Storesøster fortsatt størst i byen

Foto: Bildbyrån.

Siste runde før landslagspausen så pallen ta hver sin seier, og Vålerenga vant slaget om hovedstaden da de møtte erkerival Lyn for en revansje etter tapet i mai.

Sist oppdatert: 25. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runde 14

Klikk på kampen for å se den i reprise (Amedia – krever innlogging)

Klepp 3-0 Kolbotn
Trondheims-Ørn 3-0 Fart
Avaldsnes 1-0 Røa
Stabæk 0-2 Sandviken
Lyn 1-2 Vålerenga
Arna-Bjørnar 1-3 LSK Kvinner

Solaun-show og superinnbytter

Klepp 3-0 Kolbotn (pause: 0-0)
Mål: Solaun (59), Rogde (84, 87)

Kolbotn i usedvanlig dårlig flyt fikk det vanskelig mot Klepp som, sammen med LSK Kvinner og Avaldsnes, bare har tapt én kamp på eget gress i serien.

Rett før timen er spilt vil Havana Solaun ha litt fart i sakene. Hun banker til fra distanse, men skuddet blokkeres tidlig. Solaun er kvikk i oppfattelsen og fisker opp egen andreball, smetter smidig forbi Kolbotns stoppertrio og finner seg alene med Aurora Mikalsen. Hun setter sikkert inn kampens første. 

Med drøyt ti minutter igjen på klokken gjør Klepp-trener Olli Harder et bytte han sent vil glemme. Ut går Hanne Kogstad, inn kommer Matilde Rogde. Fem minutter har hun vært på banen før hun skriver seg opp på scoringslista. Tameka Butt drar til med høyrefoten, skuddet blokkeres, men nedfallsfrukten havner hos Rogde som dobler ledelsen.

TO PÅ TRE MIN: Matilde Rogne hadde 38 kamper for Klepp før denne runden, men null scoringer. Mot Kolbotn kom helomvendingen. Hennes første og andre scoring kom med tre minutters mellomrom fem minutter etter at hun entret banen. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Bare tre små minutter etter setter hun enda en prikk over I-en i «Innhoppet fra oven». Zaneta Wyne vekter et innlegg til perfeksjon og Rogde nikker enkelt inn sitt andre og Klepps tredje for dagen.

For et bytte det viste seg å være for hjemmelaget.

Kolbotn ryker på sitt femte strake tap, og i de fire kampene uten Isabell Herlovsen og Karina Sævik har de kun scoret én eneste gang.

Klepp på sin side tar sin andre strake seier. Tre på de fire siste i Toppserien. De grønnkledde avslutter runden på tredjeplass, tre poeng bak Sandviken som har spilt en kamp mer. Ett poeng over der igjen finner vi LSK Kvinner.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:

Klepps neste kamp: 07.09, borte mot Vålerenga.
Kolbotns neste kamp: 07.09 borte mot Røa.

Endelig hjemmeseier

Trondheims-Ørn 3-0 Fart (pause: 2-0)
Mål: Clausen (4, 18) Melhus (53)

Fordelen på hjemmebane har ikke vært mye å skryte av for Trondheims-Ørn, men etter cup-seieren mot Sandviken i midtuka har de klart å snu den negative trenden på Koteng Arena. 

Hjemmelaget presser høyt, hardt og kollektivt. De tvinger frem en samlet feil som gjør at Sara Johnasen, Maren Andersen og til slutt Sigrid Bloch-Hansen settes under så mye press at sistnevnte ikke rekker å klarere før Marit Clausen snapper opp ballen og setter fart mot Lene Leuve i Fart-buret. En Clausen i scoringsform om dagen har få vansker med å lirke inn 1-0-målet til en drømmestart fire minutter inn i kampen.

Ledelsen dobles etter et godt timet løp og en strålende pasning. Maria Olsvik ser initiativet til Clausen og gjennom et nåløye finner hun bakrommet. Clausen er ikke vond å be. Hun runder en offensiv Leuve på 18 meter før hun enkelt triller kula i det tomme målet.  

ANDRE KAMP PÅ RAD: Også i kampen mot Sandviken i cupen fant 23 år gamle Marit Clausen målet ved to anledninger. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Spikeren i kista kommer før andreomgang er ti minutter gammel. Elen Melhus starter en kontring i et tempo som er vanskelig å følge. Hun slår ballen ut til Cesilie Andreassen som har betydelig mer rom å boltre seg i, men fortsetter også løpet sitt. Andreassen løsner et skudd, Leuve star i veien, og returen havner i beina på Melhus som setter inn det tredje for Trondheims-Ørn.

For første gang i serien vinner trønderne på eget gress, og for første gang på fire hjemmekamper i serien taper de ikke 0-1. Den rekka brytes når Clausen setter sin fjerde scoring på de siste to kampene.

