Rivaloppgjør i finalen

Foto: Astrid Pedersen/ Bildbyrån.

Er du klar for cupfinalen 2019? Lad opp til kampen mellom LSK Kvinner og Vålerenga her!

Sist oppdatert: 22. nov 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

En lang sesong nærmer seg slutten og et av høydepunktene melder sakte men sikkert sin ankomst. Lufta er kjøligere, alle poengene i Toppserien er talt opp, og i noen butikkvinduer kan man se at julepynten har blitt satt frem litt for tidlig også i år.

Alle tegnene er til stede.

Det kan bare bety én ting:

Cupfinalen står for tur. 

Lørdag 23 november braker det løs i Telenor Arena. Klokken 16:00 blåser Ingvild Langnes Aarland i fløyta, og rivaloppgjøret kan starte.

For det er nemlig ikke bare en cupfinale. Det er også et hatoppgjør.

LSK Kvinner vs Vålerenga

Toppseriens førsteplass møter Toppseriens andreplass i et oppgjør som sjelden har vært jevnere – rent sportslig.

Ved sesongslutt i Toppserien skiller bare fire poeng lagene. Det betyr at om Vålerenga hadde klart å fullføre snuoperasjonen de begynte på da lagene møttes på Intility Arena mot slutten av vårsesongen, og tatt tre poeng, ville det vært nok til å bytte medalje med seriemesteren etter sesongslutt.


Se høydepunktene fra oppgjøret: 


Men det har vist seg å være vanskelig for Vålerenga å slå LSK Kvinner. På hele 19 forsøk har det bare blitt én blå seier. Seieren kom til gjengjeld i cupen 2017. Da ble det finale på Vålerenga – for første gang. Men da var det Avaldsnes som kunne feire med de edleste dråpene Nord-Frankrike har å by på, etter en 1-0-seier.

Vålerenga ønsker nok en cuprevansj.

LSK Kvinner på sin side har vunnet 16 av de aktuelle oppgjørene, og som seriemester og regjerende cupmester har de ikke tenkt å gjøre det enkelt for Vålerenga. De har nemlig god erfaring fra cupen de siste årene.

Med unntak av den nevnte finalen i 2017, har LSK Kvinner vært i alle finaler siden 2014.

De har også vunnet samtlige av dem. Det betyr at fire av de fem siste cupgullene har gått til kanarifuglene.

De vant fjorårets finale 4-0 over Sandviken etter to kjappe scoringer av Guro Reiten i førsteomgang, en scoring av Emilie Haavi et kvarter før slutt og en endelig spiker i kisten fra Sophie Román Haug i sluttminuttene.

Denne gangen trenger det ikke å bli like enkelt. LSK Kvinner har ikke dominert like mye i Toppserien i år som i fjor, og de møter en Vålerenga-utgave som trolig er den beste vi har sett.

Lagene har også hatt noe ulike sesonger – om man bruker fjorårets sesong som målestokk.

GULT MOT BLÅTT: LSK Kvinners Anja Sønstevold og Vålerengas Ajara Njoya i duell da lagene møttes i Toppserien i mai. Foto: Astrid Pedersen/ Bildbyrån.

Vålerenga har tatt 13 poeng mer i Toppserien 2019 enn hva de gjorde i 2018. LSK Kvinner har tatt elleve færre. Likevel har LSK Kvinner forsvart seriegullet. Men marginen til andreplassen var i år på fire poeng, hvor den i 2018 var på ni poeng mer.

Midtveis i sesongen mistet Hege Riise sine to største profiler i Guro Reiten og Ingrid Syrstad Engen til klubber på kontinentet.

Der LSK Kvinner har mistet spillere på internasjonalt nivå, har Vålerenga hentet spillere på internasjonalt nivå. Ajara Njoya og Dejana Stefanovic har begge ikledd seg Vålerenga-drakten denne sesongen. Det samme gjorde leiesoldat Natasha Dowie i en periode.

LSK Kvinner tok foten litt av gasspedalen de siste to rundene i Toppserien, noe som resulterte i et tap hjemme mot allerede nedrykkede Fart, og en 2-2-kamp mot allerede nedrykkede Stabæk på Nadderud stadion i siste serierunde.

Vålerenga har på sin side en litt bedre sesongavslutning å vise til, men de hadde noe reelt å spille for – i motsetning til LSK Kvinner som allerede var seriemestere da de møtte Fart og Stabæk.

Skal vi tilbake til Vålerengas forrige tap må vi tilbake til den forrige kampen de spilte mot LSK Kvinner. De tapte 2-0, etter scoringer fra Ingrid Moe Wold og Synne Skinnes Hansen.

