Revansjerer de sesongens verste tap?

Etter en helg uten seriespill skal det igjen sparkes ball i Toppserien. Lad opp til helgas runde her.

Sist oppdatert: 08. sep 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Etter en helg med pause i ligaspillet har vi sett Norge slå Nord-Irland 6-0 i vår første kvalifiseringskamp til europamesterskapet og slått England 2-1 i en vennskapskamp. U23, J19 og J16-lagene har også vært i aksjon i seriepausen.

Selv om det har vært en liten pause har ikke alle klubbene ligget på latsiden. Røa har signert en spennende spiller i Birgitte Bjørlykhaug, og Trondheims-Ørn har forlenget kontraktene med to viktige spillere i Emilie Bragstad og Rakel Engesvik.

Har du forresten lest denne? Månedens lag i august

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Runden

(klikk på kampen for å komme til streamen)
Alle kampene spilles lørdag 07.09.

14:00: LSK Kvinner – Trondheims-Ørn
15:00: Arna-Bjørnar – Stabæk
15:00: Kolbotn – Røa
15:00: Fart – Avaldsnes
15:00: Vålerenga – Klepp
16:00: Lyn – Sandviken

Ny målfest?

LSK Kvinner – Trondheims-Ørn, LSK-hallen

Serieleder LSK Kvinner snublet mot Klepp i høstsesongens første seriekamp, men har sett solide ut siden det. Tre av tre mulige seire (to i serie og én i cup) har det blitt på de gule etter hjemmetapet mot Klepp.

Trondheims-Ørn har hatt en lei trend hvor de stort sett har tatt poengene sine på bortebane denne sesongen (tre hjemme – ti borte). Med tanke på at de skal møte LSK Kvinner på bortebane er det positivt, men ser man sesongen under ett er det ikke en like heldig trend.

Trønderne klarte dog å snu den negative trenden i cup-kampen hjemme mot Sandviken hvor de vant 4-2, og i påfølgende kamp hjemme mot Fart i serien vant de 3-0.

Det er altså et Trondheims-Ørn som har hevet det sportslige nivået og overkommet hjemmespøkelset som stiller til start mot LSK Kvinner. Når de i tillegg har fornyet kontraktene med to viktige midtbanespillere er det mye positivitet i klubben om dagen.

FORNØYD TRENER: Steinar Lein smiler bredt etter at Rakel Engesvik (t.v.) og Emilie Bragstad har signert nye kontrakter med Trondheims-klubben. Foto: Trondheims-Ørn.

Vi kommer dessverre ikke foruten at Trondheims-Ørn bare har tatt tre seire på sine 23 møter med LSK Kvinner. Ubalansen i styrkeforholdet mellom lagene i nyere tid er enormt.

I snitt har LSK kvinner scoret 3.3 mål pr. kamp i møte med Trondheims-Ørn siden de gikk over fra Team Strømmen til LSK Kvinner. Det er imponerende tall, spesielt over en så lang periode.

LSK Kvinner holdes nok av de fleste som favoritter, men det blir spennende å se om et Trondheims-Ørn i sin beste periode for sesongen klarer å slå fra seg når lagene møtes for første gang i Toppserien i år.

Tre ting å se opp for: 

 • Hjemmelagets formspiller: Synne Skinnes Hansen har scoret i sine to siste kamper for kanarifuglene, og gjør det gjerne igjen om hun blir gitt (eller tar) muligheten.
 • Gjestenes formspiller: Der Skinnes Hansen har scoret ett mål i begge av de to siste kampene har Marit Clausen gjort det dobbelt så bra. Med en dobbel mot Sandviken i cupen og en dobbel mot Fart i forrige kamp står hun med fire mål på sine siste to kamper.
 • Målfesten: Oppgjøret mellom de to gulkledde lagene er blant Toppseriens mest målrike. Hele 13 av de 23 siste har endt med fem eller flere mål totalt ved siste blås i fløyten. Her er det lov å håpe på mange scoringer.

Vil tilbake til vinnersporet

Arna-Bjørnar – Stabæk, Arna Idrettspark 

Dette har ikke vært Stabæks sesong, og de topper to ganske uheldige bortestatistikker i Toppserien. Ikke bare er de laget som har størst negativ målforskjell på bortebane, de har ikke tatt ett eneste poeng på sine reiser – som det eneste laget i ligaen.

