Toppseriens store rivaloppgjør venter

Foto: Astrid Pedersen/ Bildbyrån.

Temperaturen har en tendens til å stige når LSK Kvinner og Vålerenga møtes, og det er lenge siden sist det var så kort avstand mellom lagene rent sportslig. I tillegg skal det kjempes om æren i Rogaland, og én av Sandvikens hovedmotstandere må avgi poeng.

Sist oppdatert: 19. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

To skikkelige rivaloppgjør skal serveres denne helgen. LSK Kvinner skal huse klanen, mens Klepp og Avaldsnes møtes til dyst i Rogaland. Det er nok ikke naivt å forvente at vi får se fartsfyldte kamper denne serierunden.

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runden

Klikk på kampen for å komme til streamen

17.08, 14.00: LSK Kvinner – Vålerenga
17.08, 14.00: Kolbotn – Arna-Bjørnar
17.08, 15.00: Røa – Stabæk
17.08, 15.00: Avaldsnes – Klepp
17.08, 15.00: Fart – Lyn
18.08, 15.00: Sandviken – Trondheims-Ørn

Gullkandidatene

LSK Kvinner – Vålerenga, LSK-hallen

I denne saken nevnte LSK Kvinner-trener Hege Riise at det er fire lag som kjemper om gullet i årets Toppserie. Hun siktet til Klepp, Sandviken, og rundens motstander Vålerenga som de tre kandidatene i tillegg til dem selv.

Forige Toppseriekamp for LSK endte med tap for Klepp. Denne runden skal de møte Vålerenga i Toppseriens kanskje største rivaloppgjør. 

Vålerenga kommer fra fire strake seirer, uansett turnering. De var svært overbevisende mot Manchester United og Røa. Så kom Fortuna Ålesund i cupen hvor de var gode, men uten å briljere. På lørdag spilte de hjemme mot Kolbotn i det som var deres tredje kamp på syv dager (og femte kamp på 15). Naturligvis var det et litt tammere Vålerenga-lag som tok poengene mot laget fra Sofiemyr.

Nå har de fått en ukes pause, og skal bryne seg på LSK Kvinner som nok ønsker å slå tilbake etter at de ikke klarte å kvalifisere seg til sluttspillet i Champions League, og må bivåne hele turneringen på TV for første gang på fire mesterskap. 

En gledelig nyhet for gjestene er at Andrine Tomter, som signerte ny kontrakt i juni, har kommet seg tilbake på banen etter ankelbruddet. Hun fikk en halvtime da rekruttene møtte Sarpsborg 08 på søndag.

Vålerenga ligger på tredjeplass med 23 poeng, tre poeng opp til serielederen som har en kamp tilgode på hovedstadslaget, samt Sandviken som ligger på andreplass (25). 

LSK Kvinner er nok den soleklare favoritten, som de jo er i hver Toppseriekamp de spiller, men det beste vi har sett av Vålerenga denne sesongen kimses det nok ikke av i Lillestrøm. Leverer gjestene en kamp på toppnivå kan det bli en tøff utfordring for hjemmelaget.

Tre ting å se opp for: 

 • Dansken: Noen har styrke, noen har tempo. Begge er vanskelig å forsvare seg mot på hver sin måte. Rikke Marie Madsen har begge deler. Hun har gjort venstrevingen til sin etter overgangen til Vålerenga, og er nok klar til å gjøre livet surt for LSK-spillerne i sitt første oppgjør mot erkefienden.
 • Dødballer: Sherida Spitse viste mot Kolbotn hvorfor hun tar dødballene. Gi den dama muligheter rundt boksen og hun vil ta dem. Maruschka Waldus er ofte blinken.
 • Historien: Det har sjelden vært mye å glede seg over for Vålerengas del etter møtene med rivalen. På 18 kamper har de vunnet én mot LSK Kvinners 15. Lagenes målsnitt mot hverandre er 2,8 – 0.55 i favør rundens hjemmelag.

Se høydepunktene fra da lagene møttes i vår: 


Fortsetter bergensbølgen?

Kolbotn – Arna-Bjørnar, Sofiemyr stadion

Kolbotn er ikke å finne i sin beste form for tiden. De mistet ledelsen, seieren og tre poeng mot Trondheims-Ørn for to runder siden, og ingen ble skremt av det de så av Kolbotn på Intility arena uka etter.

