Spenningen øker i toppen – alt er avgjort i bunnen

Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

To av lagene som jakter medalje tapte poeng, skjebnen for Stabæk og Lyn er stadfestet, og Toppseriens seriemester gikk på en overraskende smell hjemme mot Fart.

Sist oppdatert: 05. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

RUNDE 21 | TOPPSERIEN


Seieren glapp i sluttminuttene

Vålerenga 1-1 Avaldsnes (pause: 0-0)
Mål: Ludvigsen (58) Oliveira (90)

Rundens klare toppkamp ble spilt på Intility Arena og hjemmelaget, Vålerenga, ville med tre poeng sikret sølvet. På motsatt banehalvdel møtte de et av ligaens formlag i Avaldsnes. 

Tidligere Avaldsnes-spillere Maruschka Waldus og Dejana Stefanovic stilte begge fra start for Vålerenga i hovedstaden. For Avaldsnes startet tidligere Enga-spiller Aivi Luik.

Ajara Njoya hadde en mulighet før pause, men hun klarte ikke å overliste Louise Högrell. Heller ingen av gjestenes spillere klarte å sette Vålerenga-målvakt Hannah Seabert på en prøve som var vanskeligere enn hva hun kunne håndtere. 

FEIRET SAMMEN: Giovanna de Oliveira feiret med trener Thomas Sandø Dahle etter scoringen som frarøvet Vålerenga tre poeng. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Etter hvilen serveres imidlertid andre boller. Det hele starter med den presise pasningsfoten til Sherida Spitse som slås i bakrom mot Marie Dølvik Markussen. Det ser ut som Högrell undervurderer hastigheten til Markussen, og bestemmer seg for å bryte ballbanen bredt i banen. 

Det er ingen god avgjørelse, for Vålerenga-vingen får slått inn i boksen hvor Victoria Ludvigsen kan nikke ballen inn i det åpne målet.

Ikke lenge etterpå viser Rasheedat Ajibade frem skuddfoten, men avslutningen fra distanse treffer kun tverrliggeren. Sølvhåpet lever fortsatt for hjemmelaget.

Håpet på å kunne feire sølvmedaljen denne lørdagen svinner hen i sluttminuttene når gjestenes store formspiller, Giovanna de Oliveira, løper seg fri fra Tina Dalgårds markering og header inn et innlegg fra høyre. 

Poengene deles, og spenningen inn til siste serierunde økes betraktelig.

Se kampen i sin helhet ved å klikke på denne linken (NRK)

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Sesongens Fart-kamp mot mesterne

LSK Kvinner 1-2 Fart (pause: 1-2)
Mål: Johansen (7), Helmvall (11), Thorsnes (38)

To lag som ikke har noe å spille for. Det er sjelden oppskriften på sensasjonelle oppgjør som krever at historiebøkene må dras frem for å tillegge ytterligere avsnitt.

Fart var ikke av den samme oppfatning da fløyta gikk klokken 13:00 i LSK-hallen på lørdag.

Bare syv minutter inn i kampen sender Sara Johansen en kanon fra distanse. Ballen daler ned i krysset bak en LSK Kvinner-keeper som nok ikke hadde forventet at duppen skulle komme. Praktscoringen sender gjestene i føringen, men ga også den sesongferske spissen, Åsa Helmvall en vitamininnsprøytning. 

Like etterpå setter nemlig svensken på turboen når en gjennombruddspasning slås mot henne. Med en spiller i rygg og en møtende keeper foran seg, er hun kjølig idet hun sender kula i det lengste hjørnet.

Omgangen har akkurat passert ti minutter, og Fart leder med to mål over LSK Kvinner i løvens hule. 

DRØMMETREFF: Sara Johansen åpnet kampen mot LSK Kvinner med en scoring tatt ut av Roberto Carlos’ lærebok. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Ikke lenge før pause får hjemmelaget en korrekt idømt straffe, og Elise Thorsnes, som også scoret fra krittmerket da Sandviken var på besøk på østlandet, stiller seg opp for å ta det. Den rutinerte målscoreren setter ballen i nettet fra elleve meter, og tenner et lite håp for sjokkerte hjemmefans.

Kanarifuglene presser på slik vi er vant til å se dem når de jager mål, men det vil seg ikke, og Fart tar med seg tre svært uventede poeng fra LSK-hallen. De kan virkelig være stolte av deres siste bortekamp for sesongen, og ikke minst det faktum at de for første gang i historien har vunnet mot LSK Kvinner. 

Premieseremonien som ble holdt for seriemesterne etter sesongens siste hjemmekamp smakte nok mest søtt, men Fart klarte å nyansere det søte med noe bitterhet da de påførte LSK Kvinner deres andre hjemmetap i 2019.