Før tapet mot LSK Kvinner i forrige runde sto Arna-Bjørnar med tre strake seire og bare ett innsluppet mål. De øyner nok muligheten for å komme tilbake på vinnersporet igjen når de skal ta imot bunnen av tabellen.

VIL SLÅ TILBAKE: Det var en skuffet gjeng med Arna-Bjørnar-spillere som måtte se seg slått av LSK Kvinner forrige runde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

Historisk sett har det vært jevnt mellom disse lagene. De siste 24 oppgjørene har endt med syv seire til Arna-Bjørnar og ni til gjestene. Den siste seieren til Stabæk kom tidlig i 2016.

Det begynner altså å bli noen år siden.

Tre ting å se opp for: 

 • Amerikaneren: Mimi Asom ble hentet helt fra USA for å erstatte Emilie Nautnes, som meldte overgang til LSK Kvinner i sommer. På sine fire første kamper har U20-landslagsspilleren funnet nettmaskene to ganger. Her kan du bli bedre kjent med bergensernes vidundertilskudd.
 • Poengdeling: Fem av de siste syv oppgjørene mellom lagene har endt med uavgjort. Skjer det igjen?
 • Negativ målstatistikk for begge: Stabæk har til nå bare scoret ett mål på bortebane i Toppserien. Arna-Bjørnar på sin side er det eneste laget på øvre halvdel av tabellen med negativ målforskjell (-1)

Vi tar oss en liten frihet og setter av noen avsnitt til å hylle en som hylles bør: 

Ingrid Hjelmseth. 

Å kalle henne en legende må være inne på topp 10-listen over minst kontroversielle ting jeg har skrevet som journalist.

Hun debuterte med førstelagsfotball for Skjetten SK i 1999 og er nå i sin 21. sesong med toppfotball. Senere i 1999-sesongen voktet hun buret for Trondheims-Ørn, noe hun skulle gjøre 140 ganger over åtte sesonger.

Videre gikk turen til Asker – som etter hvert ble Stabæk. Før kommende runde står hun med 260 kamper for Asker og Stabæk. Totalt 400 kamper. Slenger vi på de 138 landskampene er vi oppe i 538 kamper med toppfotball.

538 kamper. Det er over 800 timer med fotballkamper. 

Det vil bli flere for Stabæk denne sesongen. Men det blir ikke flere med flagget på brystet. Bautaen, veggen og legenden takket av etter kampen mot England. Tusen takk for innsatsen, Ingrid!


Se intervjuet med Hjelmseth etter hennes siste kamp for Norge:


Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Hvilket Røa gjester Kolbotn?

Kolbotn – Røa, Sofiemyr stadion 

Røa har vært litt opp og ned denne sesongen, og en som forklarer situasjonen meget godt er lagets høyreback, Frida Lyshoel:

– Vi er litt for ujevne fra kamp til kamp. Vi vet at når vi er på vårt beste så er vi veldig vanskelig å møte, men vi må være der oftere enn det vi har vært til nå, sier Lyshoel til klubbens egne sider. Les hele saken her.

Etter sommerpausen har de spilt seks kamper, tre tap og tre seire er resultatet.

FRIDA LYSHOEL: 23-åringen har spilt totalt 37 kamper for Røa, 15 av dem har kommet i år. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Røa tapte hjemmekampen mot Kolbotn da de møttes i vår, men det var mot et helt annet lag. Det oppgjøret var en del av en rekke på syv kamper med bare seire for de hvotkledde.

Nå kommer de fra fem strake tap. På de fire siste kampene har de gått av banen tre ganger uten å score. Såret etterlatt av Karina Sævik er reellt, og det gjør fortsatt vondt for gjengen fra Oppegård.

Det som nok er en mager trøst for Kolbotn er at de har vunnet sine siste to kamper mot Røa. Begge på bortebane, begge endte 1-2.

