Vant gullet og skal spille om opprykk

Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Hønefoss gjorde alt de kunne for å klatre opp på førsteplass i sesongens siste serierunde, men Fløya gjorde jobben i Bodø og tok gullet i førstedivisjonen 2019!

Sist oppdatert: 05. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Fire lag kjempet om medalje, tre lag kunne ende med sølvet, to lag slåss om gullet, men bare ett kunne avslutte runden på førsteplass.

Sindre Vian er fotballkommentator, og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Slik var den siste runden i førstedivisjon. 

Runden

Hønefoss 5-1 Grei
Amazon Grimstad 0-2 Øvrevoll Hosle
Kaupanger 0-1 Åsane
Snøgg 1-2 Byåsen
Nanset 0-1 Medkila
Grand Bodø 1-3 Fløya

Målrik andreomgang for sølvplassen

Hønefoss 5-1 Grei (pause: 0-0)
Mål: Jolin (48), Hågensen (55, 65, 79), Hamborg (62) Nyhagen (72)

Hjemmelaget er avhengige av at Grand Bodø gjør jobben mot Fløya, og de må selv overliste et Grei-lag som holdt dem til uavgjort på eget gress tidligere i sesongen. Da ble et straffespark avgjørende for hvem som tok poengene.

Det har lenge sett ut til at Fløya skulle sikre seg gullet lenge før siste runde. Men Hønefoss har vært sesongavslutningens store formlag, og med fem strake seirer har de holdt liv i toppkampen.

Så sent som i forrige runde møtte de Fløya i Tromsø, på Alfheim stadion. Der vant de over serielederen, som kunne sikret seg gullet med hvilket som helst annet resultat.

To minutter før halvtimen er spilt får Hønefoss en meget stygg skade på midtstopper Madelen Larød. Spillet stoppes i nærmere fire minutter og hun må ut av banen på båre. Hjemmelaget som i utgangspunktet sliter på stopperplass for tiden, setter innpå Anniken Eek som tar venstrebacken. Martine Falkeid tar stopperplassen.

Rett etter pause blir vondt verre for hjemmelaget når gjestene setter inn kampens første mål. Amanda Jolin stikkes gjennom og fra kort hold har hun få problemer med å legge ballen i lengste hjørne.

SCORINGSREKORD: Med fem mål mot Grei scoret Hønefoss flere mål enn i noen seriekamp tidligere denne sesongen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Under ti minutter etterpå svarer hjemmelaget på Aka Arena. Silje Nyhagen drar seg innover i banen og setter en kanonkule midt på keeper Amalie Kragset. Hun er nødt til å gi retur og der står Ingvill Hågensen og pirker inn utligningen.

Et snaut kvarter senere serverer hjemmelagets Synne Hamborg en perle av en frisparkscoring som sender Hønefoss i ledelsen.

Bare minutter etter det igjen kommer nummer tre for hjemmelaget, som virkelig rir den positive bølgen som kom etter den første scoringen. Innbytter Eek slår inn på Hågensen som heroisk kaster seg inn i en duell, får pannebrasken på ballen og sender den i målet. Tre scoringer på ti minutter er et faktum.

Målfesten fortsetter når Nyhagen setter inn kampens femte, og Hønefoss’ fjerde. Hjemmelaget bryter ballen og 25-åringen straffer et ubalansert, og noe passivt forsvar.

Det virker som om gjestene har gitt litt opp, og Hågensen får servert muligheten til å sette kula inn bak Kragset. Hun gjør det uten store problemer, og med tre mål og en målgivende blir hun kampens store spiller.

Tross den enorme andreomgangen hjemmelaget leverer ender det med andreplass i førstedivisjonen, som denne sesongen bare gir en sølvmedalje. Det er imponerende av Hønefoss som begynte sin reise i fjerdedivisjonen for kun fem år siden.

Grei viste bedre takter før pausen enn etter den. De avslutter sesongen på sjetteplass, ett poeng over Åsane og ett poeng under Amazon Grimstad.

Borteseier og bronseplass

Amazon Grimstad 0-2 Øvrevoll Hosle (pause: 0-0)
Mål: Anderdal (81), Reeves (86)

Øvrevoll Hosle kunne sikre seg bronsemedaljen med seier i Grimstad. Amazon på sin side hadde ikke like sterke motivasjoner for å ta tre poeng i kampen, utover at det er siste kamp for sesongen.

Lagene møttes i første runde av serien, og åpner og avslutter derfor sesongen mot hverandre. I motsetning til det forrige oppgjøret hvor det sto 2-0 til Øvrevoll Hosle til pause, går lagene målløse inn til garderobene når de første 45 minuttene er spilt.

