Superhelgen 2019: Duket for bunndrama og toppkamper

Sherida Spitse klar for Superhelgen. Foto: Astrid Pedersen, Bildbyrån.

Les deg opp før OBOS Toppserien Superhelg.

Sist oppdatert: 06. jun 2019 Skrevet av: Marita Iversen

 

Marita Holmen Iversen (27) har tidligere spilt for Medkila og Røa. Nå er hun masterstudent ved OsloMet og skriver for Toppfotball Kvinner før hver serierunde i Toppserien.

Forrige serierunde var et fyrverkeri uten like der vi fikk servert hele 25 scoringer!

La oss håpe den 9. runden blir minst like underholdende. Ikke bare er det den siste runden før VM i Frankrike, men denne runden er det OBOS Toppserien Superhelg. Det er et unikt konsept i Europa hvor alle kampene spilles på én og samme arena. Du får en unik mulighet til å oppleve noen av Norges beste fotballspillere på nært hold på Intility Arena. Alle kampene vises også på NRK1.

OBOS, Norsk Tipping og Coop sponser inngangen: Hent din billett her!

Lørdag 18. mai

Fart – Trondheims-Ørn kl. 11.00

Fart har de seneste kampene vist gode tendenser, men gikk forrige helg på en smell mot Røa med fem baklengsmål og mangel på den arbeidsmoralen som de er kjent for. Trondheims-Ørn har variert i sine prestasjoner og slitt med å score mål, men så ut til å ha fått hull på byllen med 3-0 mot Lyn for et par uker siden. Det endte likevel i et forsmedelig ettmålstap mot tredjeplasserte Sandviken forrige helg, selv om Ørn var helt på høyde med Sandviken spillemessig.

Kampen mellom Fart og Trondheims-Ørn er helgens bunnkamp. Fire poeng skiller lagene der Fart ligger på nedrykksplass og Ørn på kvalikplass. Det er avgjørende for Farts videre Toppserie-karriere at de tar poeng i denne kampen. Helst tre. Ørn ønsker seg vekk fra nedrykkskaoset og bør derfor også vinne oppgjøret. Det blir en spennende start på Toppseriens superhelg.

Marita Holmen Iversen.
Marita Holmen Iversen.

Stabæk – Arna-Bjørnar kl. 13.30

Stakkars Stabæk sliter stadig i Toppserien. Forrige helgs knusende tap mot Avaldsnes gjør at de blaa fortsatt ligger helt sist på tabellen med kun ett poeng. Selv om det kan se ut som om at Stabæk er på vei mot nedrykk, er det viktig å huske på at det gjenstår 14 serierunder. Hvis de vinner helgens kamp mot Arna-Bjørnar, går de forbi Fart på tabellen, og det er ikke umulig å ta igjen lagene på trygg plassering.

Å vinne i helgen er lettere sagt enn gjort, for Arna-Bjørnar spiller god fotball. Bergenslaget har spilt jevnt med flere av topplagene, senest forrige helg mot Kolbotn. Med de tendensene de viste da, forundrer det meg ikke om de slår til med seier mot Stabæk til helgen.

Vålerenga – Lyn kl. 16.00

Vålerenga fikk seg en skikkelig støkk da de tapte stort mot Klepp forrige helg. For ikke lenge siden var de ubeseiret og hadde kontakt med serieleder LSK Kvinner, men nå har de rykket helt ned til femteplass. Det er neppe god stemning i Vålerenga-leiren, og jeg tenker at det ligger et prestasjonspress på medaljekandidaten foran helgens match mot Lyn.

Det ble også stortap for Lyn mot LSK Kvinner forrige serierunde. Kan hende det blir like tøft for det unge laget å stå opp mot et rutinert og ressurssterkt Vålerenga til helgen, men det skorter ikke på overraskelser i Toppserien!

Les også: Cupbomber i Grimstad og Groruddalen

Søndag 19. mai

Kolbotn – Klepp kl. 12.00

To fremadstormende lag møtes til dyst på søndag. Kolbotn tok forrige runde sin femte strake seier i Toppserien, og biter seg dermed fast i medaljekampen. Det er ikke til å legge skjul på at Isabell Herlovsen har tilført laget en ekstra dimensjon i det offensive spillet. 30-åringen er godt på det meste. I bakrom, som oppspillspunkt, med ball, uten ball. Hun arbeider i tillegg godt defensivt, og ser ut til å være den spilleren som Kolbotn trengte for å hevde seg i år.