Av lagene under streken er det Fart som har den største muligheten til å beholde plassen i Toppserien, men da må de begynne å vinne kampene mot lagene i skiktet rundt kvalikplassen. De har muligheten allerede kommende runde.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Trondheims-Ørns neste kamp: 07.09, borte mot LSK Kvinner.
Farts neste kamp: 07.09, hjemme mot Avaldsnes.

Sesongens første ble kampens eneste

Avaldsnes 1-0 Røa (pause: 0-0)
Mål: Tennebø (60)

Røa befinner seg i det litt ubestemmelige skiktet mellom toppen og lagene som kjemper om kvalikplassen. På sitt beste bør de absolutt regnes som en kandidat til pallen, men på sitt verste er de et godt stykke unna. 

Det er ikke alltid man vet hvilken versjon av Røa man blir servert, og denne runden trakk Avaldsnes det lange Røa-strået. Kamillla Aabel og Linn-Mari Nilsen forærer begge store muligheter til hjemmelaget etter slepphendte invollveringer.

Dog er det gode kombinasjoner som viser seg å være nøkkelen for de rødstripete. Ylinn Tennebø setter opp en vegg med Rasheedat Ajibade og legger en markkryper i lengste hjørne.  Nilsen rekker ikke bort og Tennebø fikk åpnet målkontoen for sin nye klubb.

POENGLØS RUNDE: Kamilla Aabel og Røa leverte ikke godt nok mot Avaldsnes og må nå se langt etter en pallplass i serien. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Synne Jensen og Ragne Svastuen har begge sine muligheter, men det vil seg ikke for gjestene som må reise slukøret hjem til hovedstaden.

Røa øker luka til toppskiktet, mens Avaldsnes tar tre særdeles viktige poeng – spesielt med tanke på at Lyn gikk på et tap denne runden. 

Hjemmelaget ender helgen før landslagspausen på trygg grunn, to poeng over Lyn på kvalikplass, á poeng med Trondheims-Ørn som ligger foran på målforskjell.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Avaldsnes’ neste kamp: 07.09, borte mot Fart.
Røas neste kamp: 07.09, borte mot Kolbotn.

Stilstudie i avslutningsteknikk

Stabæk 0-2 Sandviken (pause: 0-2)
Mål: Brochmann (3), Cordner (15)

Stabæk hadde gode ting å bygge videre på fra de to foregående rundene, men distansen mellom topp og bunn på tabellen ble fort tydelig da Sandviken kom på besøk for å hente tre poeng.

Denne sesongen har Maria Brochmann og Kennya Cordner fulgt hverandre tett hva scoringer anngår. Før oppgjøret sto de med henholdsvis åtte og ni scoringer hver i serien.

Det tar ikke lang tid før Maria Brochmann presenterer seg. Ballen slås opp mot Marina Jensen, som med hode legger den tilrette for sin høyreiste kollega. Drønnet som kommer fra foten som treffer ballen kan fortsatt høres i Bærums gater. Norges desidert mest rutinerte keeper, Ingrid Hjelmseth, står plassert i riktig hjørne, men hun blir bare stående å se på ballen som fyker forbi henne fra drømmetreffet til 26-åringen. 

KANONEN: Maria Brochmann åpnet kampen mot Stabæk med et brak da hennes halv-volley fra 20 meter dundret inn bak Ingrid Hjelmseth. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Før kvarteret er over skal Cordner også vise at hun også kan nomineres til rundens scoring. Etter en strøken pasning i bakrom kommer hun seg foran Silje Bjørneboe, venter an spretten og lobber ballen ellegant over Hjelmseth som må plukke opp nummer to fra nettet.

Litt treffende er det å se hvordan de scoringene gjennspeiler spillertypene de kom fra: Brochmann og Cordner. Kraft og finesse. 

Veien tilbake blir for tung for hjemmelaget. Melissa Bjånesøy har noen muligheter, ingen av dem veldig farlig og hun klarer ikke å få hull på byllen mot sin tidligere klubb. Tiffany Cameron og Cornelia Fladberg forsøker også å overliste Nora Gjøen-Gjøsæter, men uten hell.

Poengene går helt fortjent til gjestene som stort sett holdt ballen i laget og tvang Stabæk til å løppe mellom. Nivåforskjellen var stor, og det er vanskelig å se hvordan dette Stabæk-laget skal klare å beholde plassen i Toppserien. 

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Stabæks neste kamp: 07.09, borte mot Arna-Bjørnar.
Sandvikens neste kamp: 07.09, borte mot Lyn.

Drømmescoring sikret revansjen

Lyn 1-2 Vålerenga (pause: 0-2)
Mål: Njoya (10), Spitse (32), Lindberg (57)

Det store oppgjøret denne runden skuffet nok ingen nøytrale supportere. Intenst fra start av og Vålerenga tok grep idet fløyte blåste. Lyn ble spilt lave, men hjalp også til med hvor de la presslinje.

