Rundens duell: Fremtidens midtstopperduo

Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån

Sist oppdatert: 31. jul 2020 Skrevet av: Alexander Larsen

 

De er begge født i 2001, og er spådd å ha en lysende fremtid foran seg. Sammen har de en rekke kamper på ulike aldersbestemte landslag, og når Rosenborg tar imot Klepp denne helgen, venter en midtstopperduell mellom Emilie Bragstad (Rosenborg) og Marthine Østenstad (Klepp).

Se Rosenborg – Klepp søndag 13:00

Bragstad er nå inne i sin fjerde sesong i Toppserien, mens Østenstad er i gang med sin tredje. De er begge i ferd med å bli to nøkkelspillere for sine lag, og sammen spiller de på J19-landslaget.

Rundens duell er Emilie Bragstad mot Marthine Østenstad. 

Les også: Vestlandsderby på NRK1 

Emilie Bragstad

Hun har kun vært i klubben noen få år, men allerede i 2018 var det tydelig å se hvilket midtstoppertalent Rosenborg har i sine rekker. Kun 17 år gammel ble det 19 kamper i Toppserien denne sesongen.

Men det var ikke en selvfølge at Bragstad skulle bli midtstopper. Hun har tidligere vært å se på midtbanen, og hennes gode prestasjoner under J19-EM forrige sommer, gjorde at hun havnet med på en eksklusiv UEFA-liste over 10 kvinnelige spillere å se opp for i 2020.

Veien fram har heller ikke vært enkel for Bragstad. I 2019 ble sesongen avsluttet med et tretthetsbrudd, og det var like etter at hun forlenget kontrakten med klubben. Rosenborg kan nå glede seg over at hun er bundet til klubben ut 2021.

Det er virkelig ikke lett å passere Rosenborgs høye midtstopper. Hun vinner 62 prosent av luftduellene hun er oppe i, og hun treffer på 76 prosent av sine taklinger. Det er ikke uten grunn at hun er spådd en lysende fremtid, den unge midtstopperen.

BRAGSTAD: Emilie Bragstad er regnet som et av Norges aller største talenter. Foto: Marius Simensen / Bildbyrån

Nasjonalitet: Norge
Alder: 18
Toppseriekamper i 2019: 12/22
Toppseriemål i 2019: 1
Landskamper: 9 (J19)

Tidligere klubber:
Strindheim
Trond

Marthine Østenstad

18. mars 2001 kom Marthine Østenstad til verden, og 19 år senere er hun en nøkkelspiller for et av landets aller beste forsvar. Sammen med Tuva Hansen danner hun en stopperduo som ikke står tilbake for noen i Toppserien. Hun har en enorm luftstyrke, og har i likhet med Bragstad tidligere vært midtbanespiller.

For to år siden ble Østenstad hentet til Klepp fra Viking. På kort tid har hun blitt en av de trofaste i laget, først under Ollie Harder, og nå under Nick Lofthus.

Hun hadde forrige sesong en treffprosent på sine pasninger på hele 81 prosent. Samtidig vant hun 62 prosent av luftduellene og lyktes med 72 prosent av sine taklinger. Østenstad er det man kaller en moderne midtstopper, god med ball og solid defensivt.

ØSTENSTAD: Marthine Østenstad er spådd en lysende fremtid. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån

Nasjonalitet: Norge
Alder: 19
Toppseriekamper i 2019: 21/22
Toppseriemål i 2019: 1
Landskamper: 20 (J19)

Tidligere klubber:
Viking
Madla

Bli bedre kjent med Marthine Østenstad (og Elisabeth Terland) utenfor banen her:

Tøff oppgave

De er begge godt kjente med hverandre, men når kampen sparkes i gang på søndag, står de på hver sin banehalvdel og skal forsvare sitt eget mål. Det skal de gjøre mot noen av landets aller beste angrepsspillere.

Mens Bragstad skal forsøke å stoppe spillere som Elisabeth Terland, Matilde Alsaker Rogde, Sofie Bjørnsen og Hege Hansen, skal Østenstad forsøke å stoppe Toppseriens toppscorer, Marit Clausen. Ikke nok med det har Rosenborg også Celine Nergård, Lisa-Marie Karlsen Utland, Cesilie Andreassen og Julie Blakstad i sine offensive rekker, som vil ønske å skape problemer for Klepp.

Derfor kan Østenstads ro og trygghet være gull verdt for gjestene fra Jæren, mens Rosenborgs høye midtstopper vil ta godt for seg i luftrommet mot Hege Hansen.

Kanskje skyldes Østenstads ro med ballen slike øvelser som dette? 

Hvem som går seirende ut av duellen på søndag gjenstår å se. Kampen mellom Rosenborg og Klepp kan du se på Koteng arena eller direktesport fra klokken 13:00.