Tre ting å se opp for:

 • Målstatistikken: I kampene mellom disse lagene har Røa et målsnitt på 1.7 mål pr. kamp. Nesten dobbelt så høyt som Kolbotns 0.9.
 • Den nye signeringen: Birgitte Bjørlykhaug har ankommet fra andredivisjon og Herd. Der har hun scoret 29 mål på 31 kamper. Får vi se henne i aksjon allerede til helgen?
 • Tørketiden: Det har vært en målfattig periode for begge lag. til sammen har de gått gjennom 508 minutter med ligaspill uten å finne mål. Begge lagene er nok innstilt på å ende tørken.

Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Fart rammes av livets mirakel

Fart – Avaldsnes, Fart kunstgress 

Det store temaet foran dette oppgjøret er Farts Maren Kristine Andersen og Mina Kjørum som begge venter barn med sine respektive partnere. De spilte begge sin siste kamp mot Trondheims-Ørn og vil bli et enormt savn for dette Fart-laget.

Hjemmelaget har ikke alt for mange gode minner fra årets Toppserie. Ett av de få som kan trekkes frem er det motsatte oppgjøret mot Avaldsnes. Kampen hvor Fart tok sitt andre poeng i serien, og for første gang i 2019 tok de poeng og scoret mål i en og samme kamp. 

Og for en kamp det var. Maria Eduarda Da Silva, Dejana Stefanovic og Olaug Tvedten responderte alle på Mina Kjørums tidlige scoring, og før timen var passert sto det 3-1 til Avaldsnes.

Fart kjempet iherdig og klarte å komme tilbake. Sara Johansen og Sigrid Bloch-Hansen noterte seg for hver sin scoring og Fart kunne reise hjem med ett poeng.

SPOLERTE FESTEN: Fart-kaptein Sigrid Bloch-Hansen satte den siste scoringen i det motsatte oppgjøret og robbet Avaldsnes for to poeng. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån.

På lik linje som Fart har gode minner fra oppgjøret, er nok Avaldsnes svært sugne på å revansjere de tapte poengene. De kommer fra en seier over Røa og vet at dette er en kamp de fleste lagene rundt dem på tabellen vinner.

Dette kan bli en morsom kamp å følge.

Kampen på Fart kunstgress blir det fjerde oppgjøret mellom lagene. De møttes i førstedivisjonen i 2011 hvor det ble en hjemmeseier til fart og en poengdeling i Rogaland. Om Fart vinner helgas oppgjør vil de opprettholde statistikken fra 2011.  

Tre ting å se opp for: 

 • Borteformen: Avaldsnes er ett av tre lag som ikke har vunnet borte i år. De er også, sammen med Trondheims-Ørn, det eneste laget som ikke har tatt full pott mot bunnlaget Stabæk denne sesongen.
 • Erstatterne: Hvem tar plassene til Kjørum og Andersen, og hvordan endrer tapet av de rutinerte spillerne hjemmelagets inngang til kampen?
 • Debutanter: Fire spillere kan få sin debut for Fart mot Avaldsnes. Katie Kraeutner, Ingrid Sandviken, Florin Wagner og Myia Wilkes er alle nye fjes som kan stille til start på lørdag.

Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Gjentar historien seg?

Vålerenga – Klepp, Intility Arena

Rundens soleklare storoppgjør skal utspille seg på Intility Arena. Tredjeplassen gjester fjerdeplassen og Vålerenga har mulighet til å kjempe seg inn på medaljeplass om de revansjerer det stygge tapet fra vårsesongen. 

5-0-seieren til Klepp på eget gress mot Vålerenga var en del av en ordentlig nedgangsperiode for blåtrøyene. De var ubeseiret og sto med 14 av 18 mulige poeng på de første seks kampene. Så tapte de knepent mot LSK Kvinner før de gikk på den store Klepp-smellen.

Etter det tapte de mot Lyn og spilte uavgjort mot Sandviken. Begge på hjemmebane. Vålerenga gikk med andre ord fra 14 av 18 poeng på de første seks, til ett av tolv på de neste fire. 

FANT FORMEN I AUGUST: Ingen scoret flere mål (3) enn Vålerengas Ajara Njoja i den siste sommermåneden, og ingen skapte flere sjanser (8). Foto: Astrid Pedersen/ Bildbyrån.

25 minutter inn i oppgjøret på Klepp stadion sto det allerede 4-0 til hjemmelaget, og Vålerenga så ikke ut til å komme tilbake. 