Arna-Bjørnar er i litt bedre flyt. De tok tre poeng mot Fart i deres første kamp på sitt nye konstgress og vartet opp med gode enkelprestasjoner, lagspill og vinnervilje. På de siste seks kampene, uansett turnering, har de fem seirer og ett tap. 

På 23 oppgjør har Kolbotn vunnet 12, og Arna-Bjørnar ti. Det som imidlertid gir mer verdifull informasjon er å se på kampene i senere år. Fra og med 2017 har lagene møttes seks ganger. Arna-Bjørnar har vunnet fire av dem. Kolboten én.

BLIR HUN KLAR? Isabell Herlovsen fikk en kjenning i hamstringen under oppvarmingen i forkant av Vålerenga-kampen og måtte gi seg før start. Er hun på plass mot Arna-Bjørnar? Foto: Thomas Brekke Sæteren / NFF.

Seieren til østlendingene kom i siste møtet. Da det ble stillingen 3-1. Ett av målene ble scoret av Karina Sævik, som er borte. Det andre ble scoret av Isabell Herlovsen, som er usikker etter at hun ble tatt ut av startelleveren rett før kampstart mot Vålerenga. 

Med et Kolbotn som famler litt kan det være en ypperlig mulighet for de formsterke bergenserne å ta tre poeng på bortebane.

Tre ting å se opp for:

 • Godt plasserte spillere: Mot Fart så vi hvor dyktige noen enkeltspillere i Arna-Bjørnar er til å spille på seg press. Ved to anledninger fikk en spiller på dribletur mange motspillere på seg, og midt i boksen – umarkert – sto det en medspiller som kunne bredside ballen i mål når den etter hvert kom.
 • Mimi Asom: Spissen debuterte for de rødkledde mot Fart og fikk seg en scoring. En ny spiller i medvind kan absolutt være farlig.
 • Kapteinen: Kolbotns Sigrid Hansen er aggressiv, tidlig oppe i ryggen på motspiller, og gjorde arbeidsoppgavene til rutinerte Natasha Dowie svært vanskelig på Intility. Tung å møte.

Se høydepunktene fra da lagene møttes i vår: 


Særbehandler ikke gamle lagkamerater

Røa – Stabæk, Røa kunstgress

Stabæk tok sitt første poeng på syv kamper (og sitt andre for sesongen) da de spilte uavgjort mot Avaldsnes på Nadderud stadion i runden vi har lagt bak oss. På dommerkortet som ble levert etter kampen var null scoringer oppført ved kampslutt, men det var ingen målløs affære. Hele tre ganger måtte Ingrid Hjelmseth plukke en ball ut av nettet, men samtlige ble annullert. 

Nå vener Røa, hvor de skal stå ansikt til ansikt med en gammel kjenning. Synne Kinden Jensen.

– Det er alltid litt spesielt å møte en klubb man har spilt for tidligere, men selvfølgelig veldig viktig å slå dem, sier Jensen som fikk 58 kamper for Bærumslaget – som er flere kamper enn hun har for noe annet lag. 

Jensen har hatt gleden av å spille mot tidligere klubber før, og hun har en tendens til å finne scoringsformen i de situasjonene. Syv ganger har hun scoret mot en tidligere klubb i Toppserien. LSK Kvinner, Kolbotn og Stabæk har alle kjent på vreden til sin tidligere soldat.

FJORÅRETS MOTE: Jensen kom fra Stabæk før inneværende sesong og har byttet blått mot Rødt. Da hun spilte mot sin tidligere klubb i vårsesongen scoret hun to ganger. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN.

Røa kommer fra en sliteseier mot Trondheims-Ørn da kaptein Katrine Jørgensen gikk forran i krigen og stanget inn kampens eneste mål på corner.

Det er ikke utenkelig at hjemmelaget øyner muligheten for tre poeng mot ligaens bunnlag. Spesielt viktig vil det bli i en runde der tre av de fire lagene over dem på tabellen skal ut i ganske tøffe kamper. Det er fortsatt en luke opp til kvartetten som kjemper om gullet, men med tre poeng vil de nødvendigvis hente inn tereng på noen. 

