Vanvittig dramatikk i kampen om å unngå kvalikplassen

Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

En målrik runde i Toppserien er over. Kampen om sølvet har åpnet opp, og Arna-Bjørnar tok tre poeng i nimålssdramaet på Lyns lånte hjemmebane. Dette var runde 19 i Toppserien!

Sist oppdatert: 14. okt 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Runden

RUNDE 19 | TOPPSERIEN


Fortsatte scoringsformen

Trondheims-Ørn 4-0 Kolbotn (pause: 1-0)
Mål: Andreassen (1, 76), Melhus (49), Clausen (78)

Under oppvarmingen i forkant av oppgjøret må Cesilie Andreassen ha glemt at hun ikke spiller mot Klepp i dag. Hun startet nemlig kampen i full scoringsmodus. Etter at førsteballen fra et hjørnespark ikke konverteres faller kula ned til Andreassen. Hun er ikke vond å be og lirker ballen inn til en tidlig ledelse for hjemmelaget.

Ikke lenge etter kommer en kanonkule fra Andreassen, men heldigvis for Hilde Gunn Olsen i Kolbotn-buret, treffer den bare tverrliggeren. 

Isabell Herlovsen har noen småfrekke finter og vendinger, men sliter med å komme seg i skikkelig scoringsposisjon før pause.

Få minutter etter hvilen lar Andreassen sine lagvenninner skinne litt, og en strøken ball fra Marit Clausen finner Elen Melhus. Med en touch så myk at du kunne fylt en sakkosekk med den uten at noen ville merket en forskjell, vipper hun kula over Olsen og dobler ledelsen. Vakkert av hjemmelaget. 

FEM: På sine siste to kamper (mot Klepp og Kolbotn) har Cesilie Andreassen scoret fem mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Etter det finner Kolbotn seg i en bedre periode. Herlovsen får tre-fire brukbare muligheter på mål, men det er, dessverre for gjestene, i det andre målet det rasler i nettet. 

Andreassen er på ferde igjen. Hun setter opp tempoet, drar seg mot venstre del av feltet og fyrer avgårde en avslutning. Med en hjelpende fot setter Kolbotn-stopper My Sørsdahl ut egen keeper og gir Andreassen en fin bursdagsgave dagen før hun fyller 23.

To minutter etterpå får hjemmelaget en ny gave fra gjestene. Clausen får æren av å prøve ut det store bakrommet som skjuler seg bak gavepapiret. Ørnenes toppscorer runder kjølig vekk Kolbotn-keeperen og setter kampens siste. 

Hjemmelaget tar tre viktige poeng og klatrer forbi Kolbotn på tabellen. Iallfall enn så lenge. Kolbotn har en hengekamp mot Fart (tirsdag 15.10), og ligger bare ett poeng bak helgens motstander. Etter rundeslutt er trønderne å se på syvendeplass med 22 poeng. Fire poeng over Lyn på kvalikplass.

Klikk her for å se kampen i sin helhet (Amedia)
Se høydepunktene fra oppgjøret under: 

Seiersrekken stoppet

LSK Kvinner 2-1 Avaldsnes (pause: 1-1)
Mål: Thorsnes (10), Da Silva (15), Moe Wold (67)

I LSK-hallen fikk LSK Kvinner besøk av Toppseriens soleklare formlag. Med fem strake seirer i bagasjen var det et Avaldsnes fylt av selvtillit som skulle på kanarifugljakt.

Det var også gjestene som kom best i gang. En frekk lobb fra Olaug Tvedten mot Maria Da Silva gir sistnevnte muligheten til å fyre av, men det blir med vådeskuddet. 

I motsatt ende av banen hever hjemmelaget spillet. Emilie Nautnes får ballen enkelt etter en pasningsfeil fra gjestene, men hun viser at hun har blikket og pasningsfoten med seg idet hun slår en god stikker mot Synne Skinnes Hansen. På ett touch slår Skinnes Hansen ballen inn mot Elise Thorsnes som løper inn kampens første scoring.

AVGJØRENDE: Ingrid Moe Wold avgjorde kampen med sin andre scoring for sesongen. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Bare fem minutter etterpå er får Da Silva en ny scoring. Giovanna de Oliveira løfter et strålende innlegg mot den høyreiste Avaldsnes-spissen. Hun knuser all motstand i luften og nikker ballen kontant i nettet. Fra den distansen er det vanskelig for Cecilie Fiskerstrand å gjøre all verden. 

