Kapteinen stod frem igjen – Vålerenga til finalen

Sherida Spitse var nok en gang svært sentral for Vålerenga. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

For andre gang på fire dager var Sherida Spitse avgjørende da Vålerenga tok seg til cupfinalen.

Sist oppdatert: 22. nov 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Semifinalene

LSK Kvinner – Sandviken 2-1
Vålerenga – Avaldsnes 4-0

Les også: Kolbotn var suverene i første oppgjør mot Medkila

Effektivt hjemmelag

Vålerenga – Avaldsnes 4-0 (3-0)
Mål: 1-0 Sherida Spitse (25), 2-0 Sherida Spitse (30), 3-0 Synne Jensen (32), 4-0 Dejana Stefanovic (51)

Det var spådd å bli tett og jevnt på Intility søndag ettermiddag da den siste semifinalen i cupen skulle spilles. Det ble det, men ikke på måltavlen, for der var nemlig hjemmelaget i en helt egen klasse. Syv små minutter var alt som skulle til for mer eller mindre å avgjøre kampen for Vålerenga. 

– Det er for dårlig av oss. Det var tungt, det må jeg innrømme. Det er vanskelig å fortsette og tenkte at det går, men vi må bare prøve, sier Olaug Tvedten til toppserien.no om de ødeleggende minuttene.

Og igjen, som mot Gintra Universitetas på torsdag, var Sherida Spitse i fokus. Først sendte kapteinen en rakett fra lengre hold som ikke Victoria Esson kunne gjøre stort med. Fem minutter senere plasserte hun sikkert ballen til side for Esson, og kun to minutter etterpå serverte hun Synne Jensen som enkelt kunne øke ledelsen til 3-0.

– Jeg har vært viktig i den fasen av spillet med målgivende, men også to scoringer i dag. Det har vært en veldig bra uke, sier Sherida Spitse til toppserien.no.

Avaldsnes var i oppløsning og måtte ta en samling i laget etter den tredje scoringen på syv minutter. Til pause ledet hjemmelaget hele 3-0.

JUBEL: Vålerenga fikk mye å juble for på syv minutter. Foto: Alexander Larsen

Oppgaven Avaldsnes hadde foran seg i den andre omgangen var tøff. Enda tøffere ble den da Dejana Stefanovic stanget inn 4-0 etter 51 minutter.

Til tross for at det aldri ble noen redusering, forsøkte Avaldsnes så godt de kunne å finne veien til nettmaskene i den andre omgangen, men uten hell. Dermed er det Vålerenga som LSK Kvinner får møte når cupfinalen skal spilles 13. desember. Det betyr også at Vålerenga har gode muligheter for å bli både cupmester og seriemester denne sesongen.

– Det føles veldig bra, det er på grunn av dette vi spiller fotball. Nå er vi i finalen og det er veldig fint. Vi slet litt i starten, men da vi ledet 3-0 til pause var det perfekt, sier Spitse.

– Å avslutte på denne måten i Vålerenga med cupgull og seriegull ville ha vært fantastisk, sier kapteinen, som etter sesongen reiser hjem og skal spille for Ajax. 

Stemninga hos Avaldsnes var ikke like god etter at cupfinalen røk.

– Det er kjipt, det er kjedelig at førsteomgangen ødelegger så mye. Vi hadde veldig lyst til å spille cupfinale. Vi setter ikke sjansene, men det gjør de – og det føler jeg er den største forskjellen i dag. Vi kunne ha hindret flere av målene, det kunne ha vært et annet resultat i dag.

For Andrine Tomter var kampen ekstra spesiell. Med sin fortid i Avaldsnes betydde denne seieren ekstra mye.

– Jeg kjenner noen her og det gir en ekstra motivasjon for å slå dem. Vi starter litt trøblete, men spiller etter hvert god fotball. Vi har sikret oss fire veldig spennende kamper i desember og det er veldig gøy. Vi får litt fri nå, men gleder oss veldig til serieavslutningen, sier venstrebacken til toppserien.no.

