Ukens profil: Synne Jensen

Foto: Sindre Vian.

Toppfotballkvinner kjører i gang med en ny spalte hvor vi intervjuer profiler fra Toppserien. Først ut er Røas Synne Sofie Kinden Jensen!

Sist oppdatert: 11. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

I annerledeskampen mot Kolbotn, som ble delt opp og spilt på to forskjellige dager, fant Jensen nettmaskene direkte fra hjørnespark.

– Jeg har aldri gjort det i kamp før. Vi står jo samla inne ved keeper og det er jo meningen at jeg skal skru ballen inn for å gjøre det vanskelig. Men det var ikke slik at jeg tenkte at «nå skal jeg sette den i mål», sier Synne Jensen til Toppfotballkvinner.no.

Scoringen mot Kolbotn var hennes tolvte i Toppserien i år. Med det tangerte hun Guro Reiten (som nå spiller i Chelsea jour. anm.) og har to mål mer enn Kennya Cordner som har nest flest scoringer, og tre mer enn Maria Brochmann. 

– Jeg tenker ikke spesielt mye på det, iallfall gjorde jeg ikke det før sesongen. Men jeg fokuserer jo på å score mål, og jeg jobber jo med avslutninger på trening. Målet mitt før denne sesongen var å score flere mål enn i fjor, men man tenker jo litt over det når man ligger øverst. 

– Kan du ta toppscorertittelen ved sesongslutt?

– Det er fortsatt litt tidlig å si, men jeg skal selvfølgelig ta den kampen, sier 23-åringen.

Med cup og serie står Jensen nå med 13 mål, like mange som hun hadde i 2014-sesongen for Kolbotn i det som var hennes beste sesong. Nå har hun åtte kamper igjen å spille i år, og det er ikke utenkelig at hun setter en ny personlig rekord. Likevel svarer hun ydmykt når hun blir spurt om hun noen gang har vært bedre:

– Jeg vil jo si at jeg har utviklet meg og at jeg er på et bra sted. Jeg har fortsatt ting jeg må jobbe med, og jeg føler at jeg har et nivå inne som jeg ikke har fått ut enda, men at jeg er på god vei.

PÅ FELTET: Synne Jensen bruker mye tid til egentrening. Foto: Sindre Vian.

Tre kjappe om fotballspilleren Synne Jensen: Hva er.. 

Din beste kamp?
– Det første jeg tenker på er EM jenter 19 mot Skottland. Jeg hadde skikkelig dagen. Driblinger og alt satt, og jeg scoret et pent mål.

Din beste egenskap?
– Å skape ubalanse i siste tredjedel av banen.

Ditt største øyeblikk på en fotballbane?
– Det må være å ta medaljer i Toppserien samt være med på å ta medalje i Bundesliga, tysk cup og Champions League.


– Gjorde noe jeg mestret

– Jeg begynte med fotball i førsteklasse, da for Gjelleråsen. Faren min var med som trener i starten og han var med helt til jeg dro til LSK Kvinner som 16-åring. I Gjelleråsen spilte jeg på litt forskjellige lag. Av og til med gutta, men mest for aldersgruppen som er to år eldre enn meg. Der spilte også søsteren min.

– Når skjønte du at du kunne bli skikkelig god?

– Jeg følte at jeg var god som barn og fikk høre det ganske ofte. Det var noe som gjorde meg mer gira og som motiverte meg til å fortsette. Det hjalp også på at jeg gjorde noe jeg følte at jeg mestret, sier hun og legger til:

– Jeg skjønte det for alvor første gang jeg ble tatt ut på landslaget. Det skjønte jeg at det var mulig å nå langt.

LIKER SEG I LANDSLAGSDRAGTA: Jensen har 22 kamper for A-landslaget og over 70 kamper for aldersbestemte landslag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

– Litt hardere i utlandet

Sommeren 2015, rett etter videregående, signerte Jensen for den tyske storklubben Wolfsburg i Freuen-Bundesliga. 

– Da klubben viste interesse ble jeg først veldig glad. Det var noe jeg ønsket, og jeg ønsker jo fortsatt å spille i utlandet, så det var jo kjempestort. Jeg vurderte valgmulighetene, men var tidlig klar på at jeg ville dra.

Forventningene hun kom inn med var preget samtaler hun hadde hatt med en venninne på landslaget som på den tiden spilte for tyskerne.

– Jeg hadde hørt fra Caroline (Graham Hansen jour. anm.) som da var i klubben at de trener veldig mye i Tyskland. Jeg visste derfor at de trente en del, så det ble ikke et sjokk. I tillegg kom jeg fra Vang videregående og spill i Toppserien for Kolbotn, så jeg var vandt til å trene mye og ofte flere ganger om dagen.

– Men de trente hardt, og de trente annerledes. Det var mye trening uten ball, og noen ganger var det økter hvor vi bare løp i skogen. Det var blant de hardeste øktene. Jeg trente også en del styrke og fikk inn en god rutine på det. Noen økter gruet jeg meg litt til, men det er jo dette man vil, og man ønsker jo å prestere. Så jeg klarte å motivere meg.