Men man kan ikke ta noe forgitt når Stabæk kommer med ny trener, ny giv, og en poengdeling mot Avaldsnes i bagasjen.

Tre ting å se opp for:

 • Hjemmekjær spydspiss: Synne Jensen har for vane å score på eget gress. Hele åtte mål på seks hjemmekamper i Toppserien har 23-åringen for Røa.
 • Offsidelinja: Avaldsnes fant nettet tre ganger mot Stabæk forrige runde, men alle scoringene ble avvinket for offside og annullert. Stabæk har fått kontroll på forsvarslinja si, og det gjelder å være på riktig side.
 • Vikaren: Kirvil Odden er skadet, og i Røa-buret har Linn-Mari Nilsen tatt plass. På fire kamper har hun holdt nullen tre ganger. Mot Trondheims-Ørn var hun en særdeles viktig brikke for at det ble tre poeng for Røa.

Se høydepunktene fra da lagene møttes i vår: 


Kampen om Rogaland

Avaldsnes – Klepp, Avaldsnes 1

Søndagens kamp skal spilles mellom to lag som ønsker å slå tilbake fra forrige kamp. Klepp rotet bort en 2-0-ledelse mot Sandviken og Avaldsnes scorte tre ganger mot Stavæk, men måtte forlate Bærum med 0-0 i sekken grunnet hat-trick i annullering. 

Som om ikke det er nok til å gjøre lagene heltente skal de kjempe om å være best i fylket. Det er ikke så lenge siden de møttes sist, for bare to uker siden spilte de om en kvartfinaleplass i cupen. Avaldsnes tok det lengste strået og skal møte Vålerenga om en ukes tid.

SNUBLET I CUPEN: Det er nok dags for revansje for Matilde Rogde og Klepp. Kan de ta tre poeng borte mot Avaldsnes som hevn etter at de mistet cupavansementet til sine naboer tidligere i august? Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN-

Klepp ligger på fjerdeplass på tabellen med 22 poeng, ti mer enn Avaldsnes. De rød-hvite ligger á poeng med Lyn og Trondheims-Ørn i det som er en utrolig gjevn kamp om å havne over kvalikplassen. 

Tabellsituasjonen er nok i Klepps favør, men i fotball kan alt skje – spesielt når rivaler står på hver sin banehalvdel.

Tre ting å se opp for: 

 • Lokomotivet: Olaug Tvedten-toget har for alvor beygnt å rulle, og det er vanskelig å stoppe det. Mot Klepp i cupen scoret hun begge målene som sikret avansement, og hvorfor endre en oppskrift som funker?
 • Målfest: Det blir ofte målrike oppgjør når disse lagene møtes. På de siste 19 sammenstøtene har de i snitt servert publikum 3.3 mål.
 • Frisparkfoten: Avaldsnes har nok fått med seg hvor presis Havana Solaun er med høyrefoten etter frisparket hun satte i krysset mot Sandviken. Hjemmelaget gjør nok lurt i å ikke gi for røff behandling til motspillerne rundt egen boks.

Se høydepunktene fra da lagene møttes i vår: 


Ny hjemmeseier?

Fart – Lyn, Fart kunstgress

Lyn spilte runde 12 mot LSK Kvinner for flere måneder siden og hadde derfor frihelg forige uke. De er også ute av cupen etter tapet mot 1.divisjonens serieleder Amazon Grimstad, og har derfor ikke spilt midtukekamp som flere andre lag har gjort. Det betyr at de bare har spilt én kamp i vårsesongen. 

Har de rukket å få hjulene ordentlig i gang?

Fart på sin side har tatt Toppseriesesongens første seier, da de i første runde av høstsesongen slo Stabæk 1-0 i Hamar etter scoring fra nyervervelsen Åsa Emelie Helmvall. 

Etter det var de i Bergen og gikk på tap mot Arna-Bjørnar. Farts kvikke teknikker Mina Kjørum kunne likevell smykke seg med «rundes scoring», og tar nok med seg godfølelsen inn i kampen mot Lyn.

