STORKAMP, NØKKELKAMP I BUNNEN OG BYDERBY I BERGEN: SLIK SPILLES TOPPSERIE-RUNDEN

Det er i ferd med å dra seg ordentlig til i sluttspillet.

Annonse:

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med: 

norsk tipping

I Toppserien er sluttspillet delt inn i to puljer, der de fire øverste lagene møtes innbyrdes og de seks nederste kjemper for å unngå nedrykk. De seks nederste har også fått selskap av de to lagene som ble nummer én og to i 1. divisjon, Åsane og TIL 2020.

Etter at det ikke ble spilt en full runde sist grunnet Brann og Rosenborgs deltakelse i Europa, er det nå klart for en fullstendig runde.

Les også: Champions League-drømmen knust for Rosenborg og Brann 

Runden

Slik spilles kampene i Toppserien topp fire. Samtlige kamper spilles søndag: 

Stabæk – Brann 15.00

Vålerenga – Rosenborg 16.00

I Toppserien sluttspill spilles kampene slik:

Avaldsnes – TIL 2020 15.00

Røa – Kolbotn 15.00

LSK Kvinner – Lyn 15.00

Åsane – Arna-Bjørnar 15.00

Tøff omstilling?

Stabæk – Brann, Nadderud stadion

Stabæk fikk det blytungt i forrige runde hjemme mot Vålerenga (0-5) etter at de på imponerende vis slo Rosenborg ut av cupen og tok seg til finalen.

Sesongen har uansett vært upåklagelig for laget fra Nadderud, men i sluttspillet vil det nok først og fremst handle om å få best mulig kamptrening og testet seg mot antatt tøffere motstand. Det er fem poeng opp til Vålerenga, åtte til Rosenborg og ti til Brann.

Det er nok ingen tvil om at det er cupfinalen man nå begynner å glede seg til.

Tidligere denne uken sikret for øvrig Stabæks andrelag plassen i 2. divisjon, der det fra neste sesong blir en kraftig spissing og omlegging av seriesystemet.

Brann derimot har fortsatt alt å spille om i serien, men hvordan blir det nå å omstille seg etter nedturen i midtuken? 

Bergenserne reiste til Sverige med et håp og en tro på å bli det første norske laget i et gruppespill i Champions League noensinne, men måtte skuffet reise hjem etter å ha tapt 1-3. Etter kampen brast flere spillere i gråt og måtte innse at drømmen ble knust.

Følelsen er ikke god, jeg har ikke følt mye på den de siste årene. Det er den verste følelsen å ha fotballmessig, sa Brann-spiller Lisa Naalsund til BA etter kampen.

Med Rosenborg like bak på tabellen handler alt nå om å ta tre poeng borte mot Stabæk.

Brann-spillerne var knust etter exiten mot Rosengård. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

To storkanoner barker sammen

Vålerenga – Rosenborg, Intility Arena

På Intility er det duket for et herlig storoppgjør når Vålerenga tar imot et noe såret Rosenborg-lag. I likhet med Brann var Champions League-eventyret deres over i midtuken etter 1-5 sammenlagt mot Real Madrid. Likevel var det mye positivt å ta med seg fra returen i Madrid.

Der tok Rosenborg en overraskende ledelse tidlig etter scoring av Emilie Nautnes, men til slutt snudde Real Madrid og vant 2-1.

Men klarer trønderne å prestere på samme nivå i denne kampen, bør det definitivt være gode muligheter for å få med seg tre poeng herfra.

Vålerenga har slitt mot Rosenborg og Brann i de siste oppgjørene innbyrdes, og dette kan fort være siste sjanse om de vil melde seg på i kampen om en topp to-plassering og Champions League-spill.

Rosenborg har vunnet fire av de siste seks oppgjørene innbyrdes.

Tidligere denne uken var det også mindre gledelige nyheter fra Vålerenga-leiren da det ble kjent at angriper Agnete Nielsen har røket korsbåndet for andre gang.

Rosenborg-spiller Anna Jøsendal herjet tidvis med Real Madrid-forsvaret. Foto: Alexander Larsen

Skjebnekamp

Avaldsnes – TIL 2020, Avaldsnes 1

Dette kan fort vise seg å bli blant de aller viktigste kampene i løpet av sluttspillet for begge disse to lagene.

Avaldsnes står bare med ett poeng etter tre runder av sluttspillet og ligger sist. I tillegg har de allerede møtt førstedivisjonslaget Åsane, som de tapte mot på hjemmebane 0-1.

Nå er det et annet lag fra 1. divisjon som er motstander, TIL 2020, og et nytt tap her har de rett og slett ikke råd til. Da vil det se fryktelig vanskelig ut med tanke på å beholde plassen.