VANDT TIL HARD TRENING: Jensen skyr ikke treningsrommet. Her fra en landslagssamling. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Tre kjappe om med- og motspillere: Hvem er.. 

Den beste spilleren du har spilt med?
– Caroline Graham Hansen. Hun er veldig bra.

Den beste spilleren du har spilt mot?
– Maria Thorisdottir. En-mot-en er hun veldig vanskelig å komme seg forbi.

Den tøffeste duellspilleren du har møtt?
– Der må jeg si min egen lagvenninne Katrine Jørgensen. Hun er vond å møte.


Det var ikke bare treningshverdagen som var annerledes i Tyskland. Det høye profesjonelle nivået var også merkbart i garderoben. 

– Miljøet i laget er nok også litt hardere enn i Norge, og man merker en enda større konkurranse. Det er selvfølgelig et godt lagmiljø der også, men med en hardere konkurranse om plassen blir albuene litt spissere.

– Hva er det viktigste du har tatt med deg fra oppholdet i Tyskland?

– Jeg fikk en bra treningshverdag hvor jeg daglig spilte med veldig gode spillere. En forskjell mellom Norge og utlandet er at der har de fotball som sin hovedaktivitet. Det er jobben deres. Man merker at det gjør noe med nivået og at hver enkelt spiller er litt bedre, sier spissen før hun konkluderer: 

– En ting er å flytte til et nytt land, lære et nytt språk og bli kjent med en ny kultur, men det å stå i det når ting er tungt er noe jeg har erfart. Jeg forventet jo at det skulle bli vanskelig, men det er noe litt annet når man står midt i det. Men jeg tror jeg har blitt sterkere av det.

Bare fotball

Jensen er halvveis gjennom en bachelor i barnevern, men har tatt en pause for å gi fotballen enda mer rom.

– Tidligere har jeg kombinert fotballen med studier, men i år har jeg hatt permisjon fra februar. Da har jeg bare hatt fotballen å fokusere på. Det gjør at jeg har en ganske fri hverdag og kan sette av mye tid til trening og restitusjon.

– Tilbudet på Røa er også veldig bra. Vi har mange økter sammen, men i tillegg er trenerne ofte tilgjengelige om man vil ha en egen økt. Før sto jeg oftere igjen etter trening, men med en litt mer fleksibel hverdag kan jeg spre det mer utover.

Den ekstra tiden bruker hun målrettet for å forbedre spesifikke deller av spillet sitt.

– Jeg fokuserer alltid på avslutninger, men nå jobber jeg også en del med en-mot-en-situasjoner for å bli skarpere i den delen av spillet.

TRENER GODT: Med permisjon fra studiet og et godt apparat rundt seg får jensen trent godt med Røa. Her i aksjon mot Avaldsnes. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

– har du alltid hatt lett for å motivere deg til trening? 

– Jeg har opplevd at jeg er en av dem har trent litt ekstra. Jeg har vært en del med faren min og trent, men jeg har aldri følt at han har dratt meg med ut for å trene. Jeg har alltid vært gira på det selv.

– Men så kan det komme perioder hvor det butter litt på banen og man ikke presterer så godt. Da kan man føle at man kanskje ikke får så god uttelling for den treningen man legger ned. Da kan iallfall jeg bli litt negativ, men man må bare komme seg gjennom de periodene også.


Tre kjappe om statistikk. Hvor godt kjenner Synne Jensen sin egen målstatistikk? 

Hvor mange mål har du scoret på førstelagsnivå i Norge?
– 31 mål.
Riktig svar: 64.

Hvor mange ganger har du scoret to eller flere ganger i én kamp? 
– 7.
Riktig svar: 18.

Hvor mange ganger har du scoret mot en tidligere klubb? 
– 7.
Riktig svar: 9.


– Har du noen rutiner du må gjennomføre før kamp?

– Jeg prøver å spise så og så mange timer før kamp slik at jeg kan være trygg på at kroppen har det den trenger, og jeg liker å høre på musikk for å komme i den riktige stemningen. Nå har jeg ingen syke rutiner, det var litt verre da jeg var yngre, forteller hun og utdyper:

– Om jeg hadde spilt en god kamp prøvde jeg å gjenskape det jeg gjorde før den kampen. Jeg brukte for eksempel den samme doen i garderoben, slike ting. Men nå er jeg veldig tydelig på at «det handler om deg selv, og ikke de overtroiske tingene»

FORNØYD: Synne Jensen fortalte ved flere anledninger at hun er fornøyd med tingenes tilstand i Røa. Foto: Sindre Vian.

På lørdag venter Arna-Bjørnar på eget gress i Toppserien for Synne Jensen og Røa. Med scoring mot bergenserne vil hun sette karriererekord for antall scoringer i én sesong i Toppserien. Tror du hun klarer det?