Nå skal Vålerenga forsøke å revansjere 1-5-tapet fra i fjor mot LSK Kvinner i finalen. Det er noe hun ser virkelig fram til.

– Det er et revansjesugent lag som skal utpå der. Vi har hatt god kontroll på de i år, jeg har veldig lyst til å slå dem igjen i en cupfinale.

Se høydepunktene fra oppgjøret her: 

Maktdemonstrasjon

LSK Kvinner – Sandviken 2-1 (2-0)
Mål: 1-0 Emilie Haavi (16), 2-0 Thea Kyvåg (34), 2-1 Rakel Engesvik (50)

Se høydepunktene fra kampen her:

I likhet med kampen mot Rosenborg, var det et påskrudd LSK Kvinner fra start. Mens gjestene var mer avventende, var det hjemmelaget som styrte det meste fremover på banen, samtidig som de hadde stålkontroll defensivt.

Første sjanse for hjemmelaget kom allerede etter ni minutter da Nora Eide Lie smalt til fra kort hold. Kun en fantastisk redning av Oda Bogstad hindret LSK-scoring. Dessverre for Sandviken, måtte en dypt fortvilet Bogstad gi seg kun fem minutter senere med det som så ut til å være en lårskade på målvakten.

Så klarte ikke gjestene å holde ut lenger. Emilie Haavi hamret til på direkten etter et innlegg fra Cathrine Dahlström, og sendte LSK i ledelsen på utsøkt vis etter 16 minutter.

– Jeg fikk ganske god tid til å tenke da den kom i lufta. På et eller annet vis gikk den i stolpen og inn med en litt rar skru. Så det var veldig fint, sier Emilie Haavi til toppserien.no om scoringen.

Hjemmelaget fortsatte å dominere også etter scoringen, og etter 34 minutter doblet hjemmelaget ledelsen. Denne gangen var Haavi arkitekt og fant Thea Kyvåg som enkelt kunne sette ballen i mål da Sandra Stavenes og Marte Hjelmhaug klønet det ordentlig til.

Like før hvilen fikk Marina Jensen omgangens klart største sjanse for Sandviken da hun kom alene med Ida Norstrøm. Men dette var ikke omgangen for Sandviken, og Norstrøm hindret scoring med en strålende benparade.

Les også: Før Vålerenga – Avaldsnes

SKUFFELSE: Marina Jensen og Sandviken måtte skuffet se LSK Kvinner ta seg til cupfinalen. Foto: Alexander Larsen

Fem minutter ut i den andre omgangen fikk Sandviken det målet de trengte for å komme tilbake i kampen. Rakel Engesvik svevet høyest inne i 16-meteren og headet inn reduseringen for gjestene.

– Du må bare nullstille, det kan skje. Det er klart det gir dem masse energi, men jeg synes vi står bra imot, sier Haavi.

Men til tross for at Sandviken styrte den andre omgangen og presset på, uteble de altfor store målsjansene. Kanskje skulle de hatt et straffespark like før slutt grunnet hands, men dommer vinket spillet videre. Dermed er det LSK Kvinner som igjen er klare for cupfinale, og som har muligheten til å sikre sitt tredje cupgull på rad.

– Det er utrolig deilig. I den første omgangen spiller vi veldig bra mens vi i den andre er mer kyniske. Det er skikkelig gøy at vi har både cupfinale og Champions League å se frem til, sier Emilie Woldvik til toppserien.no.

Stemningen hos Sandviken var ikke like god etter kampslutt:

– Det er irriterende, det er typisk oss å bruke en hel omgang på å komme i gang. Vi er soleklart bedre enn de i den andre omgangen. Hadde vi bare klart å gjøre det fra starten, hadde vi vært i en finale nå, oppsummerer Lisa Naalsund overfor toppserien.no etter kampslutt.

– Dette var den sesongen, men neste sesong, fytti, da skal det smelle fra oss, varsler Naalsund.

I morgen spilles den siste semifinalen når Vålerenga tar imot Avaldsnes på Intility arena klokken 16:00. Kampen sendes på NRK2.