Kampen om toppscorertittelen

Marit Clausen, Camilla Linberg og Ajara Njoya kjemper alle om toppscorertittelen. Foto: Alexander Larsen - og Vegard Wivestad Grøtt og Marius Simensen / Bildbyrån

Ett mål skiller de tre øverste spillerne på toppscorerlisten før den siste serierunden. Hvem troner øverst etter runden?

Sist oppdatert: 04. des 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

Toppserien-målshow på Direktesport.no
I tidenes mest spennende innspurt i Toppserien blir det direktesendt målshow på Direktesport.no. Der får du se alle kampene i siste serierunde når Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes kjemper om seriegullet. Se sendingen søndag 6. desember her.


Nå skal det avgjøres. Blir det Vålerenga, Rosenborg eller Avaldsnes som vinner seriegull, og blir det Ajara Njoya, Marit Clausen eller Camilla Linberg som stikker av med toppscorertittelen?

Ajara Njoya leder før runden med sine 10 scoringer for Vålerenga denne sesongen, men like bak befinner både Marit Clausen (Rosenborg) og Camilla Linberg (Lyn) seg med ni scoringer hver.

Ajara Njoya kan med andre ord stikke av med både serietittelen og bli årets måldronning i Toppserien.

Men konkurransen er tøff. Mens Njoya skal møte Arna-Bjørnar på hjemmebane, skal Marit Clausen finnes veien til nettmaskene mot Klepp, mens Camilla Linberg møter LSK Kvinner med sitt Lyn. 

Les også: Nå skal det avgjøres: Vinner Vålerenga sitt første seriegull? 

RUNDE 18 | TOPPSERIEN
Avaldsnes Toppfotball 28. aug. 15:00 Røa Fotball Elite
Kolbotn 28. aug. 15:00 Vålerenga
Lyn 28. aug. 15:00 Rosenborg
SK Brann 28. aug. 15:00 LSK Kvinner
Stabæk 28. aug. 15:00 Arna-Bjørnar


Ajara Njoya

Hun er i ferd med å skyte Vålerenga til et historisk gull på Intility. Den lynraske angriperen har vært en pest og en plage for flere forsvar denne sesongen, noe spesielt Klepp fikk merke da lagene møttes på Intility i årets sesong. Da scoret nemlig Njoya hele fire mål i den enorme 7-0-seieren til Vålerenga.

Som regel er hun lagets midtspiss og leder Vålerenga-angrepet som har scoret flest mål i årets sesong med 35 scoringer.

TOPPSCORER: Ajara Njoya er toppscorer i Toppserien før den siste runden settes i gang. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån.

Nasjonalitet: Kamerun
Alder: 27
Toppseriekamper i 2020: 17/17
Toppseriemål i 2020: 10
Landskamper: 53

Tidligere klubber:
Sandviken IL
Sundsvall
Western New York Flash
AS Police de Yaoundé
FC Rossiyanka Krasnoarmeysk
FC Energiya Voronezh
Franck Rohliceck Douala

Marit Clausen

Tidligere i sesongen var det derimot ingen selvfølge at Njoya skulle lede før den siste serierunden. Da var det Marit Clausen som regjerte på toppen av scoringslistene. Etter seks serierunder stod hun med seks scoringer, men på de påfølgende elleve kampene, har det bare blitt tre mål. Kan hun denne helgen finne veien tilbake til nettmaskene når Rosenborg skal jakte medalje, om ikke gull?

Tiden er virkelig inne for det. Clausen har nemlig ikke scoret siden oppgjøret mot Kolbotn på Sofiemyr stadion (2-2) 26. september. Det er seks kamper uten scoring for Rosenborg-spissen, som nå møter et redusert Klepp-lag.

PANGSTART: Marit Clausen fikk en strålende start på sesongen, men siden har det stoppet litt opp. Foto: Stian Sand / Norske Fotballkvinner
Nasjonalitet: Norge
Alder: 24
Toppseriekamper i 2020: 17/17
Toppseriemål i 2020: 9
Landskamper: 1 (U23)

Tidligere klubber:
Ranheim

Les også: Hvem blir årets spiller?

Camilla Linberg

En annen spiller som har vært svært viktig for sitt lag denne sesongen, om ikke helt avgjørende, er Camilla Linberg. Lyn-angriperen har scoret ni av Lyns 23 mål denne sesongen. Det betyr at hun har scoret 39 prosent av lagets mål – og hun har totalt vært direkte delaktig i 13 av scoringene. Hennes prestasjoner denne sesongen har medført stor interesse fra andre klubber, og nå har valget falt på LSK Kvinner. Teknikeren har signert en kontrakt med klubben til 2022, og spiller her sin siste kamp for Lyn mot nettopp LSK.