Se scoringen her:

Da lagene møttes tidligere i år hadde materialforvalterne gemt å handle inn fyrverkeriet til sesongåpningen, og vi ble vitne til en relativt tam 0-0-kamp. Vi får se om det kompenseres når lagene møtes på lørdag.

Lagene møttes to ganger i 1.divisjonen i 2017 i det som var Lyns opprykksesong. Lyn tapte bare to bortekamper hele sesongen, og Fart sto for ett av dem. 

Med sine fem poeng ligger Fart på direkte nedrykk, syv poeng bak Lyn på kvalikkplass. Om Fart tar sin andre strake hjemmeseier vil det fortsatt være en liten luke til Lyn, men da vil de for alvor melde seg på i kampen om kvaliken.

Tre ting å se opp for:

 • Svensken: Helmvall presenterte seg for hjemmepublikummet med matchvinnende scoring mot Stabæk. Hun ønsker nok å gjenskape suksessen.
 • Skarpskytteren: Runa Lillegård har scoret i hver av Lyns tre siste kamper. Hun er kvikk, målrettet og trenger ikke mye rom for å straffe et lagt hardt.
 • Historien: På 11 oppgjør mellom lagene har Fart kun vunnet én gang. Kan de pynte på den allerede stygge statistikken?

Se høydepunktene fra da lagene møttes i vår: 


Fordel på bortebane

Sandviken – Trondheims-Ørn, Stemmemyren kunstgress

Sandviken er en tøff nøtt å knekke for alle lagene i Toppserien. Men heldigvis for Trondheims-Ørn skal de spille bortekamp. Av sine 12 poeng har trønderne tatt hele ti(!) på bortebane. Det også til tross for at de har spilt flere kamper hjemme enn borte i år. 

Hjemmelaget kommer fra en solid opphenting av Klepp forrige runde. Før det var spilt et kvarter lå de under 2-0 på Klepp stadion. Det stoppet dem likevell ikke fra å stikke av med alle poengene.

Lisa Naalsund scoret to og Camilla Ervik ett da bergenserne snudde det hele i løpet av den siste halvtimen i førsteomgang. Etter det tettet de godt igjen, og kunne reise hjem med full pott.

sandviken
KAN TA TABELLTOPPPEN: Hvis Vålerenga gjør jobben mot LSK Kvinner og Sandviken får med seg tre poeng mot Trondheims-Ørn vil de passere serieleder LSK på tabellen. Foto: nyebilder.no.

Trønderne røyk på et 0-1-tap, som nærmest er deres standardresultat på hjemmebane, mot Røa forrige uke. Det samme gjorde de mot Sandviken da de var der i vår (se video under). 

Når disse lagene har møttes tidligere har det oftere endt med uavgjort enn med seier til et av lagene. 19 ganger har de møttes, og ti av dem har endt med poengdeling.

Men uavgjort er ikke nok for Sandviken som vet at laget under dem eller laget over dem må avgi poeng denne runden, ettersom førsteplass LSK Kvinner og tredjeplass Vålerenga møtes i LSK-hallen på lørdag. 

Tre ting å se opp for: 

 • Julie Adserø: Den rutinerte 28-åringen har scoret åtte mål for Trondheims-Ørn denne sesongen, uansett turnering. Hun bør passes på.
 • Bortemålene: Som vi har vært inne på er Trondheims-Ørn et helt annet lag borte og hjemme. Av sine ti scoringer har vanvittige ni av dem kommet på reisene.
 • Spissene: At Maria Brochmann og Kenya Cordner er målfarlige er ingen hemmelighet. Men da ingen av dem kom på scoringslisten mot Klepp var det første gang siden sesongåpningen mot Røa i mars at ingen av dem fant nettet. De vil nok utvilsomt være skjerpa for å ikke la det skje igjen.

Se høydepunktene fra da lagene møttes i vår: 


1.divisjon:

17.08, 13.00: Amazon Grimstad – Kaupanger
18.08, 13.00: Hønefoss BK – Snøgg
18.08, 14.00: Grand Bodø – Nanset
18.08, 14.00: Åsane – Øvrevoll Hoslo
18.08, 16.00: Fløya – Byåsen
18.08, 16.00: Grei – Medkila

Har du fått med deg denne? Klarer vi å henge med på kvinnebølgen?