Se kampen i sin helhet ved å klikke på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Siste spark på ballen ble avgjørende

Sandviken 2-2 Kolbotn (pause: 0-0)
Mål: Eide Lie (54), Crodner (58, 83), Hansen (90)

Hjemmelaget kjemper med Klepp om bronsemedaljen, og etter at Vålerenga tapte poeng mot Avaldsnes er også sølvplassen innenfor rekkevidde. Men først måtte de sikre tre poeng mot Kolbotn. 

Ingen av lagene klarer å finne nettmaskene før hvilen, men før andreomgangen er fire minutter gammel får hjemmelaget et straffespark etter at Kennya Cordner felles. Vanligvis så sikre Lisa Naalsund stiller seg opp ved krittmerket, men tverrliggeren står i veien for 24-åringen.

Ti minutter senere får Nora Eide Lie en fin stikker fra Tonje Pedersen på venstresiden av boksen, og fra spiss vinkel setter hun kampens første. Noe mot spillets gang.

Hjemmelaget svarer etter bare fire minutter. Cordner er trygg alene med keeper, og det er balanse i regnskapet igjen.

SCORET TO, MEN: Det holdt ikke til seier for Kennya Cordner og Sandviken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Med få minutter igjen på klokka nikker Cordner inn sitt og Sandvikens andre i kampen, etter et innlegg fra hjørneflagget.

De dyrebare sekundene i den tillagte tiden går, og det ser ut som om Sandviken skal ta alle poengene. Men Kolbotns midtstopper og kaptein kjenner på ansvaret bindet bærer med seg. Fra noen lange steg utenfor 16-meteren lader hun slegga og klinker til. Skuddet er meget godt plassert og Nora Gjøen-Gjøsæter rekker ikke bort.

Det siste sparket på ballen sikret poenget for Kolbotn, og det ender 2-2. For første gang denne sesongen deles poengene på Stemmemyren kunstgress.

Sølvplassen er det nå umulig å kapre for de helhvite, men med seier i siste serierunde kan de ta bronse. Det eneste er at de er avhengige av at Klepp avgir poeng. Kolbotn har ikke annet enn tabellplassering å spille for når siste serierunde skal spilles 16. november. 

Se kampen i sin helhet ved å klikke på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Målfesten fortsetter

Klepp 4-0 Arna-Bjørnar (pause: 1-0)
Mål: Terland (10, 82), Solaun (86), Rogde (89)

Før oppgjøret mot Arna-Bjørnar sto Klepp med ni scoringer på de siste to kampene. Lørdag viste rogalendingene at de ikke har planer om å endre trenden.

Før det er spilt ti minutter er de i gang. Havana Solaun slår en stikker gjennom til Elisabeth Terland som har nok av rom å avansere i. Idet hun ser Sandra Stavenes komme møtende, triller hun enkelt ballen lavt til siden for keeperen, og med det setter inn 1-0. 

Terland skulle også score det neste målet for Klepp, men det var ikke før kampen var inne i sine siste ti minutter.

Igjen kommer den målgivende pasningen fra Solaun, men denne gangen må Terland avslutte fra en mye spissere vinkel. Det spiller dog ingen rolle for tenåringen som iskaldt plasserer ballen i nettet via stolperota. 

I SENTRUM: Havana Solaun var direkte involvert i tre av fire scoringer for Klepp mot Arna-Bjørnar. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Solaun har vært servitør ved to anledninger, men fire minutter før slutt er hun spilleren som er sist på ballen før den går i nettet. Hun setter inn 3-0 med hennes andre scoring på like mange kamper, etter at gjestene ikke makter å klarere ballen ordentlig.

I kampens siste ordinære minutt kommer den endelige spikeren i Arna-Bjørnar-kisten, og det er innbytterne Hanne Kogstad og Matilde Rogde som kombinerer. Sistnevnte får en enkel stikker etter å ha løpt seg fri fra en heller svak markering. Fra i underkant av ti meter bankes ballen i nettet, og det ender 4-0 på Klepp stadion.

Idet Klepp gikk av banen og kunne oppdatere seg på situasjonen i de øvrige kampene, skjønte de at dette var en drømmerunde for dem. Både Vålerenga og Sandviken avga poeng, og Klepp er i meget god posisjon til å ta bronsemedaljen. Med litt flaks kan de også klare å ta sølvet etter at siste runde er spilt.

Bergenserne kan sende et takkekort til Røas Justine Vanhaevermaet, som scoret målet som gjorde at Lyn ikke har muligheten til å ta dem igjen. Det betyr at de rødkledde er sikret spill i neste års Toppserie uten å trenge  spille to kvalikkamper, noe Lyn er nødt til. 

Se kampen i sin helhet ved å klikke på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Må ut i kvalik

Lyn 1-1 Røa (pause: 1-0)
Mål: Lyn (44), Vanhaevermaet (65)

Premisset før denne runden var enkelt for Lyn. Seier er det eneste som er godt nok, og Trondheims-Ørn eller Arna-Bjørnar er nødt til å tape poeng.

Kun da vil Lyn ha noe å spille om når den siste runden melder sin ankomst. Det skulle etterhvert vise seg at Klepp gjorde jobben mot Arna-Bjørnar.