FORNØYD: Camilla Linberg og Mimmi Löfwenius Weum har all mulig grunn til å være fornøyde med årets sesong. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Nasjonalitet: Norge
Alder: 21
Toppseriekamper i 2020: 17/17
Toppseriemål i 2020: 9
Landskamper: 1 (23)

Tidligere klubber:
Stabæk

Forskjellige kvaliteter

Ajara Njoya, Marit Clausen og Camilla Linberg er alle målscorere, men gode på hver sin måte. Njoya med sin hurtighet, Clausen med sin kvalitet i boks og Linberg med sine tekniske finesser, kan alle skape problemer på ulike måter. Med andre ord har forsvarsspillerne i Toppserien denne sesongen hatt mye å bryne seg på.

For øyeblikket er det nåværende toppscorer som er i best form. Med fem mål på sine fem siste kamper i Toppserien, har hun tatt ledelsen på toppscorerlisten. Marit Clausen og Camilla Linberg står med ett.

Faktisk er Linberg den eneste av denne trioen som er lagets straffeskytter, og kanskje kan det gi henne en fordel i den siste serierunden når alt skal avgjøres. Med hennes 13 målpoeng denne sesongen, er det ingen som har flere målpoeng enn 21-åringen.

Linberg har også scoret flest mål i Toppserien denne sesongen utenfor 16-meteren med sine fire mål. Mot Rosenborg scoret hun fra drøyt 18 meter, mens hun har scoret fra enda lengre hold mot både Sandviken og Klepp. Faktisk har to av scoringene kommet mot Sandviken. I Bergen satte hun et frispark fra like utenfor 16-meteren på elegant vis.

Har du sett denne detaljen fra Camilla Linberg mot Kolbotn? 

Til tross for at Clausen ikke har funnet veien til nettmaskene like ofte den siste tiden, er Steinar Lein likevel fornøyd med spissens bidrag.

– Marit jobber steinhardt for laget og gjør en enorm innsats for laget, forklarer Steinar Lein overfor Adressa

Faktisk er det ingen spillere i Toppserien som oftere har vært involvert i sitt lags scoringer denne sesongen. 18 ganger har Clausen vært med å bidra til et mål. To mål bak finner vi Linberg, mens Njoya har deltatt 13 ganger.

Kun seks spillere dribler mer enn Linberg som også har vært flest ganger i offside. Et bevis på at hun kan være vanskelig å stoppe er det at kun én spiller har blitt taklet flere ganger enn Lyn-angriperen og fått frispark.

Kan Rosenborg-maskineriet bryte opp Klepp-forsvaret denne helgen, er det definitivt gode muligheter for at Clausen omsider kan notere seg på scoringslisten igjen. Ajara Njoya scoret to mål sist Vålerenga møtte Arna-Bjørnar, mens Camilla Linberg kan skape problemer for ethvert forsvar i Toppserien.

Og igjen, nå skal det avgjøres. Blir det Ajara Njoya, Marit Clausen eller Camilla Linberg som stikker av med toppscorertittelen, eller kan det bli en overraskelse? Elise Thorsnes (Avaldsnes) og Sophie Román Haug (LSK Kvinner) står begge med åtte scoringer og kan ikke utelukkes helt i toppscorerkampen.

Liten tvil er det om at Clausen, Njoya og Linberg har de beste forutsetningene, og hvem det eventuelt blir får vi svaret på søndag.

Slik ser menyen ut når det nå skal avgjøres: 

Vålerenga – Arna-Bjørnar 13:00 (NRK1)
Klepp – Rosenborg 13:00 (direktesport)
LSK Kvinner – Lyn 13:00 (direktesport)

TABELL | TOPPSERIEN
1 SK Brann 17 40 44
2 Rosenborg 17 29 41
3 Vålerenga 16 36 36
4 Stabæk 17 0 24
5 Lyn 16 -3 23
6 LSK Kvinner 16 3 22
7 Kolbotn 16 0 20
8 Arna-Bjørnar 17 -34 14
9 Avaldsnes Toppfotball 16 -36 7
10 Røa Fotball Elite 16 -35 2

Statistikken er hentet fra InStat.