Når lagene igjen skal møtes er det et Vålerenga i knallform som står klar til dyst. De har vunnet fem av sine fire siste kamper. Det siste var tapet mot LSK Kvinner i runde 13. Nå skal de møte Klepp. Høres det kjent ut?

De grønne fra Rogaland vil med seier komme opp i tosifret antall trepoengere denne sesongen. På de siste fire kampene i Toppserien har de tre seire og ett tap. Tapet kom mot Sandviken, og en av triumfene kom borte mot serieleder LSK Kvinner. 

Les også: Flere av Klepps spillere tok på seg landslagsdrakta forrige helg.

Tre ting å se opp for: 

 • Duellkjempen: Med en seiersprosent på 91 prosent var det ingen som gikk seirende ut av flere defensive dueller enn Klepps Tuva Hansen forrige runde i Toppserien.
 • Trioen: Ajara Njoya, Natasha Dowie og Sherida Spitse har alle tilbakelagt en strålende måned og ble belønnet med en plass på månedens lag.
 • Historisk jevnt: På 15 kamper har lagene vunnet seks hver. De resterende har endt med poengdeling.

Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Ny hjemmekamp på bortebane

Lyn – Sandviken, Grefsen stadion

Nok en gang må Lyn spille en hjemmekamp på Grefsen stadion – hjemmebanen til Kjelsås – på grunn av forsinkelse i leggingen av nytt kunstgress på Kringsjå. 

Forrige runde fikk de testet forholdene på Grefsen da de til tider ble overkjørt av et Vålerenga-lag som tok oppgavene mye mer alvorlig enn da lagene møttes på Intility Arena. Tross en vakker scoring fra Camilla Lindberg endte det med tap mot byrivalen i det som ble den tredje strake kampen uten seier.

Sandviken har hatt en eventyrlig måned. De har vunnet samtlige seriekamper i august, som det eneste laget som har maktet det. Den gode formen er en av årsakene til at månedens lag er tungt vektet av Sandviken-spillere. 

Kennya Cordner, Ingrid Østervold Stenevik, Madeleine Veivåg og Ingrid Ryland var alle representert blant de elleve beste spillerne i Toppserien i august.

Der Cordner var spissen som fikk plass på månedens lag måtte Maria Brochmann ta til takke med rundens scoring forrige runde. Suseren mot Stabæk kan man gjerne se både en og to ganger:

Det er ikke lenge siden lagene møttes sist. Det er faktisk bare litt over en måned siden Lyn reiste til Stemmemyren kunstgress, tok ledelsen, men ble hentet inn av Cordner, samt et selvmål fra Jenny Røsholm Olsen. 

Lyn har tatt store steg fra forrige sesong, men har slitt mot de aller beste. Men, ser man forbi kampen mot LSK Kvinner og Trondheims-Ørn har de ikke tapt med mer enn ett mål i noen av de fire resterende tapene. På en god dag, med litt hyggelige marginer kan Lyn absolutt ta poeng mot bergenserne.

Men Sandviken ligger ikke på sølvplass uten grunn. De har ikke tapt i serien siden de møtte LSK Kvinner i mai. De er sammen med serielederen det eneste laget som har vunnet tosifret antall kamper i serien (10) og står med ligaens tredje beste målsnitt (+11).

Fem ganger tidligere har lagene møttes, og fem ganger har Sandviken gått seirende av banen. Målforskjellen mellom lagene er 19-4 i bergensernes favør.

Tre ting å se opp for: 

 • Fyrtårnet: Gjestene har mange strenger å spille på, men en av de mer effektive trekkene mot Stabæk var høye baller mot Maria Brochmann som knuser all motstand i luften. Vær på vakt.
 • Hurtigtoget: Runa Lillegård har vært en av de viktigste brikkene for Lyn i år. Mot Vålerenga måtte hun starte på benken grunnet sykdom, så det er nok en heltent Lillegård som stiller til start mot Sandviken.
 • Vilde Hasund: I u23-kampen mot Sverige scoret hun begge målene til Norge og går inn i serierunden med godfølelsen inne.

Se høydepunktene fra da lagene møttes tidligere i år: 


Tabellen før runden