Det ser lenge ut til å ende målløst før pause, men rett før lagene sendes i garderobene blir Røa straffet av sin tidligere ving, Vilde Hasund.

Hjemmelaget får et frispark på 20 meter, og 22-åringen stiller seg opp. Hun løfter kula over muren, men skuddet er i utgangspunktet ikke godt nok til å finne nettmaskene uten hjelp. Men hjelp får hun av Røa-keeper Kirvil Odden. Keeperen er på ballen, men klarer ikke å holde den i fast grep. Den ender til slutt i målet. 

Lyn tar med seg ledelsen inn til pause, etter å ha scoret i omgangens siste ordinære minutt.

MOT GAMLEKLUBBEN: For andre gang denne sesongen scorer Vilde Hasund mot sin tidligere klubb, Røa. Foto: Bildbyrån.

Gjestene presser på etter hvilen. De hadde noen muligheter før pause også, men ingen av dem var hvasse nok til å overliste Karen Sneve. 

Etter halvspilt omgang får gjestene et hjørnespark som Vilde Birkeli pisker inn. I feltet er det ingen som rager like høyt som belgiske Justine Vanhaevermaet. Hun stanger inn kampens siste mål, og lagene deler poengene.

Ett poeng var to mindre enn hva hjemmelaget hadde budsjettert med, noe som betyr at Lyn må ut i kvalik også i 2019. Året før gikk de ut av kvaliken med en oppskiftsmessig seier over to kamper mot Grei. Det endte sammenlagt 5-0 til Lyn. Laget de skal møte til kvalik avgjøres på søndag, når førstedivisjonen spiller sin siste runde. 

Det ligger an til å bli Fløya eller Hønefoss.

Røa unngår tap, men med bare ett poeng er de i posisjon til å havne på nedre del av tabellen etter siste runde om de ikke leverer varene da. 

Se kampen i sin helhet ved å klikke på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Nedrykket et faktum

Trondheims-Ørn 3-1 Stabæk (pause: 2-0)
Mål: Joramo (10), Melhus (42) Clausen (70), Jönsson (86)

Det har lenge vært ventet at Stabæk ville ta turen ned til førstedivisjonen, og den endelige bekreftelsen kunne komme mot Trondheims-Ørn om det ikke ble tre poeng for gjestene.

Det tar ikke lang tid før hjemmelaget begynner med det som skal bli det siste punktumet for Stabæks teoretiske mulighet til å beholde plassen. Ti minutter inn i omgangen får Emilie Joramo en gratismulighet etter at gjestene ikke klarer å klarere. Fra kort hold kan hun enkelt trille ballen i nettet. 

Tre minutter før pause får hjemmelaget et straffespark når Chinyelu Asher er litt for sein i en takling som skal rydde opp egen feil. Maiken Bakke legges i bakken og straffesparket tildeles.

Elin Sørum setter den i keeperhøyde, men det er så langt ut til Sørums venstreside at Siri Ervik ikke rekker bort, selv om hun satser riktig vei. Med det dobles ledelsen for formlaget på hjemmebane. 

TOPPSCOREREN: Marit Clausen er spilleren som har scoret målene for trønderne i år. Scoringen mot Stabæk ble den ellevte for sesongen, og nummer syv på eget gress. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

20 minutter før full tid kommer nummer tre for gultrøyene idet et perfekt vektet innlegg slås inn fra høyre av Siw Døvle. Marit Clausen kommer seg fri fra markeringen sin, er først på ballen, og setter relativt enkelt inn 3-0-scoringen.

Trønderne hadde muligheten til å holde nullen i tre strake seriekamper for første gang denne sesongen, men det glapp i sluttminuttene da Zara Jönsson satte inn reduseringen. Kula lempes inn i boks, og litt tilfeldig havner den hos svensken. Hun drar den med seg til senter av 16-meteren før hun setter ballen kontant inn i nettet.

Stabæk taper 3-1 og nedrykket som mange har sett komme, ble til slutt et faktum. De trengte sårt tre poeng mot Trondheims-Ørn, men de trengte også hjelp fra Røa som måtte slå Lyn i sin kamp. Det maktet de ikke, så resultatet i Trondhjem var irrelevant for Stabæks skjebne. 

Trondheims-Ørn fortsetter den gode formen med denne seieren.

Se kampen i sin helhet ved å klikke på denne linken (Amedia)

Se høydepunktene fra oppgjøret: 

Tabellen

TABELL | TOPPSERIEN
1 Avaldsnes 1 3 3
2 Sandviken 1 1 3
3 Arna-Bjørnar 1 1 3
4 LSK 1 0 1
5 Rosenborg 1 0 1
6 Klepp 1 0 1
7 Kolbotn 1 0 1
8 Vålerenga 1 -1 0
9 Røa 1 -1 0
10 Lyn 1 -3 0

Siste runde i Toppserien

RUNDE 22 | TOPPSERIEN