Både Skinnes Hansen og Oliveira har muligheter før hvilen, men lagene går til pause på stillingen 1-1.

Så tar LSK-kapteinen ansvar og avgjør kampen. En corner langs bakken finner Ingrid Moe Wold, overraskende alene, utenfor 16-meteren. Som mot Vålerenga klinker hun til. Ballen stopper ikke før den er i krysset. En solid scoring av 29-åringen.

LSK Kvinner tar tre poeng, og siden det bare ble ett for Vålerenga, får de gulkledde muligheten til å feire sitt neste seriegull ved sitt neste poeng. 

Avaldsnes gjør en god figur mot seriens desidert beste lag. Det er ingen skam og tape i LSK-hallen, men Oliveira vil nok mene at hun skulle hatt en scoring til. Gjestene beholder femteplassen.

Klikk her for å se kampen i sin helhet (Amedia)
Se høydepunktene fra oppgjøret under: 

Slo tilbake

Klepp 5-0 Stabæk (pause: 1-0)
Mål: Butt (16, 75), Wyne (60), Terland (70, 89)

Etter et smertefullt tap mot Trondheims-Ørn i forrige runde hadde Klepp noe å revansjere, og måten de slo Stabæk på var nærmest demonstrativ. 

I åpningsminuttene får Zaneta Wyne stå helt alene på bakre stolpe og nikke en ball mot Siri Ervik i Stabæk-buret. Ballen ender i tverrliggeren. Men. Like etter kommer målet. Marie Andreassen slår en god stikker til Tameka Butt, som viser rå styrke med en stopper på hver side av seg. Ballen plasseres til venstre for keeper, og Klepp får en god start på oppgjøret.

Målshowet begynte for alvor etter hvilen, men Butt, Gry Tofte Ims, Havana Solaun og Elisabeth Terland hadde alle muligheter til å doble ledelsen før pause. 

TO I KRYSSET: Elisabeth Terland (t.v.) scoret to praktfulle mål mot Stabæk. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Et kvarter inn i førsteomgang fikk hun muligheten med pannebrasken, og et kvarter inn i andreomgang får hun det igjen. Wyne er mer kontant denne gangen, og helt upresset stanger hun kula i nettet.

Kampens tredje var signert Terland, som ser at Ervik ikke står for langt ute, og chipper ballen lekkert i lengste hjørne. Fem minutter senere setter Butt sitt andre idet hun header inn ett innlegg fra Lena Soleng Hansen. 

Ydmykelsen er komplett når Terland varter opp med en blåkopi av sin første scoring, det som skiller seg er at Ervik er bedre plassert denne gang. Skuddet finner krysset, Terland scorer to mål i én kamp for første gang i seniorkarrieren, og hjemmelaget tar tre poeng.

Kampen om de to nest gjeveste medaljene lever fortsatt for fullt, spesielt med tanke på Vålerengas poengtap mot Røa. Dog holder alle lagene på øvre halvdel av tabellen plassen de lå på, deriblant Klepp på sin fjerdeplass. Tre poeng bak Sandviken på tredjeplass, og fire bak Vålerenga på andreplass. 

Om Stabæk skal holde plassen i Toppserien skal det et enormt mirakel til. De må vinne resten av kampene (Lyn, Trondheims-Ørn og LSK Kvinner), score minimum 13 mål, og de er avhengige av at Lyn taper sine siste tre kamper.

Klikk her for å se kampen i sin helhet (Amedia)
Se høydepunktene fra oppgjøret under: 

Ny hjemmeseier

Sandviken 2-0 Fart (pause: 1-0)
Mål: Stenevik (31), Cordner (68)

Medaljejaktende Sandviken fikk besøk av et Fart-lag som kjemper med nebb og klør om å beholde plassen i Toppserien. De har ikke mange sjansene igjen, og som Stabæk, er de fryktelig avhengige av lagene over dem på tabellen.

Camilla Bekkevold får en skuddmulighet tidlig i kampen, men er aldri i nærheten av å overliste en keeper av Nora Gjøen-Gjøsæters kaliber med det. Istedenfor går hjemmelaget til angrep og kombinerer fint før Kennya Cordner legger til rette for Marije Brummel. Skuddet går like utenfor mål. 

Maria Brochmann misbruker alle sjansers mor etter at Cornder presser ballen ut av beina på Fart-keeper Idun-Kristine Jørgensen. Målet står åpent, men Brochmann klarer ikke å konvertere en sjanse som strengt tatt skal sitte.