TIL 2020 er nå på plassen der de vil måtte spille om å få overleve på øverste nivå – slik det ser ut nå mot Øvrevoll Hosle – etter sesongen. Likevel vil det på mange måter være en bragd om de klarer å havne på denne plassen, fordi de da har vært bedre enn minst ett lag fra Toppserien over sju kamper.

Hjemmetapet mot Åsane i forrige runde gjør den oppgaven noe vanskeligere, og derfor kan dette bli en helt avgjørende kamp for begge lag.

Klarer Avaldsnes å slå en antatt svakere motstander, eller blir det en ny nedtur og ett steg nærmere spill i 1. divisjon neste sesong? Det er i alle fall liten tvil om at det er laget fra Toppserien som har presset på seg i denne kampen.

Skuffende start på sluttspillet

Røa – Kolbotn, Røa kunstgress

I Oslo spilles det flere kamper denne helgen, og i oppgjøret mellom Røa og Kolbotn er det to lag som ikke har fått en veldig god start på sluttspillet. Røa startet på strålende vis med 5-0 borte mot Åsane, men har etter det slitt langt mer og tapt to strake kamper.

Foreløpig er de på en plass som betyr spill i Toppserien neste sesong, men de har allerede unnagjort kampene sine mot lagene fra 1. divisjon. Husk også at Røa ikke vant én eneste gang i løpet av grunnserien.

Den største skuffelsen i sluttspillet har nok derimot vært Kolbotn.

Laget fra Sofiemyr står bare med to poeng etter å ha tatt poeng hjemme mot Avaldsnes og LSK Kvinner. Poenget mot LSK Kvinner er mer enn godkjent, men Aleksander Olsens lag hadde nok helt klart ambisjoner om å slå Avaldsnes på eget gress. I tillegg har laget tapt 1-3 borte mot Lyn.

Siden det ikke er så veldig mange kamper å rette en dårlig start opp på, handler det nå for begge lag å sanke poeng så fort som mulig. Og det bør starte allerede denne runden.

Styrelederen bekymret

LSK Kvinner – Lyn, LSK-hallen

– Annus horribilis? Ja, det kan du sikkert kalle det. Jeg trodde ærlig talt at vi var et topp fire-lag. Det har vi bevist at vi ikke er. Det i seg selv er skuffende, for dårlig. Men den viktigste lærdommen er at vi må forvalte de som er hos oss på en bedre måte. Vi må bli bedre på de prosessene.

Ordene tilhører Rune Øien, styreleder i LSK Kvinner, som uttalte seg til Romerikets Blad etter 2-2 mot Kolbotn i forrige runde.

Sesongen for LSK Kvinner har vært en gedigen skuffelse. Målet nå er å vinne dette sluttspillet, men for øyeblikket er de tre poeng bak etter tapet for Arna-Bjørnar tidligere.

I denne runden møter de et av lagene som gjennom hele året har imponert aller mest, Lyn.

Tom Stenvolls lag har stort sett vært meget solide og gjort det vanskelig for flere lag. De har i likhet med Arna-Bjørnar (7) flest poeng etter den dramatiske 2-1-seieren over Avaldsnes i forrige runde. Da var det Cathinka Tandberg som scoret et sent overtidsmål.

Det begynner å bli lenge siden disse to lagene møttes sist, det var i mai, og det endte 0-0 i LSK-hallen.

Lyn er for øvrig blant lagene som har tatt seg til semifinalen i J19-NM. Der skal de møte Klepp i løpet av oktober. I den andre semifinalen er det Stabæk mot Molde. Kampene spilles 19. eller 20. oktober.

LSK Kvinner har hatt en trøblete sesong. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Lokaloppgjør

Åsane – Arna-Bjørnar, Åsane Arena

I den siste kampen denne runden er det klart for et byderby mellom Åsane og Arna-Bjørnar i Bergen. På mange måter de to lillesøstrene til Brann.

Åsane har aldri klart å slå Arna-Bjørnar tidligere i en tellende kamp, men sjeldent har det passet bedre enn å gjøre det nå. Seier her vil med stor sannsynlighet bety at laget nærmest kan feire en plass i Toppserien neste sesong, ettersom de da vil ha ni poeng.

Men det er nok lettere sagt enn gjort, for Arna-Bjørnar er i god form.

I forrige serierunde hadde de full kontroll hjemme mot Røa og vant fortjent 3-0. En god blanding av unge og rutinerte spillere ser nå virkelig ut til å ha funnet formen, og de kan definitivt ende opp med å skape trøbbel for hjemmelaget her.

Annonse fra Toppserien: