Rosenborg på medaljejakt – Vålerenga i Oslo er neste hinder!

RBK`s Celine Nergård (nr 15), Emilie Bragstad og Elin Sørum (t.h) - i kamp med LSK`s Mimmi Matilda Löfwenius Veum. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / Cop 238

Sist oppdatert: 18. okt 2020 Skrevet av: Torgrim Olsenrbk-kvinner.no

 

Toppserien 2020 kom riktignok sent i gang – men for en spenning den er i ferd med å gi oss. Aldri i den øverste kvinneligaens historie har flere lag vært aktuelle for å vinne når det står igjen fire kamper. De fire på topp, Vålerenga, Avaldsnes, Rosenborg og LSK Kvinner kjemper en durabelig kamp om medaljene – og det er ikke godt å si hva rekkefølgen blir til slutt nå på tampen av sesongen. Det som tidligere år har vært forutsigbart er nå helt åpent.

Vålerenga leder serien og kan vinne årets Toppserie om de vinner sine resterende kamper. Det samme gjelder for Rosenborg. Det er mange scenario som dukker opp for de siste kampene, og det er ikke utenkelig at dette avgjøres i siste serierunde 15. november.

Avaldsnes slo LSK 3-1 i LSK-hallen på fredag, og har klatret opp på tabelltoppen med samme poengsum som VIF – før søndagens oppgjør på Intility. Sandviken og Røa gjorde opp seg i mellom lørdag – det endte 2-2. Et kjærkomment poeng for Røa, men antagelig to poeng for lite for Sandviken til å opprettholde en reell sjanse til medalje.

Kampen på søndag betyr mye for begge de involverte klubbene. Vålerenga har hatt store ambisjoner i flere sesonger på rad, og har satset relativt store summer på utenlandske spillere. Til tider har Oslo-laget startet kampene med ikke mindre enn 8 utlendinger – flere helproffe utlendinger er med på å gi liv til ambisjonene. Investorene og omgivelsene har nok store forventninger til at de siste tre års investeringer skal gi gull i 2021. Søndagens kamp blir derfor av det viktige slaget for hjemmelaget. Skal fjorårets sølv bli til årets gull – er det nok bare tre poeng som er godt nok. I neste serierunde møter VIF et presset LSK, som kanskje må vinne for å ta medalje. Det ser ikke superenkelt ut i den påfølgende runden heller: Lyn, med ryggen mot veggen – må kanskje vinne for å berge plassen. Det går rett og slett mot en nervepirrende sesongavslutning i både topp og bunn.

Mali Lilleås Næss, kaptein med 211 A-kamper gleder seg til søndagens oppgjør mot Vålerenga.
Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

For Rosenborg sin del er det å komme i posisjon til å faktisk kunne vinne – noe som ikke var forventet før sesongstart. Mali Næss er kaptein og har vært i klubben siden 2012, og har vært med på mange opp- og nedturer i gult og blått som Trondheims-Ørn. Hun står med 211 A-kamper, og gleder seg stort til søndag. Her er noen betraktninger fra kapteinen før kampen:

Hvordan vil du rangere søndagens oppgjør mot Vålerenga kontra andre viktige kamper du har spilt?

-Etter åtte sesonger som spiller på Ørn har jeg aldri opplevd å være i en slik posisjon som vi er i nå. Før har det vært tøffe og viktige kamper på nedre halvdel av tabellen. Nå har vi satt oss i en posisjon der vi er med og kjemper om gull, fire runder før slutt. Kampen mot Vålerenga og de øvrige gjenværende kampene blir helt klart noen av de viktigste kampene i min karriere. Cupfinalespill i 2014 var stort, men det oppleves som gjevere å kjempe om medalje i serien.

Hvor overrasket er du, over at laget har spilt seg til den posisjonen dere er i nå – som gjør at det er en reell mulighet for gull?

-Jeg er overrasket over at vi allerede er oppe og kjemper om gull. Jeg trodde ikke det før sesongstart. Jeg har hele veien hatt tro på videre utvikling av enkeltspillere, og som lag fra fjorårssesongen. Vi har trent godt over tid og hatt en stigende kurve fra en god høstsesong i fjor. I tillegg har vi fått noen forsterkninger som har løftet laget ytterligere.

Forventningene har økt proporsjonalt med sportslig suksess, navnebytte til RBK og økt medieomtale. Hvordan takler laget dette presset synes du?

-Det er stor forskjell på interessen fra omgivelsene og media etter navnebyttet fra Trondheims-Ørn til Rosenborg. Enkelte spillere har medieomtale enn andre, og bruker mer tid og energi på det enn tidligere. Jeg er imponert over hvordan spillerne har taklet presset, uten at det har gått ut over prestasjonene på banen. Dette er også ekstra imponerende med tanke på at vi er en ung stall, med lite oppmerksomhet og erfaring med media fra før.

Hva er ditt og lagets viktigste fokus inn mot kampen mot Vålerenga?

-Vi har hatt ei treningsuke med fokus på utvikling av eget spill. Det har vært lite fokus på motstander i løpet av uken, og vi har forberedt oss som vanlig. Det er alltid en gjennomgang med video og deretter taktiske grep ute på banen på den kampforberedende økta vi har. – For at vi skal vinne kampen på søndag er det viktig at alle har tro på egne ferdigheter. Dersom alle er på sitt beste, slipper seg løs og følger kampplanen – føler jeg meg sikker på seier mot Vålerenga. I tillegg er det viktig at vi har det gøy, avslutter kaptein Næss.

De tre kampene som gjenstår etter søndagens oppgjør, er to hjemmekamper (Avaldsnes 1. november og Sandviken 7. november) og en avsluttende kamp borte mot Klepp 15. november. Dette blir et race, en kamp om poeng, medaljer, heder og ære – bare å holde seg fast!

Troppen mot Vålerenga:

Nøstmo, Rulyte, Næss, Bragstad, Vårhus, Minde, V. Hofset, Sørum, Joramo, Døvle, Blakstad, Andreassen, Karlseng-Utland, Clausen, Nergård, Fornes, Lein, Berg-Johansen.