SESONGENS FØRSTE: Ingrid Stenevik scoret kampens siste, og sitt første for 2019-sesongen mot Fart. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Rett etter at halvtimen er passert svinges et innlegg fra Brummel mot bakre stolpe. Brochmann nikker ballen inn i feltet igjen og Jørgensen plukker kula. Jørgensen mister den etter en duell med Ingrid Stenevik, som etterhvert får satt ballen i mål. Det er forståelig om en og annen Fart-supporter mener Jørgensen bør ha frispark i forkant av målet, men det er en vanskelig situasjon for dommer Henrikke Nervik. 

Begge lag, men stort sett Sandviken, har flere sjanser, men det vil seg ikke før hvilen. Etter pause fortsetter det litt i samme spor, helt til Cordner får en mulighet hun ikke kan bomme på.

Ervik slår et innlegg så presist, at selv om Cordner står mellom to motspillere, kan hun enkelt ta kula ned på brystet før hun banker den i nettet. Vakkert og kontant fra Sandviken-spissen. 

Flere mål blir det ikke, og Fart går målløse av banen for ellevte gang denne sesongen. De holder seg på bunnen av tabellen, og møter Kolbotn til en utsatt kamp tirsdag 15. klokken 15:30 på Sofiemyr stadion. Taper de den er nedrykket sikret.

Hjemmelaget tar nok en 2-0-seier på eget gress og holder seg på bronseplass, hvor de nå ligger ett poeng under Vålerenga på sølvplassen.

Klikk her for å se kampen i sin helhet (Amedia)
Se høydepunktene fra oppgjøret under: 

Spenning i sølvkampen

Vålerenga 1-1 Røa (pause: 1-0)
Mål: Waldus (35), Holum (62)

Denne sesongen har Røa vært kjent for variable prestasjoner. De kan score seks mål i en god kamp, men de kan også slippe inn seks mål i en dårlig kamp. Det siste gjorde de mot Vålerenga da de tok imot dem på hjemmebane i august. På lørdag ventet hevnen. 

Røa-utgaven vi var vitne til på Intility Arena var av den gode sorten. Vålerenga er et av formlagene i Toppserien, og vant alle sine kamper i september. En passende match for et heltent Røa.

Det eneste som manglet var Natasha Dowie. Spissens låneopphold var over etter forrige seriekamp, mot Stabæk, og i hennes plass ble Rikke Marie Madsen flyttet inn fra kant til spiss, og Marie Dølvik Markussen tok danskens plass på venstrekanten. 

Madsen viser noen av de samme taktene som Dowie i gjenvinningen høyt i banen, men rutinen hva avgjørelser angår er ikke på samme nivå. Hun snapper til seg ballen, setter fart mot målet og fra spiss vinkel kan hun skyte, eller slå den åpenbare pasningen til Markussen som står på blank kasse. Hun velger det første, og mislykkes. Man kan forstå frustrasjonen til 22 år gamle Markussen som uten tvil hadde scoret om hun hadde fått kula.

REBECKA HOLUM: Mot Vålerenga scoret hun sesongens åttende for Røa. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Kampens første scoring kommer etter et hjørnespark. Innlegget i seg selv er ikke representativt for hva man forventer av dødballfoten til Sherida Spitse, men etter en svak klarering havner ballen hos Ajara Njoya. Hun banker til. Rett i blokka. Ny retur, men denne gangen til Maruschka Waldus. Hun setter den enkelt i nærmeste hjørne.

Hjemmelaget har flere muligheter, men det vil seg ikke. I andre enden av banen snapper Vilde Fjelldal opp andreballen etter en sterk duell av innbytter Ragne Svastuen. Fjelldal har tempoet i behold og bruker det for det det er verdt. Hun får sendt ballen videre til Synne Jensen som legger til rette for Rebecka Holum. Avslutningen er ikke veldig hard, men når den er så godt plassert er det ikke nødvendig. Stang inn, og lagene er like langt.

Justine Vanhaevermaet, Spitse og Madsen har alle muligheter til å avgjøre kampen, men det ender 1-1, og lagene deler poengene.

Vålerenga holder fortsatt i sølvplassen, men grepet de har om det edle metallet er ikke like trygt som hva det var for en uke siden. Røa beholder også sin sjetteplass på tabellen etter å ha levert en god kamp mot et av ligaens beste lag. 

