, Malin Sunde, er tilgjengelig for spill og sannsynligvis å finne i en startellever.

Nanna Christiansen er blant lagets mest meriterte spillere. Midtbanespilleren står med over 100 kamper for det danske landslaget.

– Jeg gleder meg veldig til å møte Vålerenga. De har virkelig et sterkt lag og vant den norske ligaen og cupen før jul, men vi i Brøndby vil gjøre alt for å gi dem en kamp til døren, sier Christiansen til klubbens hjemmeside.

– Champions League er den største klubbturneringen, der vi møter lag fra andre nasjoner som også har vunnet ting. Så både for meg personlig og for klubben, er det noen av de kuleste kampene vi får lov til å spille. Det et er ofte mye oppmerksomhet og en større ramme rundt disse kampene, når vi skal spille på Brøndby Stadion. Man blir utfordret på et høyere nivå enn normalt og får målt seg mot de aller beste. Det er kult, fortsetter hun.

Hovedtrener Per Nielsen innrømmer også overfor klubbens hjemmeside at det har vært noen frustrerende uker i forkant av kampen, men at han nå er glad for at det har endt med en god løsning. Usikkerheten om det ville bli et dobbeltoppgjør eller en enkeltkamp, har gjort det utfordrende for Brøndby å forberede seg til dette oppgjøret, slik som det også har vært for Vålerenga. Nå gleder han seg til at klubben skal få teste seg mot fjorårets dobbeltmester i Norge.

Skru på direktesport torsdag klokken 15:00 for å finne ut om Vålerenga klarer å ta seg til åttedelsfinalen i Champions League for første gang i klubbens historie