Select-avtale for 1. divisjon: – Et viktig steg for profesjonaliseringen av ligaen

Fra og med 2020-sesongen vil 1. divisjon få en egen ligaball – den samme som brukes i Toppserien og Eliteserien for herrer.

Sist oppdatert: 19. des 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Sesongen 2019 ble Toppserien den første ligaen i Norden, og den andre på kvinnesiden – etter den italienske ligaen – med egen ligaball.

Nå er 1. divisjon med på avtalen.

– Det er veldig gledelig at vi nå har fått på plass en avtale om ligaball for 1. divisjon også. Dette er et viktig steg i profesjonaliseringen av ligaen. Vi kommer til å oppleve en dramatisk sportslig nivåheving i divisjonen etter omleggingen av seriestrukturen, og vi ser at flere og flere av klubbene nå virkelig satser. Høy kvalitet på det mest sentrale instrumentet vi har i idretten vår er viktig. Vi er særdeles stolte av at Select velger å trappe opp satsingen på kvinnefotballen, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen. 

FORNØYD: Hege Jørgensen (t.h.) er strålende fornøyd med avtalen med Select som vil heve det sportslige nivået i 1. divisjon.

Alle skal med

Avtalen innebærer at klubbene i 1. divisjon mottar 50 baller årlig, samt ballnett fra Select. Lagene som ender på første- og andreplass etter grunnspillet mottar ytterligere
25 baller.

Ballen som skal brukes er den samme som benyttes i Toppserien, og i herrenes øverste divisjon, Eliteserien.

KVALITET: I 2019 ble Select-ballen kåret til en av verdens beste baller. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Dette er et nytt steg i retning av en mer likestilt idrettshverdag for kvinnene.

Toppserien fortsetter også avtalen med Select om felles ligaball.

Dette er lagene i 1. divisjon 2020:

Amazon Grimstad
Fart
Fløya
Grei
Hønefoss
KIL/Hemne
Medkila
Stabæk
Øvrevoll Hosle
Åsane

– Den beste ballen på markedet

Salgsansvarlig for Select i Norge, Steinar Felde, er henrykt over avtalen med 1. divisjon.

– Vi var med i starten med felles ligaball for Toppserien, og slik det blir fra neste år blir det jo flere kamper mellom divisjonene. Da er det greit at alle kan bruke den beste ballen også før grunnspillet er over, sier Felde til Toppfotball Kvinner.

Som nevnt tidligere i saken får klubbene et generøst antall baller fra Select før sesongstart, og det store spørsmålet er da: Hva får klubbene i denne Select-ballen?

– De får den beste ballen på markedet. Uten tvil. Vi har testet den enormt mye, og den endrer ikke retning i vinden og er stabil. Den er rettferdig under alle forhold. Det vi har fått erfare fra tidligere, når det kommer til dameklubber, er at de ikke alltid har fått de beste ballene. Nå får alle klubbene i førstedivisjon helt nye baller.

– Vi snakket med en klubb hvor økonomien ikke var på topp. De hadde brukt tre år gamle baller på trening. Sånn skal det ikke være i toppfotballen, sier han og legger til:

– Det er noe av det som ligger i Select. Alle skal få lov til å bruke den beste ballen. Vi støtter aktivt gatelag i Afrika med baller, og vi ønsker å bidra slik at flest mulig kan få like muligheter.

– Gir 1. divisjon en identitet

Fløya vant 1. divisjon i 2019, men etter to kvalifiseringskamper mot Lyn ble det klart at det ble en ny sesong i 1. divisjon for Tromsøværingene.

Sportslig leder i klubben, Bård Christian Bergvoll, mener avtalen har stor betydning for dem og de andre klubbene.

– For det første har Select godt utstyr. Vi har dem som utstyrsleverandør og kjenner derfor produktet godt. De har enormt godt utstyr og spillerne fortjener å ha det beste utstyret, sier Bergvoll til Toppfotball Kvinner.

– Felles utstyr gir en identitet til 1. divisjon. Det er et ledd i å kunne øke den kommersielle verdien til divisjonen, alle har den samme ballen.

På spørsmål om det sportslige produktet vil bli bedre med felles ball er det heller ikke mye tvil å finne hos Bergvoll.

– Definitivt. Jeg skal ikke gå inn i detalj på andre produkter, men det har vært litt varierende kvalitet, noe som har vært et tema tidligere. Med den nye avtalen får det tilreisende lag baller med god kvalitet under oppvarming, i tillegg til at det er en ball de er kjent med ettersom man vil bruke den samme ballen over hele linja på tvers av klubbene.

BARE NESTEN: Lyn ble for sterke for Fløya over to kvalikkamper, og de grønnkledde gjør seg klar for å ta fatt på en ny sesong i 1. divisjon. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Fløya har selv Select som utstyrslevrandør, noe som gjorde at det ikke var særlig problematisk å få dem med på laget med tanke på avtalen, men Bergvoll tolker tempoet i avtalen dit hen at alle ønsker å være med på utviklingen.

– Jeg kjenner ikke til detaljene hos alle klubber, men det har gått rimelig raskt.

– Men avtalen med Select har gått gjennom ganske raskt, noe som tyder på at dette er noe folk vil være med på.

Ny ball – nytt oppsett

Select-ballen er ikke den eneste nykommeren i 1. divisjon 2020.

Sammen med Toppserien reduseres antall lag i divisjonen fra tolv til ti lag.

Det blir færre lag, og etter grunnspillet – dobbel serie hjemme og borte – skal de to beste lagene i 1. divisjon, sammen med femte- til tiendeplass i Toppserien danne en ny liga for andre halvdel
av sesongen: Opprykksligaen.

Der vil lag som startet sesongen i 1. divisjon møte lag som startet sesongen i Toppserien.

Da er det rettferdig at alle har spilt med den samme ballen gjennom hele sesongen.