Etter det har de gått elleve kamper uten tap. Ni av dem har endt med seier. 


Se høydepunktene fra oppgjøret:


Veien til finalen

Toppserielagene kommer først med i cuptrekningen i andre runde. Etter det er det fem seirer som må til før de kan løfte troféet.

LSK Kvinner har scoret 14 mål, og bare sluppet inn ett på sin vei til finalen. Deres første motstander fra Toppserien var Kolbotn i cupens fjerde runde. En kamp hvor Emilie Nautnes scoret sitt første og andre mål for LSK Kvinner etter overgangen fra Arna-Bjørnar.

I semifinalen scoret Elise Thorsnes og Therese Sessy Åsland begge målene i et oppgjør mot Trondheims-Ørn – det siste av tre møter med trønderne etter sommeren.

LSK Kvinner: 

Andre runde: Høybråten og Stovner 0-5 LSK Kvinner.
Tredje runde: LSK Kvinner 4-0 Amazon Grimstad.
Fjerde runde: Kolbotn 1-3 LSK Kvinner.
Femte runde: Trondheims-Ørn 0-2 LSK Kvinner.

Toppscorere i cupen: 

1. Elise Hove Thorsnes: 3 scoringer.
1. Therese Sessy Åsland: 3 scoringer. 
3. Emilie Nautnes: 2 scoringer. 

PÅ BESTILLING: Elise Hove Thorsnes har scoret delt flest mål i cupen for LSK Kvinner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Vålerenga:

Vålerenga har scoret 16 og sluppet inn to i de fire rundene de har spilt før finalen, og som LSK Kvinner, så møtte de en motstander fra Toppserien i runde fire. Da scoret Natasha Dowie sitt andre hat-trick i turneringen.

Dowies låneopphold endte før semifinalen mot Arna-Bjørnar, men da tok Ajara Njoya hat-trick-ansvaret og sendte tre baller i nettet bak Sandra Stavenes.

Andre runde: Raufoss 0-6 Vålerenga.
Tredje runde: FK Fortuna 1-3 Vålerenga.
Fjerde runde: Vålerenga 3-0 Avaldsnes .
Femte runde: Arna-Bjørnar 1-4 Vålerenga.

Toppscorere: 

1. Natasha Dowie: 8 scoringer. 
2. Ajara Njoya: 4 scoringer.
3. Celin Ildhusøy, Maruschka Waldus, Sherida Spitse, Stine Pedersen: 1 scoring.

NATASHA DOWIE: Den erfarne englenderen var på lån deler av sesongen, men kan ikke spille finalen for Vålerenga. Hun blir absolutt et savn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Sammenligning: 

Scoret: 

LSK Kvinner: 14
Vålerenga: 16

Sluppet inn: 

LSK Kvinner: 1
Vålerenga: 2

Toppscorer: 

LSK Kvinner: Thorsnes/Åsland: 3
Vålerenga: Dowie: 8

Alle tegnene er til stede

Vålerenga har levert en historisk god sesong. Både hva poengfangst og tabellplassering angår. Likevel var ikke «historisk bra» godt nok for å velte LSK Kvinner av førsteplassen i Toppserien. Nå har de muligheten til å gjøre det i cupen.

Med seg på banen har de to spillere som begge har vunnet cupfinalen for lørdagens motstandere. Victoria Ludvigsen var med å vinne den i 2014, da hun fikk syv minutter på tampen av finalen, og i 2015 – uten at hun selv spilte cupens siste kamp.

Men, den finalen spilte imidlertid en annen Vålerenga-spiller. Sherida Spitse. Nederlenderen, som virkelig har strålt for blåtrøyene denne sesongen, løftet kongepokalen foran kanarifansen det året. Som hun også gjorde året før og året etter. I 2014 spilte hun dog ikke finalen, men hun startet den i 2015 og 2016.

En lang sesong nærmer seg slutten og et av høydepunktene melder sakte men sikkert sin ankomst. Underdogen har aldri vært sterkere, rivaloppgjøret har aldri vært jevnere, og en av kapteinene skal spille mot tidligere lagvenninner.

Alle tegnene er til stede.

Det kan bare bety én ting:

En ellevill cupfinale står for tur!


Praktisk info

Supporter som trenger skyss? 

Både LSK Kvinner og Vålerenga setter opp buss for supportere som vil ta turen til Telenor Arena.

Er du LSK Kvinner-supporter og vil ha plass på bussen kan du klikke på denne linken for å melde deg på.

Er du Vålerenga-supporter og vil ha plass på bussen kan du klikke på denne linken for å melde deg på.

Om du mot formodning skulle se finalen fra skjermen vises den på NRK. 

Klikk på denne linken for å se den.