Toppserien må vente: – Aktualiserer situasjonen for spillerne våre

Intility Arena venter fremdeles på seriespill i 2020. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån.

Mens Eliteserien får starte opp i midten av juni, er det utfordrende for Toppserien å innfri kravene.

Sist oppdatert: 07. mai 2020 Skrevet av: Toppfotball Kvinner

 

Torsdag ga myndighetene grønt lys for at toppfotballen i Norge kan starte opp igjen – under omfattende tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset. Eliteserien starter som en pilot for fotballen, med lovlig kontakttrening fra torsdag 7. mai og oppstart av kamper fra 16. juni, før ambisjonen er at Toppserien skal fases inn fire uker senere.

– Det er synd, men nødvendig for Toppserien å vente, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.
– Klubbene i Toppserien er positive, men vet at det kommer til å bli krevende.

Utfordringene

– Vi skulle gjerne ha startet opp samtidig med Eliteserien, men fordi kravene for å ivareta smittevernet er så strenge, vil det ta tid for Toppserien å få dette på plass. Vi er en semiprofesjonell liga med mange spillere som studerer og jobber ved siden av fotballen. I tillegg har ikke klubbene hatt økonomi til å investere i tilsvarende medisinsk apparat som klubbene i Eliteserien. Totalt sett fører dette til at det må gjøres et skikkelig krafttak for at vi skal komme i gang. Klubbene har vært fantastiske og er villige til å brette opp ermene for å få det til, men det gjør seg ikke seg selv.

Jørgensen peker på tre avgjørende punkter for å få fotballen til å rulle igjen i Toppserien:

– Det må komme en kompensasjonsordning for spillerne som ikke kan gå på jobb i perioden. Vi må også få på plass en økonomiske tilskudd slik at klubbene kan ruste opp det medisinske apparatet som er nødvendig for å innfri kravene. I tillegg må det tilrettelegges for studenter, som vi har over 100 av i vår liga. Vi har vært svært tydelige ovenfor Norges Fotballforbund (NFF) på hva som skal til for at vi skal klare dette, og er i dialog med dem om alternative løsninger. Nå må det komme en tiltakspakke på plass, for alt dette aktualiserer igjen hvilke forutsetninger spillerne våre gis i 2020, sier Jørgensen.

Les også: Coop tredobler satsingen på kvinnesiden

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.
Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen (t. v.) og Lise Klaveness, elitedirektør i NFF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån.

Omfattende protokoll

Den nye protokollen fra NFF, som ble erklært forsvarlig av Folkehelseinstituttet (FHI) forrige uke, innebærer blant annet at spillerne må følge et strengt regime med begrenset sosial kontakt uten mulighet til å gå på jobb og skole, ta offentlig transport og oppsøke offentlige steder. I tillegg er det omfattende krav til helsepersonell til stede på trening og kamp.

Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, opplever dialogen med Toppfotball Kvinner som konstruktiv og god.

– Det er krevende å innfase et strengt smittevernsregime som krever at spillerne skal i karantene mellom treninger og kamper i Toppserien hvor mange jobber og går på skole. Dette er noe vi jobber for å få til i et tett samarbeid med Toppfotball Kvinner og klubbene, sier Klaveness.

Les også: – Håper dette er første og siste gang jeg opplever seks måneder oppkjøring

Alternativ plan for 1. divisjon

1. divisjon har enda større utfordringer enn Toppserien med å innfri smittevernkravene. Det betyr at ligaen ikke kan komme i gang med mindre myndighetene slipper ytterligere opp på kravene, spesielt når det gjelder karantene.

– Vi håper jo på at alt går den riktige veien nå og at Norge åpnes opp, sakte, men sikkert. Vi har derfor et godt håp om at det blir lettelser i kravene om karantene og at vi dermed kan starte opp seriespill for 1. divisjon i løpet av juli måned. Dette er en viktig liga hvor mange av våre fremtidige toppspillere har sin hverdag. Det er avgjørende at vi får på plass en god plan for 1. divisjon også, sier Jørgensen.