Rundens duell: Njoya vs Spord

Foto: Bildbyrån.

Enda en ny spalte på trappene for Toppfotball Kvinner. Vi tar for oss «rundens duell», og skal kikke nærmere på en spesifikk duell i oppgjøret mellom Sandviken og Vålerenga.

Sist oppdatert: 11. okt 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Onsdag kom Toppfotballkvinner.no med den nye spalten «ukens profil». Der intervjuet vi Røa-spiss og Toppseriens toppscorer, Synne Jensen. Les saken her.

Vi fortsetter trenden og smeller til med enda en ny spalte: rundens duell.

I denne spalten vil vi ta for oss én duell fra én av kampene i Toppserien. Det kan variere fra en keeperduell til en spissduell, eller til en dirkete duell mellom en angriper og en forsvarer som skal møtes til kamp, for å nevne noe.

Det sistnevnte eksempelet er det vi skal se nærmere på denne uken. 

Ingrid Marie Spord vs. Ajara Njoya

I denne rundens duell skal vi ta for oss Sandvikens Ingrid Marie Spord og Vålerengas Ajara Njoya i forkant av møtet mellom andre- og tredjeplassen på tabellen. 

Kampen mellom Sandviken og Vålerenga er i seg selv en eneste stor duell om å til slutt kunne ta sølvmedalje når poengene skal telles opp i midten av november. Sandviken har ligget stabilt rett bak LSK Kvinner en god stund, mens Vålerenga har klatret flere plasser etter sommerferien.

Begge lagene er inne i en god periode. På de siste fem seriekampene har Sandviken vunnet fire og spilt én uavgjort. Vålerenga har vunnet fire og tapt én. 

Lagene møttes sist i slutten av juli. Da ble det 1-1 på Intility Arena.

Spord

Sandviken-kapteinen spiller stort sett som midtstopper for bergenserne, men har en fortid i midtbaneleddet. Hun har vært en sentral brikke for bergenserne denne sesongen, og særlig i den gode perioden de er inne i nå. 

Sammen med stopperkollega Ingrid Stenevik utgjør hun et av de bedre stopperparene i Toppserien. De har sluppet inn ett mål på sine siste tre kamper i Toppserien.

Spord har nesten 140 kamper for Sandviken over flere perioder i klubben, og hun har stort sett spilt det som spilles kan. Hun spilte 26 kamper i fjor og like mange for LSK Kvinner sesongen før det.

Hun er med andre ord særdeles stabil.

Ingrid Marie Spord. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Norge
Alder: 25
Klubbkamper i 2019: 17/18
Mål: 0
Kort: 1/0
Landskamper: 17

Tidligere klubber:
LSK Kvinner
Fiorentina
Åsane
Fyllingen

Bemerkninger fra forrige runde: I runde 15 vant Spord 100% av sine taklinger og hodedueller, gjenvant ballen tolv ganger (ellevte best i ligaen) og slo fire vellykkede pasninger inn i motstanders boks (sjette best i ligaen).

Njoya

Vålerengas superstjerne er den heteste angrepsspilleren i Toppserien for øyeblikket. Hun har scoret tre mål på de to siste kampene, og to av dem har blitt nominert til rundens mål i Toppserien. I august var hun spilleren som skapte flest sjanser og scoret flest mål. 

Det ga henne plass på månedens lag.

Sammen med Natasha Dowie og Rikke Marie Madsen utgjør hun en fryktinngytende offensiv trio for Vålerenga, som på de siste ti kampene nærmer seg et målsnitt på tre mål pr. kamp.

Et aspekt man ikke kommer seg unna er at Njoya kom til Vålerenga før sesongen fra nettopp Sandviken. For bergenserne leverte hun enorme tall. Hele 18 mål på 22 kamper kunne hun skryte av etter at 2018-sesongen var over. 

Ajara Njoya. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Kamerun
Alder: 26
Klubbkamper i 2019: 17/18
Mål: 8
Kort: 1/0
Landskamper: 43

Tidligere klubber:
Sandviken
Sundsvall
Western New Yorke Flash
Rossiyanka
Energiya Voronezh

Bemerkning fra forrige runde: I runde 15 var Njoya inne på topp 10-listen over spillere med flest vellykkede driblinger (71%), flest vellykkede taklinger på bakkenivå (13), flest skudd på mål (2) og flest sjanser (3).

Blir hun et frimerke?

Mot Lyn så vi at Spord hang på Runa Lillegård som et frimerke. Lyn-spissen slet med å utnytte sin desidert fremste egenskap: tempoet. 

Taktikken fungerte eksemplarisk i store deler av kampen. Men den éne gangen Spord ga henne den halvmeteren hun trengte, kunne Lillegård sette fart mot Sandviken-målet og endte opp med å finne nettet.

Njoya er også svært temposterk, så det er ikke utenkelig at vi ser den samme strategien utspille seg når Spord skal bryne seg på henne. Akselerasjonen er ikke like eksplosiv som hos Lyns spydspiss, men hun tar det igjen med å ha et bredt repertoar av tekniske manøvere som kan sette hvem som helst ut av spill.

Vålerenga-spilleren starter ofte på høyrekanten, men har en tendens til å drifte fritt, og trekker seg ofte innover i banen. Hun er ikke redd for å skyte og trenger ikke mye tid eller rom før hun får løsnet av en kanon.

Men vi vet at når Spord har dagen er det ikke alltid motspillerne får så mye tid. Opprettholder hun taklings- og duellstatistikken sin fra forrige runde skal Njoya få en tøff dag på jobben. 

Hvem får overtaket i kampens hete, hvem kommer til å frustrere den andre mest, og hvem går seirende ut av rundens duell?

Svaret får du på lørdag. 

Kampen spilles på Stemmemyren kunstgress klokken 14:00. Om du ikke har mulighet til å se kampen fra stadion kan du streame den her.

Har du lest vår oppladning til runden? Internoppgjør i toppen

RUNDE 16 | TOPPSERIEN
Vålerenga 27. mai 16:00 Arna-Bjørnar
Avaldsnes 8. aug. 15:00 Klepp
Røa 9. aug. 15:00 Kolbotn
Sandviken 15. aug. 14:00 Lyn
Trondheims-Ørn 15. aug. 15:00 LSK