Ajara Njoya åpner ballet når hun er sist på kula etter en kontring. Dejana Stefanovic fører ballen inn sentralt i banen og overlater pasningsspillet til Sherida Spitse som viser et glimt av verdensklasse. På ett touch slår hun ballen millimeterpresist til Natasha Dowie. Englenderen er trygg med ball i beina, utfordrer ryggende forsarere og slår til en bedre plassert Njoya. Hun vender seg, finner luka og sender et godt plassert skudd bak Karen Sneve. 1-0.

20 minutter senere viser Spitse at hun kan mer enn å strø pasninger. 29-åringen så nok Maria Brochmanns scoring for Sandviken dagen før og tenkte: det kan jeg også gjøre.

Og om hun kan!

Stine Ballisager Pedersen legger ballen på kassa til Dowie, hun legger til rette for kapteinen som banker til det hun makter. Sneve mellom stengene er sjanseløs for den nederlandske kanonkula som dobler ledelsen. Vakkert. 

TOK ANSVAR: Kapteinen slo den forløsende pasningen til førstemålet og satte like gjerne det andre selv. En av gjestenes beste mot Lyn. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

Camilla Lindberg vil også være med på leken, og etter å ha funnet krysstolpen på et langskudd finjusterer teknikeren skuddfoten noen knepp, og gjør seg klar til neste mulighet. Vilde Hasund og Iselin Sandes Olsen kombinerer fint på kanten før sistnevnte slår inn. Innlegget er godt og Linberg har løpt seg fri. Med en silkemyk avslutning setter hun inn Hannah Seaberts første baklengsmål for Vålerenga. 

Lagene tar derfor én trepoenger hver mot hverandre denne sesongen. Vålerenga fortsetter å henge på medaljejaget, mens Lyn nok hadde ønsket å se seg selv litt høyere på tabellen etter dagens kamp. De ligger fortsatt på kvalikplass med sine 13 poeng. Trusselen nedenfra er nesten ikke reell, og oppover på tabellen er det muligheter for å hente inn de fire lagene over.

De blåkledde ligger fortsatt på 4. plass, to poeng bak Klepp som har en kamp tilgode.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Lyns neste kamp: 07.09, hjemme mot Sandviken.
Vålerengas neste kmap: 07.09, hjemme mot Klepp.

Ny seier for serielederen

Arna-Bjørnar 1-3 LSK Kvinner (pause: 1-1)
Mål: Sønstevold (14), Asom (39), Thorsnes (54), Skinnes Hansen (90)

Synne Skinnes Hansen er sterk i en duell i høyre korridor og sender ballen inn til Ingrid Moe Wold, som liker seg høyt i banen. Hun sender ballen videre til en overraskende åpen Anja Sønstevold som legger kula elegant i krysset. Serielederen er i gang.

Det skulle imidlertid tennes en gnist for hjemmelaget. Rikke Nygard slår en pasning inn i boks, som tilsynelatende skal være enkel å få kontroll på for Malin Brenn. Den gang ei. Hun roter det til i mottaket og Mimi Asom får et gratis skuddforsøk fra få meter og takker villig ja til å utligne.

Flere scoringer kommer det ikke før pause, men etter hvilen øker gjestene intensiteten. Et innlegg fra høyre klareres noe svakt og havner foran Elise Thorsnes som kliner til. 31-åringen finner stolperota og sender med det kanarifuglene i ledelsen.

FEM PÅ RAD: Anja Sønstevold scorer sitt første for sesongen, som betyr at hun nå har scoret i fem strake sesonger for LSK Kvinner. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

På stillingen 1-2 har hjemmelaget flere solide muligheter. Elise Stenevik treffer tverrliggeren på et frispark, Asom prøver seg fra 16-meteren og både Nygard og Andrea Wilmann har kvalifiserte muligheter, men Fiskerstrand holder buret rent i andreomgang.

På overtid setter Skinnes Hansen inn 3-1-målet fra spiss vinkel, og det siste håpet om poeng mot tabelltoppen slukkes for bergenserne. 

Arna-Bjørnar presterte godt mot LSK Kvinner og presset på for scoring i andreomgang, men marginene, samt nivåforskjellen, ville sende tre poeng tilbake til østlandet med gjestene. LSK holder fortsatt fast på tabelltoppen, og grunnet Kolbotn-tapet denne runden ligger Arna-Bjørnar fortsatt på øver halvdel av tabellen. Men bare såvidt.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Arna-Bjørnars neste kamp: 07.09, hjemme mot Stabæk.
LSK Kvinners neste kamp: 07.09, hjemme mot Trondheims-Ørn.

Tabellen