Klikk her for å se kampen i sin helhet (Amedia)
Se høydepunktene fra oppgjøret under: 

Nimålsthrilleren

Lyn 4-5 Arna-Bjørnar (pause: 3-3)
Mål: Asom (2), Araujo (5), Wilmann (8), L. Huseby (10), Lillegård (21), Søyland (43), Hasund (50), Nygard (61), Mijatovic (73)

Dommer Ingvild Aarland fikk såvidt tatt fløyta ut av munnen etter avsparket, før hun igjen måtte ta lungene fatt og blåse for kampens første scoring. Slik skulle det bli gjennom hele oppgjøret.

Karen Sneve og Trine Skjelstad Jensen må ta Arna-Bjørnars første og tredje mål på sine kapper etter å ha gitt henholdsvis Mimi Asom og Milica Mijatovic hver sin gavepakke. Asom scoret selv, mens Andrea Wilmann konverterte gavepakken til Mijatovic. 

Mellom de målene scoret brasilianske Lais Araujo kampens andre etter et innlegg fra Ngozi Ebere.

Arna-Bjørnar ledet med tre mål før det var spilt ti minutter av denne uhyre viktige kampen om å unngå kvalikplassen.

Lyn viser enormt med karakter og slår tilbake rett etter det tredje baklengsmålet. Camilla Lindberg viser hva som bor i høyrefoten hennes og kliner til. Skuddet er hardt, og Oda Bogstad må gi en retur. Linn Huseby er meget offensiv grunnet kampens omstendigheter, og rekker akkurat å være først på returen som hun prikker i mål.

Ti minutter senere er det Arna-Bjørnars tur til å gi fra seg en gavepakke. Bogstad, som sto i mål for Lyn forrige sesong, sklir idet hun skal slå en femmeter. Det resulterer i en målgivende pasning til Runa Lillegård som snapper opp kula og setter den enkelt i nettet. 2-3 og omgangen er ikke halvspilt. 

Like før pause briljerer Lindberg. En kvikk vending etterfulgt av et perfekt innlegg finner Une Søyland som står alene på bakre stolpe, og som i en lekker bue nikker ballen over Bogstad. Lagene går til pause på stillingen 3-3 etter en enorm opphenting av Lyn.

AVGJORDE DRAMAET: Milica Mijatovic scoret kampens niende og siste mål, og sikret med det seieren for gjestene fra Bergen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Til tross for at første scoring i andreomgang kom etter bare fem minutter, åpnet omgangen etter hvilen betydelig roligere enn den første. Vilde Hasund står klar for å ta et frispark, men bruker lang tid på å ta det. Hun kaller til seg Lindberg i det som viser seg å være et snedig trekk. Lindberg starter kjapt, får ballen og slår inn. Arna-Bjørnar får ikke klarert kula, og Hasund, som nå har kommet seg inn i boksen, plukker opp ballen og banker den over Bogstad som såvidt rekker å få opp hendene. Lyn snur 0-3 til 4-3.

Men det er flere som kan snu kampbildet. Rikke Nygard er på riktig sted til riktig tid i boksen, og plukker opp en løs ball etter et en duell mellom Skjelstad og Asom. Hun tupper kula i nettet og lagene er igjen like langt.

Et drøyt kvarter før slutt mottar Mijatovic kula ved hjørnet av 16-meteren, og de fleste forventer et innlegg. Blant dem Lyn-keeper Sneve. Når det imidlertid viser seg å være et skudd i retning krysset, rekker ikke Sneve bort i tide. Hun får hanskene på kula, men den ender i mål, og det ender 4-5 på Grefsen kunstgress.

Det elleville dramaet endte med ni mål, og intet mindre enn ni forskjellige målscorere. Lyn avslutter runden på kvalikplass, der de startet den, mens Arna-Bjørnar klatrer forbi Kolbotn etter kampen som hadde 36 prosent av alle scoringene i Toppserien denne runden. 

Klikk her for å se kampen i sin helhet (Amedia)
Se høydepunktene fra oppgjøret under: 

Tabellen

TABELL | TOPPSERIEN
1 Arna-Bjørnar 0 0 0
2 Avaldsnes 0 0 0
3 Klepp 0 0 0
4 Kolbotn 0 0 0
5 LSK 0 0 0
6 Lyn 0 0 0
7 Rosenborg 0 0 0
8 Røa 0 0 0
9 Sandviken 0 0 0
10 Vålerenga 0 0 0