Til helgen skal de få bryne seg på serietoer Klepp. Jeg har tidligere etterlyst flere scoringer fra Klepp, men jeg fikk svar på tiltale forrige helg da de imponerte med 5-0 over Vålerenga. «Velkommen til Klepp», sa trener Oliver Harder etter kampen. Alle som har spilt mot jærbuene vet at de er svært tøffe i duellspillet. Det er også Kolbotn. Jeg gleder meg til å se denne kampen, for jeg er sikker på at den kommer til å by på god fotball og masse action!

Sandviken – LSK Kvinner kl. 14.30

LSK Kvinner har som vanlig befestet seg på toppen av tabellen, men det er mange som ønsker å ta over tronen i år. Sandviken er en av dem, og har vunnet seks av åtte kamper hittil. Det tilsier en foreløpig tredjeplass. Skal Sandviken ha sjans mot Norges beste lag, må de dog prestere bedre enn i forrige helgs 1-0-seier over Trondheims-Ørn. Sandviken kan alltids satse på en ny frisparkperle fra Maria Brochmann, men bør ta vare på de målsjansene som de kommer til å skape i helgens oppgjør.

Det samme gjelder LSK Kvinner, som har brent flere 100 prosent-sjanser enn man kan telle. Fugla har berget seg med at de har skapt så mange farligheter at det i flere kamper har holdt i massevis å score på bare halvparten av dem. Jeg evner ikke å forutse hvordan denne toppkampen kommer til å utarte seg, men tror at Fugla er ett hakk bedre enn Sandviken.

Røa – Avaldsnes 17.00

Røas toppscorer Synne Jensen er i fyr og flamme i disse dager. Hun scoret hattrick mot Fart forrige serierunde og står med til sammen ni mål så langt i sesongen, over halvparten av alle Røas scoringer. Med andre ord er hun et viktig angrepsvåpen for de rødkledde fra Oslo vest. Hun kommer til å bli viktig mot Avaldsnes som virker å ha forstått alvoret med tanke på å komme seg opp fra nedrykksstriden. De har underprestert i hele år, men kanskje kan 4-0-seieren mot Stabæk ha gitt haugalendingene selvtilliten som trengs for å fortsette å ta seg oppover på tabellen. Avslutningen av Superhelgen blir interessant, for med ujevne prestasjoner så langt for begge lag er det ingen som kan vite hvem som tar med seg poeng hjem fra Intility Arena.

Les også: Brochmanns frisparkperle er rundens mål

Fun fact 1: LaLiga tar kvinnefotball på alvor

Etter at Barcelona tok seg til Champions League-finalen for kvinner bestemte LaLiga, den spanske eliteserien for herrer, å flytte tidspunktet for siste serierunde slik at den ikke skal krasje med finalekampen mellom Lyon og Barcelona. Jeg tok kontakt med Andreas K. Berge, mediesjef og administrativ leder i Mallorca Toppfotball, for å forhøre meg om situasjonen.

Han forteller at LaLiga på mange måter tabbet seg ut da de først satte opp siste serierunde samtidig som finalen, men at de gjorde en helomvending og fikk orden på sakene i løpet av et døgn.

– Det viser handlingskraft og interesse for kvinnefotballen. Samtidig tror jeg nok ikke de hadde flyttet kampene hadde det ikke vært for at Barcelona spiller Champions League-finalen, sier Berge.

Berge har i kraft av sin jobb god innsikt i spansk kvinnefotball, og han forteller om stor publikumsinteresse for Primera División, kvinnenes øverste liga i Spania.

– Populariteten er enorm å se på. Tilskuertallene jeg har opplevd har variert fra 700 på det minste til 20 615 på det meste. I tillegg vet vi at det har vært over 60 000 tilskuere på kamp mellom Atlético de Madrid og Barcelona, noe som jo er helt enormt og ufattelig morsomt å se på. Det viser at det er mulig om man jobber målrettet over tid. Det finnes uendelige muligheter.

Også profesjonaliseringen i spansk kvinnefotball intensiveres. Ifølge Berge har alle spillerne på Espanyols kvinnelag fått lønnsøkning på 30% og proffkontrakter. Han har tro på at spansk kvinnefotball virkelig kan skyte fart de neste årene. Kvinnene blir satset på. Det kommer til syne både på lønnsslippen og blant publikum.

– Når man også ser hvordan spesielt cupvinneren, Real Sociedad, blir hyllet av byen med flere tusen oppmøtte på rådhusplassen, samt storskjermen de setter opp i byen for å følge kampen, så vitner det om at kvinnefotballen i Spania virkelig er på rett vei, jubler Andreas.