Det tar også lang tid før den første scoringen kommer på Levermyr stadion. Andrea Anderdal setter kula i nettet bak Marjukka Mikkonen idet kampen har gått inn i sine siste ti ordinære minutter.

BRONSEPLASS: Øvrevoll Hosle blir ligaens tredje beste lag etter at de tok tre poeng mot Amazon Grimstad i sesongens siste kamp. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Fem minutter senere dobler Joshualyn Reeves ledelsen med kampens, og sesongens siste scoring. Det betyr at Reeves scoret Øvrevoll Hosles første og siste mål i 2019-sesongen. Begge mot Amazon Grimstad. 

Hjemmelaget, som tidlig i sesongen holdt førsteplassen over lange perioder, må nøye seg med en femteplass på tabellen når de siste poengene telles opp.

Gjestene kan gratuleres med bronseplassen i årets førstedivisjon, to poeng under Hønefoss på 45, og to poeng over Medkila på 41. 

Slipper kvalik

Kaupanger 0-1 Åsane (pause: 0-0)
Mål: Kokosz (66)

Kaupanger er allerede klare for nedrykk til andredivisjonen før siste runde sparkes i gang, mens Åsane er ett av to lag, sammen med Grand Bodø, som kan ende på kvalikplassen etter søndagens kamper.

Men, med tre poeng vil Åsane være sikret fornyet kontrakt i divisjonen uten å måtte ut i kvalikkamper. Ved uavgjort vil samme skjebne inntreffe – sett at Grand vinner sin kamp med mindre enn 13 mål.

Ingen av lagene finner nettmaskene før pause. Litt ukarakteristisk for en liga som i snitt scorer 3.5 mål pr. kamp.

BEHOLDER PLASSEN: Bergenserne trenger ikke forberede seg på to kvalikkamper for å sikre spill i neste års førstedivisjon. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Men så kommer scoringen etter en halvspilt andreomgang på Kaupanger stadion. Milena Kokosz sørger for seier og tre poeng til gjestene når hun sender kula forbi Ingeborg Osland, og setter sin syvende scoring denne sesongen.

Åsane gjorde det de trengte for å beholde plassen uten kvalikhinderet som venter Grand Bodø. De hadde holdt samme posisjon på tabellen uansett resultat da bodøværingene tapte i Nordlandshallen.

Kaupanger tapte sin femte kamp på eget gress denne sesongen, og skal som nevnt spille neste sesong i en divisjon under selskapet de har tatt del i i 2019. 

Snudde til seier i siste minutt

Snøgg 1-2 Byåsen (pause: 1-0)
Mål: Pedersen (24), Hernes (67), Munkvold (89)

Byåsen rykket ned forrige helg, og har kun en bortekamp igjen mot nedrykkskollega Snøgg. Ingen av lagene spilte om noe mer enn ære, og det var hjemmelaget som åpnet best.

Rett etter halvspilt førsteomgang er Julie Kjosvold Pedersen frempå, og finner veien til nettmaskene bak Byåsens Birthe Christiansen.

Flere mål blir det ikke i førsteomgangen og hjemmelaget tar med seg en 1-0-ledelse inn til pause.

VINNER, MEN: Nedrykket er umulig å unngå for Byåsen som må spille i andredivisjonen i 2020. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Syv minutter etter at timen er passert, og et kvarter etter at hun er byttet inn, setter Karoline Hernes utligningen og lagene er like langt. 

Men trønderne er ikke ferdige. Rett før kampuret viser 90 minutter, finner Malin Furuli Munkvold veien til nettet. Byåsen snur kampen og vinner mot Snøgg. Med det får de en god opplevelse i sesongens siste kamp, selv om de vet hva som venter dem til neste år.

Snøgg ender på sisteplass på tabellen etter nok et tap på eget gress. Nummer ni denne sesongen. Byåsen tar følge med Snøgg ned til andredivisjon, til tross for at 15 poeng og tre plasser skiller lagene på tabellen i denne overgangssesongen til det nye systemet som innføres i 2020. 

Gjorde jobben, men havnet utenfor pallen

Nanset 0-1 Medkila (pause: 0-0)
Mål: Skau (58)

Nanset har lenge forberedt seg på neste års tilværelse i en lavere divisjon, og spiller kun for å glede hjemmepublikumet en siste gang på nest øverste nivå. 

Gjestene fra Harstad ligger to poeng bak Øvrevoll Hosle på tredjeplass, og vil med seier kunne ta medalje, dersom Øvrevoll Hosle snubler borte mot Amazon Grimstad.

