Spisskompetansen

Foto: Bildbyrån.

Rundens duell utspiller seg mellom to storscorere med flere likheter enn man kanskje tenker over.

Sist oppdatert: 27. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Rundens duell

Toppkampen denne runden spilles mellom Røa og LSK Kvinner på Røa kunstgress. Kampen er nok ett få reelle hindre som er igjen i innspurten til LSK Kvinners neste serietittel.

Én ting er motstanderne i kampene som kommer, en annen ting er at jo flere kamper som spilles, jo mindre tid har Vålerenga på å ta igjen de gulkledde. Kan Røa øke spenningen inn mot slutten av sesongen, eller vil de regjerende mesterne regjere også i denne kampen.

Vi skal zoome litt inn å se på en duell mellom to spillere som har mye til felles.

Begge er toppscorer for sitt lag, begge har representert klubben de nå skal møte, og begge har scoret mot sin tidligere klubb før. 

I tillegg har vi nylig sett begge to toppe kåringen av rundens scoring. Den i runde 16, den andre i runde 17.

Rundens duell er mellom Røas Synne Kinden Jensen og LSK Kvinners Elise Hove Thorsnes. 

Synne Kinden Jensen:

Denne sesongen har vi som oftest sett Jensen i tospann sammen med Ragne Svastuen. I en 4-2-3-1-formasjon er duoen dynamiske og bytter ofte på hvem som ligger på topp, og hvem som ligger i «tieren» bak spissen. 

Med 15 scoringer i Toppserien troner hun øverst som soleklar toppscorer. Sandvikens Kennya Cordner ligger på plassen bak med elleve og Vålerengas Ajara Njoya bak der igjen med ti. Guro Reiten scoret forøvrig tolv før overgangen til Chelsea.

Dette er første sesong siden 2014 at Jensen har passert tosifret antall mål i Toppserien. Hun gjorde det sist for Kolbotn, da i hennes første hele sesong med de hvite fra Oppegård. 

Nasjonalitet: Norge
Alder: 23
Klubbkamper i 2019: 20/20
Mål: 16
Kort: 0/0
Landskamper: 22

Tidligere klubber:
Stabæk
Wolfsburg
Kolbotn
Grei
LSK Kvinner

Bemerkninger fra forrige runde (mot Arna-Bjørnar): I runde 17 hadde Jensen flere vellykkede driblinger enn noen annen spiller (9), tre skudd på mål og hun skapte to sjanser. Hun vant flere dueller på bakkenivå enn noen annen spiller (15), og bare fire spillere hadde flere pasninger inn til motstanders boks.

SYNNE KINDEN JENSEN. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Elise Hove Thorsnes

Thorsnes presenterte seg for alvor i sin debutsesong i Toppserien for Arna-Bjørnar i 2006, året hun ble 18. Sammen med Kolbotns Tonje Hansen Boorg, ble hun toppscorer i Toppserien med 19 scoringer. 

Siden har vi forbundet Thorsnes med scoringer. Hun har scoret over 30 mål for fire forskjellige Toppserieklubber, blitt ligaens toppscorer for tre av dem, og vunnet Toppserien med to av dem.

At hun vet hvor målet står er det ingen tvil om. Men, hun kan også bekle flere roller på banen. Hun har figurert som midtstopper og back i tillegg til spiss – noe som krever stor forståelse for spillet. 

Nasjonalitet: Norge
Alder: 31
Klubbkamper i 2019: 19/20 (ekskludert Champions League)
Mål: 10
Kort: 1/0
Landskamper: 119

Tidligere klubber:
Utah Royals FC
Canberra United FC
Avaldsnes
Stabæk
Røa
Arna-Bjørnar
Kaupanger

Bemerkninger fra forrige runde (mot Sandviken): I runde 17 scoret Thorsnes to mål (ingen scoret flere), hun vant fire hodedueller, hadde 80% treffsikkerhet på pasningene sine og var én av tre angrepsspillere på topp 20-listen over spillere med flest mottatte pasninger – en statistikk som er tungt dominert av forsvarsspillere.

ELISE HOVE THORSNES. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Spisskompetansen

Thorsnes, som sammen med lagvenninne Synne Skinnes Hansen har tatt ansvar for målene etter at Guro Reiten forlot klubben, har scoret tre mål på de siste tre kampene. Mot Sandviken i forrige runde scoret hun begge målene.

Jensen har fire mål på de siste fire kampene, men har gått målløs av banen i sine siste to. Mot Arna-Bjørnar noterte hun seg imidlertid for en målgivende – halvannen uke tidligere scoret hun hat-trick og leverte to målgivende mot samme motstander. Til nå snitter hun på over fire skudd pr. kamp, og rett under to av de igjen treffer på mål.

Åtte år skiller spillerne, og Thorsnes som er den mest erfarne av dem, har hatt bedre tid til å jobbe med den totale målstatistikken. 

Thorsnes: 280 kamper, 184 mål: 0.65 mål pr. kamp.
Jensen: 148 kamper, 56 mål: 0.37 pr. kamp.

Tallene tar bare for seg kamper i Toppserien og den norske cupen, og ikke mål i utlandet, på landslaget eller i lavere divisjoner. 

I runde 16 scoret Jensen rundens mål, se det her: 

Jensen kan skyte med begge bein, også fra halvlang distanse som vi ser fra målet over. Uansett hvilken vei hun går vil hun være en trussel for LSK Kvinner-forsvarerne.

I runde 17 scoret Thorsnes rundens mål, se det her: 

Thorsnes viser avslutningsteknikk fra aller øverste hylle, samt hvor snartenkt hun er i en situasjon hvor hun ikke kan vente på at ballen holder seg på bakkenivå. Som Jensen er hun også en spiller som kan være farlig fra nesten hver vinkel.

Begge scorer spektakulære mål, begge er farlige fra halvdistanse, men enda et punkt hvor spillerne har noe til felles er at de skyter straffer. 

I år har Thorsnes satt to mål fra krittmerket, mens Jensen har dobbel så mange.

Uansett hvor sjansene kommer fra lukter det scoringer av begge spillerne, og det er ikke utenkelig at en av dem avgjør kampen.

Bare tiden vil vise. 

Kampen begynner klokken 15:00 og kan sees på direktesport.no (Amedia).