Ingen av lagene makter å åpne scoringskontoen før hvilen, men det ønsker gjestene å gjøre noe med når sesongens siste omgang blåses i gang. 

TRE POENG: Sesongens andre seier mot Nanset i sesongens siste kamp var dessverre ikke nok for Medkila som jaktet medalje i førstedivisjon. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Noen minutter før timen er spilt setter Mette Aasvik Skau inn kampens første og eneste mål. Drøyt 20 minutter senere takker hun for seg når hun byttes ut til fordel for Martine Brustad.

Medkila gjorde det de kunne for å ta medalje i årets førstedivisjon, men det holdt ikke da Øvrevoll Hosle slo Amazon Grimstad på sørlandet. 

Det betyr at de ender på fjerdeplass, to poeng bak nevnte Øvrevoll Hosle. Nanset avslutter sesongen på nest sisteplass med 16 poeng, halvparten av det Åsane trengte for å havne på trygg grunn.

Gratulerer med gullet!

Grand Bodø 1-3 Fløya (pause: 1-1)
Mål: Kristiansen (8), Marthe Hansen (44), Simonsen (77), Ophus-Johannessen (90)

Bare tre poeng er godt nok for Grand som ønsker å beholde plassen i førstedivisjonen uten å måtte spille to kvalikkamper først. Men de rødkledde er avhengige av at Kaupanger, som allerede er klare for andredivisjonen, slår Åsane på eget gress.

Gjestene vil med seier sikre gullet i divisjonen, og vil med uavgjort mest sannsynlig også gjøre det – om ikke Hønefoss tar igjen målforskjellen på ti mål.

Marja Sofie Hætta, Amalie Lillevold Johnsen, Astrid Kirkesæther og Marthe Hansen starter alle for serielederne, men har en fortid i laget på motsatt banehalvdel.

Kampen åpner på verst tenkelig vis for Fløya når de må plukke opp rundens første scoring fra nettet. Et langskudd fra Leonora Kristiansen finner lengste hjørne etter åtte minutter. Det er såvidt at Hætta får lanken på ballen.

Etter at halvtimen er passert utligner gjestene etter at et skudd fra 20 meter styres i stolpen fra Marthe Hansen, hvor den påfølgende returen ender i mål. Dessverre for gjestene er Marthe Hansen i offside, og målet annulleres.

SERIEMESTER: Fløya vinner både kampen om nord, og kampen om serietittelen med seier over Grand Bodø. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Rett før lagene går til pause kommer den faktiske utligningen før gjestene. Det er to tidligere Grand-spillere i Lillevold Johnsen og Marthe Hansen som kombinerer. Førstnevnte er oppe i banen i kjølevannet av en dødball. Hun fører kula ned mot dødlinja før hun chipper den inn på bakre stolpe. Der venter Marthe Hansen som enkelt kan sette kula i nettet bak en allerede utspilt Marie Aspenes.

Celine Nergård skusler bort en ordentlig stor mulighet før timen er spilt, men med et kvarter igjen på klokken får hun et svært billig straffespark etter at hun faller i feltet etter en vending. Sandra Simonsen stiller seg opp ved krittmerket.

Det ser først ut til at rettferdigheten skal seire når Grand-keeper Aspenes redder straffesparket, men returen sitter i kassa for Simonsen. Hva Aspenes mener om at ingen av hennes medspillere er nærmere ballen på returen er mer enn tydelig.

Den endelige spikeren i kisten kommer når Cecilie Falk gir en gavepakke til innbytter Mona Ophus-Johannessen i kampens siste tilleggsminutt. Hun lirker enkelt ballen forbi Aspenes og fastsetter sluttresultatet.

«Heldigvis» for Grand vinner Åsane mot Kaupanger, og resultatet i Nordlandshallen er irrelevant for tabellsituasjonen. Hjemmelaget må ut i kvalik, og lagene de kan møte er Viking, Frigg, Sandefjord, KIL/Hemne eller Mjølner.

Selv om straffesparket var noe tvilsomt tar gjestene fortjent tre poeng, og ikke minst tar de fortjent tittelen i førstedivisjon. Vi gratulerer så mye! 

De skal møte Toppseriens tiendeplass, Lyn, til to kvalikkamper for å spille om en plass i Toppserien 2020.

Den endelige tabellen

TABELL | 1.DIVISJON
1 Amazon Grimstad 0 0 0
2 Fart 0 0 0
3 Fløya 0 0 0
4 Grei Kvinner Elite 0 0 0
5 Hønefoss BK 0 0 0
6 KIL/Hemne 0 0 0
7 Medkila 0 0 0
8 Stabæk 0 0 0
9 Øvrevoll Hosle 0 0 0
10 Åsane 0 0 0